Зошто птиците фрлаат семе од колибри? (6 причини)

Зошто птиците фрлаат семе од колибри? (6 причини)
Stephen Davis

Исклучувањето хранител за птици за диви птици може да биде забавно да ги гледате посетителите што ги добивате. Тоа, исто така, промовира подобро здравје за птиците кои не мора да се грижат за достапноста на храната. Сепак, можеби сте го забележале нередот што го создава на теренот со трошење многу семе. Па, зошто птиците фрлаат семиња од колибри? Дали го прават тоа случајно?

Можеби ќе се изненадите кога ќе откриете дека тоа го прават намерно најчесто. Прочитајте понатаму за да дознаете повеќе за тоа зошто и како би можеле да го спречите тоа, бидејќи може да направи прилично неред во убаво уреден тревник.

Зошто птиците фрлаат семе од колибри? 6 причини

Птиците се паметни животни кои знаат што сакаат да јадат кога се хранат. Ајде да ги дознаеме 6-те главни причини зошто го исфрлаат семето од фидерот.

1. Птиците ги отстрануваат неквалитетните семиња од хранилките

Семето од птици што ги купуваме за да ги ставиме во хранилките за птици се собираат со машина. Тоа значи дека има мешавина на квалитет. Некои семиња се зрели, некои не се сосема подготвени за јадење, а други немаат ништо во себе за птицата да се храни.

Птиците се способни да ја сфатат разликата помеѓу семињата со месни центри. Затоа, пред да ги отворат, ги тестираат семките и ги фрлаат сите неквалитетни или празни семиња.

Слика од danuta niemiec од Pixabay

2. Птиците фрлаат семиња што не ги сакаат од хранилки

Некои од поевтините пакувања на птичји семиња содржат семиња коиптиците не уживаат во јадењето. На пример, повеќето птици не сакаат пченица, црвено мило или испукани семиња од пченка. Ако сакате мешавина од птичји семиња со популарни семиња што нема да се исфрлат, пробајте нешто со главно црно масло семки од сончоглед или просо просо. Колибрите за кикирики се уште еден популарен избор.

Големината на семето може да влијае и на тоа каков тип на семиња ќе отфрлат птиците. На пример, птиците што ги хранат дрвјата обично претпочитаат поголеми парчиња и не се заинтересирани за помали семиња.

3. Птиците ги фрлаат лушпите од семето

Општо земено, птиците не го јадат целото семе. Наместо тоа, тие се гостат со јадрото, кое е месо од семето и ќе го отфрлат трупот, што е влакнестата надворешна обвивка. Поради оваа причина, може да откриете дека она што го фрлаат од хранилката за птици се двете половини од трупот што не го јадат.

Птиците како што се сибите и врапчињата можат да џвакаат семиња со поместување на вилиците нагоре , надолу и настрана во круг. Ова им овозможува на нивниот јазик и сметка да ги расцепат семките, да го јадат само јадрото и да го остават трупот да им падне од устата.

куќниот врапче јаде семе на земја

4. Птиците ги клоцаат семките од навика

Видовите на птици кои се хранат на земја, како што се врапчињата лисици или шипки, развиле навика да клоцаат над покривката или листот додека бараат храна. Понекогаш тие не можат да ја прекинат оваа навика, дури и кога се качуваат на храна за птици и завршуваат совршено добро.семиња. Може да се обидете да исфрлате помалку семиња секој ден за да ги поттикнете мелените хранилки да бараат семиња на земјата околу хранилката.

5. Птиците ги отстрануваат ртните или мувлосаните семиња

Додека птиците можат да јадат влажни семиња, постојат некои компликации кои произлегуваат од влажнењето на семето или долгото влажно останување во хранилката. Птичји семиња што се натопуваат може да почнат да 'ртат и да растат. Птиците нема да јадат ртење семиња и ќе ги исфрлат од хранилката.

Исто така види: Симболизам на гавран (значења и толкувања)

Птиците исто така ќе ги исфрлат сите мувлосани семиња со бактерии кои растат на нив. Ако откриете дека ниту една птица не го посетува вашиот хранител, тоа може да биде затоа што има серија мувлосани семиња кои биле премногу долго влажни.

6. Птиците случајно истураат семиња од колибри

Да, понекогаш тоа е случајно! Кога извлекуваат едно семе од фидер, тие може да исфрлат други семиња. Активните птици кои се хранат околу хранилката, исто така, може случајно да испуштат семиња.

Како да ги спречите птиците да фрлаат семиња на земја

Јато златници кои уживаат во мојот Nyjer во текот на зимата.

За почеток, погрижете се да купувате мешавини од птичји семиња со добар квалитет. Можете исто така да направите некои истражувања за видовите птици кои го посетуваат вашиот двор и да изберете одредени семиња што тие ги претпочитаат наместо да купувате мешавина. На пример, златниците претпочитаат семиња нијер и се еден од ретките видови што ќе ги јадат.

Друг начин да ја натерате вашата птица да се храниискуство помалку неуредна е со тоа што има цевка фидер наместо фидер фидер. Во овој случај, птиците добиваат само неколку семиња во исто време и помала е веројатноста да ги исфрлат семките случајно или да ги исфрлат од навика. Можете исто така да прикачите нешто под вашиот хранител за да ги фатите паднатите семиња за да спречите неред на земја.

Исто така види: Симболизам на бувови (значења и толкувања)

Погрижете се да следите дали семките се навлажни за да избегнете ртење или мувла. Некои хранилки за птици се затворени или имаат поставки каде што можете да поставите покрив на врвот на хранилката за да спречите семето да се навлажни кога врне.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.