15 fakte rreth harabela të shtëpisë

15 fakte rreth harabela të shtëpisë
Stephen Davis

Shanset janë që t'i keni parë kudo këta zogj të vegjël ngjyrë kafe. Nga ushqyesit e oborrit të shtëpisë tuaj, te parkingu i dyqaneve ushqimore, te foleja e letrave në vitrinën jashtë qendrave tregtare, harabela e shtëpisë ka kudo. Në fakt, ata nuk janë vetëm banorë të SHBA-së, por pothuajse çdo kontinent tjetër në tokë! Le të mësojmë disa fakte rreth harabelave të shtëpisë dhe çfarë i bën ata kaq të adaptueshëm.

Fakte për Harabelët e Shtëpisë

Harabeli i Shtëpisë mund të jetë i vogël në përmasa, por është absolutisht gjigant për sa i përket popullsisë dhe shpërndarjes së botës. Harabeli i shtëpisë, ose Passer domesticus , është i adaptueshëm dhe mund të jetojë në mjedise urbane dhe rurale.

Le të zhytemi në fakte më argëtuese.

1. Harabela e shtëpisë është zogu i egër më i përhapur në botë

Harabela e shtëpisë mund të gjendet në çdo kontinent përveç Antarktidës! Kjo e bën specien specien më të përhapur të shpendëve të egër në botë. Ndërsa Harabeli i Shtëpisë është vendas në pjesën më të madhe të Evropës, Mesdheut dhe një pjesë të madhe të Azisë, ata ose qëllimisht ose aksidentalisht janë futur në Amerikën Veriore dhe Jugore, Afrikë dhe Australi.

2. House Sparrow hyri në Shtetet e Bashkuara për të luftuar një dëmtues

Ndërsa House Sparrow tani është një specie jashtëzakonisht e zakonshme që gjendet në lagjet amerikane, ai nuk ekzistonte këtu deri në vitin 1851. Pemët në qytetin e Nju Jorkut ishin shumë të infektuara me bli vemjet e molës nëfillimi i viteve 1850.

Harabela e shtëpisë u importua nga Evropa dhe u lëshua në Brooklyn për të ndihmuar në luftimin e këtyre dëmtuesve, pasi harabela e shtëpisë i hanë ato. Ka funksionuar, por paksa shumë mirë. Harabela e shtëpisë së lëshuar në Nju Jork dhe zona të tjera u shumuan shpejt dhe u përhapën, dhe ata arritën në shumicën e pjesëve të vendit brenda 50 viteve.

Shiko gjithashtu: A hanë pëllumbat e zisë në ushqimet e shpendëve?

Harabeli i shtëpisë është një specie pushtuese në Shtetet e Bashkuara. Ata janë bërë një problem i tillë saqë janë në fakt një nga 2 llojet e zogjve në Shtetet e Bashkuara që ju lejohet ligjërisht t'i kapni në kurth dhe t'i vrisni/eutanizoni, tjetri është ylli evropian.

Shiko gjithashtu: Ushqyesit më të mirë të zogjve kundër ketrit (që në fakt funksionojnë)

3. Harabela e shtëpisë ka një jetëgjatësi prej 4-5 vjetësh në të egra dhe deri në 12 vjet në robëri

Mesatarisht një harabel shtëpiak jeton rreth pesë vjet në natyrë, por është dokumentuar se jeton dy herë më shumë kur robëria. Por disa arrijnë në një pleqëri të pjekur në natyrë. Harabela më e vjetër e regjistruar në shtëpi ishte 15 vjeç dhe u gjet në Teksas.

4. Harabeli i Shtëpisë nuk ka lidhje me harabela të tjerë amerikanë

Siç e përmendëm më lart, këta harabela janë me origjinë nga Evropa. Pra, ata nuk janë të lidhur me harabela të tjerë të Amerikës së Veriut, prandaj mund të vëreni formën e tyre të ndryshme. Harabelët e shtëpisë priren të jenë "më të trashë" se harabela vendase, me një kokë më të madhe dhe më të rrumbullakosur, bisht më të shkurtër, gjoks më të plotë dhe trup të trashë.

5. Meshkujt dhe femrat kanë të ndryshmependë

Meshkujt riprodhues kanë një faturë të zezë dhe të zezë rreth syve, poshtë faturës dhe në një "bib" të rrumbullakosur në gjoks. Barku dhe pjesa e sipërme e kokës së tyre janë gri, me faqe të bardha dhe qafë kafe gështenjë dhe krahë me njolla të zeza. Meshkujt që nuk rriten duken të ngjashëm, por me pak të verdhë në sqep dhe më pak të zi në gjoks.

Femrat janë një kafe e thjeshtë në të gjithë pjesën e poshtme me pjesë të poshtme gri dhe të pasme me vija.

6. Grykat më të mëdha të zeza mund të tregojnë meshkuj më të vjetër

Për zogjtë që jetojnë në grupe, është e rëndësishme të dihet se kush është më i larti në rradhën e rrahjes. Një mënyrë e thjeshtë për të shfaqur këtë informacion duke shmangur zënkat është përmes pendëve të tyre. Harabelët e shtëpisë meshkuj me njolla më të mëdha të zeza në gjoks priren të jenë më të moshuar dhe më dominues ndaj meshkujve me njolla më të vogla të zeza.

7. Harabela e shtëpisë konsiderohen jashtëzakonisht shoqërore

Këta zogj të përbashkët konsiderohen jashtëzakonisht social dhe do të formojnë tufa me zogj të çdo lloji. Foletë e harabela zakonisht grupohen së bashku me harabela të tjerë në grumbuj të mëdhenj dhe ata do të ushqehen me harabela të tjerë në tokë.

Kjo specie zogjsh thuhet se është aq shoqërore sa që mund të jeni në gjendje t'i bëni ata të ushqehen jashtë dorë.

8. Harabela e shtëpisë kanë shenja fizike që përdorin me njëri-tjetrin për të treguar dominimin

Për shkak se ata priren të jetojnë në këto grupe, Harabelët e shtëpisë kanë zhvilluar shumë shenjaata përdorin me njëri-tjetrin për të treguar se kush është dominues dhe kush është i nënshtruar. Kjo mund të përfshijë lëvizjen e bishtit, përkuljen dhe shtrirjen e krahëve, ngritjen e plotë të parukeve dhe fryrjen e të gjitha puplave dhe hapjen e sqepit të tyre.

Meshkujt janë zakonisht dominues ndaj femrave gjatë muajve të dimrit, por në pranverë dhe verë femrat do të tërhiqet dhe do të bëhet më i sigurt.

Harabeli i shtëpisë mashkull që ushqehet me dorë

9. Harabela e shtëpisë janë omnivorë dhe do të hanë pothuajse çdo gjë

Harabela e shtëpisë ka një dietë tipike me fara dhe insekte të vogla, por dihet gjithashtu se hanë ushqim njerëzor dhe ushqim të hedhur nga plehra. Shpesh do t'i shihni të varur nëpër restorante në natyrë dhe oborr kafenesh duke kërkuar thërrime dhe patate të skuqura.

Dieta e saktë e një Harabeli shtëpiak varet kryesisht nga habitati i tij. Mund të përfshijë kultura të tilla si misri, gruri, tërshëra dhe melekuqe, si dhe ushqime të egra si barishte, ragweed dhe hikërror. Ata do të hanë me kënaqësi pothuajse çdo farë të ofruar në ushqimet e shpendëve si luledielli, milo dhe meli. Harabelët e shtëpisë mund të kapin insekte në ajër dhe mund të varen rreth dritave pas errësirës duke pritur që të mblidhen insektet.

10. Harabela e shtëpisë kalojnë shumë kohë në tokë

Këtyre zogjve u pëlqen të kërkojnë foragjere në tokë, pavarësisht nëse kërkojnë thërrime ushqimi njerëzor ose fara të egra. Ndryshe nga disa zogj që ecin kur janë në tokë, Harabelat e Shtëpisë lëvizin përrethduke kërcyer.

11. Harabelët e shtëpisë shpesh bëjnë banjë pluhuri

Një banjë pluhuri është një sjellje shoqërore e Harabela e shtëpisë që bëhet në grupe në zona me pluhur dhe tokë të thatë. Ky është një mjet për të hequr parazitët ose substancat e tjera të dëmshme nga pendët, pendët ose lëkura e tyre.

Ata bëjnë të njëjtat lëvizje si do të bënin një banjë me ujë, duke hedhur vetëm papastërti mbi veten e tyre. Më pas, shpesh mbetet një gërvishtje e vogël në tokë, dhe ata mund ta mbrojnë këtë vend dhe të mos e përdorin harabela të tjera.

12. Strukturat e krijuara nga njeriu janë të preferuara për folenë

Një përshtatje që i ka bërë këta harabela në shtëpi në mjediset urbane është se ata në fakt preferojnë folezimin në strukturat e krijuara nga njeriu. Qepalla, parvazët e tavanit, semaforët, ulluqet, hambarët, dritat e rrugëve, shtëpitë e zogjve, etj. Ata duket se nuk e kanë problem të jenë në afërsi të njerëzve dhe madje do të folezojnë në tabelat jashtë qendrave tregtare të frekuentuara.

<> 11>Grupi i harabelave të shtëpisë

13. Harabelët e shtëpisë janë të lidhur ngushtë me njerëzit dhe aktivitetin njerëzor

Nëse jeni duke ecur në zona të largëta të pyllëzuara ose në kullota të zbrazëta, ka më pak gjasa të hasni në Harabela të Shtëpisë. Ata priren të pëlqejnë të jenë pranë aktivitetit njerëzor në qytete, qyteza, ferma dhe lagje periferike.

14. Harabela e shtëpisë ndonjëherë i zhvendos zogjtë e tjerë nga kutitë e folesë

Fatkeqësisht këta zogj mund të jenë mjaft agresivë nëse vendosin qëdëshironi të përdorni shtëpinë tuaj të zogjve në oborrin e shtëpisë, edhe nëse një zog tjetër është tashmë atje. Ata do të pushtojnë dhe do të dëbojnë zogjtë blu, trumcat, dallëndyshet e pemëve dhe të tjerë, duke i shtyrë nga shtëpia dhe duke i penguar që të kthehen brenda.

Ata madje mund të luftojnë dhe të lëndojnë zogun tjetër. Kjo është një arsye e madhe pse ata shihen nga shumë adhurues të shpendëve të oborrit të shtëpisë si një telash dhe të padëshirueshëm. Në fakt, shumë njerëz i urrejnë plotësisht këta zogj dhe me arsye të mirë.

15. Janë 12 nënspecie në mbarë botën

Aktualisht njihen të paktën 12 nënspecie të veçanta, me ndryshime të vogla në madhësi dhe pamje që ndodhin në zona të ndryshme gjeografike.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.