12 zogj me sqepa të shkurtër (me foto)

12 zogj me sqepa të shkurtër (me foto)
Stephen Davis

Tabela e përmbajtjes

Sqepi i një zogu është një pjesë e rëndësishme e trupit të tij. Ai i lejon ata të hanë dhe të pinë, si dhe të luftojnë grabitqarët. Sqepat e gjatë janë të dobishëm në situata të caktuara, po ashtu edhe sqepat e shkurtër. Sqepat e shkurtër mund t'ju ndihmojnë të afroheni për të ngrënë gjahun e kafshëve, mund të ndihmojnë me punën delikate të heqjes së farave nga bimët dhe mund të arrijnë në vende të vogla për të kërkuar insekte. Në këtë listë ne shikojmë një përzgjedhje të llojeve të ndryshme të shpendëve me sqep të shkurtër.

12 zogj me sqep të shkurtër

1. Kufi me pengesë

Buku i ndaluarvarietetet me anë rozë. Në disa vende mund të qëndrojnë ngjyra të shumta në të njëjtën kohë duke e bërë konfuze për njerëzit t'i identifikojnë ato. Dy gjëra të mira që duhen kërkuar kur të dalloni junco-t me sy të errët që gjenden në të gjitha varietetet janë sqepi i tyre i vogël rozë e zbehtë dhe forma e rrumbullakët e trupit. Ata janë gjithashtu zakonisht më të errët në kokë dhe shpinë, dhe më të lehta në bark.

Janë më të zakonshme në pyje dhe zona të pyllëzuara ku shpesh mund të shihen duke kërcyer në tokë. Ndonëse shpesh vijnë te ushqyesit e oborrit të shtëpisë, atyre u pëlqen të hanë farën e derdhur në tokë, veçanërisht melin. Në të egra ata hanë kryesisht fara dhe shtohen me insekte.

12. Cicë blu euroaziatike

Citkë blu euroaziatikepyjore dhe shkurre bregdetare. Ky lorik identifikohet lehtësisht nga pendët e tij të shndritshme dhe është e lehtë të kuptosh pse u emëruan sipas një ylberi me kombinimin e tyre të puplave blu, të kuqe, jeshile dhe të verdha.

Ndryshe nga disa lloje të tjera papagalli që kanë më të mëdhenj, sqepa të fuqishëm, këto lorike kanë sqepa relativisht të shkurtër dhe të vegjël. Ata kryesisht hanë fruta dhe hetojnë lulet për polen dhe nektar. Fundi i gjuhës së tyre është si furça, gjë që i ndihmon ata të mbledhin më lehtë polenin dhe nektarin.

4. Kafshatë e verdha

Kushka e verdhëFinch i shtëpisëFinch mashkull dhe femër

Emri shkencor: Haemorhous mexicanus

Finch shtëpie janë zogj të zakonshëm të oborrit të shtëpisë në pjesën më të madhe të Shteteve të Bashkuara shtetet. Dikur ishin vendas vetëm në Shtetet e Bashkuara perëndimore, sapo kalonin nëpër Malet Shkëmbore, u përhapën shpejt në lindje. Sqepat e këtyre zogjve janë të shkurtër, konik dhe me ngjyrë gri. Ato janë finches kafe me anët e poshtme me vija të mëdha, dhe meshkujt kanë një larje të kuqe në fytyrë dhe gjoks.

Mund të gjeni finches shtëpi në zona të hapura si parqe dhe kopshte me shumë ushqim. Ata ushqehen me fara, sytha dhe fruta, veçanërisht ato të gjembaçit, luleradhiqes dhe lulediellit. Ofroni fara të përziera dhe luledielli të zi për t'i sjellë ato në ushqyesit tuaj.

9. Buf i madh me brirë

Buf i madh me brirëgjarpërinjtë, brejtësit, lepujt dhe peshqit. Për një zog kaq të madh, ata duket se kanë një sqep mjaft të vogël në krahasim, por ai është ende mjaft i fuqishëm për t'i ndihmuar ata të hanë gjahun e tyre.

2. Goldfinch Amerikan

Emri Shkencor: Spinus tristis

Amerikan Goldfinch është një e vogël, e verdhë dhe -Zog i zi i gjetur në të gjithë Amerikën e Veriut. Si shumë finches të tjera, ato kanë sqepa të shkurtër me forma konike që janë shumë të dobishme për të ngrënë fara. Në verë, meshkujt kanë një ngjyrë të verdhë të ndezur, por në dimër ato shkrihen në një ngjyrë ulliri shumë më të zbehtë. Këto zogj të artë shpesh thërrasin gjatë fluturimit, kështu që ju mund t'i dëgjoni ato duke kaluar lart me një frazë të përsëritur "po-ta-to-chip".

Shiko gjithashtu: Simbolizmi i Zogut tallës (Kuptimi dhe interpretimet)

Këta zogj preferojnë zona të hapura me një përqendrim të lartë gjembash dhe asters, si p.sh. toka të kultivuara, livadhe apo kopshte. Goldfinches amerikane mund të shihen duke u ushqyer në tufa të njohura si charms. Ata janë granivorë, që do të thotë se këta zogj hanë kryesisht fara nga barërat, barërat e këqija dhe lulet e egra, por ata do të hanë insekte nëse është e nevojshme. Vendosja e një ushqyesi gjembaku është një mënyrë e shkëlqyer për t'i tërhequr ata në oborrin tuaj.

Shiko gjithashtu: 16 Llojet e Hawks në Shtetet e Bashkuara

3. Rainbow Lorikeet

Rainbow Lorikeet PairPixgjendet në hapësira të hapura si skajet e pyjeve, kopshtet, lëndinat dhe fushat. Pavarësisht se quhen një harabel pemësh, ata priren të kërkojnë ushqim në tokë.

Femrat do të bëjnë rreth 4-6 vezë për pjellë, duke hedhur një vezë çdo ditë. Përkundër faktit se disa vezë mund të vendosen me 4-6 ditë diferencë, ato do të çelin të gjitha së bashku në të njëjtën ditë, brenda pak orësh nga njëra-tjetra.

7. Kafshaku me gunga të verdha

Çifti me gunga të verdha

Emri shkencor: Setophaga coronata

Kushka e verdhë është një tjetër kafshatë e zakonshme migratore specie. Ata dimërojnë në Meksikë, Amerikën Qendrore dhe shtetet jugore të SHBA. Në verë ata lëvizin për t'u shumuar në Shtetet e Bashkuara perëndimore, Kanada dhe Alaskë. Gryka e tyre e verdhë dhe njolla anësore shërbejnë si një tipar identifikues.

Modeli i ngjyrave në kafshatën me gunga të verdha mund të ndryshojë në varësi të vendndodhjes së saj. Meshkujt e varietetit "Audubon's", që gjenden kryesisht në perëndim, kanë një fyt të verdhë. Meshkujt e varietetit "Myrtle", që gjenden më shpesh në lindje, kanë një fyt të bardhë. Ashtu si shumica e kafshëve, ngjyrat e tyre do të jenë më të qarta dhe të ndritshme në pranverë dhe do të zbehen ndjeshëm gjatë dimrit.

Sqepat e tyre të shkurtër dhe të hollë janë të përshtatshëm për dietën e tyre me insekte në verë dhe manaferrat dhe frutat në dimër. Këta zogj udhëtojnë në grupe dhe preferojnë të kapin gjahun e tyre gjatë fluturimit. Ato mund të shihen gjithashtu duke kërkuar ushqim në bimësi të dendur.

8.sezoni i shumimit.

Pavarësisht sqepëve të tyre të shkurtër, këto bufa konsumojnë një gamë të gjerë gjahu, duke përfshirë insekte të vogla dhe zogj, si dhe brejtës si lepujt, minjtë, volat, ketrat dhe minjtë. Bufat e mëdha me brirë mund të heqin shpejt dhe në mënyrë efektive mishin nga kockat kur gjuajnë gjahun, falë sqepave të tyre të mprehtë dhe të mbërthyer.

10. Lincoln's Sparrow

Imazhi: Kelly Colgan Azar / flickr / CC BY-ND 2.0

Emri shkencor: Melospiza lincolnii

Harabela e Linkolnit janë harabela të vegjël ngjyrë kafe me vija të errëta dhe bark të bardhë. Ata kanë sqepa të shkurtër dhe të trashë që i përdorin për të kapur insekte të tokës si brumbujt, vemjet dhe tenjat. Këta harabela zakonisht e kapin prenë e tyre me sqepat e tyre të shkurtër ndërsa kërkojnë ushqim në tokë, duke qëndruar të fshehur në gëmusha dhe bimësi.

Gjatë verës ata jetojnë në zona malore, por gjatë dimrit mund të gjenden në zonat tropikale. pyjet, kullotat dhe fushat. Edhe pse këta zogj fshihen shpesh nën bimësi të dendur, ju ende mund t'i dëgjoni thirrjet dhe këngët e tyre.

11. Junco me sy të errët

Imazhi: Robb Hannawacker

Emri shkencor: Junco hyemalis

Juncos shpesh mendohen nga njerëzit në SHBA si zogj dimëror, pasi ata e kalojnë verën në Kanada. Ka shumë nën-specie në të gjithë SHBA-në që kanë variacione paksa të ndryshme ngjyrash, si p.sh. ngjyra e pllakës (më e zakonshme), Oregon dhedegët teksa kërkojnë ushqim në pemë.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.