Симболизам на Робин (значења и толкувања)

Симболизам на Робин (значења и толкувања)
Stephen Davis
потсетник за надеж и нови почетоци. Постојат многу начини да се прикаже ова во уметничка форма.

Некои почести значења зад тетоважите на Робин се:

 • Опуштање на тагата
 • Признавање на љубовта кон починатиот близок
 • лојалност
 • Благодарност
 • Слобода
 • Доверба
 • Смирение

Понекогаш, тетоважите на гнездата на робинки е исто толку популарно како и правењето тетоважа на самиот робин. Светло сината боја на јајцата Робин и слатката, весела природа ја нагласуваат љубезноста, нежноста и мирот.

Исто така види: 20 растенија и цвеќиња кои привлекуваат колибриВозрасен Робин го храни своето новороденчепонекогаш се и последните птици што ги слушате како пеат навечер.

Иако тие се првите утрински пејачи, робинките не се светкави или светли бои. Нивните суптилни црвени гради се единственото нешто кај нив што е впечатлива боја. Ова може да се протолкува од некои како понизност и тивка доверба во нивните способности и вредност.

Потсетување на изгубената сакана личност

Возрасните робинки често се враќаат во областа во која се родени и преселиле. Понекогаш, тие се лојални на истото дрво со години, вгнездувајќи се во неговите гранки секоја пролет без неуспех.

Историски гледано, робините можат да бидат обучени и скротени од луѓето. Некои луѓе доживеале див робин да го посетува нивниот прозорец по смртта на некој близок. Тоа може да биде потсетник на духот на личноста за која се грижеле да летаат и да бидат слободни.

Претстојна опасност

Некои ги гледаат црвените гради на робин како знак на опасност или претстојна несреќа. Ако робинот бил мирно качен некаде и одеднаш излетал во брзање без никаква забележлива причина, тоа би можело да биде причината зад оваа симболика.

Исто така види: Како да ги задржите клукајдрвците од вашата куќа

Бидејќи робинките се толку мирни животни, разбушавената или збунета робинка некои може да ја сфатат како предупредување за претстојниот предизвик или проблем за кој треба да се подготват.

Слика: 272447

Робините се прекрасни птици кои се испреплетени со човечката култура стотици години. Митовите, фолклорот и поезијата се фокусираат на овие птици и нивните светло сини јајца. Оваа статија ќе ви обезбеди сè што сакате да знаете за симболиката на Робин, соништата, духовните животни, тетоважите и суеверието. Ајде да скокнеме!

Што симболизира Робин?

Прво, треба да разјасниме за кој вид на робин станува збор оваа статија. Денес разговараме за американскиот робин, кој живее низ Северна Америка. Оваа робинка може да се најде речиси насекаде на континентот. Без разлика дали живеете на северозападниот дел на Пацификот или на брегот на Заливот, веројатно сте запознаени со оваа снаодлива и музичка птица.

Ако видите робин, таа може да симболизира некоја од овие работи:

 • Нови почетоци
 • Благодарност
 • Тивка самодоверба
 • Потсетување за изгубена сакана личност
 • Претстојна опасност

Нови почетоци

Робините се сештојади. Заедно со овошјето, тие јадат црви и други инсекти кои излегуваат од земјата по дожд. По бура, може да видите робин како бара црв меѓу тревата. Додека небото се расчистува, гледајте ја робинката да го искористи она што го остави дождот - плодна почва и обилна храна.

Доаѓањето на пролетта носи враќање на робинките во многу области на Соединетите Држави. Исто како што цвеќињата и растенијата цветаат и растат во топлото време назагрозени од климатските промени.

Заклучок

Не е изненадување со огромниот опсег на оваа обична птица што многу луѓе развиле свои идеи за тоа што симболизираат робинките. Она што е најважно е какви чувства и емоции предизвикуваат кај вас лично кога ќе се сретнете со нив.

Нивниот изглед во дворовите во пролетта, веселото пеење и сините јајца често им даваат на робинките позитивна асоцијација со нов почеток, нови почетоци , веселба, семејство и изобилство. Кога следно ќе видите робинка, запомнете дека се чекаат добри работи и дека среќата е веднаш зад аголот.

на пролет, робинките напредуваат, се парат и одгледуваат пилиња на потопли температури. Многу луѓе ги поврзуваат робинките со пролетта и нивните сини јајца како симбол на пролетта.

Може да видите мајка или татко Робин како враќа црв во гнездото. Може да забележите младенчиња на земја додека учат да летаат.

Ова може да симболизира нов почеток во вашиот сопствен живот. Размислете за работите во вашиот живот што стагнираат или би можеле да искористат некаква промена. Исто како робинката, искористете го ова време за да се отворите и растете. Раширете ги крилјата и постигнете ги вашите цели!

Благодарност

Во денешниот модерен свет, може лесно да ги заборавиме сите работи што веќе ги имаме. Робинот, птица преселница, нè потсетува да не ги земаме семејството, пријателите и имотот здраво за готово.

Многу набљудувачи на птици ги гледаат робините како симболи на благодарност. Робините земаат што можат да добијат; тие секојдневно бараат храна и веруваат дека ќе имаат доволно за да ги издржат до утре.

Јајцето на Робин

Тивка самодоверба

Робините се меѓу првите птици што пеат кога изгрева сонцето. Нивните милозвучни чврчорења може да се слушнат дури и пред да се појават првите зраци на светлината над хоризонтот.

Многу луѓе ја слушаат осамената песна на Робин и чувствуваат дека има некаква храброст и доверба во неа. Робинот е доволно храбар да запее прво, оставајќи ја нејзината локација да биде позната на сите, дури и на потенцијалните предатори. Робините често пеат и ќе го сакаатраст и нови почетоци. Културно, робинките го симболизираат доаѓањето на новите сезони со стотици години. Следи дека сон со робин во него може да укаже дека е вашето време да растете.

Тие, исто така, често укажуваат дека постојат можности во вашиот живот за кои се чувствувате возбудени и инспирирани, поттикнувајќи ја вашата страст кон се движи во нова насока.

Ако жалите за загуба или доаѓате до крајот на сезоната во вашиот живот, сонувањето за робинка може да ви помогне да видите нови перспективи и да стекнете затвореност во врска со лабавите цели.

Имањето антагонистички или негативни соништа за робинки традиционално е познато како знак дека нешто негативно или се случува или ќе се случи. Овие настани можеби не можат да се избегнат. И покрај тоа, можно е да се опорави од нив.

Ако фатите робин: тоа е знак дека нешто лошо ќе се случи. Ова може да значи претстојни здравствени проблеми или расправии со семејството.

Ако видите робин додека грее сонцето: тоа значи дека ќе се случат добри работи. Прифатете ги овие позитивни промени во вашиот живот и напредувајте со самодоверба.

Ако видите робин како лета наоколу: тоа може да биде знак дека ви претстои промена во кариерата или унапредување.

Ако видите мртва робинка: тоа може да ви ги донесе на прв план сите проблеми и грижи што ги имате за животот. Додека овие прашања и грижи сеголеми, не се непремостливи.

Ако видите робинки како се хранат во вашиот двор: вестите ќе ви дојдат! Ова има тенденција да укаже на добри вести кои доаѓаат на патот, потенцијално укажувајќи на изобилство и можности.

Ако сонувате за живописни пердуви на робин: можеби се концентрирате на светлите бои бидејќи имате светла иднината е пред вас. Сонувањата за робин може да укажат на надеж и потенцијал за добра иднина.

Симболизам во посети или средби со Робини

Многу култури ги гледаат посетите од робинки како длабоко духовно искуство. Робините можат да симболизираат различни духовни работи. Тие вклучуваат посети од починати сакани, надеж за нов почеток и вера во Бог. Се зависи од тоа кој сте и во какви ситуации се наоѓате во моментот на гледањето.

Робините се вообичаени во дворовите и затоа можеби нема да предизвикаат толку возбуда како птица на која би било ретко да налетате. Меѓутоа, ако нешто тешко ви паднало на ум и гледањето на робин или слушањето како пее ве чини значајно искуство, тогаш тоа е!

Слично, различни култури имаат различни приказни за симболиката на средбата со робин.

Северија за Робините

Во САД, многу луѓе веруваат дека гледањето на робин е првиот знак на пролетта. Додека многу робинки се враќаат на нивното пролетно и летно гнездењево пролет, многу други воопшто не мигрираат.

Ова суеверие можеби е точно во некои области на Соединетите Држави, каде што мигрираат робините. Но, на места како Мичиген, каде што робините не мигрираат повеќе од 60 милји, можеби е помалку точно за тврдењето.

Но, дури и во областите каде што повеќето робинки остануваат ставени цела година, тие имаат тенденција да трошат повеќе време во шумата во текот на зимата. Потоа, на пролет, кога земјата се одмрзнува, тие се враќаат во приградските дворови и паркови, давајќи илузија дека ја напуштиле државата во текот на зимата.

Старите традиции велат дека ако невестата види робин на пат кон црквата, нејзиниот брак ќе биде благословен.

Робините како духовни животни & засилувач; тотеми

Робин Spirit Animal

Робините како духовни животни нагласуваат нови почетоци и задоволство. Тие претставуваат благодарност за она што го имаат и можат да се снајдат во различни живеалишта, од пустински грмушки до бујна умерена шума.

Робин духовното животно ќе ви помогне да го надминете она што ве повредило и да се ослободите од работите што ве спречуваат. Ќе ве придвижи напред и ќе ве обви во крилја на надеж и оптимизам.

Робините се исто така лојални. Тие не се плашат да се вратат на место каде што живееле претходно. Тие може да ве поттикнат да донесувате одлуки што ќе ве придвижат вас и вашето семејство во нова насока каде што ќе можете да растете до полн потенцијал.

Животно Робин Тотем

Луѓе кои веруваат во робинкида се биде нивно тотемско животно може да биде порадосно, оптимистично и повозбудено за животот од другите. Тие со нетрпение очекуваат нови почетоци и се засилени од промената на годишните времиња. Надежта е во структурата на тоа кои се тие; тие се одличен пријател кога се чувствувате очајно.

Можеби и тие да уживаат во разновидноста. Да има прсти во многу пити не би било невообичаено за некој со робин како нивно тотемско животно. Сакаат да бидат дел од се и не се плашат да го кажат своето мислење.

Можеби имаат и музички таленти; Пеењето е особено вообичаено кај луѓето кои сметаат дека робинот е нивното тотемско животно.

Духовно и културно значење на робините

Во Соединетите Држави, голем дел од културната симболика за робините беше воведена од европските доселеници кои веќе беа запознаени со Европски робин. Иако овие се два различни видови, и двајцата имаат портокалово-црвена боја на градите.

Во последните триста години, таа симболика се интегрира со постојната симболика на робинот на Индијанците, како и со онаа на другите култури .

Некои од духовното значење на робинките се однесуваат на христијанството. Една легенда вели дека црвениот граден кош на робинот е толку обоен затоа што случајно бил прободен од трн кога се обидел да го ослободи Христа од неговата трновска круна.

По овој несебичен чин на милосрдие, градите на робинот останаа црвеникако знак на нејзината несебичност и желба да им помага на другите. Многу луѓе се утешуваат во оваа приказна за великодушната, несебична Робин, чие сочувство го натерало да ги игнорира сопствените повреди за да даде друга помош.

Симболизам на Робин домородните Американци

Некои домородни американски култури верувале дека робините се знак на семејство и лојалност. Тие го засноваа ова на природното однесување на робинките.

Во дивината, робинките често заедно во стада бараат храна за бобинки, инсекти и црви. Тие работат заедно за да најдат извори на храна. Родителите на Робин работат заедно како тим за да ги хранат своите пилиња. Тие постојано обезбедуваат инсекти и црви на нивните потомци во текот на околу две недели.

Посветеноста на родителите на Робин да ги хранат своите младенчиња беше инспирација за младите семејства во племето.

Племето Ирокези верувало дека белиот круг околу окото на робинот покажува дека може да ја види иднината. Ова племе, кое живеело историски околу северниот дел на Њујорк, сметало дека робинките имаат духовни способности да укажат на идните настани.

Племето Блекфут верувало дека робините носат мир со нив во време на војна. Хопи, племе во она што сега е југозападен Соединетите Американски Држави, ги гледаше робинките како да го чуваат југозападниот агол на создавањето.

Симболизам на тетоважа Робин

Ако истетовирате робин, можеби сте на работ да започнете нова работа, врска или фаза во вашиот живот. Робините се одлични
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.