Зошто птиците ги напуштаат своите гнезда со јајца - 4 вообичаени причини

Зошто птиците ги напуштаат своите гнезда со јајца - 4 вообичаени причини
Stephen Davis
гнездо.

Ветер или бура можеше да го исфрли од гнездото.

Убиец со нивните јајца, само во мала вдлабнатина во земјата, без многу покривка. (Слика: Среден западен регион USFWS

Секоја сезона на размножување, загрижените љубители на птици ги фаќа паника кога ќе наидат на гнездо со јајца, но без родители на повидок. Дали родителите заминаа засекогаш? Зошто птиците ги напуштаат своите гнезда со јајца? Може ли да ги зачувам јајцата? Што можам да направам за да помогнам? Сите овие се вообичаени прашања што може да ги имате ако наидете на напуштено гнездо. Во оваа статија ќе зборуваме зошто тоа може да се случи, што треба и што не треба да правите, како и да одговориме на некои други најчесто поставувани прашања за гнездата со јајца.

(Слика: Роберт Линчсте подалеку од местото каде што е гнездото.

Некои возрасни птици можат да звучат како повик за кој бебињата инстинктивно знаат дека значи „бидете тивки и мирни“. Штом бебињата ќе се населат, возрасното лице ќе одлета од гнездото и ќе направи низа гласни вокализации и движења обидувајќи се да го одвлече вниманието од гнездото и да ги намами потенцијалните предатори. Ако една од вашите птици во дворот изгледа погласно, вреска и повознемирено од вообичаено, тие веројатно се обидуваат да ви го одвлечат вниманието од гнездото.

Исто така види: 27 видови птици кои започнуваат со W (слики)

Но, многу птици стануваат многу мирни и се спуштаат ниско во своите гнезда, обидувајќи се да останат незабележани. Не претпоставувајте дека ако птица престојува во гнездото, не им пречите. Ако можете да држите добро растојание и да го набљудувате гнездото со двоглед, тоа е најдобро. Обидете се да останете 10 метри подалеку, а ако родителот се исплаши и одлета, брзо напуштете ја областа и почекајте најмалку 24 часа пред повторно да поминете.

Заклучок

Колку и да сакате да им помогнете на птиците што ги сакате во вашиот двор, најчесто најдоброто нешто што можете да направите е да оставите гнездо на мира. Во зависност од тоа каде птицата е во циклусот на несење јајца, тие можеби сè уште не се инкубираат. Може да биде тешко да се каже дали гнездото е навистина напуштено и ако се обидете да ги земете или преместите јајцата и родителот се врати, тоа оди од мисија за спасување во киднапирање, дури и ако сте имале добри намери.

Многу е потешко отколку што мислат луѓето да се изведатјајце или подигнете млада птица, а најдоброто нешто што можете да го направите ако сте навистина загрижени, според наше мислење, да контактирате со професионалец за диви животни.

Кликнете овде за да ја посетите страницата на Humane Society на која се наведени рехабилитите на дивиот свет во секоја држава.

Лесно е да се налутиш кога предатор ќе нападне гнездо или да сакаш да помогнеш ако мислиш дека јајцата или младите се напуштени. Но, така функционираат работите во природниот свет. Многу птици ќе се соочат со неуспеси при гнездење, но можат да научат и да се обидат повторно. За жал, кога интервенираат необучени луѓе, тоа често прави повеќе штета отколку корист.

Но, можете да им помогнете на птиците на многу начини! Донирајте на локална рехабилитација за диви животни бидејќи повеќето се волонтери. Придружете се на локалниот клуб за набљудување птици и помогнете да се залагате за птиците во вашата заедница. Поддржете ги дивите птици така што ќе го направите вашиот двор добредојдено живеалиште без пестициди со храна, вода и автохтони растенија.

нивниот вкупен број на јајца ќе биде четири. Може да поминат 4-5 дена пред да завршат со снесувањето на сите нивни јајца и во тој временски период не треба да седат на гнездото> Јајцата можат да бидат одржливи две недели пред возрасните да почнат да ги инкубираат! Значи, ако видите гнездо со јајца и без родители, можеби нема да биде напуштено воопшто, тие едноставно сè уште не почнале да се инкубираат. Дури и кога родителите не седат на гнезда, тие сè уште ги следат.Американски Робин седи на гнездото (Кредит на сликата: birdfeederhub.com)

2. Возрасните птици биле убиени од предатор

Иако несреќно, понекогаш птицата-мајка е убиена додека е далеку од гнездото. Птиците имаат многу природни предатори како мачки, змии, лисици, ракуни, па дури и поголеми птици како што се јастребите.

Во некои случаи, ако едниот родител е убиен, другиот родител ќе се обиде да ги преземе должностите на гнездото. Меѓутоа, за повеќето птици пејачки, мажјаците не се опремени да инкубираат јајца. Некои видови многу соработуваат со мажјаците и помагаат во собирањето храна. Ако машкиот партнер е убиен, женката може да процени дека не може сама да се справи со обемот на работа на инкубацијата и хранењето и да се откаже од потомството.

Ако имате гнездење птици во вашиот двор, можеби ќе сакате да размислите да ги задржите вашитемаче во затворен простор додека младите не го напуштат гнездото. Не е повредено да и дадете малку дополнителна помош на мајката птица со тоа што ќе се погрижите вашите миленици да не ги повредат или исплашат. Што нè носи до нашата следна точка.

3. Тие беа исплашени од предатори или луѓе

Повеќето птици имаат силен инстинкт да се држат до своето гнездо. Моменталниот страв обично не е доволен за да ги исплаши засекогаш, и тие ќе се вратат.

Исто така види: 15 птици кои започнуваат со Ш (слики и информации)

Но, ако се чувствуваат премногу вознемирени или малтретирани, може да се откажат и да го напуштат гнездото. Ова нарушување може да дојде од натпреварувачките птици кои се обидуваат да стигнат до јајцата, животинските предатори кои сакаат да го нападнат гнездото или луѓето се премногу љубопитни и премногу блиску за удобност. Добивањето јајца и одгледувањето бебиња е многу работа! Птиците нема да го трошат своето време и енергија ако чувствуваат дека местото на гнездото повеќе не е безбедно и дека шансите за преживување на нивните млади се мали.

Една лоша средба со предатор, дури и ако птицата е успешна во одбраната на своето гнездо, може да биде премногу ако се плашат дека предаторот ќе се врати. Луѓето кои се премногу блиску до гнездото исто така може да предизвикаат голем стрес и да ги натераат птиците да се откажат, стравувајќи дека е загрозена безбедноста на нивното гнездо.

Некои видови полесно се плашат од другите. Исто така, помладите птици кои ја имаат првата сезона на гнездење може да бидат помалку искусни и поповолни да го напуштат гнездото кога се исплашени.

Направете го вашиот дел и управувајтебез гнездо ако забележите едно. Ако сакате да набљудувате, гледајте ги гнездата со двоглед од безбедно растојание. Во зависност од тоа каде е изградено гнездото, ова може да значи избегнување на одреден дел од дворот неколку недели или само минимално одење. Птиците ќе ви се заблагодарат.

4. Наезда од инсекти

Ако гнездото се нападне со муви, мравки или грини, може да биде толку неподносливо и нездраво за родителот што седи на јајцата што гнездото е напуштено. Родителот, исто така, може да процени дека инсектите ќе ги намалат шансите за преживување на секое младенче што се извело толку многу што не вреди да се вложи енергија за да се продолжи со инкубирање на јајцата.

Што да направите ако најдете напуштено птичјо гнездо со јајца

Орнитолошката лабораторија Корнел предлага да го следите правилото за еден месец:

„Јајцата на повеќето птици ќе остануваат одржливи до две недели откако ќе се положат дури и пред да се инкубираат, па како општо правило, треба да почекате најмалку еден месец по очекуваниот датум на шрафирање пред да заклучите дека гнездото е напуштено.

Што вие треба да направи

 • Гнездото треба да се следи најмалку еден месец по очекуваниот датум на изведување на јајцата пред да се донесе заклучок дека е напуштено.
 • Оставете му што е можно повеќе простор. Можеби сте премногу блиску до гнездото и продолжувате да ги плашите птиците. Обидете се да избегнете шетање околу местото на гнездење. Ако гнездото е на високосообраќајна зона, обидете се да го избегнете тоа место во вашиот двор некое време за да им дадете шанса на птиците да се чувствуваат посигурно.
 • Чувајте ги миленичињата во затворени простории, вашите кучиња или мачки можеби ги плашат.
 • Ако го гледавте гнездото и имате добра причина да верувате дека нешто се случило што можело да предизвика напуштање, повикајте локален рехабилитатор за диви животни за совет. (видете ја врската во нашиот заклучок подолу)

Што не треба да правите

 • Не преместувајте јајца од „напуштено“ гнездо во друго гнездо. Во зависност од видот, некои птици може да не прифатат туѓо јајце. Исто така, птиците престануваат да лежат на одреден број поради причина. Со додавање на повеќе усти за хранење на гнездото, можете да ја оданочите способноста на мајките птици да се грижат за премногу млади, загрозувајќи го здравјето на сите нив.
 • Не го поместувајте гнездото. Ако родителите се вратат, можеби нема да ја препознаат или прифатат новата локација на гнездото.
 • Не треба да се обидувате да ги земете или допирате јајцата, тие се толку лесно да се оштетат. ЧПП. многу вознемирување.

  Колку долго може да се остават јајцата на птиците без надзор?

  Повеќето птичји јајца ќе останат здрави до две недели пред да започне инкубацијата. За време на овој прединкубациски период, птиците можат да го напуштат гнездото долги периоди во текот на денот. По започнувањето на инкубацијата, родителитесè уште може да го напушти гнездото, но само најмногу околу 30 минути.

  Зошто никогаш не треба да допираме птичји гнездо?

  Прво, не знаете што да го исплашите родителот од гнездото ако можете да му помогнете. Но, дури и ако родителот не е во гнездото, не треба да претпоставувате дека е напуштено. Ако не е така, може да ги вознемирите и оштетите јајцата и нежните ембриони внатре.

  Јајцата може лесно да се испукаат, а тресењето може да го оштети ембрионот во развој. Ново извелените птици се подеднакво ранливи на повреди, тие се многу кревки. Исто така, не сакате да оставате човечки мирис во близина на гнездото. На птиците нема да им пречи, но може да привлече други цицачи предатори.

  Како да знам дали птичјото гнездо е напуштено?

  Единствениот начин да се знае е постојано следење, најмалку две недели.

  Зошто јајцата на птиците би биле на земја?

  Некои птици, како еленот, всушност ги лежат јајцата на земја без ништо што навистина наликува на „гнездо“.

  Птиците кои се натпреваруваат како што се краварите и домашните врапчиња може да ги отстранат јајцата од друго птичји гнездо. Честопати тие ќе скршат или колваат дупка во јајцето, со што ја уништуваат можноста да се изведат.

  Возрасните птици честопати се свесни дали едно од нивните јајца е неплодно и може да го отстранат од гнездото за да направат простор за другите .

  Предатор можеби го грабнал јајцето и го испуштил. Верверички, врани, сини џеи, ракуни, лисици и змии ќе фатат јајца одродна птица според Законот за птици преселници.

  Второ, многу е тешко да се изведе птичји јајце! Ако јајцето е навистина напуштено, веројатноста е дека до моментот кога ќе го пронајдете, веќе е кул предолго и повеќе не е остварливо. Дури и јајцата кои сè уште се одржливи имаат многу специфични барања за температура, влажност и колку често треба да се превртуваат. За секој вид птица, овие барања се различни.

  Ако јајцето навистина се извело, справувањето со младенчињата е исто така многу тешка задача. Потребни им се посебни диети и да се хранат со многу специфична количина на храна, на секои 5-15 минути во текот на целиот ден и да се чуваат на одредени температури. Исто така, не можете да го заземете местото на родител кога станува збор за учење на младите птици како да се грижат за себе во дивината, а преголемата интеракција со луѓето во оваа критична возраст често ги поставува на неуспех да преживеат сами. Да не зборуваме, уште еднаш е нелегално да ги поседувате овие птици, освен ако не сте лиценциран рехабилитатор.

  Дали е во ред да се отстрани птичјото гнездо во некои случаи?

  Понекогаш птиците градат на помалку од оптимални локации, како под покривот на овој пристаниште! (Слика: birdfeederhub.com)

  Само под одредени услови.

  Дали гнездото е празно? Ако да, тогаш е во ред. Не е нелегално да се преместува „неактивно“ гнездо, кое е гнездо без јајца или млади во него. Ако фатите птици како градат на лошо место (вашата скара, над ачесто користени брави за врата, итн.) можете да го отстраните материјалот за гнездење и да ги поттикнете да се обидат повторно на друго место. Ако гнездото е завршено, можете да се обидете да го преместите на побезбедно место во близина, се додека во него нема јајца или млади. Следната сезона, можете да се обидете да ги спречите повторно да градат со некои тактики за одбивање птици.

  Дали гнездото е неавтороден вид? Европските ѕвездени и домашни врапчиња не се родени во САД и не се заштитени со Законот за птици преселници. Нивните гнезда може да се отстранат во секое време, дури и со јајца или млади.

  Старо гнездо што веќе не се користи може да се отстрани. Како на пример гнездо од претходната година или во есен/зима откако младите ќе продолжат понатаму.

  Во многу случаи гнездото со јајца во него, доколку се премести, ќе биде напуштено од родителите. Тоа не се случува секогаш, но дефинитивно е ризик, па зошто случајно? Ако очајно ви треба да преместите активно гнездо и едноставно не можете да работите околу него, повикајте локален рехабилитатор на дивиот свет. Тие можат да ви го дадат најдобриот совет и да имаат дозволи за тоа.

  Како да знам дали сум премногу блиску до птичји гнездо?

  Некои птици ќе ви дадат сигнал дека сте премногу блиску. Птиците како северната потсмешница, птицата и синиот џеј агресивно ќе ви ја бомбардираат главата. Тие не се обидуваат да нанесат повреда, само да те избркаат.

  Убијците ќе приредат шоу во кое се преправаат дека имаат скршено крило за да ви го одвлечат вниманието и да ги намамат
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.