15 fakte rreth finçit Gouldian (me foto)

15 fakte rreth finçit Gouldian (me foto)
Stephen Davis

Tabela e përmbajtjes

finches që bashkohen në tufa të përziera. Këto tufa mund të arrijnë deri në 2000 zogj dhe shpesh përbëhen nga finches me bisht të gjatë dhe finches maskuar. Ata janë më aktivë gjatë ditës dhe kërkojnë ushqim në grupe të vogla ose në tokë ose në ajër.

6. Gouldian Finches janë zogj të qetë

Ndryshe nga zogjtë e tjerë, finch Gouldian nuk është i njohur për një vokalizim të veçantë ose këngë të ndërlikuara. Në vend të kësaj, tingulli i rrallë që ata bëjnë tingëllon si një tingull "ssitt" me zë të lartë. Finches Gouldian janë regjistruar gjithashtu duke bërë trillime, cicërima dhe fishkëllima të ndryshme. Kjo specie është ndër më të pamundurat që të shkaktojë përçarje pasi vokalizimi i tyre nuk është i rëndë për veshin tipik të njeriut.

Shiko gjithashtu: 20 fakte fantastike rreth zogjve blu të Lindjes

7. Finches Gouldian janë granivores

Një granivore është një kafshë që mbështetet në drithëra dhe fara për të bërë pjesën më të madhe të dietës së saj.

Finch Gouldian ka një sqep të projektuar posaçërisht për të ndihmuar në çarjen e lëvozhgave të forta të farës për të futur mishin brenda. Në një ditë të zakonshme, një finch Gouldian do të hajë deri në 35% të peshës së tij trupore në fara. Shumica e dietës së tyre përbëhet nga fara të ndryshme bari.

Gouldian Finch duke ngrënë faraFinch mund të ketë tre ngjyra të ndryshme të fytyrës në natyrë

Finch Gouldian mund të ketë tre lloje të ndryshme të fytyrës që mund të dallohen nga ngjyra. Ndërsa 70-80% e finches Gouldian do të kenë një fytyrë të zezë, midis 20-30% e specieve ka një fytyrë të kuqe. Në raste jashtëzakonisht të rralla, një finch Gouldian do të zbukurohet me një fytyrë të verdhë. Në fakt, një në çdo 3000 specie lind me variacionin e verdhë.

Gouldian Finch me fytyrë të kuqeaftësia për t'u bashkuar me speciet e tjera të fishkës dhe kërkesat e ulëta për kujdes i bëjnë ata kandidatë të njohur. Kurthi filloi në 1897 dhe ishte i ligjshëm deri në vitin 1981. Gjatë asaj kohe mijëra finches Gouldian eksportoheshin çdo vit, por kjo praktikë tani është e paligjshme.

13. Shumë ngjyrime mund të gjenden në robëri

Për shkak të viteve të eksportit dhe mbarështimit në robëri, shumë vende ende paraqesin komunitete të mëdha finches Gouldian. Këto programe të mbarështimit në robëri kanë rezultuar në shumë mutacione ngjyrash.

Finches Gouldian Captive që shfaqin variacione ngjyrash

Australia është shtëpia e një morie speciesh mahnitëse bimore dhe shtazore. Është gjithashtu i njohur gjerësisht për jetën e egër të lulëzuar dhe të gjallë në të gjithë vendin. Pavarësisht nëse ato specie janë në pjesën e jashtme ose në mes të Sidneit, ka një zog veçanërisht shumëngjyrësh që do të dëshironim të veçonim. Në këtë artikull do të shikojmë fotot dhe faktet për finçin Gouldian.

Shiko gjithashtu: Cili është lloji më i mirë i ushqyesit të shpendëve për kardinalët?

Fakte për finçin Gouldian

Finch Gouldian, për të mos u ngatërruar me Goldfinch, është endemik i Australisë dhe është ndër speciet me ngjyra më të gjalla në vend.

Këtu janë disa fakte interesante rreth finçit Gouldian për të kënaqur kureshtjen tuaj të shpendëve.

1. Finches Gouldian janë vendas në Australi

Ky zog vendas australian është endemik në pjesën veriore të vendit. Më shpesh, ju do të gjeni finches Gouldian në savanën tropikale, gëmusha ose pyje me fusha me bar dhe ujë jo shumë larg. Megjithëse nuk janë zogj shtegtarë, ata udhëtojnë shumë gjatë stinës së thatë në kërkim të ushqimit dhe ujit.

2. Këto finches janë emëruar sipas një ornitologu britanik

Ornitologu britanik John Gould i dha zyrtarisht këtij zogu emrin e tij në 1844, për nder të gruas së tij Elizabeth. Shumë e konsiderojnë John Gould "babain e studimit të shpendëve në Australi". Ky zog i mrekullueshëm ndonjëherë njihet edhe me emrat rainbow finch, Gould's finch ose the Lady Gouldian finch.

3. Gouldianipendët e tij për të treguar pendën e tij të gjallë.

9. Finches Gouldian fole në zgavrat e pemëve dhe prindi së bashku

Kur një palë finches Gouldian vendosin të çiftëzohen, ata zakonisht ndërtojnë një fole në vrimën e një peme. Pemët e zakonshme të përdorura për fole përfshijnë Snappy Gum, Northern White Gum dhe Salmon Gum Eucalyptus. Femra do të lëshojë 4-8 vezë dhe të dy prindërit do të inkubojnë me radhë deri në dy javë. Pas çeljes, për foshnjat gouldian finches kujdesen të dy prindërit.

10. Fincat Gouldian të sapoçelur kanë shenja të veçanta të gojës

Disa të vegjlit mund të çelin me shenja të pazakonta brenda gojës së tyre. Ndërsa kjo duket shqetësuese në shikim të parë, është në të vërtetë një fenomen evolucionar që rrjedh nga pjelljet e mëparshme që i mbijetuan një paraziti specifik. Kjo shënjim gjendet në fiçin Gouldian si dhe në disa finches vendase në Afrikë.

11. Foshnjat Gouldian Finch bëhen plotësisht të pavarura në moshën 40-ditore

Kur lindin për herë të parë, finches Gouldian janë të ndryshueshme. Ky term do të thotë se ata çelin plotësisht tullac dhe të verbër. Fishkët e vegjël Gouldian kthehen në të vegjël midis 19 dhe 23 ditësh pasi çelin. Megjithatë, ata nuk bëhen plotësisht të pavarur derisa të jenë pak më shumë se një muajsh.

12. Finches Gouldian janë të njohura në avikulturë

Aukultura është kapja dhe mbarështimi i shpendëve. Ngjyrat e tyre të ndritshme, zhurma e ulët,përballë tyre sot janë zjarret gjatë stinës së thatë të vonë dhe barngrënësit e egër (derrat, kuajt, etj). Të dyja këto çështje ndikojnë në disponueshmërinë e burimit të tyre kryesor ushqimor, farës së barit.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.