12 fakte rreth qukapikëve me flokë (me foto)

12 fakte rreth qukapikëve me flokë (me foto)
Stephen Davis
herë pas here, lëng.

Mbi 75% e dietës ditore të qukapikut me flokë vjen nga insektet. Ata preferojnë të hanë larva më të mishta si vemjet dhe kërpudhat. Ata gjithashtu do të hanë milingona. Ata kanë nevojë për shumë proteina për të vazhduar me shpenzimet e tyre të energjisë.

Lëngu, frutat dhe farat përbëjnë një pjesë të vogël të dietës së tyre, por mund të jetë ndryshimi midis jetës ose vdekjes në kushte jomikpritëse. Kjo është arsyeja pse të ushqyerit e suetit në dimër mund të jetë kaq i dobishëm në mbështetjen e popullatave të qukapikut me qime.

Quapiku me leshsqepi më i vogël i shpendëve është më i përshtatur për të ngrënë insekte më të vogla.

Ne kemi një artikull të tërë këtu kushtuar ndryshimeve midis këtyre dy specieve, kështu që nëse doni t'i dalloni ato, shikoni!

8. Ata vijnë lehtësisht te ushqyesit e shpendëve.

Qukapiku me lesh në ushqyes suet

Qukapikët janë shpesh një specie e preferuar në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada. Ata prej nesh me fat që jetojnë pranë pyjeve ose tokave pyjore mund të dëgjojnë zhurmën e tyre të vazhdueshme gjatë muajve të pranverës dhe verës, ose thirrjet e tyre nga lart në pemë. Në këtë artikull do të mësojmë 12 fakte rreth qukapikëve leshtarë, një specie e zakonshme bardh e zi në oborrin e shtëpisë.

Shiko gjithashtu: 15 fakte rreth harabela të shtëpisë

12 fakte rreth qukapikëve leshtarë

1. Ata kanë pupla, jo flokë.

Quapikët me lesh nuk janë emëruar shumë në mënyrë përshkruese - ata kanë pupla, jo flokë! Emërtimi shpesh i atribuohet një ndryshimi me kushëririn e tyre më të vogël, qukapiku me push.

Si qukapiku me push ashtu edhe qukapiku leshtor kanë një copë pupla të bardha përgjatë mesit të shpinës. Pendët janë më të shkurtra dhe më "me push" në pamjen e qukapikut me push. Ndërkohë në qukapikun me qime, pendët janë më të gjata dhe më pak push, me një pamje më të ngjashme me qimet.

2. Ata do të jetojnë kudo me pemë.

Një qukapiku leshtar mbështetet në pyll, ose të paktën disa pemë, për gjithçka. Ky zog përdor pemë për ushqim, materiale foleje dhe strehim. Popullsitë lulëzojnë në të gjithë Amerikën e Veriut, por ju nuk do t'i shihni ato në shkretëtirat e vërteta, Arktik ose në malet mbi vijën e pemëve.

Në fushat dhe shkretëtirat gjysmë të thata të jugperëndimit, ata mblidhen në pallate pemësh pranë përrenjve dhe lumenjve. Kjo u siguron atyre mjaftueshëminsekte dhe ujë për të jetuar dhe rritur zogjtë.

3. Folezojnë në zgavra në pemë të ngordhura.

Shumica e qukapikëve janë foleza të zgavrës dhe qukapiku me lesh nuk është i ndryshëm. Çiftet e çiftëzuara përgatisin një fole vetëm dy javë pasi u bashkuan.

Ata e bëjnë folenë e tyre në një zgavër brenda një peme të gjallë por të kalbur ose pemë të ngordhur. Në vend të një foleje të ndërtuar me kujdes në fund të zgavrës, femra shton vetëm një shtresë copa druri. Qukapikët e vegjël rriten shpejt dhe përshtaten shpejt.

Qukapiku me flokë që kërkon insekte, Kredia e imazhit: birdfeederhub

4. Qukapikët me flokë jetojnë në pjesën më të madhe të Shteteve të Bashkuara dhe Kanadasë.

Quapikët me lesh janë përshtatur me jetën në pjesën më të madhe të Amerikës së Veriut. Disa popullata madje jetojnë në Meksikën qendrore dhe Amerikën Qendrore!

Ata nuk migrojnë, kështu që ju keni një shans të barabartë për t'i parë në oborrin e shtëpisë tuaj gjatë gjithë vitit.

5. Meshkujt dhe femrat duken shumë të ngjashëm.

Mashkulli dhe femra e shumicës së llojeve të qukapikut duken njësoj me vetëm dallime të vogla. Meshkujt mund të kenë pak më shumë ngjyrë, por në përgjithësi, ata janë të ngjashëm dhe madje mund të jenë të vështira për t'u dalluar.

Të gjithë qukapikët leshtarë kanë gjoks dhe bark të bardhë, shirit të bardhë qendror të shpinës dhe krahë të zinj me pika të bardha në disa vija. Fytyrat e tyre janë një përzierje e vijave bardh e zi të cilat rrezatojnë nga jashtë nga fatura. Ka një kafe të errëttufë pendësh në bazën e faturës, dhe faturë është afërsisht e njëjtë me gjatësinë e kokës së tyre.

Meshkujt qukapik me flokë kanë vetëm një ndryshim në krahasim me femrat. Ata kanë një copë pupla të kuqe të ndezur në pjesën e prapme të kokës. Femrave u mungon ky zbukurim shtesë.

6. Pamja e tyre ndryshon sipas asaj pjese të gamës së tyre ku jeni.

Ka dy lloje qukapikësh leshtarë: Rocky Mountain ose perëndimor dhe lindor.

Quapikët me qime lindore kanë vija më të gjera të fytyrës dhe më shumë pika të bardha në krahët e tyre. Në perëndim të Rockies, leshtarët kanë krahë pothuajse të zinj të ngurtë që shfaqin shumë më pak njolla të bardha.

Vija ndarëse midis këtyre dy llojeve të qukapikëve me lesh shtrihet në vargmalin e Maleve Shkëmbore. Zogjtë në lindje të maleve janë më të ndotur, ndërsa zogjtë në perëndim jo.

7. Qukapikët me qime kanë një doppelganger më të vogël.

Qukapiku Downy është kushëriri më i vogël i Qukapikut me flokë. Këta dy zogj që hanë insekte duken pothuajse identikë, por ka disa dallime të thjeshta që do t'ju ndihmojnë t'i dalloni, pavarësisht se çfarë lloj zogu po shikoni.

Së pari, qukapikët me qime janë shumë më të mëdhenj. Ata kanë madhësinë e një robin, ndërsa qukapikët me push janë pak më të mëdhenj se një harabeli.

Shiko gjithashtu: 28 zogj që fillojnë me B (foto dhe fakte)

Qukapikët me push kanë karame më të shkurtra në përpjesëtim me madhësinë e kokës së tyre sesa qukapikët me qime. Tëpije nga sapwells krijuar nga sapsyckers.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.