Симболизам на колибри (значења и толкувања)

Симболизам на колибри (значења и толкувања)
Stephen Davis
енергии ако колибри летаат блиску до твоето лице. Кога колибри лета до твоето лице, мора да запишеш што си мислел во тој момент бидејќи тоа може да има значење за твојата иднина.

Исто така, се вели дека духовните сили одговараат на твоите мисли за знак или совет кога колибри лебди во близина на твоето лице.

Луѓето кои се побожни христијани честопати гледаат колибри како знак од Бога, велејќи им дека нивните најблиски се вратиле безбедно или дека ангелите ги опкружуваат.

Северија за колибрите

 • Колибриот е знак дека тешките времиња се зад вас.
 • Добар знак е ако малата птица ве посети следејќи ги загуба на близок пријател или член на семејството.
 • Смртта на колибрите е знак дека сте подготвени да извршите.
 • Кога ќе стапи во контакт со колибри, ќе бидеш благословен.

Духовно и културно значење на колибрите

Тотем на колибрилесно се ткаат и излегуваат низ гранките, избегнуваат препреки и стигнуваат до извори на храна што другите животни не можат.

Поради овие причини, колибрите можат да симболизираат области од вашиот живот на кои можете да примените поголема флексибилност и приспособливост. Не заборавајте да се повлечете и да ги погледнете работите од друга перспектива.

Исто така види: 10 северноамерикански птици кои јадат пчели

Погрижете се вашиот ум да остане агилен и да не се затвора со ригидно размислување. Посетата од колибри може да биде порака за искористување на шансата и подготвеност да се движите во која било насока за да ги постигнете вашите цели. Бидете отворени и размислувајте надвор од кутијата.

Слика од Стивен Патрон

Гледањето колибри како лета или лебди може да биде толку хипнотизирачко. Но, дали сте се сретнале со некој неодамна или сте го сонувале и сте се запрашале за симболиката на колибри? Колибрите претставиле толку многу работи за различни култури и религии низ историјата.

Среќата, здравјето, среќата и комуникацијата од задгробниот живот се претставени со колибри. За многу поединци, симболите и видувањата на колибри имаат посебно место во нивните срца. Многумина гледаат на колибрите како на скапоцено тотемско животно. Во оваа статија, ќе нагласиме што значат средбите и соништата со колибри, нивната вредност како духовни животни, тетоважи и многу повеќе.

Што симболизира колибри?

Доволно е да се види колибри во акција за да се разбуди интересот на сите што ќе ја видат. Физичката вештина на колибри да пие нектар од цвеќиња, убави бои и способност за летање предизвикува задоволство. Врз основа на неговото однесување, постапки и како се движи низ животот, можеме да ги погледнеме квалитетите на колибри и да ги примениме нивните лекции во нашите сопствени животи.

Еве некои од најчестите симболи поврзани со колибри:

 • Брзина и ефикасност
 • Самодоверба и индивидуалност
 • Агилност
 • Храброст
 • Исцелување
 • Одмор
 • Среќа и среќа

Брзина и ефикасност

Ако има една работа за која знаетеод местата каде што всушност живеат колибрите.

Колибрите во шаманизмот

Шаманите користат ритуали за да комуницираат со духовниот свет и да се лекуваат себеси и другите. Сметале дека колибрите се поврзани со радост и љубов. Шаманите верувале дека колибрите можат да го запрат времето и да испраќаат пораки. Се вели дека пердувите на колибри ја отвораат срцевата чакра за да внесат чувства на безусловна љубов, радост и да ги заздрават врските.

Колибрите во христијанството

Колибрите одамна се поврзани со верувањето на христијанството во задгробниот живот. И покрај тоа што колибриот не е конкретно наведен во Библијата, многу луѓе го толкуваат неговиот изглед како знак од починатиот близок.

Гледањето колибри кога тагува се зема како знак дека починатиот сега е во подобро место, безбедно и содржина. Може да се земе како потсетник да се фокусираме на едноставните радости на животот додека се работи низ процесот на тагување.

Ацтеките

Едно од двете главни божества во религијата на Ацтеките било Хуицилопочтли и бил често претставена како колибри. Тој се сметаше за бог на војната и сонцето. Тој бил зачнат кога неговата мајка Коатлику (аспект на божицата на земјата) чувала топка од пердуви од колибри кои паднале од небото. Овие пердуви ја содржеа душата на воините, бидејќи колибрите во културата често се гледаа како реинкарнации намртви воини. По смртта на воинот, нивната душа прво ќе стане едно со сонцето, а потоа по четири години ќе продолжи да живее во телата на колибри.

Маите

Колибрите биле свети за културата на Маите. Тие веруваа дека се создадени од боговите како мали, но брзи гласници кои можат да ги пренесат нивните мисли меѓу световите. Околу ова се појави суеверие дека ако се види колибри, тоа значи дека некој друг размислува за нив и им посакува добро. Маите исто така верувале дека пердувите на колибрите содржат магија и лековита моќ.

Колибрите како духовни животни & засилувач; Тотеми

Колибрите долго време се почитувани како знак на духовност, црпејќи од митовите, фолклорот и други извори. Животните со моќ на колибри, духовните животни или тотемите некои ги сметаат за суштински.

Ајде да видиме што е духот на колибри:

Како духовно животно

Верувањето на Индијанците во тотемските животни е тесно поврзано со концептот на духовно животно. „Духовното животно“ на една личност е суштество со слична духовна врска. Тие можат да бидат реални или измислени, во зависност од контекстот.

Поврзаните поединци се потпомогнати од духовен водич или гласник. Духовното животно на колибри укажува на возбуда и леснотија.

Ако ги видите, без разлика дали сте во сон или во будна состојба, колибрите служат како нежен потсетник за имитирање на нивнитевиталност. Поинаку кажано, наместо да се фокусираме на негативните аспекти од нашиот живот, треба да се фокусираме на позитивните.

Колибри како тотем

Симболички претстави на личноста на личноста се нарекуваат тотеми. Поради оваа причина, многу бебиња се раѓаат со тотемско животно како дел од нивната психа.

Тотемот на колибри е поврзан со љубовта кон слободата, сладоста и чувството за разиграност во животот. За оние кои бараат постојан потсетник за убавината во нивните животи, тотем од колибри е совршен подарок.

Човек мора да ги земе предвид и помалку среќните аспекти на својата личност. Потребна е многу енергија за да лета како колибри. Затоа, лицата со овој тотем можеби ќе треба да поминуваат повеќе време дома за да се опорават и нивните соништа може постојано да се менуваат.

Колибри како моќно животно

Постојат моменти кога можеби ќе ви треба помош од моќно животно. Тие можат да ви дадат мотивација, увид и вештини што ви се потребни за да се борите против негативноста.

Во овој пример, талентот е во состојба да ја задржи вашата нога додека одржува чувство на леснотија во вашиот чекор. Способноста на колибрите да одржуваат лет и уникатното движење на нивните крила со фигура-8 може да послужат како инспирација за овој дизајн.

Кога се чувствувате како да сте го изгубиле патот и ви треба ново чувство на возбуда за да продолжите , повикајте ја моќта на оваживотно.

Симболизам на колибри на домородните американски и домородните народи

Фолклор, уметност и тотеми на домородните Американци ја прикажуваат птицата колибри, која долго време била почитувана од луѓето од Америка.

Традиционалниот фолклор ја прикажува како птица гласник и е почитувана во многу култури.

Колибрите имаат посебна вредност за домородните Американци поради нивните блиски врски со природниот свет.

За различни племиња, птицата има различни значења, како што се гласник на среќата, исцелител и извор на виталност. Исто така, според некои е можно колибриот да се роди од цвет.

Најсеверните брегови

Птицата е среќен шарм за многу Индијанци кои живеат околу Пацифичкиот северозападен брег на Северна Америка. Во зависност од тоа каде одите, може да видите тотемски столбови од колибри.

Хопи резбарат качина од птица, резба како дух. Следејќи ја легендата дека колибрите донеле дожд и повторно ја оплодиле земјата, тие имаат посебно место во срцата на луѓето.

Колибрите одамна се поврзуваат со водење на луѓето од длабочините на темнината до место каде што има сонце. светлината и животот.

Овој пат, истата птица беше испратена да открие што има зад синото небо во фолклорот навахо. И покрај неговата голема потрага, тој дојде со празни раце.

Чироки

Постои древен чирокиЛегендата која вели дека на жената на умирање и бил потребен лек од фабрика за тутун за да се спаси, но племето не ја знаело локацијата на растенијата. Лекар се трансформирал во мала колибри и го пронашол бараното растение тутун.

Југоисточниот брег

Тајно се група домородни луѓе кои живееле во Карибите и САД (Флорида). Тие ја гледаат оваа мала птица како симбол на мир, повторно раѓање и нови почетоци.

Исто така види: 17 птици кои започнуваат со буквата Д (слики)

Поради оваа причина, тие ги нарекоа своите војници „Воини на колибри“ во чест на птиците.

Порторико

Постои легенда од типот Ромео и Јулија каде што млад човек и жена од различни племиња се заљубиле. На жената ѝ ветиле брак со друга, а младиот човек ги молел боговите да го прекинат бракот. Боговите ја претворија во црвен цвет, а младиот човек во колибри за таа засекогаш да го привлече и тој засекогаш да ја најде.

Симболизам на тетоважа со колибри

Тетоважата со колибри покажува дека сте личност која ужива во многуте животни задоволства. Некои од најчестите значења на тетоважите на колибри се:

 • сила и упорност
 • слобода и безгрижен дух
 • среќа и радост
 • А потсетник за некој близок кој поминал
 • љубовта кон природата

Дали колибрите имаат среќа?

Колибрите се сметаат за среќа од речиси сите коинаидува на нив. Кога ќе ги погледнете, сигурно барем ќе ве насмеат, ако не и малку детско чудење од нивните прекрасни пердуви со тон на скапоцен камен и крилјата побрзи од животот.

Колибриот е амблем за среќа. Колибриот долго време се сметаше за знак на среќа и размножување во културите ширум светот. Со векови, тие биле почитувани поради нивната убавина и сила во различни култури.

Покрај тоа, тие предизвикуваат чувства на леснотија, слобода, брзина, умешност и агилност, а сето тоа може да дејствува како мотивација за оние кои се соочуваат со предизвици во нивните животи.

Заклучок

Колибрите, автохтони видови во Северна и Централна Америка, имаат долга историја на митологија и фолклор кај сите културни луѓе кои ги сретнале. Без разлика дали како Шаманите, верувате дека е гласник и може да го запре времето, или како христијаните кои мислат дека носи порака од Бога и од починатиот, симболиката на колибри секогаш има позитивна порака за радост, љубов, трансформација и отворање на вашето срце. .

колибри веројатно е колку се брзи. До моментот кога ќе забележите еден, тие веќе се цицаат на следниот цвет. Овие мали птици ги чукаат своите крилја до 200 пати во секунда и достигнуваат брзина од речиси 60 милји на час кога се во воздушно нуркање.

Брзината на колибри може да не потсети да го искористиме денот, а исто така и да не живееме на негативни ситуации. Негувајте ја енергијата и леснотијата за да ја оставите негативноста зад себе и преминете на следната можност.

Духовното животно на колибрите е порака дека ако се чувствувате заглавени или не сте сигурни што да правите, пробајте нешто ново. Излезете од вашиот пад со менување на вашата перспектива и негувајте издржливост.

Самодоверба и индивидуалност

Колибрите, како пчелата и пеперутките, се важен опрашувач. Многу растенија едноставно не можат да постојат и да се размножуваат без помош на колибри кои го шират својот полен од еден цвет на друг.

Кога се чувствувате мали или безначајни, запомнете дека едно лице може да има огромно влијание. Колибриот ве поттикнува да постапите според вашите цели, без разлика колку тие може да изгледаат скромни на другите. Вашата позитивна енергија може да ви помогне да ги постигнете вашите цели.

Агилност

Колибрите се добро познати по нивната агилност при лет. Тие не само што можат да лебдат на своето место, туку можат да завртат пара, па дури и да летаат наназад. Помеѓу нивната мала големина и брзина тие можатколибри е совршено одговара за ова. Колибриот е духовно животно кое ве поттикнува да обрнете внимание на тоа што ги храни вашиот ум и тело.

Секогаш треба да бидете свесни за тоа што внесувате во вашето тело, како и што повторно ставање надвор во светот. Прашањето е дали е симбиотско, избалансирано и здраво или не. Инстинктот на колибри е да лета од едно место на друго. Не останувајте стагнантни во ситуација која не ви служи.

Ментален и физички одмор

Колибрите, и покрај својата бесна активност, треба да се одмори од од време на време. Колибрите можат да влезат во состојба на хибернација, длабок сон, позната како торпор за да заштедат енергија за време на студените ноќи.

Можеби сте личност која успева да биде зафатена и секогаш да оди напред. Ако видите качен колибри како мирно седи или гледате колибри за време на неговата состојба на торпор, тоа може да биде порака до вас да забавите.

Без ментален и физички одмор можеме да се повредиме или да влеземе во ментално изгорување. Колибри во мирување може да ве потсети да ја оставите настрана вашата избезумена енергија и да се погрижите да си дозволите застој и одмор. Наполнете ги батериите и фокусирајте се на грижа за себе за да бидете подготвени да се справите со предизвиците на вашите цели.

Среќа и среќа

Колибрите е знак на среќа за многу луѓе. La dolce vita – слаткиот живот – е симболизиран соколибри кои секогаш скокаат од цвет на цвет барајќи го слаткиот нектар во себе. Нивните движења се лесни и радосни, се движат кон секој цвет и застануваат да уживаат во неговата раскош.

Колибриот е постојан потсетник за уживање во малите нешта во животот. Бидете присутни во моментот и застанете да ја пронајдете радоста во она што е пред вас. Исто како што колибрите ги користат своите долги клунови за да се истражат длабоко во цветот, така и треба да погледнете во минатото за да ги најдете сребрените облоги и секојдневната магија.

Што симболизираат соништата на колибри?

Постојат повеќе начини да се протолкува сонот. Еден интуитивен начин е да се фокусирате на тоа како се чувствувате. Кога размислувате за сонот, каква емоција ви се појавува? Без да размислувате премногу за тоа, кое е првото толкување што ви паѓа на ум? Не го намалувајте она што ви го кажува вашиот внатрешен глас.

Но, се разбира, можеме да погледнеме и што другите ја утврдиле симболиката на колибрите во соништата.

Еве неколку вообичаени асоцијации за соништа за колибри:

 • Сакавте да станете колибри : Можеби се чувствувате заробени или задржани во животот и копнеете да бидете повеќе слободоумен
 • Да имате пријателски однос со колибри: ова може да укаже на промена во вашата свесност за себе. Ако чувствувате промена во себе што може да предизвика страв додека сте будни, сонувате колибри во ованачин може да ве поттикне да бидете сигурни во вистината за тоа кои сте навистина, не плашете се да ја откриете вистинската верзија на себе.
 • Ве следи колибри / ве привлекува: тие се привлечени од вашите квалитети на енергија, високи вибрации и поврзаност со божественото. Тие ве охрабруваат да ги искористите овие подароци за позитивно влијание врз оние околу вас.
 • Го гушкате или имате утешен физички контакт со колибри: сте постигнале нешто во животот што треба да бидете славни, горди на себе.
 • Имате милениче колибри: колибрите се диви суштества и не треба да бидат заробени. Ако колибрите во вашиот сон се чувале како домашно милениче, тоа може да укаже дека се чувствувате заробени од нешто и не дозволувате вашето вистинско јас да блесне. Не дозволувајте другите да ве задржуваат, бидете слободни како колибри.
 • Да држите колибри во рака: време е да преземете акција за цел или проект што е на вашиот хоризонт. Вистинската духовна енергија е околу вас сега за да ви помогне со овој нов потфат.
 • Фаќање колибри: ако активно се обидувате да уловите колибри во сон, можеби потсвесно посегнувате во вашиот живот за нешто ново или бркате сон или амбиција. Колибрите се брзи и тешки за фаќање, затоа одвојте време да размислите за тоа што го бркате и уверете се во намеритезад него се чисти и за добро, а не од страв или очај.
 • Колибри кои пијат нектар во вашите соништа : Ако фокусот на соништата е колибри кои пијат нектар, ова може да значи дека има области во вашиот живот каде што претерано се задоволувате или сте претерано материјалистички
 • Гледате мртва колибри: ова може да значи дека сте се задржувате себеси од барање можност. Дали премногу се плашевте да го направите следниот чекор или да одложите некој проект? Можностите можат да ве одминат ако сте премногу срамежливи да ги зграпчите. Работете на самодовербата за да можете да се засилите за да ги исполните идните можности со отвореност и подготвеност.
 • Осамен колибри лета покрај вас или застанува да ве погледне : Потсетник да ги вкусите убавите работи во животот. Може да биде и порака од починатиот близок дека е на посреќно место и ве охрабрува да не се грижите и да се фокусирате на радосните работи во животот.
 • Гледате колибри со особено живописни бои : Обоената колибри исто така може да има значење. Бела за нови почетоци, црвена за доверба во процесот на она за што сте страсни, црна за трансформација, сина за доверба во вашиот внатрешен глас и интуиција и зелена за да ве потсети да го негувате новиот пат или проект што сте го започнале.

Симболизам во посети или средби со колибри

За мнозинството поединци,присуството на колибри е показател за добра среќа. Исто така, може да го навести доаѓањето на неочекувани задоволства веднаш зад аголот.

Ако неодамна сте изгубиле некој близок и ве посети колибри, тоа можеби е начинот на вашата сакана да ви помогне во овој тежок период и да ве потсети да се фокусирате на љубовта и радоста.

Кога колибри ќе ве погледне во очи, тоа може да биде знак дека вашиот живот ќе добие неочекуван пресврт во вистинската насока. Можеби колибрите ве охрабруваат да ја погледнете светлата страна и да ги цените убавите времиња.

Додека лебдат пред вашето лице, колибрите ја покажуваат својата вродена љубопитност и смелост. Не заборавајте да останете смело љубопитни и радосни испитувачки во сопствениот живот.

Покрај тоа, забележано е дека колибрите ги препознаваат и ги поврзуваат луѓето со извор на храна доколку редовно се хранат во градината во вашиот двор. Ако рутински ги храните и сте многу надвор во вашиот двор, тие може да почнат да ве препознаваат и да се чувствуваат поудобно околу вас.

Колибри што слетува на вашето рамо или рака е крајно необично. Присуството на колибри што слетува на вас може да укаже на момент на спокојство или пауза од стресот на секојдневниот живот. Тоа може да означува и подлабоко ниво на доверба или блискост со близок пријател или член на нечие семејство.

Можеби ќе сакате да обрнете внимание на божественото
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.