10 fakte interesante rreth këmbëve të bufit

10 fakte interesante rreth këmbëve të bufit
Stephen Davis
liqeni. Sapo shohin guroren e tyre, ata fluturojnë poshtë, rrëshqasin majën e ujit me kthetrat e tyre dhe e kapin atë.Bufi i ndaluar duke ecur me gjahun e tij të karavidhevekockë.

5. Bufat kanë pendë edhe në këmbë

Ka shumë arsye pse pendët e këmbëve janë vendimtare për bufat. Bufët e rritur rritin pupla në këmbë për të mbajtur nxehtësinë në mjedise të ftohta dhe për të mbrojtur lëkurën e tyre delikate nga dëmtimi. Disa kanë pendë edhe në këmbë, ndërsa të tjerët jo.

Pasja e puplave në këmbë redukton zhurmën që lëshojnë bufat kur zbresin për të kapur pre. Mund të ndihmojë gjithashtu zogun të maskohet në mjedisin e tij.

Shiko gjithashtu: Llojet e harabela (17 shembuj)

Bufat me borë, të cilët jetojnë në klimat e ftohta larg në veri, kanë këmbë dhe këmbë me pupla të mëdha. Ndërkohë Bufët e Burrowing nga klimat e nxehta të Floridës, Teksasit dhe Meksikës kanë këmbë shumë të zhveshura në krahasim.

Bufat me dëborë kanë pupla të rënda në këmbët, këmbët dhe gishtërinjtë e tyre. Në fakt, ata kanë pendët më të gjata të gishtërinjve nga çdo lloj bufi.

Edhe pse bufat janë të zakonshme në shumë vende, ata ruajnë një reputacion për mister dhe bestytni. Nëse arrin të dallosh një të tillë, shpesh është i vendosur në një pemë me këmbët dhe këmbët e saj kryesisht të fshehura. Videot dhe fotot e fundit të shpërndara në internet të këmbëve të gjata të bufave kanë zgjuar kureshtjen e shumë njerëzve. Në këtë artikull do të shikojmë 10 fakte interesante për këmbët e bufit.

10 fakte rreth këmbëve të bufit

Për një zog që shpesh e shihni të ulur dhe të strukur, duke parë gjatësinë e vërtetë të këmbëve të bufit mund të jetë një surprizë! Ndërsa përmasat e këmbëve të bufave ndonjëherë mund t'i bëjnë ata të duken budallenj, kjo është gjithashtu një dëshmi se sa mirë janë përshtatur këta zogj të bukur me vendndodhjen e tyre ekologjike.

1. Këmbët e bufëve kanë këmbë të mprehta me ligësi

Bufët kanë katër gishta në secilën këmbë. Dy pika përpara, një pikë prapa, dhe gishti i jashtëm i këmbës mund të shkojë në çdo drejtim. Çdo thup është i mprehtë si brisk dhe mund të nxjerrë gjak ose të ngre në shtyllë gjahun në momentin e përplasjes. Mprehtësia e kthetrave të bufëve është një arsye pse mbajtësit e kafshëve dhe biologët përdorin doreza të trasha lëkure për të mbajtur këto krijesa.

Preja nuk ka asnjë shans kur kapet nga këto pincë.

Buf me borë që merr prenëme sukses, këta zogj grabitqarë ulen në një pemë të lartë ose ngecin pranë një zone të hapur si një fushë ose pyll. Pasi dallojnë prenë e tyre të synuar, ata fluturojnë në heshtje drejt saj dhe e kapin shpejt duke zgjatur këmbët dhe duke i shtrirë kthetrat e tyre.

Pasi ka zënë darkën, bufi mund të hajë aty për aty. Megjithatë, ka më shumë gjasa që zogu të fluturojë në një vend të sigurt dhe të izoluar për të ngrënë vaktin e tij në paqe.

3. Këmbët e një bufi janë të gjata në krahasim me madhësinë e trupit të tij

Madhësia e vërtetë e këmbëve të bufëve shpesh fshihet nga krahët e tyre dhe shtresat e trasha të puplave. Kjo është një nga arsyet pse mund të jetë kaq e papritur të shohësh se këmbët e një bufi mund të arrijnë deri në gjysmën e lartësisë së trupit të tij!

Shiko gjithashtu: Si të tërheqni zogjtë në një ushqyes dritareje

Për më tepër, këmbët e bufit janë të dobëta dhe të holla për të zvogëluar rezistencën e ajrit gjatë fluturimit. Shumica e muskujve në këmbët e zogut është më afër trupit në kofshë. Kjo redukton zvarritjen që mund të ngadalësojë bufin.

Buku i hambarit duke treguar këmbët e tij të gjata me puplapendët e tyre të rritura, ato mund të duken mjaft të holla. Këmbët e tyre duken më të gjata dhe i gjithë trupi i tyre mund të duket i gjatë dhe i hollë në krahasim me prindin e tyre.

Megjithatë ky është vetëm një iluzion, pasi të rriturit kanë të njëjtat përmasa, por duken më të rrumbullakëta me këmbë më të shkurtra, sepse shtresat e tyre të puplave të të rriturve me të vërtetë rrit pamjen e formës së tyre.

Ky i mitur i Bufit të Madh me brirë po qëndron në këmbë për të zbuluar këmbët e gjata të turbulltaPre për të ndihmuar në izolimin e zogut ndaj temperaturave të ftohta, këmbët e një bufi janë një pjesë e domosdoshme e asaj që e bën atë një gjahtar kaq efikas dhe të këndshëm.Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.