14 fakte rreth rrotullave me gjoks jargavan

14 fakte rreth rrotullave me gjoks jargavan
Stephen Davis

Rrotullat me gjoks jargavan janë një festë për sytë. Penda e tyre blu, vjollcë dhe bruz bie në sy kundrejt kullotave dhe pyjeve të hapura. Këta zogj ekzotikë janë gjuetarë të aftë, me akrobaci ariale që i argëtojnë vëzhguesit e shpendëve. Le të mësojmë 14 fakte rreth rrotullave me gjoks jargavan!

14 fakte rreth rrotullave me gjoks jargavan

1. Rolet me gjoks jargavan janë vendas në Afrikën Sub-Sahariane.

Nuk do të shihni një rul me gjoks jargavan në Amerikën e Veriut. Gama e tyre është e kufizuar në kontinentin e Afrikës. Ata janë banorë gjatë gjithë vitit të pyjeve të hapura në jug të shkretëtirës së Saharasë.

Ndërsa nuk migrojnë, ata zakonisht lëvizin në zonën e tyre sipas stinëve me shi dhe të thatë.

2. Pendët e meshkujve dhe femrave janë me ngjyra të ngjashme.

E vetmja mënyrë për të dalluar meshkujt dhe femrat është përmes madhësisë. Meshkujt janë pak më të mëdhenj se femrat. Ndryshe, të dyja gjinitë duken njësoj.

Shiko gjithashtu: Çfarë lloj farë zogu pëlqejnë kardinalët?

Ata kanë një fyt ngjyrë vjollce të ndezur, kurorë ulliri dhe bark bruz. Krahët e tyre mund të kenë ngjyrë ulliri me ngjyrë kafe. Ata kanë shirita bishti që fluturojnë pas tyre kur fluturojnë në ajër.

Rul me gjoks jargavanndërhyrës, qofshin ata rula të tjerë me gjoks jargavan apo grabitqarë të uritur.

7. Mashkulli kryen marifete për t'i bërë përshtypje femrës.

Rulat me gjoks jargavan janë monogame. Për të fituar bashkëshortin e tij, mashkulli shfaq dhe kryen marifete akrobatike për t'i bërë përshtypje femrës.

Ai fluturon në një lartësi prej të paktën 225 këmbësh, më pas zbret ndërsa thërret me zë të lartë. Zbritja e tij nuk është një lëvizje e lëngshme. Në vend të kësaj, është një seri sythe dhe zhytjesh.

Kur mashkulli përfundon zhytjen, ai zbret pranë femrës në një pozitë të lartë. Nëse ajo është e hapur, ata bëjnë një kërcim çiftëzimi së bashku. Ata thërrasin në të njëjtën kohë ndërsa drejtojnë kokën nga qielli dhe bëjnë me gjeste poshtë në tokë.

Rul me gjoks jargavansituatat kur mbahen robër dhe larg kërcënimeve, mund të jetojnë edhe disa vite të tjera.

4. Ata janë grabitqarë në pritë.

Shumë zogj mishngrënës ulen aty ku kanë një pikë të favorshme për të parë për pre. Roli me gjoks jargavan nuk është ndryshe.

Ata ulen në një shtyllë gardhi, degë peme ose në majë të një pengese dhe shikojnë territorin e tyre. Kur shohin një karkalec ose brumbull të ekspozuar, zhyten poshtë dhe e kapin me sqepin e tyre.

Nëse gjahu është mjaftueshëm i madh për të luftuar, disa zogj rrahin guroren e tyre në tokë për ta vrarë përpara se ta gëlltisin të gjithë.

Rul me gjoks jargavan në fluturimzvarritet ose fluturon mbi tokë të hapur në savanë dhe pyje me bar të zakonshme në Afrikën Sub-Sahariane.

Edhe pse preferojnë peizazhe të hapura, ata përdorin pemët për të ulur dhe folezuar. Disa zogj do të bëjnë folenë në zgavrat e trungut të pemës të lënë nga qukapikët dhe peshkatarët.

10. Rrotullat me gjoks jargavani shmangin njerëzit, por vizitojnë parqet e braktisura dhe anëve të rrugëve.

Zhvillimi njerëzor nuk është i favorshëm për hapësira të hapura dhe të egra, kështu që rrotullat me gjoks jargavani rrallë dallohen pranë qyteteve dhe periferive.

Ato gjenden në disa zona bujqësore. Shumë grumbullohen atje gjatë djegieve kur insektet, minjtë dhe hardhucat ikin nga zjarri. Rrotullat me gjoks jargavan përfitojnë nga bujaria e pazakontë dhe i kapin të pavetëdijshëm.

11. Disa fole në zgavra brenda tumave të termiteve.

Rrotullat me gjoks jargavan që zgjedhin të mos përdorin pemë për fole, shpesh përdorin tuma termite. Ata nuk gërmojnë zgavrat e tyre; në vend të kësaj, ata ripërdorin foletë e vjetra të zogjve të tjerë.

Zgavrat e tumave të termiteve mund të bëhen nga qukapikët dhe zogjtë e tjerë folezues të zgavrës. Zakonisht ndodh kur nuk ka mjaft pemë të pjekura në një habitat për të mbështetur një fole të zbrazët në trung.

Shiko gjithashtu: 20 fakte zbavitëse rreth kolibrit të bletëveRul me gjoks jargavan që ha një insektterren për insektet, hardhucat dhe minjtë e vegjël. Ushqimet e tyre të preferuara janë karkalecat dhe brumbujt.

Për të kapur guroren e tyre, zogjtë ulen në pritë nga një pikë e favorshme e lartë. Ata vëzhgojnë prenë e tyre, presin një hapje dhe zhyten shpejt për ta kapur para se të bëjë një hap tjetër.

13. Prindërit i rrisin së bashku zogjtë e tyre.

Këta zogj shumëngjyrësh janë zakonisht të vetmuar, por çiftohen gjatë sezonit të shumimit për të rritur së bashku të vegjlit e tyre. Ata rritin midis 2 dhe 4 zogj në vit, të cilat i inkubojnë së bashku.

Zogjtë janë të pafuqishëm kur çelin dhe u duhen 19 ditë që të kalojnë nga lindja në lindje. Prindërit

14. Thirrja e tyre tingëllon si një kërcitëse.

Thirrja e rulit me gjoks jargavan tingëllon si një "kaaa" e ashpër dhe e ashpër. Zogjtë e përdorin këtë thirrje për të komunikuar me njëri-tjetrin, veçanërisht midis bashkëshortëve ose kur një prind thërret zogjtë e tij.

Ata janë jashtëzakonisht të zëshëm kur mbrojnë territorin e tyre dhe do ta përsërisin thirrjen me volum më të lartë për të trembur kërcënimet. Meshkujt përfshihen në luftime ariale mbi territor. Ata shtrëngojnë njëri-tjetrin me thua dhe i rrahin krahët në ajër.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.