12 zogj me qafe te gjata (me foto)

12 zogj me qafe te gjata (me foto)
Stephen Davis

Një formë trupore që mund të mos jemi mësuar ta shohim në jetën tonë të përditshme janë zogjtë me qafë të gjatë. Zakonisht, këto qafa të gjata shkojnë dorë për dore me një trup të përgjithshëm më të madh dhe këmbë të gjata. Një qafë e gjatë mund të ndihmojë për të mbajtur një sy për grabitqarët që duan të kalojnë fshehurazi nëpër bimësi të ulët. Mund të jetë gjithashtu një avantazh për të ndihmuar zogjtë të ushqejnë peshqit, ose të arrijnë sedimentin kur kalojnë nëpër ujë të cekët. Le të shohim 12 zogj të zakonshëm me qafë të gjatë dhe ku mund t'i gjeni.

12 zogj me qafë të gjatë

1. Struci

Struc i zakonshëm mashkull Bernard DUPONT nëpërmjet Flickrsë bashku në pemë.

11. Çafka tringjyrëshe

Çafja tringjyrëshe që kërkon ushqimkasua në fushë me barChristel SAGNIEZ nga Pixabay
  • Emri shkencor: Dromaius novaehollandiae
  • Madhësia: 5,7 këmbë

Emus janë zogj të mëdhenj pa fluturim me qafë të gjatë. Ata janë të ngjashëm me strucin, por jetojnë në kontinentin e Australisë. Këta zogj kanë pupla të ashpra gri-kafe që shtrihen pjesërisht deri në qafë. Ata përdorin qafën e tyre për të skanuar rrethinën e tyre, gjë që i ndihmon të shmangin grabitqarin e tyre kryesor, dingo.

Ata janë më aktivë gjatë ditës, zakonisht e kalojnë kohën e tyre duke kërkuar ushqim, duke pushuar ose duke prerë pendët e tyre. Nga dhjetori deri në janar, emus-të meshkuj do të fillojnë të tërheqin femrat duke bërë kërcimet e tyre të miqësisë. Femrat lëshojnë 5 deri në 24 vezë në sezon, të cilat i vendosin në foletë që përbëhen nga barëra të thata.

3. Goliath Heron

Goliath Heron duke kërkuar ushqim
  • Emri shkencor: Ardea goliath
  • Madhësia: 3- 5 këmbë

Me një hapje krahësh rreth 7.7 këmbë dhe me lartësi 5 metra, çafka Goliath është më e madhja nga të gjitha çafkat. Ata janë me origjinë afrikane dhe mund të gjenden gjithashtu në Egjipt, Gadishullin Arabik dhe pjesë të Indisë. Gjatë sezonit jo të shumimit, këto çafka të mëdha janë zogj të vetmuar, por ato mund të shihen me zogj të tjerë të së njëjtës specie gjatë sezonit të riprodhimit.

Ata kanë qafë të gjatë që i lejojnë ata të kapin dhe hanë peshk dhe amfibët. Këta zogj gjuajnë duke ecur nëpër ujë, gjatë tyreqafat shtriheshin para tyre, duke kërkuar pre. Kur hasin në diçka interesante, ata e godasin atë me faturat e tyre të mprehta për ta kapur.

4. Egret i madh

Egret Great
  • Emri shkencor: Ardea alba
  • Madhësia: 3,28 ft

Egret i Madh, i njohur gjithashtu si Egret i zakonshëm ose Çafka e Madhe e Bardhë, është një zog i madh kërcimtar që është i përhapur në mbarë botën, duke përfshirë pjesën më të madhe të Amerikës së Veriut. Mund t'i gjeni në habitate të ndryshme me ujë të cekët, si liqene, pellgje, banesa baticore dhe këneta. Me një hapje krahësh deri në pesë këmbë, Egret e Madhe janë një nga çafkat më të mëdha në botë.

Ata kanë këmbë të gjata të errëta dhe një qafë më të gjatë se gjatësia e trupit të saj. Gjatë fluturimit, ata e palosin qafën pas trupit. Ata zakonisht gjuajnë për amfibë, gjarpërinj, karavidhe dhe insekte ujore në habitatin e tyre natyror. Fatkeqësisht, dikur ata u gjuanin për "aigretet" e tyre të bukura të bardha, shtëllunga të mprehta që rriten gjatë sezonit të shumimit.

Shiko gjithashtu: Kur largohen zogjtë e vegjël nga foleja? (9 shembuj)

5. Anhinga

Anhinga thahet pendët e saj \ image nga: birdfeederhub.com
  • Emri shkencor: Anhinga anhinga
  • Madhësia: 3 këmbë

Anhingat janë një lloj zogu ujor që gjendet në Shtetet e Bashkuara lindore deri në Amerikën e Jugut. Ato gjenden më së shpeshti në mjedise të cekëta, të mbrojtura me ujëra të ëmbla me pemë, barëra të larta dhe shkurre, të tilla si rizoforë, ligatinat, kënetat,dhe lagunat.

Këta zogj dallohen për qafën e tyre të gjatë e të hollë si gjarpër. Ata shpesh notojnë nëpër ujë me vetëm qafën e tyre të gjatë që shfaqet mbi sipërfaqe, duke u dhënë atyre pseudonimin "zog gjarpër". Ata kanë një pseudonim të dytë, "turqi uji", për shkak të puplave të tyre të gjata të bishtit si gjeldeti. Anhingat mund të arrijnë një gjatësi prej 3 këmbësh dhe një hapje krahësh 3.7 këmbë.

Dieta e tyre kryesore është peshku, të cilin ata e kapin duke notuar ngadalë nën ujë, dhe më pas duke i goditur me kërpudhat e tyre të mprehta. Pavarësisht gjithë kohës që kalojnë në ujë, ata nuk kanë pupla të papërshkueshme nga uji si rosat. Pasi të kenë mbaruar notin, do të qëndrojnë në breg dhe do të shtrijnë të dy krahët për t'u tharë.

6. Mjellma e trumbetës

Mjellma e trumpetit
  • Emri shkencor: Cygnus buccinator
  • Madhësia: 4,6-5,5 këmbët

Mjellmat trumpetiste janë zogj të mëdhenj e të këndshëm vendas në Amerikën e Veriut. Ata shumohen në Alaskë, pjesë të Kanadasë dhe Liqeneve të Mëdha, më pas zhvendosen në Kolumbinë bregdetare të Britanisë dhe pika të shpërndara në SHBA. Ata janë shpendët më të mëdhenj të ujit vendas të Amerikës së Veriut, që arrijnë mbi 25 paund. Për shkak të madhësisë së tyre të madhe, atyre u nevojiten të paktën 100 metra ujë të hapur për t'u transportuar në ajër. Këto mjellma të mëdha jetojnë pranë ligatinave dhe do të bëjnë folenë dhe vendosin vezë pranë ujit. Ata në fakt përdorin këmbët e tyre me rrjetë për të mbuluar vezët e tyre dhe për të ndihmuar në inkubacion.

Mjellmat e trumbetistëve janë të gjitha të bardha me këmbë të zeza dhe një sqep të zi.Pothuajse të zhdukur në fillim të shekullit të 20-të, ato po kthehen ngadalë. Dieta e tyre përfshin bimë ujore dhe insekte, dhe në dimër ato përfshijnë më shumë ushqime tokësore si manaferrat, barishtet, drithërat dhe zhardhokët.

7. Sandhill Cranes

Vinça ranore kërkimi i ushqimit
  • Emri shkencor: Antigone canadensis
  • Madhësia: 4 këmbë

Vinçat e rërës janë zogj të mëdhenj që i ngjajnë çafkave, por me trup më të madh. Ata kanë pupla gri, ndonjëherë me vija të forta me ngjyrë kafe të ndryshkur dhe një njollë të kuqe në fytyrë. Shumica e popullsisë së tyre jeton në Amerikën e Veriut, ku rriten në xhepa nga veriu i SHBA-së deri në Kanada deri në Arktik. Ata dimërojnë në pjesë të Kalifornisë, Teksasit, Meksikës, Florida dhe vende të tjera të ndotura. Ndërsa migrojnë midis këtyre vendeve, ju mund t'i dëgjoni duke fluturuar lart në grupe të mëdha, duke bërë thirrje me zë të lartë trumbetuese.

Vinçi Sandhill është emëruar pas rajonit Sandhills të Nebraskës. Kjo zonë është një vend i rëndësishëm ndalimi për shumë zogj shtegtarë, duke përfshirë këta vinça që mblidhen atje në numër të madh gjatë rrugës midis terreneve të tyre dimërore dhe verore.

Foletë janë bërë me shkopinj dhe të veshura me barëra ose të tjera materiali afër, dhe ato vendosen në kullota të hapura dhe të lagështa. Ata priren të presin disa vite përpara se të fillojnë të shumohen (ndërmjet 2-7) dhe pastaj çiftëzohen për gjithë jetën.

8. Cassowary jugore

Jugorejanë të bardha deri sa të kalojnë në pendën e tyre të rritur. Kjo u siguron atyre mbrojtje shtesë në vitin e tyre të parë, pasi ata janë në gjendje të përzihen dhe të pranohen më shumë nga grupet e tjera të çafkave dhe çafkave të bardha.

Kur ky zog është në pushim ose në fluturim, qafa e tij e gjatë mbahet në një pozicion në formë S. Ato gjenden në trupat ujorë që variojnë nga pellgjet tek liqenet, dhe kënetat në kënetat, ku gjuajnë për peshq, bretkosa, gjarpërinj dhe pre të tjera të vogla. Qafa e gjatë e Heronit të Vogël Blu e lejon atë të dallojë gjahun dhe ta godasë lehtësisht me karakun e tij si shtizë.

10. White Ibis

Imazhi: birdfeederhub.com (West Palm Beach, Florida)
  • Emri shkencor: Eudocimus albus
  • Madhësia: 2.3 këmbë

Ibis i bardhë është një zog që jeton përgjatë bregut të Meksikës, Amerikës Qendrore, Karaibeve dhe Gjirit të SHBA-së dhe bregdetit juglindor. Ata kanë një qafë të gjatë dhe sqep të lakuar rozë që e përdorin për të kërkuar ushqim në baltë dhe sediment. Ata gjuajnë për gjahun në ujëra të cekëta 10 deri në 15 cm të thella, dhe dieta e tyre përbëhet nga insekte, krimba, karavidhe, hardhuca, kërmij, gaforre dhe krijesa të tjera të vogla.

Ibisi i bardhë ka një pamje të veçantë që e bën atë lehtë për t'u identifikuar, me ngjyrë të bardhë në të gjithë trupin e tyre dhe krahë me tehe të zeza. Këta zogj janë shumë socialë dhe gjenden pothuajse gjithmonë në grup kur ushqehen, fluturojnë ose folezojnë. Natën, grupi ngrihetduke i lejuar ata të arrijnë thellë në ujë për të ngrënë ushqim si algat dhe krustacet. Me këmbë kaq të gjata, ata kanë nevojë për një qafë po aq të gjatë për të arritur në ujë! Ata gjithashtu kanë ushqyes filtri në sqepat e tyre, të cilët ndihmojnë në largimin e organizmave të vegjël nga uji.

Ngjyrat e këtyre zogjve me qafë të gjatë përftohen gjithashtu nga pigmentet karotenoide të marra nga ushqyerja me krijesa të tilla si karkaleca me shëllirë.

Shiko gjithashtu: Ja pse ngjyrosja e kuqe e ushqimit mund të jetë e dëmshme për kolibrat



Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.