10 ndryshimet midis sorrave dhe korbave

10 ndryshimet midis sorrave dhe korbave
Stephen Davis

Sorrat dhe korbat janë dy zogj të mëdhenj me pendë të zeza që jetojnë në Amerikën e Veriut. Ata shpesh ngatërrohen me njëri-tjetrin dhe njerëzit e kanë të vështirë t'i dallojnë. Ndërsa duken njësoj dhe kanë sjellje të ngjashme, ato janë gjithashtu të ndryshme në shumë mënyra. Ky artikull fokusohet në dhjetë dallimet midis sorrave dhe korbave.

Ne do t'ju tregojmë se çfarë të kërkoni për t'ju ndihmuar me identifikimin dhe në përfundim të artikullit, do të mësoni më shumë për secilën specie.

10 dallimet midis sorrave dhe korbave

Nga rrjetet e tyre sociale te habitati i tyre i preferuar tek dieta, sorrat dhe korbat kanë një mori dallimesh. Kjo nuk është një listë shteruese, por dallimet e mëposhtme midis dy specieve duhet t'ju ofrojnë një kuptim më të mirë të asaj që është unike për secilin zog. Ndërsa ka disa lloje, në këtë artikull po fokusohemi te sorra amerikane dhe korbi i zakonshëm.

1. Sorrat janë më të vegjël se korbat.

Korbi peshon rreth 20 oz., ndërsa korbat mund të peshojnë mbi 40 oz. Të dy speciet kanë silueta të ngjashme nga larg, por korbi është më i madh dhe mund të duket shumë më i trashë dhe më i rëndë. Korbat janë mesatarisht 23" të gjata, ndërsa sorrat mesatarisht vetëm 18" nga sqepi në bisht. Nëse mendoni se po shihni një sorrë veçanërisht të madhe dhe të ashpër, ka të ngjarë të jetë një korb.

Përmasat më të mëdha të korbit e lejojnë atë të udhëtojë në distanca më të gjata, të shqyejë gjahun dhembrohet me sukses nga grabitqarët. Sorrat janë më të vogla dhe mund të futen në të çara dhe të kapin ushqimin me lehtësi.

Mendo për sorrat sa madhësia e një pule, ndërsa korbat janë më shumë sa një skifter me bisht të kuq.

2. Korbat kanë sqepa më të mëdhenj

Sqepi i korbit është më i madh se një sorrë, duke u shfaqur pak më i shëndoshë me më shumë një faturë të sipërme të lakuar poshtë. Ky sqep më i madh nënkupton korbin dhe depërton në lëkurën e kërmave ku një sorrë do të luftonte.

Si sorrat ashtu edhe korbat kanë pendë në majë të sqepit, por te korbi ato janë më të theksuara dhe më të mprehta. Kjo vlen edhe për pendët në qafën e tyre nën sqepin e tyre gjithashtu. Pendët e qafës së Raven-it do të duken më të zbehta dhe më të gjata dhe sorrat më të lëmuara. Sidomos kur thërret, pendët e qafës së korbit do të fryhen.

Korbat (majtas) kanë sqepa më të mëdhenj, më të trashë dhe pendë qafe më të ashpër se sorrat (djathtas).

3. Sorrat përshtaten me më shumë lloje habitatesh sesa korbat.

Ndërsa sorrat dhe korbat janë specie jashtëzakonisht të adaptueshme, sorrat kanë bërë më shumë përparim në përshtatjen me një sërë zonash habitati në të gjithë Amerikën e Veriut. Ata jetojnë nga bregu në bregdet, si dhe në Kanadanë qendrore.

Korbat, nga ana tjetër, janë më të prirur të jetojnë në vende malore dhe të largëta.

Shiko gjithashtu: 15 lloje zogjsh që hanë gjarpërinjtë (Foto)

Të dyja speciet nuk shqetësohen nga zhvillimi njerëzor, por sorrat e trajtojnë atë më mirë. Sorrat jetojnë pothuajse në çdo qytet të madh brenda tyrediapazoni i habitatit.

4. Korbat folezojnë në shkëmbinj, ndërsa sorrat në pemë.

Ndërsa korbat preferojnë habitat më të egra, veçanërisht ata me pyje, ata folezojnë në faqet e shkëmbinjve dhe në daljet shkëmbore. Këto gjenden lehtësisht në kanionet, mesat dhe vargmalet e perëndimit.

Korbat janë më pak të zgjedhur me vendet e tyre të foleve. Të dyja speciet do të bëjnë folenë në struktura të krijuara nga njeriu. Disa çifte kthehen në të njëjtin vend foleje vit pas viti.

5. Thirrjet e tyre tingëllojnë krejt ndryshe.

"Gëlla" tipike e Sorrës Amerikane është krejt e ndryshme nga ajo e ndryshkur e një korbi të zakonshëm. "Lopa" e sorrës ka tingull të qartë dhe më të lartë se korbi. Raven-ët kanë një tingull më të thellë, që shpesh përshkruhet si më shumë si një kërcitje. Mund të tingëllojë edhe më e ngatërruar, pothuajse sikur po përpiqen të nxjerrin një bretkocë nga fyti i tyre.

6. Ata kanë forma të ndryshme bishti

Në krahasim me korbin, sorra ka një bisht më të shkurtër. Bishtat e sorrave janë katrorë në fund, kështu që gjatë fluturimit, kur të shtrijnë pendët e tyre të bishtit, të gjithë do të duken në të njëjtën gjatësi dhe do të duken si një tifoz. Bishti i Korbit është në formë pyke, kështu që gjatë fluturimit do të shihni se pendët e bishtit të mesit janë më të gjata se të tjerat.

Korbat kanë bishta në formë pyke dhe sorrat kanë bisht të çarë.

7. Numri i puplave të "Gishtit"

Nëse ndiqni shumë përmbajtje zogjsh në internet, mund të keni dëgjuar një variant të kësaj shakaje: " Sorrat kanë pesëpendët dhe korbat kanë katër. Pra, ndryshimi midis një sorrë dhe korbit është me të vërtetë një çështje e vogël”. Fatkeqësisht, megjithëse është i zgjuar, është teknikisht i gabuar. Puplat e pinionit janë pendët kryesore të fluturimit që gjenden në fund të krahut. Si sorrat ashtu edhe korbat kanë dhjetë pendë kryesore. Megjithatë, ka pak të vërteta që mund të gjendet në këtë shaka.

Në majë të krahut janë pendët kryesore më të gjata, dhe gjatë fluturimit ato shpesh shtrihen dhe duken paksa si gishta, nëse imagjinoni të shtrini gishtat në dorën tuaj. Për sorrat, pesë nga këto pendë kryesore janë dukshëm më të gjata se të tjerat, ndërsa te korbat vetëm katër janë dukshëm më të gjata.

8. Sorrat janë të shoqërueshëm, por korbat preferojnë vetminë.

Korbat jetojnë në grupe shumëfamiljare edhe pasi zgjedhin një partner. Të afërmit dhe të miturit ndihmojnë në ushqyerjen e zogjve dhe ndihmojnë prindërit. Ka të ngjarë të shihni sorra që rrinë në grupe. Gjatë dimrit ata mblidhen në grupe të mëdha për t'u çlodhur së bashku, ndonjëherë edhe në qindra ose mijëra.

Korbat janë relativisht monogamë dhe krijojnë lidhje çift me njëri-tjetrin. Nuk ka gjasa të shohësh më shumë se dy korba së bashku në të njëjtën kohë, dhe megjithatë, ata të dy ka të ngjarë të jenë një çift i çiftëzuar.

9. Korbat jetojnë më gjatë se sorrat.

Korbat zakonisht jetojnë rreth 15 vjeç, por sorrat arrijnë maksimum vetëm në 8 ose 9 vjet. Shkencëtarët besojnë se jetëgjatësia më e shkurtër e sorraveështë për shkak të madhësisë së tyre të vogël, gjë që i bën ata më të ndjeshëm ndaj grabitqarëve.

Një sorrë në robëri dikur jetoi 59 vjeç, duke mbështetur këtë teori.

10. Korbat fluturojnë lart, por sorrat përplasin krahët.

Korbat përfitojnë nga rrymat termike në qiejt e hapur. Këto erëra të ngrohta i lejojnë ata të fluturojnë në krahë të shtrirë. Sorrat, nga ana tjetër, duhet të përplasin krahët më shpesh për të mbajtur veten lart. Korbat duken të këndshëm, të shkathët dhe pa mundim kur fluturojnë sesa sorrat, të cilët duken sikur duhet të punojnë pak më shumë për të qëndruar lart.

American Crow

Imazhi nga Jack Bulmer nga Pixabay

Emri shkencor: Corvus brachyrhynchos

Korrat janë lidhur me vdekjen dhe dukuritë 'drithëruese' për shekuj me radhë. Një tufë sorrash quhet 'vrasje'. Megjithatë, mos u shqetësoni! Sorrat nuk janë më të frikshëm se çdo zog tjetër.

Gjatësia: 17– 20 inç.

Pesha: 11,1 – 21,9 oz.

Gjepësia e krahëve: 33 – 39 inç.

Habitati

Kudo që ky zog mund të gjejë ushqim dhe strehë, ai do të jetojë. Kjo përfshin qytetet, fermat, deponitë, plazhet dhe tokat gjysmë të pyllëzuara. Ata preferojnë të bëjnë fole në pemë me gjelbërim të përhershëm. Ndryshe nga korbat, të afërmit e çiftit fole do të kontribuojnë herë pas here në fole duke sjellë furnizime për të dekoruar folenë.

Dieta

Sorbi amerikan është një omnivore. Ai ha një gamë të gjerë ushqimesh, nga lëndët bimore si arrat dhe manaferrat deri tek ato të voglabrejtësit dhe hardhucat. Ata ndonjëherë do të hanë vrasës, por pastrimi nuk është një pjesë e madhe e dietës së tyre pasi sqepi i tyre nuk është krijuar për t'u çarë nëpër lëkurë. Disa zogj që jetojnë në vende pranë njerëzve do të hetojnë plehrat dhe do të refuzojnë të kërkojnë gjëra të shijshme.

Sfera

Ky zog i pëlqen çdo lloj habitati, përveç shkretëtirave dhe mund të gjendet në të gjithë Shtetet e Bashkuara, si dhe në pjesën më të madhe të Kanadasë gjatë muajve të verës. Ata preferojnë vendet me furnizime ekzistuese me ujë dhe pemë për të ndërtuar fole.

Sjellja

Këta zogj inteligjentë janë parë duke përdorur mjete, veçanërisht shkopinj të mprehur për të arritur ushqimin. Ata kanë qenë të njohur për vjedhjen e vezëve nga foletë e tjera të shpendëve dhe do të ndjekin tinëz zogjtë e rritur për të gjetur foletë e tyre. Grupet e sorrave mund të punojnë së bashku për të vjedhur ushqim nga kafshët e tjera. Ata gjithashtu punojnë së bashku për të larguar grabitqarët si skifterët ose bufat duke i turpëruar.

Korbi i zakonshëm

Imazhi: Neal Herbert

Emri shkencor: Corvus corax

Shiko gjithashtu: 25 lloje zogjsh me koka të zeza (me foto)

Pavarësisht publicitetit të tyre negativ prej shekujsh i poezive dhe tregimeve, Korbi i zakonshëm është një zog lozonjar dhe inteligjent. Ata shpesh luajnë lojëra me njëri-tjetrin. Disa popullata madje kanë bashkuar shkak-pasojë nga dëshmitarët e vrasjeve gjatë sezonit të gjuetisë.

Gjatësia: 21– 26 inç.

Pesha: 1,5 – 4,4 lbs.

Gjepësia e krahëve: 45 – 51 inç.

Habitati

Korbat e zakonshëm si çdo habitat sipër sa kohë që nuk janë rrafshinat e mëdha apo pyjet gjetherënëse lindore. Ata jetojnë në të gjithë jugperëndimin, pyjet veriore të Kanadasë, bregdetin e butë të Paqësorit, Malet Shkëmbore dhe madje edhe tundrën e Alaskës.

Dieta

Shkencëtarët e quajnë Korbin e zakonshëm një omnivor oportunist. Kjo do të thotë se ata do të hanë pothuajse çdo gjë që mund të marrin kthetrat e tyre. Në natyrë, korbat hanë brejtës, kufoma kafshësh, zogj të tjerë, vezë dhe drithëra. Ndryshe nga sorrat, sqepi i tyre është në gjendje të depërtojë në lëkurën e kafshëve, kështu që ata kanë shumë më shumë gjasa se sorrat të hanë kërma. Ata do të vijnë në një oborr të shtëpisë me pak nxitje, por ju mund të dëshironi të mendoni dy herë, pasi ata do të trembin zogjtë e tjerë.

Raga

Ndryshe nga sorrat, korbat jetojnë vetëm në Shtetet e Bashkuara perëndimore, pjesë të Appalachia dhe Kanada. Nuk ka gjasa të dalloni një në Amerikën e Mesme ose në Jug.

Sjellja

Korbat mund të mblidhen në vendet e ushqimit, si p.sh. kufomat e kafshëve ose deponitë, por përndryshe ata priren të shihen vetëm ose në çifte. Ata mund të jenë mjaft lozonjarë, edhe kur fluturojnë duke bërë rrotullime dhe zhytje, si dhe duke hedhur objekte dhe duke i kapur në ajër. Korbat e zakonshëm bëjnë folenë në shkëmbinj dhe në pemë, si dhe në struktura të krijuara nga njeriu si tabela, ura dhe shtylla të shërbimeve.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.