12 fakte rreth zogut të parajsës së Wilson

12 fakte rreth zogut të parajsës së Wilson
Stephen Davis
rrëzë maleve.

12. Thirrja e mashkullit tingëllon si "piuu!"

Meshkujt thërrasin për të mbrojtur territorin e tyre dhe për të komunikuar me zogjtë e tjerë të parajsës së Wilson-it. Thirrja e tyre është një notë e butë poshtë, të cilën ata e bëjnë në grupe të përsëritura prej pesë ose gjashtë.

Femrat nuk telefonojnë aq shpesh sa meshkujt. Nuk dihet shumë për vokalizimet e femrës.

Fotografia e kopertinës: fotografia e kopertinës/titullit kryesor për këtë artikull i atribuohet Doug Jansen nëpërmjet Wikimedia Commonspendët nuk shërbejnë për asnjë funksion përveçse për të tërhequr femrat, të cilat kanë më shumë gjasa të çiftëzohen me meshkujt që kanë pendët më të kaçurrela të bishtit. Bishti i tyre është gjithashtu i ylbertë, kështu që duke e tundur rreth tij do të shkëlqejë një ngjyrë kaltërosh-bardhë në dritë.

Nuk do ta keni të vështirë të dalloni zogun e parajsës së Wilson-it në xhungël. Vetëm shikoni për bishtin karakteristik të ndarë, të dredhur në spirale.

Shiko gjithashtu: 10 kolibra në Kolorado (të zakonshme dhe të rralla)Zogu i Parajsës së Wilsonit (mashkull)vit.

Stinat e çiftëzimit ndodhin dy herë në vit në pyjet tropikale të Guinesë së Re dhe Indonezisë. Sezoni i parë i çiftëzimit është midis majit dhe qershorit. E dyta është në vjeshtë, në tetor.

Gjatë stinëve të çiftëzimit, meshkujt kalojnë pjesën më të madhe të kohës duke pastruar një pistë vallëzimi për kërcimin e tyre. Ata janë të përpiktë për pastërtinë dhe do të heqin gjethet, degëzat dhe çdo gjë që pengon një hapësirë ​​të pastër të hapur në dyshemenë e pyllit. Kjo fletë e zbrazët është e rëndësishme për të shfaqur të gjitha ngjyrat dhe lëvizjet e tyre të vallëzimit, për të cilat do të flasim më shumë më poshtë.

Zogu i Parajsës së Mashkullit Wilson u ul përpara zonës së tij të "katit të vallëzimit"femrat të zgjedhin bashkëshortin e tyre.

Kjo ngjyrë jeshile është në pjesën e brendshme të gojës së tij – është e dukshme për femrën vetëm nëse ajo ulet dhe pret në një degë, me fytyrë nga poshtë, ndërsa ai kërcen poshtë dhe ngre sqepin për qielli.

Zogu i Parajsës së Wilson-it, femër që shikon nga poshtë mashkullin

Zogjtë e Parajsës e kanë marrë emrin e tyre fantastik nga vendndodhja e tyre - xhunglat shumëngjyrëshe dhe të gjalla të Azisë juglindore. Këtyre zogjve iu dhanë emrat e tyre të ditëve të sotme në shekullin e 19-të nga eksploruesit dhe kolonistët evropianë që udhëtuan në xhunglat tropikale. Një përzierje ekzotike e ngjyrave të ndezura, puplave të çuditshme dhe thirrjeve të pagabueshme, zogjtë e parajsës është e pamundur të humbasësh. Le të mësojmë për një nga këto specie magjepsëse me 12 fakte rreth zogut të parajsës së Wilson-it.

12 Fakte rreth zogut të parajsës së Wilson-it

1. Zogu i parajsës i Wilson jeton në ishuj.

Indonezia përbëhet nga mijëra ishuj, të mëdhenj dhe të vegjël. Në këto ishuj ekzistojnë qindra lloje zogjsh të parajsës. Një zog i tillë është zogu i parajsës së Wilson.

Jeton vetëm në dy vende - ishujt Waigeo dhe Batanta. Këta ishuj janë afër perëndimit të Papua Guinesë së Re.

Topografia e Waigeo dhe Batanta ofron një përzierje të kodrave, pyjeve dhe pyjeve të hapura. Meqenëse zogu i parajsës së Wilson-it mbështetet në pyll për të përfunduar ritualin e çiftëzimit dhe për të siguruar fruta, gama e tyre është e kufizuar në zona me një numër të konsiderueshëm pemësh.

Zogu i Parajsës së Wilsonit (mashkull)mund të jetë më i madh, më i fortë, më i gjallë ose të ketë këngë veçanërisht të ndërlikuara. Femrave u duken disa tipare më tërheqëse – si puplat e bishtit kaçurrela – dhe çiftëzohen me meshkujt me ato më kaçurrelat. Kjo rrit popullsinë e meshkujve me bisht kaçurrelë me kalimin e kohës.

Zogu i parajsës i Wilson-it është një shembull i qartë i dimorfizmit seksual në veprim. Meshkujt kanë një njollë tullace të lëkurës në majë të kokës së tyre, e cila është blu e ndezur, bruz. Poshtë kësaj në pjesën e pasme të qafës së tyre është një katror i ndritshëm i verdhë, i ndjekur nga e kuqe poshtë shpinës dhe në krahët e tyre dhe këmbët blu. Pendët e tyre të ylbertë të gjoksit të gjelbër mund të zgjaten dhe të ndezen gjatë shfaqjeve.

Femrat ndajnë të njëjtën pjesë blu të kokës dhe këmbët blu, por trupi i tyre është një ngjyrë kafe neutrale në të kuqe-kafe.

3. Ata mund të jetojnë deri në 30 vjet në robëri.

Në natyrë, zogjtë e parajsës kanë një jetë të shkurtër. Ata janë me fat nëse mbijetojnë për pesë deri në tetë vjet. Megjithatë, në robëri, ata mund të jetojnë deri në tre dekada!

Shiko gjithashtu: Si ta mbani drerin larg nga ushqyesit e shpendëve

Kjo është ndoshta sepse zogjtë e parajsës janë kafshë grabitqare. Zogu i parajsës së Wilson-it është një zog i vogël që hahet nga një shumëllojshmëri grabitqarësh, si gjarpërinjtë.

4. Meshkujt kanë pendë bishti kaçurrela.

Në procesin e impresionimit të bashkëshortëve të mundshëm, meshkujt zhvilluan pupla të ekzagjeruara dhe të ndezura të bishtit. Disa natyralistë i krahasojnë pendët me mustaqet e timonit.

Këtosezoni i çiftëzimit duke zgjedhur një copë toke të vogël, zakonisht nën një pikë në tendë ku kalon pak dritë. Më pas ai do të kalojë kohë duke hequr me përpikëri çdo gjethe dhe materiale të tjera derisa vendi të jetë një dysheme e zhveshur pylli me disa degë të zhveshura përreth.

Tani që skena është gati, ai ulet aty pranë dhe telefonon derisa një femër e dëgjon dhe vjen për të hetuar. Një femër e interesuar do të ulet mbi mashkullin, duke e parë nga lart. Nga poshtë, mashkulli do të ndezë pendët e tij të gjelbra të fytit dhe do të hapë gojën për të zbuluar ngjyrat e ndezura brenda. Ky kënd i femrës sipër dhe mashkullit poshtë i lejon atij të kapë dhe reflektojë sa më shumë dritë, duke shfaqur ngjyrat e tij sa më të ndritshme.

Shikoni këtë proces në veprim, të filmuar nga seriali Plant Earth i BBC:

11. Zogu i parajsës së Wilson është i kërcënuar nga prerjet dhe zhvillimi.

Prerjet në pyjet e Indonezisë kërcënojnë habitatin dhe peizazhin e zogut të parajsës Wilson. Meqenëse këta zogj mbështeten kaq shumë te pemët për të siguruar burime ushqimi, zona foleje dhe vende për çiftëzimin e vallëzimit, ata ka të ngjarë të vdesin pa pyllin e shiut.

Ata janë edhe më të prekshëm sepse jetojnë në vetëm dy ishuj – Waigeo dhe Batanta.

Metrikat aktuale i renditin si "Pranë të kërcënuar" në listën vëzhguese të IUCN. Shkencëtarët po vëzhgojnë veçanërisht me vëmendje popullatat dhe pyjet e vendit
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.