Симболизам на Хок (значења и толкувања)

Симболизам на Хок (значења и толкувања)
Stephen Davis
духовното царство и задгробниот живот, понекогаш заштитувајќи ги душите и водејќи ги. Кога умрела важна личност, како што е фаронот, честопати се пуштал јастреб за да го симболизира ослободувањето на нивната душа од секојдневниот свет, патувајќи во задгробниот живот.Слика: Бергадероние околу вас во животот и видете дали се таму за да ви помогнат или да ве спречат да растете и да ги постигнете вашите цели. Тоа може да значи големи животни промени или преземање пресметан и информиран ризик. Донесувањето одлуки мора да биде интуитивно наместо емотивно или од место на страв.

Јастреб виден во близина на вашиот дом, особено повеќе од еднаш, е потсетник да ги прегледате вашите навики. Особено за оние кои се родители кои остануваат дома, се самовработени или работат од дома, можеби ќе треба да обрнете внимание на лошите навики што сте ги негувале. Поминувањето многу време дома може да доведе до работи како прејадување, одвлекување на вниманието од социјалните мрежи или мрзеливост. Јастребот може да послужи како потсетник за повторно разгледување на вашите дневни рутини за да промовирате подобра продуктивност и грижа за себе.

Слика: 272447движете се, а потоа движете се со доверба и одлучност.

Како птици кои често се гледаат како се издигнуваат високо, тие честопати симболизираат високи идеали и имагинација. Нивниот дух нè потсетува да се искачиме и да ја прифатиме сопствената слобода и независност за да посегнеме по нашите соништа со промисленост и цел.

Соколството

Јастребите се исто така поврзани со партнерство поради нивната способност да формираат врски со луѓето. Уште од претхристијанската ера, луѓето користеле јастреби за да им помогнат да најдат храна и да ги нападнат непријателите. Соколството, како што го нарекуваме денес, вклучувало и видови на јастреби, како и соколи.

Јастребите би можеле да бидат обучени да ловат плен и да му го вратат на својот управувач, што може да биде разлика помеѓу животот и гладувањето во суровите живеалишта како пустина. Бедуините се можеби најпознатите по тоа што го користат соколарството за да помогнат во нивниот опстанок во пустинска клима. Овој однос јастреб-човек се постигнува само преку интелигенција на јастребите и воспоставување меѓусебно почитување. Моќен симбол на заемно корисно партнерство.

Исто така види: Дали вервериците јадат од храна за птици ноќе?Слика: sdc140

Јастребите, со нивните остри канџи и остриот вид, се познати како страшни птици грабливки. Во природниот свет, јастребот е дневен (дневен) предатор кој може да биде мал, среден или голем по големина. Оваа статија ќе разговара за симболизмот на јастребот, вклучувајќи го толкувањето на сонот, вообичаеното симболично значење и историската митологија.

Што симболизира јастребот?

Јастребите се птици грабливки, што значи дека фаќаат и јадат други животни како како мали птици и цицачи. Тие го постигнуваат ова со неверојатен вид, брзина и неверојатно силни и остри канџи. Тие се вивнуваат високо на небото, истражувајќи ја земјата околу нив со километри. Не е тешко да се види зошто овие карактеристики водат до нивните најчести симболички значења:

  • Одлучност
  • Јасно и фокус
  • Заштита
  • Доверба
  • Брзо сведоштво и донесување одлуки
  • Партнерство

Како предатори, јастребите мора да имаат трпение и решителност кога го бараат својот плен. Без разлика дали се издигнуваат високо или седат мирни на седалото, тие мора да покажат фокус и концентрација, чекајќи го совршениот момент да дојде.

Можеме да го внесеме овој дух во нашите животи кога се справуваме со предизвици, можности за работа или кој било период на транзиција. Јастребот може да не потсети да имаме трпение кога ги постигнуваме целите, да не заборавиме да се фокусираме и да ја одржуваме нашата визија јасна во нашите умови. Наместо да бидеме избрзани, мора да го чекаме вистинското време за да го направиме своетолуѓето се идентификувале.

Гледањето јастреб во сон може да значи дека луѓето околу вас можеби го кријат своето вистинско јас и имаат задни намери за вас. Како што вели старата поговорка „гледајте некого како јастреб“, можеби има луѓе околу вас кои би можеле да искористат дополнителна контрола за да ги откријат нивните вистински намери.

Ако вашиот сон покажува јастреб како лета сам на ведро небо , ова е позитивно и покажува дека можете да очекувате непречено пловење и добра среќа. Овде можете да го поврзете елементот на ветерот како позитивно влијание, а вашата иднина може да бара тимска работа за успех.

Меѓутоа, ако на небото има други птици кои летаат со јастребот или во близина на него, може да се чувствувате вознемирени или да имате нерешена анксиозност треба да се справите со тоа пред да можете поуспешно да се движите кон вашата иднина.

Посети или средби со јастребите

Да имате земја со јастреб веднаш пред вас би била ретка прилика и секако може да биде се гледа како на значаен настан. Некои велат дека ова е знак дека треба да одржувате повеќе рамнотежа и смиреност во вашиот живот. Вашиот ум е вознемирен и премногу под стрес, и треба да донесете повеќе релаксација и фокусирање за да ги избалансирате тие емоции и да ги следите вашите долгорочни цели. Размислете да додадете медитација на вашиот ден и да го намалите одвлекувањето на вниманието.

Посетата од јастреб може да се сфати и како потреба да ја проширите вашата креативна имагинација и идеи за да успеете. Ќе треба да оценитемедитирањето може да ве направи подобро да се вклучите во оваа повисока перспектива.

Духовни животни и засилувач; Тотеми

Дивотното животно од јастреб е добро да се повикате кога ви треба фокус во секојдневниот живот. Духот на јастреб може да ви помогне на работа или дома да го задржите фокусот, да се идентификувате и да избегнете одвлекување. Тие се исто така добро духовно животно за да се повикате кога се соочувате со одлука или предизвик и се чувствувате заглавени. Хокс може да ви помогнат да стекнете повозвишена перспектива и да развиете јасна визија за она што ви претстои.

Оние со тотем од јастреб се добро познати по тоа што се заштитници, особено на нивните најблиски. Тие се исто така исклучително проникливи, со големо внимание на деталите и јасен поглед на целокупната слика. Ова доаѓа природно, и бидејќи се чувствува како без напор да „знаат сè“, често се вели дека овие луѓе имаат дарба за интуиција. Оние кои се под тотемот на јастребот мора да внимаваат да не бидат премногу безобразни со своите набљудувања, бидејќи нивната способност да го сфатат она што другите би можеле да го кријат може да ги натера во топла вода.

Овие квалитети ги прават оние под тотем на јастреб многу искрени и директни. Тие се исто така одлични решавачи на проблеми и визионери, кои ја користат нивната способност да го видат секој агол за да дојдат до идеи што им недостасуваат на другите.

Исто така види: 13 Марш птици (факти и фотографии)

Јастребите во религиозната и културната митологија

Симболизмот на нордискиот јастреб

Европските култури генерално ги поврзуваат јастребите со гласници од другиот светповрзани со божества и богови. Фреја, нордиската божица, се вели дека имала наметка направена од пердуви од јастреб или сокол што и давала способност да лета. Исто така, се веруваше дека Валкири може да се трансформираат во јастреби за да летаат над нордиските боишта и да ги однесат душите на паднатите воини во Валхала.

Симболиката на келтскиот јастреб

Келтските луѓе веруваат дека јастреб ја преминува вашата патека значи дека нешто значајно ќе ви се случи и треба да се подготвите за неочекуваното, за добро или лошо. Јастребот што кружи е лош и може да навести смрт. Ако келтските луѓе слушнат плачење на јастреб, тие се подготвуваат за неочекуваното и треба да дејствуваат смело и одлучно. Јастребите, исто така, биле поврзани со битките што доаѓале и се сметале дека пренесуваат пораки од предците.

Јастребите во христијанството

Библијата ги спомнува јастребите во Левит и Второзаконие. Тие се сметаат за нечисти животни и не треба да се јадат.

Меѓутоа, тие се гледаат и во друга светлина, како доверлива вера. Во книгата Јов, јастребот се користи метафорично за да му каже на Јов дека некои работи се надвор од негова контрола и дека тој треба да има вера без да го доведува во прашање процесот. нивните сопствени групи на верувања за јастребите, но некои вообичаени симболични теми се силата, храброста и заштитата од непријателите. Како заштитник, јастребот ги штител луѓето од злите духови навоздухот и беше поврзан со феноменот поврзан со воздухот како ветер, гром и молња.

Во Перу, народот Моче ги сметал јастребите како храбри воини и се сметало дека тие носат среќа во битката.

Луѓето Аравак од Јужна Америка и Карибите гледале на јастребот со црвена опашка како на света птица која патувала помеѓу духовниот свет и светот на материјалите, носејќи пораки до луѓето од Создателот. Јастребот со црвена опашка бил посебен за многу племиња и нивните црвени пердуви од опашката често се користеле во облека и ритуали.

Јастребите во грчката митологија

Во грчката митологија, јастребот бил поврзан со Аполон, богот на сонцето & засилувач; светлината, како и пророштвата, поезијата, музиката и исцелувањето. Аполон имал јастреб што го користел како гласник, а се вели дека самиот се претворил во јастреб.

Во Метаморфозите на Овидиј, Аполо го трансформирал ожалостениот татко Дедалион во јастреб за да го спречи да изврши самоубиство. Дедалион бил голем воин пред неговата тага да го совлада, а се вели дека неговата храброст е причина за жестокоста и силата на јастребот и нивната склоност кон лов на други птици.

Јастребите во антички Египет

Јастребите често се сметаат за „сончеви птици“, можеби поради нивната способност да летаат многу високо, тие се поврзани со боговите на сонцето. Боговите Хорус, Ра, Менту и Шекер честопати беа слики како мажи со глави на јастреби или соколи. Јастребите и соколите често биле поврзувани сотогаш сметајте се себеси двојно благословени.

The Recap

Кога ќе ја земете предвид симболиката на јастребот и јастребот, добро ќе направите да запомните дека јастребот е предатор со силни канџи и остар клун во природниот свет. Брзо патуваат и добро гледаат. Средбата со јастреб треба да се смета за посебна, а свесноста за неговата симболика и духовно значење може да ви помогне да се движите кон вашите идни цели. Јастребот е поврзан со интелигенција, видовитост, приспособливост и духовна свест.

Јастребот е жесток и не се скротува лесно. Јастреб што доаѓа кај вас веројатно ќе значи дека треба да примите порака и да се подготвите за големи промени во вашата иднина. Оваа иднина може да донесе среќа или да донесе пресврт, или и двете. Во повеќето култури, јастребите имаат позитивна асоцијација и се сметаат за среќа.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.