Зошто исчезнаа моите колибри? (5 причини)

Зошто исчезнаа моите колибри? (5 причини)
Stephen Davis
да може да добие повеќе од еден маж во дворот. Подоцна во текот на летото, можете да се обидете да групирате повеќе фидери заедно на ИСТО место. Во текот на летото, женките и малолетниците ќе се вратат кај хранителот и ако мажјакот сè уште е „силеџија“, тој може да биде премногу уморен обидувајќи се да одбрани повеќе хранење и да се откаже од борбата.

2. Гнездење

Женките колибри се тие што ги градат гнездата. Откако ќе изберат мажјак за парење, може да ги видите како многу поретко ги посетуваат вашите хранили. Женките колибри се единствено одговорни за инкубирање на јајцата и заштита и хранење на младенчињата. Бидејќи тие не можат да ги заменат овие обврски со мажјакот, тие мора да се држат многу блиску до нивните гнезда.

Ако нивното гнездо се случи во вашиот двор, тогаш ќе имате поголема веројатност да ги видите како затворени со патент до вашиот хранител за брз оброк. Но, ако гнездото е доволно оддалечено од вашиот хранител, тие можеби нема да го посетат воопшто, избирајќи да ги задржат своите активности за потрага по храна во мал радиус од гнездото.

Женка Калиопе колибри со две гнезда (Слика: Wolfgang Wanderer

Ако ја читате оваа статија, има големи шанси ова да ви се случило. Го гасите вашиот хранител за колибри на пролет и сте возбудени кога ќе пристигнат. Тие ги поминуваат првите недели од пролетта ципајќи низ целиот двор, брборејќи се, понекогаш борејќи се меѓусебно за доминација на фидерот или изведувајќи прикази на летот за додворување. Токму кога се навикнувавте на целата активност, тие исчезнуваат. Повлекувањето на колибрите започнува и вие сте збунети. Каде отидоа моите колибри? Зошто исчезнаа моите колибри? Дали направив нешто погрешно? Дали им се случило нешто лошо?

Не грижете се, ова е прилично вообичаено и нешто што повеќето набљудувачи на колибри ќе го сретнат.

Исто така види: 15 факти за насликани завеси (со фотографии)

Првите 5 причини зошто колибрите исчезнуваат од вашиот двор се:

  1. Мажјаците се територијални и се бркаат меѓусебно
  2. Женките помалку ги посетуваат хранителите додека се гнездат
  3. Можеби јадат повеќе од локални цвеќиња
  4. Можеби се фокусираат повеќе на протеините во нивната исхрана
  5. Вашиот хранител можеби не е чист

Ајде да ја разгледаме секоја од овие пет причини за подобро да разбереме зошто изгледа дека колибрите одеднаш исчезнуваат и што можеме направете, ако нешто, да го спречите тоа.

1. Територијални војни

Колибрите се многу територијални и на крајот ќе имаат право на површина со големина од четвртина хектар. Тие ги избираат своите територии врз основа на достапноста на храна и вода. Напрвите колибри што се враќаат од миграција го добиваат првиот избор на најдобрите места, а како што се повеќе и повеќе колибри се враќаат од презимување, конкуренцијата станува жестока.

Може да забележите неколку машки колибри кои го посетуваат вашиот двор во рана пролет . Ако одлучат дека вашиот двор е територијата што сакаат да ја бараат, тие ќе почнат да се обидуваат да се избркаат едни со други. Наскоро еден мажјак ќе доминира и ќе ги избрка сите други мажјаци што влегуваат во областа. Ова е една од причините зошто може да видите дека бројот на колибри почнува да се намалува.

Го снимив видеото подолу на почетокот на пролетта една година, овие двајца мажјаци го следеа цел ден. Не многу долго откако видов само еден мажјак кој доаѓа наоколу.

Оваа територија станува негово место за парење и тој ќе се обиде да се парови со женките што ќе дојдат во оваа област. Мажјаците се многу агресивни во тоа време кога поставуваат екрани за да се обидат да привлечат женки додека ги држат другите мажјаци подалеку. Штом женката ќе го избере, ќе се парат и тука завршуваат неговите обврски кон неа. Тој не помага во гнездото, ниту во грижата за младите. Често, тој ќе продолжи да се парови со една или повеќе други женки. Така, тој ќе продолжи да ја брани својата територија од другите мажјаци во текот на сезоната на парење.

Што можете да направите? Обидете се да поставите повеќе хранилки. Ако можете да земете две фидери на спротивните страни на вашиот двор, особено ако тие не се на растојание една од друга, може даколибрите ги посетуваат вашите колибри или доаѓаат многу ретко.

Колку трае сезоната на гнездење на колибри?

Ова зависи од вашата локација. Во северните географски широчини, главни колибри се колибрите со рубин грло и сколовранецот со грло. Овие колибри мигрираат на долг пат, а повеќето имаат време да одгледуваат само едно потомство годишно. Женките ќе бидат зафатени со гнездење кон крајот на пролетта до почетокот на летото.

Значи, во Канада и северната половина на Соединетите Американски Држави, често ќе видите дека бројот на колибри повторно се зголемува кај вашите хранилки во средината лето. Не само што женките ќе бидат слободни повторно да се шетаат наоколу, туку и малолетниците ќе летаат сами и ќе бараат храна. Веројатно ќе натерате неколку членови на семејството да се вратат кај вашиот хранител.

Во јужните држави и Мексико каде што се среќаваат колибри во текот на целата година, колибрите може да имаат помеѓу 1 и 3 потомци, така што зачестеноста на посетите на хранилката може да се зголеми и долу.

3. Промени во исхраната

Дали знаевте дека колибри јадат бубачки? За тоа се зборува толку ретко што многу луѓе веруваат дека колибрите живеат само од нектар. Ние, исто така, ретко гледаме да се случи. Размислете кога можете да набљудувате колибри. Тоа е обично додека тие се на вашиот доводник или се видливи како полека се движат од цвет до цвет во вашата градина. Толку се мали и брзи што штом се на неколку метри од нас сетешко е да се видат, заборавете да се обидете да ги најдете како зимуваат меѓу врвовите на дрвјата или надвор во шумата.

Важно е колибрите да имаат диета која се состои од двата јаглехидрати (шеќер од нектар од цвеќе, сок од дрвја и хранилки) како и протеини од инсекти. Колибрите главно се фокусираат на мали инсекти со меко тело како што се комарци, пајаци, мушички, комарци и вошки.

Германскиот орнитолог Хелмут Вагнер ги проучувал мексиканските колибри и открил дека:

„Храната на колибрите се определува првенствено според живеалиштето и сезоната. Даден вид може да се храни главно со нектар или главно со инсекти, во зависност од годишното време.“

Исто така види: Симболизам на гулаб (значења и толкувања)

По излегувањето на гнездата, мајката колибри е многу зафатена со собирање храна, а голем дел од таа храна се инсекти. На бебињата им требаат протеини за да им помогнат брзо да растат до фаза каде што можат да го напуштат гнездото. Значи, женските колибри би можеле да трошат многу повеќе време барајќи инсекти отколку да застанат покрај вашиот хранител за да зграпчат нектар.

Што можете да направите? Одржете го вашиот двор пријателски настроен кон инсектите и обидете се со хранител за овошни мушички. Проверете ја нашата статија за хранење инсекти на колибри.

4. Давање предност на локалното цутење

Кога колибрите првпат ќе пристигнат во рана пролет, можеби нема да има многу цвеќиња што цветаат таму каде што живеете. Ова може да ја зголеми фреквенцијата кога колибрите го посетуваат вашиот хранител, бидејќи има помалку природни цвеќињадостапни. Но, кон крајот на пролетта, многу локални растенија се во полн цут и колибри може да почнат да ги посетуваат своите омилени домашни растенија почесто отколку вашиот хранител.

Слика: birdfeederhub

Извршена е студија каде што истражувачите пресметале како често колибри посетувале хранител наспроти посетени цвеќиња, кога и двете биле подеднакво достапни. Откри дека колибрите почесто ги посетуваат цвеќињата.

Што можете да направите? Еден начин да ги задржите колибрите заинтересирани за вашиот двор на поконзистентна основа е да засадите родни цвеќиња што ги сакаат колибрите . Изберете сорти што цветаат во различни месеци за да продолжите да се враќаат колибри цела пролет и лето. За повеќе информации посетете ја нашата статија 20 растенија и цвеќиња кои привлекуваат колибри.

5. Вашиот фидер е премногу валкан

Можеби се, ако го читате ова, знаете колку често треба да го чистите вашиот доводник и веќе сте внимавале на ова. Но, ако сте нов во хранењето на колибри или едноставно не сте слушнале, многу е важно да ги одржувате хранилките чисти и да бидете сигурни дека нектарот е свеж!

Поради високата содржина на шеќер во нектарот, тој прилично брзо се расипува. Лесно може да расте мувла, габи и бактерии, од кои сите се штетни за колибрите. Колибрите се прилично тактни за ова, и ако почувствуваат дека нектарот ви се влошил, веројатно ќе останат настрана.

Нектарот треба да се менува на секои 1-6денови, во зависност од просечната надворешна дневна температура. Колку е потопло надвор, толку почесто треба да ја чистите вашата фидер и да ја замените со свеж нектар. Погледнете го нашиот графикон подолу;

Не го надополнувајте само она што е веќе таму! Треба да го исфрлите стариот нектар, да го исчистите фидерот и повторно да го наполните со свеж нектар. Проверете ја нашата статија „колку често треба да го чистам мојот хранител за колибри“ за повеќе информации за чистење и полнење на хранилки за нектар. Погрижете се да ги одржувате работите свежи и здрави за да се осигурате дека колибрите не го избегнуваат вашиот хранител бидејќи не им се допаѓа вашиот нектар.

Накратко, кога колибрите ќе исчезнат од хранилката, тоа најчесто е само дел од природен сезонски циклус. Најдоброто нешто што можете да направите е да ги држите вашите хранилки надвор и да го одржувате нектарот свеж и подготвен, бидејќи во скоро сите случаи тие ЌЕ се вратат.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.