13 Zogj të Kënetës (Fakte dhe Foto)

13 Zogj të Kënetës (Fakte dhe Foto)
Stephen Davis

Tabela e përmbajtjes

Schwamb nëpërmjet Wikimedia Commonstë një shumëllojshmërie të gjerë të habitateve ligatinore duke përfshirë baltë, skajet e pellgjeve, kënetat dhe fushat e përmbytura.

Duke përdorur këmbët e tyre të gjata ata mund të ecin dhe të hetojnë ujin e cekët për insektet ujore. Në verë ata folezojnë në kënetat e largëta të pyjeve boreale veriore. Ata priren të jenë më të vetmuar se zogjtë e tjerë të bregdetit, dhe madje edhe gjatë migrimit nuk mblidhen së bashku në një numër të madh.

12. Çafka jeshile

Një çafkë jeshile

Emri shkencor: Butorides virescens

Çafkat jeshile janë pjesëtarë më të vegjël dhe me qafë më të shkurtër të familjes së çafkave që mund t'i gjeni në kënetat e ujërave të ëmbla, brigjet e veshura me rizoforë dhe liqene. Këta zogj janë vetëm 18 inç të gjatë, kanë këmbë më të shkurtra se çafkat e tjera dhe kanë një strukturë të trashë. Mbrapa dhe kurora e tyre janë një jeshile e errët, një qafë dhe gjoks i thellë në kafe të kuqërremtë dhe këmbët e verdha.

Kjo ngjyrosje e errët mund t'i ndihmojë ata të përzihen me hijet ndërsa qëndrojnë nën bimësi përgjatë buzës së pellgjeve dhe liqeneve. Ndryshe nga çafkat me këmbë më të mëdha që shihen shpesh duke ecur nëpër ujë të cekët, çafkat jeshile preferojnë metodën e shtratit dhe goditjes për të kapur prenë e tyre të peshqve, bretkosave, gjarpërinjve dhe insekteve të mëdha.

Këto çafka në fakt janë vëzhguar duke përdorur mjete për të kapur ushqim. Ata do të marrin insekte të vogla, pupla ose sende të tjera dhe do t'i hedhin në sipërfaqen e ujit për të joshur peshqit.

13. Harabeli bregdetar

Harabeli i detit duke u ulurpixabay.com

Emri shkencor: Leucophaeus atricilla

Pulëbardha të qeshura janë një lloj pulëbardhash që priren të ngjiten ngushtë në zonat bregdetare, duke përfshirë kënetat dhe mangroves. Në verë ato mund të gjenden përgjatë Liqeneve të Mëdha dhe bregut verilindor, pastaj udhëtojnë në Florida, Meksikë dhe më tej në jug në dimër. Shumë zogj qëndrojnë gjatë gjithë vitit në Karaibe, në Bregun e Gjirit dhe në bregun juglindor të Atlantikut.

Gjatë sezonit të riprodhimit ata kanë një kokë të zezë dalluese me sqep të kuq, megjithatë gjatë dimrit ata e humbin këtë për një sqep të zi dhe kokë e bardhë, që duket shumë më e ngjashme me pulëbardha të tjera.

Këta pulëbardha janë të njohur për të qenë një specie e zhurmshme dhe agresive që shpesh vjedhin ushqim nga zogjtë e tjerë. Ata gjuajnë për peshq, krustace, insekte dhe madje do të hanë kafshë të ngordhura që gjenden në mjedisin e tyre. Folezojnë në këneta me kripë dhe e ndërtojnë folenë e tyre kryesisht nga bimësia që gjendet në kënetë.

3. Shkallaku

OspreyKingfisher me rripKingfisher me rrip (femër)ata janë jashtëzakonisht territorialë dhe dihet se shkatërrojnë vezët e trumcave të tjera të kënetës.

Ndërsa disa mbeten gjatë gjithë vitit në zonën e tyre, shumë migrojnë nga Meksika dhe Gjiri në dimër për të kaluar verën në veri. SHBA dhe pjesë të Kanadasë.

Shiko gjithashtu: Çfarë duhet të ushqeni zogjtë nga kuzhina (dhe çfarë jo t'i ushqeni ata!)

7. Purple Gallinule

Purple Gallinulebagëtitë dhe gjitarët e tjerë të mëdhenj në fusha. Kafshët më të mëdha tërheqin insektet dhe i nxjerrin insektet nga bari ndërsa ecin, dhe çafkat e bagëtive do të përfitojnë.

10. Galinule e zakonshme

Gallinule e zakonshme

Me mbi 10,000 lloje zogjsh që jetojnë në planet dhe në habitate të ndryshme, mund të pyesni se cilat prej tyre mund të shihen në këneta. Kënetat janë zona të ligatinave që gjenden në skajet e liqeneve dhe përrenjve, ku bimësia kryesore është bari i lartë dhe kallamishtet. Zogjtë e kënetës mund ta përdorin këtë habitat si një vend i mirë për të kapur insektet, ose si një vend i mirë për të fshehur një fole midis bimëve të gjata. Le t'i hedhim një vështrim 13 zogjve të zakonshëm të kënetës në Amerikën e Veriut.

13 zogj të kënetës

1. Harabeli i kripurave

Harabeli i kripurave duke u ulurnë një platformë në majat e pemëve ose në shkëmbinj, por do të përdorë gjithashtu platforma të ndërtuara nga njeriu. Shumë shtete vendosin platforma ushqeu pranë lumenjve dhe liqeneve për të ndihmuar në ruajtjen e specieve. Në mënyrë që të gjejnë shpejt ushqim për të vegjlit e tyre kur çelin, të rriturit preferojnë të bëjnë fole pranë burimeve të ujit.

Këtë grabitqare do ta dalloni vetëm nëse jeni afër ujit, pasi dieta e eshtrave përbëhet pothuajse ekskluzivisht nga peshqit. . Ata kanë një gisht të jashtëm që mund të zhvendoset për t'u kapur përpara ose prapa. Ky përshtatje u lejon atyre një kontroll shumë më të mirë në peshqit e rrëshqitshëm që kapin. Gjeni ato pranë çdo ujërash të cekët dhe të mbushur me peshq si liqene, lumenj, rezervuarë dhe këneta.

4. White Ibis

Imazhi: birdfeederhub.com (West Palm Beach, Florida)

Emri shkencor: Eudocimus albus

The White Ibis është një zog kërcimtar i zakonshëm në rajonet bregdetare të Bregut të Gjirit, Karaibeve, Meksikës dhe Amerikës së Jugut veriore. Është një zog i madh me një hapje krahësh rreth 3 këmbë dhe një lartësi rreth 2 këmbë. Ky zog dallohet nga pendët e tij të bardha, majat e krahëve të zeza dhe këmbët dhe karriget rozë.

Ata jetojnë në një shumëllojshmëri habitatesh, duke përfshirë kënetat, kënetat, pellgjet dhe liqenet. Dieta e ibis-it të bardhë përbëhet kryesisht nga kafshë me ujë të cekët si peshqit e vegjël, insektet, krustacet, kërmijtë dhe bretkosat. Ata përdorin këmbët e tyre të gjata për të ecur në zona të cekëta dhe sqepin e gjatë të lakuar për të hetuar sedimentin për ushqim.

5.ujë të cekët dhe bimësi aty pranë, duke përfshirë kënetat dhe kënetat e mangrove të ujërave të ëmbla dhe të kripura. Ata kanë një shpinë me vija, gri-kafe, me gjoks kanelle dhe bisht të shkurtër të kthyer lart.

Pjesa më e madhe e dietës së këtij zogu kënetor përbëhet nga insekte ujore, peshq dhe krustace si gaforret dhe gaforret. Ridgway's Rails madje kanë një gjëndër të veçantë që i lejon ata të pinë ujë të kripur. Vështirë për t'u gjetur, ata preferojnë të qëndrojnë të fshehur pas vegjetacionit të dendur. Ata nuk fluturojnë shpesh, duke preferuar të ecin apo edhe të notojnë.

9. Zhurma e gjedheve

Teka e gjedheve e ulur ne dege

Emri shkencor: Bubulcus ibis

Thika e gjedheve mund te gjendet ne habitate te ndryshme, duke filluar nga tokësore në ujore. Ato zakonisht gjenden në kullota, lëndina, fusha të përmbytura dhe këneta. Këto specie janë rreth 2 këmbë të gjata dhe kanë një hapje krahësh 3 këmbë. Ngjyra e tyre është kryesisht e bardhë me këmbë dhe sqepa të verdhë, por këta zogj marrin ngjyrë të zbehtë të artë në gjoks, shpinë dhe kokë gjatë sezonit të riprodhimit.

Ata përdorin shkopinj dhe bimësi për të ndërtuar foletë e tyre dhe nganjëherë ripërdorin të vjetra gjatë sezonit të shumimit. Foletë ndërtohen shpesh në pemë ose shkurre në habitatin e moçaleve dhe kënetave. Dieta e tyre është e adaptueshme në varësi të vendit ku jetojnë, duke u fokusuar tek insektet e ndryshme, peshqit, bretkosat, merimangat apo edhe minjtë, vezët dhe zogjtë më të vegjël.

Shiko gjithashtu: A i tërheqin arinjtë ushqyesit e shpendëve?

Emri i tyre vjen nga tendenca e tyre për t'u bashkuar
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.