12 Fakte rreth Buntings Indigo (me fotografi)

12 Fakte rreth Buntings Indigo (me fotografi)
Stephen Davis
burimet.

8. Meshkujt janë plotësisht blu vetëm për një pjesë të vitit.

Sezoni i shumimit në pranverë dhe verë është e vetmja kohë kur meshkujt janë krejtësisht blu. Në sezonin jo të riprodhimit, ai shkrihet në një kombinim të blusë dhe kafesë që është ende vizualisht mahnitëse.

Megjithatë, nuk ka gjasa që ta shihni atë në këtë rast. Indigo Buuntings migrojnë në jug për dimër dhe janë të pranishme vetëm në Shtetet e Bashkuara gjatë sezonit të shumimit.

9. Indigo Buuntings përdorin yjet për të lundruar gjatë migrimeve.

Edhe pse të vegjël mund të jenë, këta zogj të vegjël janë në gjendje të fluturojnë qindra milje falë ndihmës së një ore të brendshme që u mundëson atyre të përcaktojnë vendndodhjen e tyre në hapësirë.

Zogjtë migrojnë natën në mënyrë që të shohin yjet lart kur fluturojnë. Për të përcaktuar një kurs, ata fiksohen në një yll specifik. Ata fluturojnë në një kënd të caktuar midis yllit dhe tokës. Gjeometrikisht, kjo i drejton ata në një vijë të drejtë që i lejon ata të arrijnë me saktësi në destinacionin e tyre.

Banting Indigo Bunting në barvit, ato janë me ngjyra të ndryshme.

Femrat janë kafe gështenjë të pluhurosur gjatë gjithë vitit. Disa mund të kenë edhe vija të përhapura blu të lehta në krahët e tyre.

Gjatë sezonit të riprodhimit, meshkujt janë një blu e ndezur kobalti. Kokat e tyre janë pak më të errëta se pjesa tjetër e tyre, megjithëse disa mund të kenë majat e krahëve blu më të errët. Ata janë referuar ndonjëherë si "kanarina blu".

Shiko gjithashtu: 13 zogj që fillojnë me unë (foto dhe fakte)

Në periudha të tjera të vitit, mashkulli ka më shumë pupla kafe. Bishti, krahët dhe një pjesë e qafës së tij mund të jenë kafe. Megjithatë, pendët blu të kokës dhe shpinës së tij janë ende të dukshme.

4. Indigo Buuntings përfiton nga zhvillimi njerëzor.

Edhe pse këta zogj këngëtarë nuk e kanë marrë mirë zhvillimin njerëzor periferik, ata i pëlqejnë korridoret me bar që bëjnë rrugët, shinat hekurudhore dhe linjat e energjisë elektrike ndërsa kalojnë nëpër zona me pyje të dendur.

Lejla. Buntings lulëzojnë në farat nga barërat që rriten në këto hapësira të hapura. Ata ekuilibrohen në kërcellin e barërave të egra, duke kërkuar për vaktin e tyre të ardhshëm.

Blu në një det me ngjyrë të verdhë, Lejla që rrinë me luledielliMegjithatë, në situata të tilla, çifti mund të çiftëzohet përsëri kur pjellja e tyre do të largohet nga foleja. Ndërsa femra shkon në një pjesë tjetër të territorit të bashkëshortit të saj për të ndërtuar një fole të dytë, babai i zogjve të vegjël mund të marrë përsipër rolin e të ushqyerit.

6. Gjuajtjet e indigos janë omnivorë.

Ata përshtaten sipas ushqimit të disponueshëm. Në dimër, farat zakonisht janë të pranishme nga pjekja dhe vjelja e vjeshtës. Meqenëse shumë prej tyre jetojnë pranë tokave bujqësore të braktisura, ata përfitojnë nga bimët e njëpasnjëshme që mund të mbjellin farë ose fruta dhe të lënë mbetje për dimër.

Në pranverë dhe verë, Indigo Buuntings ushqehet me insekte. Ushqimi i parë që nëna ushqen zogjtë e saj pas çeljes janë insektet.

Indigo Bunting duke vizituar një ushqyes zogjsh

Kënga fishkëlluese e Indigo Bunting dhe flakërimi i krahëve blu janë si frymëmarrja e ajrit të pastër në një ditë të nxehtë vere. Ky zog këngëtar gjithëngrënës ka rrëmbyer zemrat e shumë njerëzve me ngjyrën e tij blu të ndezur. Për zogjtë në Lindje ose Jugperëndim, kjo është një specie e shkëlqyer për t'u mbajtur nën sy - dhe madje mendoni të ushqeheni në oborrin e shtëpisë tuaj! Vazhdoni të lexoni për të mësuar 12 fakte Indigo Buuntings.

12 Fakte rreth Buntings Indigo

1. Ju mund t'i dalloni ato në jugperëndim dhe lindje të Shteteve të Bashkuara.

Indigo Buuntings e ndajnë kohën e tyre midis Amerikës së Veriut dhe asaj Qendrore. Konkretisht, ata kalojnë pranverën dhe verën në Shtetet e Bashkuara lindore dhe jugperëndimore, pastaj vjeshtën dhe dimrin në Amerikën Qendrore dhe disa ishuj të Karaibeve.

Në Shtetet e Bashkuara, ato janë gjetur tradicionalisht nga Maine në jug në Florida dhe në perëndim në Teksas dhe Dakota e Veriut. Gama e tyre është zgjeruar kohët e fundit në rajonin jugperëndimor dhe katër qoshet.

Shiko gjithashtu: Si ta mbani drerin larg nga ushqyesit e shpendëve

2. Bunting Indigo nganjëherë shumohen me Lazuli Bunting

Në zonat e rrafshinave të mëdha perëndimore, Indigo Bunting mund të gjendet së bashku me një zog tjetër blu, Lazuli Bunting. Ndërsa ata shpesh mbrojnë territoret e tyre kundër njëri-tjetrit, ata gjithashtu mund të ndajnë këngë dhe madje të kryqëzohen për të formuar hibride.

3. Meshkujt dhe femrat duken ndryshe.

Është e lehtë të dallosh Indigo Buuntings mashkull dhe femër. gjatë gjithëpendë reflektojnë vetëm dritën blu.

11. Meshkujt duan të këndojnë.

Këngët e buntings mashkullore mund të zgjasin më shumë se ata - deri në 20 vjet! Meshkujt mësojnë këngët e tyre nga meshkujt e tjerë në zonë. Mund të dalloni se është një Bunting Indigo sipas pranisë së notave të dyfishta.

Shikoni për meshkuj në mes të verës. Ata pëlqejnë të ulen në pamje të qartë ku janë të dukshme për meshkujt, femrat e tjera dhe çdo kërcënim të mundshëm. Ndonjëherë, ata madje do të grinden mes njëri-tjetrit. Këto trazira muzikore përfshijnë përleshje në ajër ku zogjtë kapin këmbët e njëri-tjetrit në mes të cicërimave!

12. Indigo Buuntings janë në rrezik për t'u kapur ilegalisht.

Ashtu si kushëriri i tyre shumëngjyrësh Painted Bunting, Indigo Bunting është gjithashtu në rrezik për t'u kapur ilegalisht në Amerikën Qendrore dhe Jugore. Njerëzit që kapin zogjtë i shesin në dyqanet e kafshëve shtëpiake. Njerëzit i vlerësojnë për shkak të ngjyrës së tyre të gjallë blu.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.