Симболизам на врана (значења и толкувања)

Симболизам на врана (значења и толкувања)
Stephen Davis
Се вели дека нивните моќни животни ги ценат односите повеќе од другите.

Ако се соочите сами со премногу проблеми, запомнете дека помошта од другите може да донесе нови идеи и свежи перспективи. Без разлика дали се работи за нешто како семеен или групен напор на работен проект, искористете ги своите вештини за да бидете добар тимски играч и да ја искористите моќта на соработката.

Исто така види: Која боја на храна за птици привлекува најмногу птици?Риба врана

Симболиката на врана и верувањето во магичните и духовните сили на оваа птица се појавуваат во неколку култури. Постојат многу видови врана во светот и тие можат да се најдат во речиси секоја земја. Повеќето врани се сите црни, со некои исклучоци. Враните се познати по нивната интелигенција и способности за решавање проблеми. Тие се појавија многу во митологијата на различни култури.

Што симболизира врана?

Враната отсекогаш била птица која се издвојувала од останатите поради нејзината поголема големина, длабокиот „глас“ и карактеристичните црни пердуви. Многу култури имаат различни верувања за оваа уникатна птица. Врз основа на неговото однесување, постапки и како се движи низ животот, можеме да ги погледнеме квалитетите на врана и да ги примениме нивните лекции во нашите животи.

 • Прилагодливост
 • Трансформација
 • Тимска работа
 • Магија и мистерија
 • Умешност

Умешност

Враните припаѓаат на семејството на птици Корвид, познати по нивните интелигенција и способности за решавање проблеми. Истражувањата покажаа дека тие имаат способност да сфатат како да користат алатки, како што се стапчиња или камења, за да добијат храна. Исто така, докажано е дека не само што се сеќаваат на поединечни човечки лица долго време, туку се сеќаваат и дали сметаат дека тој човек е „пријател“ или „непријател“. Тие можат да ги научат и другите врани на овие информации.

Враните може да не потсетат да ја користиме нашата интелигенција кога се соочуваме со животните проблеми.. Тие биле поврзани со Создателот и носителите на универзалната мудрост и закони. Поради ова се верувало дека тие имаат исцелителна моќ, наречена „лек за врана“, што може да се повика со повикување на духот на врана.

Враните во грчката и римската митологија

Грците ја поврзуваа врана со Аполон, богот на сонцето и светлината. Приказната вели дека Аполо е вљубен во принцезата по име Коронис и го испраќа својот божествен гласник, бела врана, да ја чува. Коронис на крајот се заљубува во смртникот, принцот Ишис, и го издава Аполон. Враната на Аполо го гледа ова и му ја враќа веста на Аполо за она што таа го направила. Аполон е бесен и е толку лут што неговата врана не му ги откина очите на Исхиј, што тој фрла проклетство кон неа, а неговите соларни пламени ја поцрнуваат врана.

Грците и Римјаните често веруваа дека гледањето врана е среќа и лош знак, обично поврзан со смрт. Иако Римјаните сметале дека врана има способност за трето око и може да ја види иднината. Тие би го проучувале однесувањето на врани како форма на гатање наречено Авгури.

Во одреден момент, божицата Атина исто така се интересирала за овие птици, сè додека не одлучила дека тие се премногу лукави за нејзиниот вкус. Така, таа избра да имабувот како посоодветен придружник.

Враните во келтската митологија

Древните Келти верувале во божица која ја менува формата наречена Мориган. Таа беше божица на војната, судбината и смртта, претседаваше со слатководните реки и езера и беше заштитничка на ноќта, пророштвата и магијата. За време на војната, таа лебдеше над бојното поле во форма на гавран или врана, претскажувајќи или влијаејќи која страна ќе биде победничка или осудена на пропаст.

Врани во нордиската митологија

Во нордиската митологија Один, сетаткото, имал двајца придружници на гавран/врана по име Мунин („Меморија“) и Хуги („Мисла“). Тие работеа како Одинови шпиони, одржувајќи го информиран за новостите и случувањата на земјата и во сите области. Враните седеа на неговите рамена и секое утро полетаа за да летаат низ светот собирајќи го знаењето и мудроста на денот, а потоа се враќаа и ноќе за да му шепотат што собрале во неговите уши. Ова му ја зголемило репутацијата на татко „сезнаен“.

Враните во кинеската митологија

Ткаење девица на мостот на врана

Некои Кинези ја поврзуваат врана со сонце и оган. Една приказна вели дека земјата имала 10 сонца отелотворени од 10 врани. Еден ден сите 10 сонца изгреаа одеднаш, нивната комбинирана моќ толку жешка што ја гореше земјата. За да спречат понатамошни штети, боговите го испратиле својот стрелец, Хоуји, да ги собори сите врани освен една. Затоа денес имаме само едно сонце.

Постои и една кинеска бајка која вели дека во деновите не гледате врана на небото, тоа е затоа што сите врани во светот се собрале за да формираат магичен мост што ѝ дозволува на Девицата ткајач да ја премине Сребрена река.

Враната во тибетскиот будизам

Општо земено, Тибетанците го гледаат гавранот/враната како симбол на идниот успех и заштитник на мудроста. Има приказна за тибетскиот будистички монах од 15 век, Нгаванг Дракпа, кој патувал со надеж дека ќе изгради нови манастири. Чувствуваше дека регионот на Ѓалронг во источен Тибет е посебен, но не ја знае точната локација што сака да ја користи за манастирот.

За време на една од неговите извиднички прошетки, една врана полета до него, ја фати неговата шамија , и го однел до гранката на смрека. Монахот го сфатил ова како знак дека ова дрво е поволна локација за изградба на манастирот. На ова место бил изграден манастирот Де-Цанг, а бидејќи дрвото го избрала врана и се гледало како еманација на заштитникот Махакала, гранките на дрвото биле исечени и околу него била изградена сала за молитва, наместо да се сече.

Враната во хинду митологијата

Некои хиндуистички практики Шрад , временски период во кој им се оддава почит и почит на предците преку нудење храна и молитви. Како дел од Шрад , храната може да им се понуди на гаврани и врани, со верување дека птиците потоа ќе ги донесатхрана на нивните предци кои поминале.

Симболизам на тетоважа на врана

Вараните имаат толку многу значења низ културите што ја опфаќаат гамата од негативно до позитивно. Така, тетоважата на врана навистина може да има какво било значење што резонира со вас. Некои од најчестите значења на тетоважите на врана се:

 • Многу луѓе заинтересирани за нордиската култура може да изберат да направат тетоважа на двете врани на Один, што симболизира собирање вистина и знаење.
 • Мудрост, интелигенција, умешност и снаодливост
 • Пророштво, трето око, отклучување на тајната, духовно откритие
 • Трансформација на умот и духот
 • Ознаки и предвесници на добро или лошо
 • Смрт, и физичка и духовна
 • Имаш една нога во физичкиот свет и една нога во духовниот свет
 • Предвидувачи и заштитници во битка
 • Задгробниот живот
 • Силна волја и издржливост

Дали враните имаат среќа?

Иако враните главно се поврзуваат со лоша среќа, тоа е важно е да знаете дека тие можат да бидат знак за добри работи кои доаѓаат на патот. Секогаш зависи од тоа што ќе ви се претстави кога ќе наидете на врана.

Гледањето врани во вашиот живот може да значи различни работи во зависност од тоа како сакате да ги толкувате знаците и значењата. Но, постојат случаи кога повеќето култури веруваат дека врани ви носат среќа.

Заклучок

Накратко, симболиката на врана не е толку комплицирана како што можебиразмислете. Во најголем дел, врани претставуваат огромен број позитивни и значајни промени во вашиот живот. Тоа главно зависи од тоа каде се наоѓате и видот на раскрсницата со која се соочувате.

Иако генералниот консензус е дека овие птици ви носат лоша среќа бидејќи тие се предзнак за смрт. Меѓутоа, низ историјата, имало случаи кога врани биле користени како катализатори за позитивни духовни промени.

Ако на работите им пристапувате премногу емотивно, можеби ќе бидете заслепени пред одговорот. Не заборавајте да се повлечете и да гледате логично на работите и креативно да ги искористите ресурсите што ги имате при рака. Ако се чувствувате заглавени кога се соочувате со предизвик, отстапете и обидете се да го видите од поинаква перспектива.

Магија и мистерија

Во фолклорот, врани често се поврзуваат со магија, окултизам и се користат во разни магии. Во зависност од културата, постојат верувања кои упатуваат на моќна предвидливост на врани. Според митовите, овие птици можат да го видат вашето минато, сегашност и иднина. И, ако ова животно е она што го сметате за ваше духовно животно, тогаш веројатно имате интуитивни способности кога станува збор за одредени ситуации.

Прилагодливост

Враните се познати по нивната силна способност да се прилагодуваат во секоја ситуација. Тие јадат широк спектар на работи и можат да живеат во неколку различни живеалишта. Враните дури се прилагодиле на урбаните средини и се помалку шеговити од многу други птици во непосредна близина на луѓето.

Тие ја совладале уметноста на маневрирање на човечките интеракции. Според духовните верувања, ако се вкрстите со оваа птица, тогаш вие сте некој кој има способност лесно да маневрира низ различни околности во животот.

Ако ве фаќа паника поради ненадејна промена во вашиот живот, не се секирај. Запомнете дека поседувате способност да се прилагодите длабоко во себе. Останете отворени занови ситуации и не дозволувајте ненадејната драма да ве натера да заборавите дека можете да се справите во секоја ситуација. Сè се менува, и ние мораме да одиме со текот на времето наместо да се обидуваме да го притиснеме.

Трансформација

Од памтивек, врани се познати како птици што ги наоѓате кога труп ќе остане во дивината. Ова значи дека овие птици обично се наоѓаат таму каде што животните умреле. Како резултат на тоа, врани обично се поврзуваат со смрт.

Сепак, смртта не е крај, туку можност за нов почеток. Многу култури ја гледаат смртта како циклус на живот кој е неопходен за одржување на рамнотежа. Тие не ја гледаат смртта како крај, туку фаза на трансформација која претставува нешто ново.

Исто така види: Најдобрите хранилки за птица против верверица (кои всушност функционираат)

На овој начин, враните можат да ја симболизираат промената што можете да ја искористите за да ги превртите деловите од вашиот живот за кои сметате дека се потребни за дотерување. Можеби нешто што станало стагнација бара повторно раѓање.

Тимска работа

Дали некогаш сте забележале дека наоѓате врани собрани во групи наместо да патувате сами или во парови? Општо земено, враните се сметаат за социјални птици затоа што сакаат голем собир. Овие птици имаат огромни вештини за соработка.

Кога ќе се соберат во големи групи, тие можат да комуницираат користејќи повеќе од 200 уникатни повици. Тие го прават тоа за да се погрижат меѓусебно да се предупредуваат за каква било опасност, потенцијални извори на храна и други корисни информации. Луѓе кои имаат врани какоприфатете го тоа и позитивните работи што може да ги донесе новото поглавје.

Летечка врана: врани кои летаат над вас може да симболизираат „повисока“ или побожествена глетка што е потребна за некоја ситуација. Можеби ќе треба да погледнете на актуелното прашање со поширока перспектива.

Врана на твоето рамо: можеби носиш товар. Испитајте што може да ве оптоварува во животот, особено во однос на работите што ве спречуваат, самосаботажата или токсичните врски. Можеби има нешто што треба да го оставите и да поминете покрај себе.

Брчање врана: ова може да значи подлабоко чувство дека сте изгубени или чувство на губење на контролата. Дали има нешто во вашиот живот што се чувствувате како да го бркате, но постојано ви бега?

Јас во сенка

Враните често го симболизираат нашето „јас во сенка“, што е дел од нас што го закопаме длабоко во себе и кој има тенденција да содржи чувства на страв, срам, вина и траума. Овие чувства често можат да влијаат на нашето однесување, а за возврат и на нашиот живот, без ние навистина да бидеме свесни. Ако сонувате врана, можеби имате чувство дека во вас има емоција што сте ја закопале. Медитацијата и саморефлексијата можеби се со цел да помогнат некои од овие подлабоки чувства да излезат на површина за да можете да почнете да работите преку нив и да влијаете на позитивните промени во вашиот живот.

Трансформација

Преродбата и трансформацијата се вообичаени симболи на врана. Соништата за врана може да укажуваат на вашата внатрешностчувство дека нешто треба да се промени. Можеби има глас во вас кој ви кажува дека нешто големо мора да се промени, но вие се задржувате од страв или недостаток на самодоверба. Враната може да ви каже дека е време да излезете од оваа темнина што ве држи назад и да ја ставите промената во движење. Процесот на промена никогаш не е лесен, но вие имате сила да ја поминете борбата за да ги соберете наградите.

Кога се во прашање соништата на врана, од суштинско значење е да верувате во она што ви го кажува вашата интуиција. Но, бидејќи целокупната симболика на врана се заснова на промени и позитивна трансформација, сонувањето за нив ретко значи дека тоа е лош сон.

Симболизам во посети или средби со врани

Средбите со врани може да значат различни работи за различни луѓе. Некои веруваат дека тоа е знак за позитивна промена, додека други веруваат дека тоа се лоши предзнаци. Важно е да се обрне внимание на контекстот во кој ја гледате оваа птица пред да извлечете какви било заклучоци за нејзиното значење. Што мислевте или чувствувавте пред вашата средба? Ова може да ви даде поим за неговото значење.

На враните понекогаш се гледа како на предупредување дека има луѓе околу вас кои не ги имаат на ум вашите најдобри интереси. Ако моментално се сомневате дека некој што го познавате се обидува да ве поткопа, ве лаже или измами, можеби сте во право и требабидете многу внимателни околу оваа личност. Верувајте им на вашите инстинкти.

Како симболи на трансформација, врани, исто така, можат да донесат порака дека е време за промена. Ако сте размислувале за некоја одлука, врани може да ве потсетат дека длабоко во себе знаете по кој пат да одите. Не плашете се да го направите изборот кој можеби е тежок, но на крајот е вистинскиот за вас.

Повеќето симболи на врана се сведуваат на вистински поглед на вашиот живот. Што ве кочи? Што не ви служи? Дали има стравови и вознемиреност што ги носите? Имате интелигенција, памет и сила да се справите со тешките емоции и ситуации и навистина повторно да се појавите посреќна личност преку промени и трансформација.

Северија за врани

 • Ако видите 5 врани ќе се разболиш, ако видиш 6 врани ќе следи смрт
 • Ако врана врти на покривот од твојата куќа, ќе ти донесе гости во домот
 • Во Велс, една врана ќе ја премине вашата патеката немаше среќа, но две врани што ви ја преминаа патеката имаа среќа
 • Една врана е предзнак за смрт, лоша среќа или уништување
 • Група врани во дворот на црквата ја враќа среќата
 • Тие имаат психички способности и можат да ја видат иднината
 • Три врани кои ви жалат носи добро здравје
 • Четири врани кои ве леат значи просперитет и среќа

Животно од врана и тотеми

Животно од духот на врана

Враната е добро духовно животно за да се повикате кога треба да го користите мозокотмоќ да реши проблем. Познат по својата интелигенција и способности за решавање проблеми, врана може да ви помогне да „размислувате надвор од рамката“ и да користите логика и повисоки перспективи за да најдете креативни решенија. Тие исто така можат да ве потсетат да го искористите вашиот сопствен увид и интуиција. Не ги намалувајте вашите чувства во стомакот.

Животно на врана тотем

Оние со тотем на врана се сметаат за креативни и снаодливи. Преку логика, умешност и подготвеност да испробаат различни агли, овие луѓе обично можат да најдат решение за навидум сложени проблеми и предизвикувачки ситуации. Како врани, може да се каже дека знаат како „ѓубрето да го претворат во богатство“.

Користејќи ги и духовитоста за читање ситуација и нивната способност да ја приспособат својата личност за најдобро да одговараат на околностите, луѓето под тотем на врана се познати како многу приспособливи. Но, тие можат да бидат и малку палави. Внимавајте да ги користите вашите трикови за добро, а не за лошо.

Духовни и културни значења на врани

На многу места и врани и гаврани се големи, црни птици со многу сличен изглед. Поради ова, во митовите, легендите и фолклорот, црната птица што е опишана во приказните може да се толкува како врана или гавран. Двете често се користат наизменично. Во многу култури подолу можете да ги примените истите значења на врани и гаврани.

Враните во христијанството

Технички, врани не се спомнати одиме во Библијата. Наместо тоа, гавраните се црните членови на семејството корвиди за кои зборува Библијата. Сепак, како што рековме, генерално се гледа дека имаат исто значење.

Враните понекогаш се сметаат за симболизирање на издржливост. Во приказната за арката на Ное, гавранот е негов помошник кој го испраќал постојано да провери дали има суво. Кога гавранот не се враќа, наместо тоа испраќа гулаб. Гавранот на крајот се враќа, долго откако ќе се најде суво. Таа има издржливост да лета далеку и широко низ земјата во потрага по земја.

Во пасус што го детализира уништувањето на Едом, врана се споменува како едно од животните што би преживеале. Духот на врана повторно е издржлив и силен. Ова може да послужи како потсетник дека можете да ги надминете сите пречки со вера.

Симболизам на врана домородните Американци

Факт е дека културите на домородните Американци се длабоко вкоренети во духовните значења и симболи. Симболот на врана многумина го сметаа за означување на мудроста, и генерално нивната интелигенција се гледаше како нивна најодредувачка карактеристика. Некои племиња веруваа дека врана е толку паметна што има моќ да зборува.

На нивната облека често се носеле пердуви од врана, а на главата едно перо од врана. Некои племиња веруваа дека за време на последната поплава што ќе ја покрие земјата, пердувите на врана што ги носеа ќе ги оживеат над водата на безбедноста на небото.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.