Бор шувууны төрлүүд (17 жишээ)

Бор шувууны төрлүүд (17 жишээ)
Stephen Davis

Бор шувуу бол хамгийн цоглог шувууд биш ч нэлээд том ангилалд багтдаг. Олон төрлийн бор шувуу байдаг бөгөөд ихэнх нь ижил төстэй хэмжээ, өнгө, өдний хэв маягтай байдаг тул тэдгээрийг ялгахад хэцүү болгодог бөгөөд шувуу ажиглагчдыг гарын авлагадаа хүрэхэд хүргэдэг. Үнэндээ тэднийг "LBB" буюу жижиг бор шувуу гэж нэрлэдэг. Энэ нийтлэлд бид Хойд Америкт хамгийн түгээмэл 17 төрлийн бор шувууг авч үзэх болно.

Бор шувуу гэж юу вэ?

Бор шувуу нь "дуучин шувууд" эсвэл "алга шувуу" гэж нэрлэгддэг жигүүртэн шувуудын гэр бүлийн гишүүд юм. Бор шувуу нь харьцангуй жижиг хэмжээтэй байдаг. Зарим нь шавьж иддэг ч голчлон үр идэгч байдаг ба боргоцой хэлбэртэй хошуу нь тэднийг үрийн хальслах мэргэжилтэн болгодог. Тэд бор эсвэл саарал өнгөтэй, нуруу, далавчны дагуу зураастай байдаг. Тэднийг ялгах хамгийн сайн арга бол толгой, нүүрэн дээрх өнгөний хэв маяг юм.

Бор шувууг намаг, бэлчээр, ой мод, бэлчээр зэрэг олон янзын амьдрах орчинд олж болно. Хойд Америкт 40 гаруй төрлийн бор шувуу амьдардаг. Зарим нь нэлээд элбэг байдаг бол зарим нь зөвхөн тодорхой бүс нутгаас олддог. Явган аялал, цэцэрлэгт хүрээлэн, далайн эрэг эсвэл өөрийн хашаандаа тааралддаг хамгийн түгээмэл бор шувууг харцгаая.

Бор шувууны төрөл

1. Дуу Бор шувуу ( Melospiza melodia )

Мөн_үзнэ үү: 16 төрлийн ногоон шувуу (зурагтай)

Дуубор шувуу нь саарал, хүрэн өнгөтэй, тод дулаан хүрэн судалтай. Тэд АНУ, Канад даяар маш түгээмэл байдаг. Маш түгээмэл тул тэд өнгө, хэмжээ, дуугаараа бүс нутгийн олон ялгааг бий болгосон. Хавар, зуны улиралд эрчүүд ил гарсан мөчир дээр сууж, ханиа татах, нутаг дэвсгэрээ хамгаалахын тулд дуу дуулж өгдөг. Мөн тэд маш их дуулдаг! Эрэгтэй, эмэгтэй хүмүүс хамтдаа үүрлэх газар хайж, өндөр өвс, хогийн ургамлаар нуугдаж барихыг илүүд үздэг. Дуут бор шувуу шувуу тэжээгч рүү очих бөгөөд хүний ​​дэргэд үүрлэхээс айдаггүй.

2. Хээрийн бор шувуу ( Spizella pusilla )

Зураг: Энди Морффев / flickr / CC BY 2.0

Хээрийн бор шувуунууд далавч дээрээ бор, цагаан судалтай, ягаан өнгийн хушуутай хөх саарал биетэй. , бор малгай, нүдний ард хүрэн толбо. Эдгээр жижиг бор шувуунууд АНУ-ын зүүн хагаст бэлчээрийн тал, хээр тал, хээр талд олддог тул илүү их ургах тусмаа сайн. Харамсалтай нь эдгээр задгай талбайнууд үүрлэхээ больсон хотын захын дүүрэг болсон тул тэдний тоо олон газарт цөөрсөн.

3. Бор шувуу ( Spizella passerina )

Чигүүр бор шувуу нь бор, хар судалтай далавчтай, энгийн саарал цээж, гэдэстэй, хар нүдтэй, хар мөртэй. тод зэвэрсэн малгай. Эдгээрийг Хойд Америк даяар ой мод, өвслөг ой, цэцэрлэгт хүрээлэн, хотын захын хашаанаас олж болно. Шувууны дунд бор шувуу ихэвчлэн байдагтэжээгч, ялангуяа газар дээр үрийг идэх дуртай. Зуны улиралд эрчүүд бие биетэйгээ газар нутгийн төлөө тулалддаг бол намар, өвлийн улиралд тэд сүрэгт нийлдэг.

4. Байшингийн бор шувуу ( Passer domesticus )

Байшингийн бор шувуу нь хотын орчинд дасан зохицох гайхалтай чадвартай бөгөөд жилийн турш Нэгдсэн улсын өнцөг булан бүрт байдаг. Муж, Мексик болон Канадын зарим хэсэг. Үнэн хэрэгтээ тэд хүний ​​гараар бүтээгдсэн барилгын дээвэр, худалдааны төвийн тэмдэг, гудамжны гэрэлд үүрлэхийг илүүд үздэг. Эдгээр бор шувуу нь Хойд Америкт байдаггүй бөгөөд 1851 онд Европоос нутагшуулсан байдаг. Харамсалтай нь тэд уугуул шувуудын хувьд жинхэнэ асуудал болж чадна. Тэд хөх шувуу, хараацай зэрэг бусад шувуудын үүрний хайрцгийг түрэмгийлэн булаан авч, залуу болон насанд хүрэгчдийг устгадаг. Нүүр, цээжиндээ илүү хар өнгөтэй эрчүүд нас ахимаг, залуу эрэгтэйчүүдээс илүү давамгайлдаг гэж үздэг.

5. Үнэг бор шувуу ( Passerella iliaca )

Зураг: Бекки Мацубара / flickr / CC BY 2.0

Үнэгний бор шувууг үнэгний улаан, улбар шар өнгийн баялаг цувны нэрээр нэрлэсэн. Гэсэн хэдий ч зөвхөн зарим үнэгний бор шувууд ийм өнгөтэй байдаг. Улаан, хөө тортог, шифер, бүдүүн хошуу гэсэн дөрвөн өөр өнгөний бүлэг байдаг. Эдгээр өнгөний өөрчлөлт нь Хойд Америкийн янз бүрийн бүс нутагт тохиолддог. Тэд жирийн бор шувуу боловч өтгөн шугуйд үлдэхийг илүүд үздэгсойз. Тэд газарт унасан үрийг түүж авахын тулд хашааны тэжээгч рүү ирж болох ч жимсний бут сөөг дээр очих магадлал өндөр байдаг.

6. Намгийн бор шувуу ( Melospiza georgiana )

Зураг: Келли Колган Азар / flickr / CC BY-ND 2.0

Намагт бор шувууг Хойд Америкийн зүүн гуравны хоёрт олж болно. Тэд зуны улиралд Канад болон АНУ-ын алс хойд мужуудад үржүүлж, дараа нь АНУ, Мексикт өвөлждөг. Эдгээр бор шувуу нь саарал царайтай, бор талдаа, бор судалтай далавчтай, зэвэрсэн малгайтай, хар нүдтэй. Намгийн бор шувуу зөвхөн намгархаг газарт үүрээ засдаг бөгөөд өндөр зэгс, сойз, ургамлын дунд нуугдах дуртай. Тэд бусад бор шувууг бодвол арай урт хөлтэй байдаг бөгөөд энэ нь тэднийг идэш тэжээл хайж байхдаа намаг усны дундуур гүйхэд тусалдаг.

7. Цагаан хоолойт бор шувуу ( Zonotrichia albicollis )

Цагаан хоолойт бор шувуунууд өвлийн улиралд АНУ-ын ихэнх нутагт түгээмэл байдаг бөгөөд дараа нь Канад руу нүүдэллэдэг. үржүүлэх зун. Тэдний хоолойн цагаан толбо нь бор шувууны дундаас ялгахад хялбар болгодог бөгөөд нүдний хооронд шар толбо бүхий хар цагаан судалтай нүүрний тод хээтэй байдаг. Эмэгчин нь ихэвчлэн өтгөн сойз, ургамлаар бүрхэгдсэн нуугдмал газруудад газар дээр эсвэл яг дээгүүр үүрлэдэг. Эдгээр бор шувуунууд таны арын хашаанд зочлох бөгөөд газраас үр авах дуртай. Эдгээр бор шувууг урамшуулахын тулд тэдний нуугдаж болохуйц ойр орчимд сойз овоолго тавь.

8. Веспер бор шувуу ( Pooecetes gramineus)

Зураг: Питер Э.Харт / flickr / CC BY-SA 2.0

Веспер бор шувууны нуруу, далавч нь судалтай, цээжин дээрээ цайвар хүрэн судалтай. энгийн гэдэстэй, нүдний эргэн тойронд цагаан цагирагтай, сүүлний гаднах цагаан өдтэй. Талбай, бэлчээрийн энэ бор шувууг Хойд Америкийн хойд хагаст зуны үржлийн улиралд, Хойд Америкийн өмнөд хэсэгт намар, өвлийн улиралд олж болно. "Үдшийн дуу" гэсэн утгатай Веспер бусад шувууд нам гүм болоход нар жаргасны дараа бор шувуу дуулдаг зуршлыг дүрсэлсэн байдаг. Тэд дуулж байхдаа гадаа байх дуртай бөгөөд утас, хашааны шонгийн орой, бут сөөгний орой гэх мэт өндөрт далбаа сонгох болно.

9. Цагаан титэмтэй бор шувуу ( Zonotrichia leucophrys )

Зураг: _Veit_ / flickr / CC BY-ND 2.0

Цагаан титэмтэй бор шувуунууд зунаа Канад, Аляскад алс хойд зүгт өнгөрөөж, дараа нь нүүдэллэдэг. Өвлийн улиралд АНУ даяар буцаж . Баруун дунд хэсгийн зарим хэсэгт тэд жилийн турш үлддэг. Танихад хялбар бор шувуунуудын нэг болох цагаан титэмтэй бор шувуу нь тод хар, цагаан судалтай толгойтой бол нүүр, цээж, хэвлийн бусад хэсэг нь бор саарал өнгөтэй хэвээр байна. Тэд тариалангийн талбай, зам, мөрний захаар хооллох дуртай. Эдгээр бор шувуу шувуу тэжээгч рүү ирэх боловч газар дээр үлдэж, асгарсан үрийг авах магадлал өндөр байдаг.

10. Тос бор шувуу( Chondestes gerammacus )

Илүү том хэмжээтэй бор шувуу, Ларк бор шувууны онцлог шинж чанар нь олон өнгийн толгой юм. Энэ нь цагаан, хар, бор, дулаан хүрэн өнгөтэй өвөрмөц хээтэй. Тэд нэг төв хар толботой цайвар цээжтэй, сүүлний үзүүр нь ирмэг дээр цагаан толботой. Ларк бор шувуу АНУ-ын Миссисипи голын зүүн хэсэгт, Канадын ихэнх хэсэгт байдаггүй. Тэд үржлийн улирлаа АНУ-ын төв болон баруун хэсэгт өнгөрөөж, дараа нь Мексикт өвөлждөг. Тэднийг бэлчээр, тал нутаг, тал хээрээс хай. Эрэгтэйчүүд үерхэх үедээ эмэгтэйчүүдэд зориулж "бүжиглэдэг" бөгөөд эдгээр бүжиг нь хэдэн минут үргэлжилдэг.

Мөн_үзнэ үү: Hawks муур иддэг үү?

11. Америкийн модны бор шувуу ( Spizelloides arborea )

Зураг: Fyn Kynd / flickr / CC BY 2.0

Америкийн модны бор шувуу Хойд Америкийн алс хойд тундруудад үржиж, дараа нь нэлээд хол нүүдэллэдэг. АНУ-ын хойд хэсэг болон Канадын өмнөд хэсэгт өвөлжихөөр доошилжээ. Энэ бор шувууны онцлог шинж чанар нь түүний бага зэрэг бөөрөнхий хэлбэртэй, зэвэрсэн малгай, дээд тал нь бараан, доод тал нь шар өнгөтэй хоёр өнгийн хошуу юм. Эдгээр бор шувуунууд тариалангийн талбай дээр хооллодог бөгөөд хатаасан өвснөөс үрийг сэгсэрдэг мэргэжилтнүүд юм. Тэд арын хашааны тэжээгч рүү ирж, хашааны хогийн ургамлаар хооллох болно.

12. Царцаа бор шувуу ( Ammodramus savannarum )

Зураг: Келли Колган Азар / flickr / CC BY-ND 2.0

Царцаабор шувуу АНУ-ын өмнөд хэсэг, Мексикт өвөлждөг, дараа нь зун хойд зүг рүү нүүж, АНУ-ын зүүн хэсгийн дунд болон хойд хагаст үрждэг. Тэд жижиг талдаа байрладаг бөгөөд бусад бор шувууг бодвол арай илүү хонхойдог, богино хүзүүтэй байдаг. ба хавтгай толгой. Бусад өвөрмөц онцлог нь амаа нээхэд илүү том харагдуулдаг гүн хошуу, нүдний цагаан цагираг, нүдний өмнө улбар шар шар толбо юм. Эдгээр бор шувуунууд алгана дуулахгүй байхдаа газар дээр үлдэх дуртай, задгай тал, хээр тал, бэлчээр, талбайгаар шавьж, үр хайж гүйх дуртай. Тэдний нэрнээс харахад зуны улиралд тэд царцаа идэх дуртай. Тэд бүр дэгдээхэйгээ тэжээдэг ч эхлээд хөлийг нь авах болно.

13. Шар айрагны бор шувуу ( Spizella breweri )

Зураг: Чарльз Гейтс / flickr / CC BY 2.0

Брюверийн бор шувуу энэ жагсаалтад багтсан бусад шувуудаас бага хүрээтэй бөгөөд илүү мэргэшсэн. Баруун болон баруун өмнөд хэсгээрээ мэргэн ургах орчинд амьдардаг. Тэд хуурай орчинд маш сайн дасан зохицсон тул хэдэн долоо хоног уухгүй байж чаддаг. Канадын уулсын модонд амьдардаг дэд зүйл бас байдаг. Энэ бор шувууны дүр төрх маш бүдэг тул тэднийг "талбайн тэмдэггүй шувуу" гэж нэрлэдэг бөгөөд амархан ялгах шинж чанаргүй байдаг. Үржлийн улиралд эрчүүд өглөө эрт цөлийн газрыг урт,триллион дуу.

14. Шавар өнгөтэй бор шувуу ( Spizella pallida )

Зураг: Райан Мохринг USFWS / flickr / CC BY 2.0

Хэрэв та Хойд Америкийн газрын зургийг төсөөлж байгаа бол шавар өнгийн бор шувууны хүрээ яг дунд нь хамтлагт байх байсан. Тэд Мексикт элсэн цөл, тал нутагт өвөлждөг бөгөөд дараа нь АНУ-ын дунд хэсэгт нүүдэллэж, үржлийн улирлаа АНУ-ын хойд-төв болон Канадын төв хэсэгт бут сөөгтэй газарт өнгөрөөдөг. Шаварлаг бор шувуу нь үржүүлгийн болон тэжээлийн талбайгаа тусад нь байлгах дуртай байдаг нь тэдний үржлийн газар нутгийг нэлээд жижиг болгодог. Тэдний зулзаганууд нисэхээс өмнө үүрээ орхих болно. Өссөн зулзаганууд ойр хавийн бут сөөг рүү хурдан гүйж, эцэг эхээрээ тэжээгдэж, нисэхээс өмнө бүтэн долоо хоног нуугдах болно.

15. Линкольны бор шувуу ( Melospiza lincolnii )

Зураг: Келли Колган Азар / flickr / CC BY-ND 2.0

Линколны бор шувуу нь дунд зэргийн хэмжээтэй бор шувуу бөгөөд судал нь илүү нарийн харагддаг. Тэд цээж, хажуугийнх нь дагуу нарийхан бор судалтай, толгой дээрээ хүрэн судалтай, цайвар нүдтэй цагирагтай. Линкольны бор шувуу зунаа Канад, Аляскад өнгөрөөж, АНУ-аар дамжин нүүдэллэн, АНУ-ын өмнөд хэсэг, Мексикт өвөлждөг. Эдгээр бор шувуунууд нуга, намаг ургамлаар нуугдаж байхыг илүүд үздэг. Тэд нүүдэллэж байхдаа бусад бор шувууны сүрэгтэй холилдож болно.

16. Саванна Бор шувуу( Passerculus sandwichensis )

Зураг: Беки Матсубара / flickr / CC BY 2.0

Саванна бор шувууг Хойд Америк даяар элбэг олдог. Тэдний нэр Жоржиа мужийн Саваннагаас цуглуулсан анхны дээжээс гаралтай. Тэдгээрийг нуга, бэлчээр, талбай, түрлэгийн намаг, тундрын зэрэг өргөн хүрээний олон амьдрах орчинд олж болно. Саванна бор шувуу нь богино сүүлтэй, жижиг хушуутай, хөх ба хажуу талдаа хүрэн судалтай, нүдэн дээр шар судалтай байдаг. Газарзүйн тодорхой байршилд олон дэд зүйл байдаг бөгөөд зарим нь өөр өөр өнгөтэй байдаг. Эдгээр дэд зүйлүүд нь бор шувуунууд өндөглөдөг газар руугаа буцаж нүүдэллэх хандлагатай байдаг.

17. Леконтегийн бор шувуу ( Ammospiza leconteii )

Зураг: Эндрю Каннизаро / flickr / CC BY 2.0

ЛеКонтегийн бор шувуу нь манай жагсаалтад хамгийн бага тархсан байж магадгүй юм. Зөвхөн АНУ болон Канадын төв хэсэгт байдаг намгархаг бэлчээрт байдаг энэ бол бараг үргэлж халхавч дор байдаг нууц бор шувуу юм. Бэлчээрийн амьдрах орчин багассаны улмаас Леконтегийн хүн ам буурч, одоо эмзэг амьтдын "ажиглалтын жагсаалтад" орсон байна. Хэрэв тэд нүдэнд харагдах юм бол нүдний саарал толбо, нүүр болон хажуугийн улбар шар өнгө нь сайн танигч болно.




Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дэвис бол шувуу ажиглагч, байгальд дуртай нэгэн. Тэрээр хорь гаруй жилийн турш шувуудын зан байдал, амьдрах орчныг судалж байгаа бөгөөд арын хашаандаа шувууны аж ахуй эрхлэх сонирхолтой байдаг. Стивен зэрлэг шувуудыг тэжээж, ажиглах нь зугаатай хобби төдийгүй байгальтай холбогдох, байгаль хамгаалах үйлсэд хувь нэмрээ оруулах чухал арга гэж үздэг. Тэрээр өөрийн мэдлэг, туршлагаасаа "Шувуу тэжээх, шувуучлах зөвлөмж" блогтоо дамжуулан хуваалцдаг бөгөөд хашаандаа шувуудыг татах, төрөл бүрийн зүйлүүдийг таних, зэрлэг ан амьтдад ээлтэй орчин бүрдүүлэх талаар практик зөвлөгөө өгдөг. Стефан шувуу ажигладаггүй үедээ алслагдсан цөл газар явган аялал хийж, буудаллах дуртай.