10 lloje zogjsh që notojnë nën ujë (me foto)

10 lloje zogjsh që notojnë nën ujë (me foto)
Stephen Davis

Ka rreth 18,000 lloje zogjsh në botë. Zogjtë dihet se zënë të gjitha hapësirat duke përfshirë ajrin, tokën dhe madje edhe ujin. Ka disa zogj që për fat të keq nuk mund të fluturojnë, disa që janë të kufizuar në një jetë në tokë ose kryesisht të kufizuar në ajër. Por në këtë artikull, ne do të përqendrohemi te zogjtë që kanë aftësinë për të notuar nën ujë. Këta zogj njihen gjithashtu si zogj uji ose zogj ujorë dhe mund të gjenden në mjedise të ujërave të ëmbla si liqene, lumenj dhe përrenj, por edhe në oqean, apo edhe në të dyja! Ata kanë përshtatje të veçanta që i lejojnë ata të rrëshqasin pa probleme nëpër ujë.

Shiko gjithashtu: Sa lart mund të fluturojnë zogjtë? (Shembuj)

Le t'i hedhim një vështrim të shpejtë disa fotove të 10 zogjve që notojnë nën ujë dhe të mësojmë pak për secilin prej tyre.

10. Zogjtë që notojnë nën ujë

Në këtë artikull, ne do të mbulojmë dhjetë lloje të ndryshme zogjsh që notojnë nën ujë, të cilët përfshijnë:

 • Rosat
 • Kormorantë
 • Loons
 • Pelikanët
 • Pinguinët
 • Puffins
 • Belkërcat
 • Grebes
 • Anhingas
 • Auks & Auklets
 • Dippers

1. Rosat

Merganserët e zakonshëm (meshkuj dhe femra të grupit të përzier)not dhe zhytje, me pupla të dendura, të papërshkueshme nga uji për t'i ndihmuar ata të qëndrojnë të ngrohtë dhe të thatë në ujërat e ftohta të oqeanit. Këmbët e tyre me rrjetë i ndihmojnë ata të shpejtojnë nëpër ujë, duke ndjekur gjahun e tyre të peshqve dhe kafshëve të vogla detare.

Auks janë më të mëdhenj, me kartëmonedha të drejta dhe të mprehta për kapjen e peshkut. Auklets janë zogj më të vegjël me karrige më të shkurtra dhe më të trasha që kanë një majë më të rrumbullakosur që i ndihmon ata të kapin gjahun e vogël si krill dhe kopepodët. Auklet shpesh kanë pupla të fytyrës dhe kreshta ose shtëllunga me ngjyra të ndezura në kokë, ndërkohë që shumica e auklet nuk kanë.

Si auklet dhe aukletët janë përshtatur për të jetuar në mjedise të ftohta dhe me ujë të hapur dhe janë në gjendje të zhyten në thellësi të mëdha në kërkim të ushqimit. Zakonisht shumohen në koloni të mëdha në ishuj shkëmborë ose shkëmbinj afër bregut, ku mund të gjejnë vende të përshtatshme foleje dhe qasje në oqean për t'u ushqyer.

Ku mund të gjenden auks dhe auklets: Auks dhe auklets gjenden në hemisferën veriore, kryesisht në ujërat e ftohta të oqeaneve të Paqësorit të Veriut dhe Atlantikut të Veriut.

11. Dippers

American Dipperkëmbët me rrjetë të një rosë. Gëmbët e tyre të këmbëve i lejojnë të dy të notojnë dhe të ecin mirë në tokë dhe nëpër bimësi ligatinore.

Gëllëzat janë omnivorë dhe hanë një shumëllojshmëri lëndësh bimore dhe shtazore. Ata ushqehen me bimësi ujore, si dhe me insekte, krustace dhe peshq të vegjël. Ata mund të zhyten, por zakonisht nuk notojnë nën ujë për periudha të gjata kohore. Në vend të kësaj, ata përdorin gishtërinjtë e tyre me lobe për të vozitur nëpër ujë dhe për të zhytur shkurtimisht për të kapur peshq dhe gjahun e tjerë ujorë.

Gishtat me lobe të kërpudhave janë përshtatje të specializuara që i ndihmojnë ata të notojnë në mënyrë më efikase. Gishtat e këmbëve kanë rrathë lëkure midis tyre që veprojnë si vozis, duke siguruar sipërfaqe shtesë për shtytje përmes ujit. Gurëzat janë zogj të adaptueshëm dhe mund të gjenden në një shumëllojshmëri habitatesh të ujërave të ëmbla, duke përfshirë liqenet, pellgjet, kënetat dhe lumenjtë. 16>Ekzistojnë disa lloje të kërpudhave në botë, duke përfshirë kërpuçin amerikan, atë euroaziatik, kërpudhat afrikane dhe guaskën e kuqe. Gryka amerikane gjendet në të gjithë Amerikën e Veriut, ndërsa ajo Euroaziatike gjendet në Evropë, Azi dhe pjesë të Afrikës. Kërpuca afrikane gjendet në Afrikën Sub-Sahariane, ndërsa kërpudha e kuqe në Amerikën e Jugut.

8. Grebes

Gerba me veshë (pendë mbarështuese)

Anhingat janë një lloj zogu ujor që gjendet më së shpeshti në mjedise të cekëta e të mbrojtura me ujëra të ëmbla me pemë, barëra të larta dhe shkurre, si rizoforë, ligatinat, kënetat dhe lagunat.

Këta zogj dallohen nga trupi i tyre i zi me thekse të krahëve të bardhë dhe qafë të gjatë si gjarpër. Ata shpesh notojnë nëpër ujë me vetëm qafën e tyre të gjatë që shfaqet mbi sipërfaqe, duke u dhënë atyre pseudonimin "zog gjarpër". Ata kanë një pseudonim të dytë, "turqi uji", për shkak të puplave të tyre të gjata të bishtit si gjeldeti. Anhingat mund të arrijnë një gjatësi prej 3 këmbësh dhe një hapje krahësh 3.7 këmbë.

Dieta e tyre kryesore është peshku, të cilin ata e kapin duke notuar ngadalë nën ujë, dhe më pas duke i goditur me kërpudhat e tyre të mprehta. Pavarësisht gjithë kohës që kalojnë në ujë, ata nuk kanë pupla të papërshkueshme nga uji si rosat. Pasi të kenë mbaruar notin, do të qëndrojnë në breg dhe do të shtrijnë të dy krahët për t'u tharë.

Aty ku mund të gjenden anhingat: Anhinga gjendet në habitatet e ujërave të ëmbla në të gjithë Amerikën, nga Shtetet e Bashkuara juglindore deri në Argjentinë. Në SHBA kërkojini ato në Florida dhe përgjatë bregut të Gjirit.

10. Auks & Auklets

Parakeet aukletpeshku në faturat e tyre menjëherë, duke i lejuar ata të sjellin shumë ushqim për të vegjlit e tyre. Puffins janë gjithashtu të njohur për të ngrënë krustace dhe kafshë të tjera të vogla detare.

Ato zakonisht shumohen në shkëmbinjtë shkëmborë dhe ishuj, ku gërmojnë strofka në tokë për të hedhur vezët e tyre dhe për të rritur të vegjlit e tyre. Puffins janë të njohura në mesin e vëzhguesve të shpendëve dhe turistëve, të cilët mund t'i vëzhgojnë ato në habitatet e tyre natyrore gjatë sezonit të shumimit. Nëse jeni në Shtetet e Bashkuara, shkoni në Maine, ku mund të gjeni turne me varkë që ju çojnë në ishujt shkëmborë ku folejnë puffins.

Aty ku mund të gjenden puffins: Ekzistojnë tre lloje të puffinëve në botë: puffin e Atlantikut, puffin me brirë dhe puffin me tufa. Pufini i Atlantikut është specia më e njohur dhe më e përhapur, që gjendet në Oqeanin Atlantik të Veriut, nga Islanda dhe Norvegjia deri në bregun lindor të Amerikës së Veriut. Pufini me brirë gjendet në Oqeanin Paqësor Verior, nga Alaska në Siberi, ndërsa puffin me tufa gjendet në Oqeanin Paqësor Verior, nga Alaska në Japoni. T

7. Coots

American Cootmjedise. Ata nuk e zhyten plotësisht veten dhe nuk notojnë nën ujë, përkundrazi e skremojnë ushqimin nga sipërfaqja e ujit ose përkulen me kokë poshtë për të arritur ushqimin nën ujë, ndërsa pjesa e pasme dhe bishtat e tyre mbeten mbi ujë.

Rosat zhytëse, nga ana tjetër, janë notarët e vërtetë nënujorë. Rosat zhytëse zhytin plotësisht trupin e tyre dhe notojnë nën ujë për të kapur peshq, krustace, molusqe ose për të arritur ushqimin më thellë. Disa shembuj të rosave zhytëse janë mergansera, buffleheads, goldeneyes, canvasbacks dhe eiders.

Ku mund të gjenden rosat: Rosat zhytëse mund të gjenden në habitatet e ujërave të ëmbla dhe të kripura në të gjithë botën, por priren të frekuentojnë trupat ujorë më të thellë ku ka shumë peshq të vegjël.

2. Kormorantë

Kormorantë me dy kreshtaGjetur: Ekzistojnë pesë lloje të gjarpërinjve në botë: loon i zakonshëm, loon me faturim të verdhë, loon me grykë të kuqe, loon i Arktikut dhe Loon i Paqësorit. Ato mund të gjenden në Amerikën e Veriut, Evropë, Azi dhe Arktik. Shumë kërpudha do të shumohen në liqene të mëdha të brendshme gjatë verës, më pas do të kthehen në ujërat bregdetare në dimër.

4. Pelikani

Pelikani i murrmëkrahët kanë muskuj të mirë që mund t'i përdorin si rrokullisje kur janë në ujë. Ata kanë pupla të dendura, të papërshkueshme nga uji që i ndihmojnë të qëndrojnë të thatë dhe të ngrohtë gjatë notit. Këmbët e tyre të gjata dhe kthetrat e gishtërinjve i ndihmojnë të mbahen pas zhavorrit të shtratit të përroit dhe të mos rrëmbehen nga uji.

Me siguri mund ta dalloni nga forma e tyre se nuk rrëshqasin nën ujë si një pinguin. Kur notojnë, zhytësit përdorin një lëvizje unike "bobbing", duke zhytur kokën dhe trupin e tyre nën ujë në mënyrë të përsëritur ndërsa lëvizin në rrjedhën e sipërme. Kjo i lejon ata të kërkojnë ushqim në rrymat me rrjedhje të shpejtë, dhe ata janë në gjendje të mbajnë frymën e tyre deri në 30 sekonda gjatë zhytjes.

Dippers ushqehen me një shumëllojshmëri jovertebroresh ujore, duke përfshirë mizat e majme, mizat e kadizëve, dhe miza guri, si dhe peshq të vegjël dhe vezë peshku.

Ku mund të gjenden dippers: Në Amerikën e Veriut, Arusha Amerikane gjendet përgjatë bregdetit perëndimor, nga Alaska në Kaliforni, si dhe në Malet Rocky dhe rajone të tjera malore në Shtetet e Bashkuara perëndimore. Ka edhe lloje të tjera të aromave që gjenden në Evropë, Azi dhe Amerikën e Jugut.

Përfundim

Ka shumë lloje zogjsh që kanë zotëruar notin dhe zhytjen. Disa mund të fluturojnë dhe zhyten, ndërsa të tjerët nuk mund të fluturojnë fare. Disa e kanë të lehtë të ecin në tokë, ndërsa të tjerë kanë vështirësi dhe preferojnë të notojnë shumicën e kohës. Këto kafshë dëshmojnë se sa me të vërtetë dinamike dhe mbresëlënëse tonazogjtë e botës mund të jenë.

mund të gjendet: Familja e kormoranëve ose familja Phalacrocoracidae është një familje e madhe me deri në 40 lloje të ndryshme kormoranësh. Kormoranët, në përgjithësi, janë zogj bregdetar që gjenden në të gjithë botën, duke përjashtuar ishujt qendrorë të Paqësorit.

3. Loons

Loons janë zogj të mëdhenj uji që gjenden zakonisht në Amerikën e Veriut dhe Euroazi. Ata kanë një trup të gjatë, pendë të gjatë me majë dhe pendë shpesh goditëse që përfshin një kokë të fortë dhe shpinë me pika. Trupi i tyre mund të ulet mjaft poshtë në ujë, duke u dhënë atyre një siluetë të veçantë. Loons janë gjithashtu të njohur për vokalizimet e tyre unike, të cilat përfshijnë vajtime të frikshme dhe yodel.

Kur bëhet fjalë për notin, lopat janë jashtëzakonisht të aftë. Ata përdorin këmbët e tyre të fuqishme për të shtyrë veten nën ujë, ku mund të qëndrojnë deri në një minutë në të njëjtën kohë. Ata janë gjithashtu zhytës të shkëlqyer, të aftë për të arritur thellësi deri në 200 këmbë në kërkim të ushqimit. Dieta e tyre është kryesisht peshqit, veçanërisht peshqit e vegjël dhe të mesëm si purteka, peshku i diellit dhe trofta. Lulet gjithashtu do të hanë herë pas here krustace, insekte dhe kafshë të tjera ujore.

Ata folezojnë në tokë, por përndryshe kalojnë pothuajse të gjithë kohën e tyre në ujë. Këmbët e tyre janë të vendosura afër pjesës së pasme të trupit për shpejtësi optimale në ujë, por nuk mund të mbajnë peshën e tyre në tokë, kështu që ata nuk janë në gjendje të ecin mirë si shumë rosat.

Ku mund të jetë Loonstë aftë për të notuar dhe për të përdorur krahët e tyre për të "grupuar" peshqit në ujë të cekët ku mund t'i kapin më lehtë.

Ku mund të gjenden pelikanë: Në botë ekzistojnë tetë lloje pelikani. Lloji më i njohur është pelikani i murrmë, i cili gjendet në kontinentin amerikan, nga jugu i Shteteve të Bashkuara deri në Amerikën e Jugut veriore. Llojet e tjera janë pelikani peruan, pelikani i bardhë amerikan, pelikani australian, pelikani i bardhë i madh, pelikani me kurriz rozë, pelikani dalmat dhe pelikani me njolla. Pelikani i bardhë amerikan gjendet në Amerikën e Veriut, ndërsa speciet e tjera gjenden në pjesë të ndryshme të Afrikës, Evropës, Azisë dhe Australisë.

5. Pinguinët

Pinguinët janë padyshim një nga zogjtë më të njohur që notojnë nën ujë. Ata rrëshqasin pa mundim nëpër ujë në një mënyrë që i bën të duken sikur po fluturojnë. Këta zogj e ndajnë kohën e tyre në tokë dhe kohën në det pothuajse në mënyrë të barabartë, duke kapur ushqim në ujë dhe më pas duke u kthyer në tokë për folezim, pregatitje dhe shoqërim.

Ndryshe nga zogjtë për të cilët kemi folur deri më tani, pinguinët nuk mund të fluturojnë . Pinguinët kanë trupa të thjeshtë, krahë si rrokullisje dhe këmbë të lidhura me rrjetë që i bëjnë ata notarë ekspertë, duke i lejuar ata të kapin peshq dhe pre të tjera nën ujë. Ndërsa ata nuk janë në gjendje të fluturojnë, pinguinët janë ende në gjendje të lëvizin shpejt në tokë, duke përdorur krahët e tyrepër ekuilibër dhe për t'i ndihmuar ata të "kapërcejnë" mbi pengesat.

Pinguinët ndjekin me mjeshtëri gjahun e tyre detar që përfshin kafshë si peshqit, krill dhe kallamar. Ata mund të qëndrojnë nën ujë për disa minuta në një kohë, deri në 20 minuta për speciet më të mëdha. Mesatarisht, shumica e specieve të pinguinëve mund të notojnë me shpejtësi rreth 4-7 milje në orë. Megjithatë, disa specie janë të afta të notojnë shumë më shpejt. Për shembull, pinguini gentoo mund të notojë me shpejtësi deri në 22 milje në orë, duke e bërë atë një nga zogjtë notues më të shpejtë në botë.

Ku mund të gjenden pinguinët: Pinguinët gjenden në hemisferën jugore. Ka debate brenda komunitetit shkencor se sa lloje të pinguinëve ka, por numri është midis 17-20 llojeve të ndryshme. Pinguinët zakonisht lidhen me Antarktidën, por shumë specie jetojnë në klima më të ngrohta dhe më të buta si Afrika e Jugut dhe Amerika e Jugut.

6. Puffins

Puffin që notojnë nën ujë

Puffinët janë zogj të vegjël me pendë dalluese bardh e zi dhe karame me ngjyra të ndezura që përdoren për kapjen e peshkut. Ata janë notarë dhe zhytës të shkëlqyer, duke përdorur krahët e tyre për të "fluturuar" nën ujë dhe për të kapur peshk me faturat e tyre. Ata janë gjithashtu të aftë të zhyten në thellësi deri në 200 këmbë në kërkim të ushqimit.

Puffinët hanë kryesisht peshk, duke përfshirë ngjalat e rërës, harengën dhe kapelinën. Ata mund të kapin dhe mbajnë shumëzogj me përmasa mesatare deri në pamje elegante me qafë të gjatë dhe karame të holla. Grebat janë notarë dhe zhytës të shkëlqyeshëm, duke përdorur këmbët e tyre për të lëvizur veten nëpër ujë dhe krahët e tyre për të "fluturuar" nën ujë në ndjekje të peshqve të vegjël, krustaceve dhe insekteve.

Shiko gjithashtu: 7 zogj të ngjashëm me robinat (Foto)

Grebat janë zogj zhytës që janë shumë më të rehatshëm në ujë sesa në tokë. Ata gjithashtu mund të fluturojnë, por e bëjnë këtë vetëm në breshëri të shkurtra, duke mbuluar distanca të vogla. Ndryshe nga shumë zogj të tjerë ujorë që vendosin vezët e tyre në tokë, Grebes në fakt ndërtojnë fole lundruese nga kallamishtet dhe bimësi të tjera. Të vegjlit e vegjël janë në gjendje të notojnë menjëherë.

Disa specie, si p.sh>

Aty ku mund të gjenden grebat: Ka disa lloje grebesh në botë, duke përfshirë kërpudhat me faturim, kërpudhat perëndimore, kërpudhat e Klarkut, dhe gryka me qafë të kuqe. Grebat gjenden në një shumëllojshmëri habitatesh të ujërave të ëmbla, duke përfshirë liqene, pellgje, këneta dhe lumenj. Disa lloje grebesh gjenden edhe në habitatet e ujërave të kripura, si grykëderdhjet dhe lagunat bregdetare. Ekzistojnë 22 lloje të Grebes, me disa lloje që ndodhin në të gjitha kontinentet me përjashtim të Antarktidës.

9. Anhinga

Anhinga duke tharë pendët e saj imazh nga: birdfeederhub.comStephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.