12 zogj pellgjesh (Foto dhe fakte)

12 zogj pellgjesh (Foto dhe fakte)
Stephen Davis
phoeniceus

Ndër zogjtë më të shumtë në të gjithë Amerikën e Veriut, zogjtë e zinj meshkuj me krahë të kuq janë të pagabueshëm për shkak të "spatullave" të tyre të kuqe dhe të verdha që dallohen midis trupave të tyre të zinj. Femrat e kësaj specie megjithatë duken krejt të ndryshme dhe janë kryesisht kafe me vija të lehta.

Ndërsa ato nuk notojnë ose nuk ecin si speciet e tjera në këtë listë, atyre u pëlqen të frekuentojnë pellgjet me bishta. Uji i qëndrueshëm me bimësi janë zona të rëndësishme për ta për gjetjen e insekteve dhe folezimin. Ata shpesh zgjedhin të ndërtojnë foletë e tyre të ulëta në tokë midis bimësisë së lartë ligatinore. Në verë, shikoni për meshkuj që ulen në buzë të ujërave, duke kënduar këngën e tyre me zë të lartë "conk-la-lee".

8. Avocetë amerikane

Një avocet amerikan që ecën në ligatinatnë dimër, disa pata do të veprojnë si zbulues dhe do të japin një alarm nëse dallojnë një grabitqar si një shqiponjë.

4. Mjellma memece

Një mjellmë memece

Emri shkencor: Cygnus olor

Mjellmat memece janë zogj të mëdhenj e të këndshëm që janë të gjithë të bardhë me një fytyrë e zezë dhe sqep portokalli. Ndërsa ato mund të gjenden në pellgje dhe liqene në Paqësorin veriperëndimor, Anglinë e Re, shtetet e Atlantikut të mesëm dhe Liqenet e Mëdha, ato në të vërtetë nuk janë vendase në Amerikën e Veriut. Ata u sollën në SHBA nga Evropa dhe Rusia si shtesa dekorative në kopshte dhe parqe të qytetit, dhe me kalimin e kohës popullatat e egra u krijuan.

Mjellma memece konsumon kryesisht bimësinë, si barishtet dhe bimët ujore, por gjithashtu do të konsumojë insekte dhe peshq të vegjël. Ata çiftëzohen për gjithë jetën dhe krijojnë lidhje të ngushta në çift. Ndërsa duken të qetë, gjatë sezonit të folezimit ata mund të bëhen agresivë dhe do të ngarkojnë njerëzit që afrohen shumë pranë folesë së tyre.

5. Kingfisher me rrip

Kingfisher me rrip me peshk, specia më e zakonshme e peshkut në SHBAAmerika e Veriut, me lartësi rreth 4.5 metra. Këmbët e tyre të gjata shkojnë pas tyre gjatë fluturimit, duke i bërë ato një siluetë të lehtë për t'u identifikuar në qiell.

Ata kanë pupla gri-blu, një fytyrë të bardhë dhe sqep të madh të verdhë. Çafkat e mëdha blu banojnë në shumë lloje habitatesh me ujëra të ëmbla dhe të kripura, duke përfshirë pellgje. Çafkat e mëdha blu kërcejnë gjahun e tyre, duke ecur ngadalë ata qëndrojnë në këmbë derisa të vijë koha e duhur për të goditur me sqepin e tyre të mprehtë. Dieta e tyre është e larmishme dhe përfshin peshq, bretkosa, zvarranikë dhe madje edhe zogj të vegjël dhe gjitarë. Pavarësisht nga madhësia e tyre, ato fole kryesisht në pemë, duke ndërtuar fole me shkopinj të mëdhenj të veshur me hala pishe, kallamishte dhe barëra.

3. Snow Goose

Pata e borësfamilje që mund ta gjeni në këneta me ujë të ëmbël, pellgje dhe trupa të tjerë ujorë të cekët. Këta zogj janë vetëm 18 inç të gjatë, kanë këmbë më të shkurtra se çafkat e tjera dhe kanë një strukturë të trashë. Mbrapa dhe kurora e tyre janë një jeshile e errët, një qafë dhe gjoks i thellë në kafe të kuqërremtë dhe këmbët e verdha.

Kjo ngjyrosje e errët mund t'i ndihmojë ata të përzihen me hijet ndërsa qëndrojnë nën bimësi përgjatë buzës së pellgjeve dhe liqeneve. Ndryshe nga çafkat me këmbë më të mëdha që shihen shpesh duke ecur nëpër ujë të cekët, çafkat jeshile preferojnë metodën e shtratit dhe goditjes për të kapur prenë e tyre të peshqve, bretkosave, gjarpërinjve dhe insekteve të mëdha.

Këto çafka në fakt janë vëzhguar duke përdorur mjete për të kapur ushqim. Ata do të marrin insekte të vogla, pupla ose sende të tjera dhe do t'i hedhin në sipërfaqen e ujit për të joshur peshqit.

11. Merganser me kapuç

Merganser me kapuç mashkullkëneta, liqene, grykëderdhje dhe pellgje, ku mund të kapin një shumëllojshmëri të gjahut. Peshku, karavidhe, insektet, kërmijtë dhe manaferrat janë ndër ushqimet e tyre të preferuara. Ata zakonisht gjuajnë duke u ulur në një degë mbi ujë dhe duke kërkuar nga poshtë për pre, pastaj duke u zhytur me kokë në ujë dhe duke kapur gjahun e tyre me faturat e tyre.

6. Canada goose

Dy pata kanadeze

Zogjtë e Amerikës së Veriut janë të shumëllojshëm, dhe po ashtu edhe habitatet e tyre. Pellgjet ofrojnë habitat me ujë të cekët për zogjtë që ecin, notojnë, zhyten dhe fshihen mes kallamishteve të larta. Nga të vogla në të mëdha, ne hedhim një vështrim në 12 lloje të zogjve të pellgjeve dhe karakteristikat e tyre unike.

12 zogj pellgjesh

1. Virxhinia hekurudhore

Virginia hekurudhornë ujë të cekët dhe fshijnë sqepin e tyre paksa të hapur përpara dhe mbrapa, një sjellje e quajtur "kosë". Ndërsa uji kalon nëpër sqepin e tyre, ata kapin pleshtat e ujit, amfipodët dhe larvat e mizave. Ata hanë gjithashtu fara të bimëve ujore, brumbuj dhe peshq të vegjël. Ato mund të gjenden si në pellgje të freskëta dhe të kripura dhe në ligatinat.

9. Bufflehead

Emri shkencor: Bucephala albeola

Rosa e vogël Bufflehead është më e zakonshme në SHBA gjatë sezoni i mos shumimit. Ata kalojnë verën e tyre duke u shumuar në Kanada dhe Alaskë. Meshkujt kanë një trup të bardhë, shpinë të errët dhe kokë të errët me një njollë të madhe të bardhë në pjesën e qafës. Në ndriçimin e duhur, mund të shihni se koka e tyre është e përbërë në të vërtetë nga zarzavate dhe vjollcë të ylbertë. Femrat janë të zbehta poshtë dhe blozë sipër me një njollë të vogël të bardhë në faqe.

Gjatë dimrit ato mund të gjenden në zona të mbrojtura bregdetare dhe në pellgje të brendshme. Ata janë rosat zhytëse që kalojnë shumë kohë nën ujë ndërsa kërkojnë foragjere. Duke qëndruar nën ujë për rreth 12-20 sekonda në të njëjtën kohë, ata kërkojnë ushqim për jovertebrorët, krustacet, molusqet dhe larvat e mizave. Në verë ata folezojnë pranë liqeneve dhe pellgjeve, në zgavrat e pemëve të bëra nga Verioret Flickers dhe nganjëherë Qukapikët Pileated.

10. Çafkat e gjelbra

Një çafkë jeshile

Emri shkencor: Butorides virescens

Shiko gjithashtu: A hanë pëllumbat e zisë në ushqimet e shpendëve?

Çafkat jeshile janë pjesë më e vogël dhe me qafë më të shkurtër të çafkësTë njohur për aftësinë e tyre për të ndryshuar vetitë refraktive të syve të tyre dhe qepallën e tyre shtesë transparente që mund ta ulin gjatë notit, ata kanë vizion të shkëlqyer nën ujë. Kjo i ndihmon ata të zhyten për peshq të vegjël, krustace dhe molusqe. Sqepat e tyre janë pak të dhëmbëzuar, duke i lejuar ata të kapin mirë gjahun e rrëshqitshëm.

Shiko gjithashtu: Si t'i mbani milingonat larg ushqimeve të kolibrit (7 këshilla)

12. Gadwall

Gadwalls meshkuj në fluturim

Emri shkencor: Mareca strepera

Gadwalls janë rosat e vogla që jetojnë në liqene të vogla, pellgje dhe këneta. Ata janë omnivorë që hanë fara, insekte dhe bimësi ujore. Meshkujt kanë pendë gri-kafe me modele delikate, një gunga të zezë dhe njolla të bardha të krahëve që mund të shihen kur janë në fluturim. Femrat kanë një ngjyrë kafe më të ngrohtë me njolla dhe sqep portokalli.

Në SHBA zonat e tyre kryesore të shumimit janë Liqenet e Mëdha dhe fushat qendrore. Ata janë të njohur për përfitimin e "gropave të prerave" për shumim, pellgje të vogla të shpërndara në habitatin e prerive. Në dimër ato janë më të përhapura në të gjithë vendin dhe mund të gjenden në pellgje, avuj dhe këneta dhe mund të mblidhen në numër të madh.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.