Зошто клукајдрвците го колваат дрвото?

Зошто клукајдрвците го колваат дрвото?
Stephen Davis

Содржина

Клукајдрвците го имаат своето име со добра причина, тие колваат дрво и многу од него. Некои повеќе од другите, но сите тие можат да се најдат на дрвјата што колваат настрана. Многу луѓе едноставно се навикнати на тоа и не размислуваат многу за тоа.

Како зошто клукајдрвците колваат дрво, или што бараат, итн итн. Во оваа статија ќе одговориме на некои од оние вообичаени прашања кои можеби на некои од вас им изгледаат очигледни, но на други тие едноставно не размислувале многу за тоа.

Зошто клукајдрвците колваат дрво?

заслуга: Крис Вејтспретпочитаат?

Исто така види: Факти за јастребите со црвени раменици

Различни видови клукајдрвци може да дупчат во различни видови дрвја од различни причини. Вклучувајќи го живеалиштето и регионите во кои живеат и физичкиот состав на самиот клукајдрвец. Општо земено, клукајдрвците колваат на голем број дрвја, така што е тешко да се одреди кои се нивните омилени.

Дрвецот најчесто може да се најде и во иглолисни и во листопадни шуми. Подолу е листа на дрвја кои клукајдрвците најчесто можат да се видат како ги колваат дали бараат вкусни грмушки или дупчат дупка за гнездо.

 • Даб
 • Hickory
 • Бука
 • Бор
 • Јавор
 • Пепел
 • Како и секое мртво и распаднато дрво

Колку дрва дали клукајдрвците можат да колваат?

Краткиот одговор е многу! Клукајдрвците се способни да колваат некаде помеѓу 8-12 илјади пати на ден со брзина од околу 20 колвања во секунда. Претпоставувам дека количеството дрво низ кое поминуваат зависи од дрвото и видот на клукајдрвецот.

Би се осмелил да погодам дека колвањето на мек бор цел ден би направило многу поголема штета од Дауни колва тврдо дрво по цел ден.

Еве кратко видео кое покажува колку дрво може да пробие еден голем натрупан клукајдрвец:

Дали клукајдрвците колваат ноќе?

Клукајдрвците се дневни, што значи дека се активни во текот на денот. Тие обично не колваат дрвја за храна или тапан во текот на ноќта,можеби во самрак или зори. Тие понекогаш ќе ги дупчат шуплините за спиење на дрвјата наместо да ги користат нивните вгнездени шуплини за спиење.

Што јадат клукајдрвците? на храна.
 • Дрво-досадни инсекти
 • Инсекти кои живеат на дрвја
 • Suet
 • Бобинки и овошје
 • Ореви
 • Семиња
 • Сок

Зошто клукајдрвците колваат по куќите?

Постојат неколку причини зошто клукајдрвците можеби колваат на страната на вашето куќа. Поголемиот дел од времето клукајдрвците тапаат по куќите од територијални причини, за да привлечат партнер или да им кажат на другите клукајдрвци дека ја презеле оваа област.

Можеби всушност дупчат за храна, особено ако имате дрвена кабина или дрвена обвивка. Во основа, тие колваат по куќите од истите причини како што колваат дрвјата.

Зошто клукајдрвците колваат по прозорците?

Можеби сте немале среќа да имате клукајдрвец да ви колва на прозорецот. Ова може да биде многу гласно и многу досадно. Шансите се дека го гледаат својот одраз и го гледаат како закана за нивната територија.

Ова клукање на прозорецот може да трае со денови, претпоставувам дека се враќаат назад од ден на ден за да проверат дали противничкиот клукајдрвец е сè уште таму . Предлагам да го покриете прозорецот со ставање нерефлектирачки капак или одвнатре или однадвор околу еден ден и да видите дали тоа ќе го натера да престане.

Исто така види: Бувови од Пенсилванија (8-те главни видови)

Ако имате проблеми со клукајдрвецот итреба да преземете мерки за да ги извлечете од вашата куќа, Амазон има неколку опции за да ги испробате.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.