Симболизам на гавран (значења и толкувања)

Симболизам на гавран (значења и толкувања)
Stephen Davis
Лондондоаѓа важна лекција што ќе треба да ја прифатите за да се исчистите, закрепнете и продолжите понатаму.

Повикај го духот на гавранот кога ти треба духовно водство или кога ти треба храброст да работиш во мрачно време. Запомнете дека вистинската трансформација бара работа и често е борба, но гавранот ќе ве води.

Духовни и културни значења на гаврани

Обичниот гавран се наоѓа низ Северна Америка, Европа и делови од Азија, така што не е изненадување што многу култури успеаја да развијат своја митологија околу ова мистериозна птица.

Тотемски гаврани Тлингит – стил Хаида (племиња од Алјаска)

Симболиката на гавран и верувањето во магичните и духовните моќи на оваа птица се појавуваат во неколку култури. Гавраните се големи, црни птици со длабок глас што крека. Тие често се појавуваат на периферијата на човечките населби и секаде каде што може да се најдат остатоци од храна. Гавраните се познати по својата интелигенција и способности за решавање проблеми. Тие се појавија многу во митологијата на различни култури.

Што симболизира гавранот?

Гавранот отсекогаш бил птица која се издвојувала од останатите поради неговата голема големина, длабокиот „глас“ и препознатливите црни пердуви. Многу култури имаат различни верувања за оваа уникатна птица. Врз основа на неговото однесување, постапки и како се движи низ животот, можеме да ги погледнеме квалитетите на гавранот и да ги примениме нивните лекции во нашите животи.

Еве некои од најчестите симболи поврзани со Гаврани:

 • Смрт и трансформација
 • Партнерство
 • Интелигенција
 • Прилагодливост
 • Пророштва и иден поглед

Смрт и трансформација

Можеби првото нешто на што помислувате кога помислувате на гавран е „лош знак“ на смртта. Ова може да е несвесна асоцијација што тежнееме да ја правиме поради комбинацијата на нивните црни пердуви, мистериозната природа, големите димензии и гледањето како го чистат месото од мртвите животни. Низ историјата и во фолклорот на нив се гледа како на лоша среќа или како пророштво за смртта.

Сепак, не едоаѓањето на зло или хаос. Гавраните се гледале и како заштитници, учители или чувари на тајни.

Гаврани во грчката и римската митологија

Грците го поврзувале гавранот со Аполон, богот на сонцето и светлината. Приказната вели дека Аполо е вљубен во принцезата по име Коронис и го испраќа својот божествен гласник, бел гавран, да ја чува. Коронис на крајот се заљубува во смртникот, принцот Ишис, и го издава Аполон. Гавранот на Аполо го гледа ова и му ја враќа веста на Аполо за она што го направила. Аполон се разгневи и толку се налути што неговиот гавран не му ги откина очите на Исхиј, што фрла проклетство кон него, а неговите соларни пламени го поцрнуваат гавранот.

Грците и Римјаните често веруваа дека гледањето гавран е среќа и лош знак, обично поврзан со смрт. Иако Римјаните исто така сметале дека гавранот има способност за трето око и може да ја види иднината. Тие би го проучувале однесувањето на гавраните како форма на гатање.

Гаврани во древниот Египет

Египетската божица на мртвите, Нефтис, често се поврзува со врани и гаврани. Таа често е прикажана како жена со соколски крилја, но често има придружник на врана или гавран, а понекогаш е претставена со нивниот симбол.

Гаврани во Библијата

Гаврани се појавуваат на некои интересни места во библиските приказни. Во книгата Битие, по 40 дена од потопот Ное испраќа гавраннајдете суво земјиште. Гавранот не се враќа, па Ное претпоставува дека, бидејќи гавранот може да јаде мрша од морето, сè уште не се појавила соодветна земја. По гавранот, тој испраќа гулаб кој го извлекува маслиновото гранче, многу попознат дел од приказната.

Во една приказна гавраните се прикажани како снабдувачи, бидејќи Бог му кажува на пророкот Илија дека гавраните ќе го хранат. Книга на кралевите 17:4, „Ќе пиете од потокот, а јас им наредив на гавраните да ве снабдуваат со храна таму.“

Гаврани во Куранот

Исто така, асоцијации со гаврани и мртви, во верзијата на Куранот за приказната за Каин и Авел, тоа е гавран кој го учи Авел како да го закопа Каин откако ќе го убие.

Гаврани во велшкиот фолклор

Во велшката и келтската митологија, Бран Блажениот или Кралот Бран бил добро позната личност. Името Бран на велшки обично се преведува како врана или гавран. Има многу приказни за големиот, жесток крал Бран и неговата сестра Бранвен. Во едната, Бранвен беше оженет со крал во Ирска кој ја малтретирал, а Бран е смртно ранет спасувајќи ја. Тој им наложи на своите луѓе да му ја отсечат главата и да ја однесат во Лондон, закопувајќи ја на Белиот рид во правец на Франција за да може секогаш да внимава на крајбрежјето во одбрана на својот народ. Денес тоа место на Белиот рид е приближно местото каде што стои Лондонската кула.

Јубилеј и Мунин, Гаврани во кулата наМитологија

Во јапонската митологија, Јатагарасу е триножен гавран (или врана) за кој се вели дека го водел императорот Џиму и се гледа како доказ за божествената интервенција или „небесната волја“ која е вметната во земните работи. . Се смета дека овој триножен гавран живее и го претставува сонцето. Сликата на триножниот гавран е видена низ цела Јапонија пред и по војната, а опстојува и денес на униформите на националниот фудбалски тим.

Гавранот во тибетскиот будизам

Општо земено, Тибетанците го сметаат гавранот за симбол на идниот успех и заштитник на мудроста. Има приказна за тибетскиот будистички монах од 15 век, Нгаванг Дракпа, кој патувал со надеж дека ќе изгради нови манастири. Чувствуваше дека регионот Ѓајаронг во источен Тибет е посебен, но не ја знае точната локација што сака да ја користи за манастирот.

За време на една од неговите извиднички прошетки, гавран долета до него, го грабна неговиот шал , и го однел до гранката на смрека. Монахот го сфатил ова како знак дека ова дрво е поволна локација за изградба на манастирот. На ова место бил изграден манастирот Де-Цанг, а бидејќи дрвото го избрал гавранот и го гледал како еманација на заштитникот Махакала, гранките на дрвото биле исечени и околу него била изградена сала за молитва, наместо да се сече.

Гавранот во хинду митологијата

Некои хиндуистички практики Шрад ,период во кој им се оддава почит и почит на предците преку принесување храна и молитви. Како дел од Шрад , храната може да им се понуди на гаврани и врани, со верување дека птиците потоа ќе им ја донесат храната на нивните предци кои поминале. Друг пример кога гледаме гаврани кои се сметаат за гласници помеѓу земниот свет и духовниот свет.

Симболизам на тетоважа на гавран

Како што покажавме, гавраните имаат толку многу значења низ културите што ја опфаќаат гамата од темнина кон светлина, од негативно до позитивно. Така, тетоважата со гавран навистина може да има какво било значење што резонира со вас. Некои од најчестите значења на тетоважите на гавран се:

 • Многу луѓе заинтересирани за нордиската култура може да изберат да направат тетоважа на двата гаврани на Один, што симболизира собирање вистина и знаење. . 6>
 • Трансформација на умот и духот
 • Ознаки и предвесници, на добро или лошо
 • Смрт, и физичка и духовна
 • Гласници помеѓу живите и покојниците

Дали гавраните имаат среќа?

Нема единствен одговор на ова прашање, бидејќи симболиката на гавраните варира во зависност од културата. Некои луѓе веруваат дека гавраните имаат среќа, додека други веруваат дека имаат среќазнак за лоша вест или смрт.

Дали гавраните се сметаат за среќа или не, зависи од личните верувања и мислења.

Иако гаврани не секогаш се сметаат за среќа, тие го прават тоа имаат многу позитивни симболички значења кои се поврзани со нив. Поради неговата темна црна боја и застрашувачкиот изглед, многумина веруваат дека гавранот симболизира мистерија, моќ, магија, знаење, независност, нарушување или пркос.

Некои ја споредуваат симболиката на гавраните со онаа на орелот, што често се смета за знак на сила и храброст. Слично на тоа, симболиката на гавран може да се поврзе и со божицата Мориган, за која се верува дека има и позитивни и негативни асоцијации во зависност од тоа дали се појавува како Бадб или Немаин.

Во ирската митологија, божицата Мориган генерално се гледа како позитивен симбол, кој претставува моќ и магија. Сепак, таа е поврзана и со деструктивните сили на војната. Во овој контекст, симболиката на гавран може да ја претстави нејзината лудост или бес во битката.

Денес, наместо да го гледаме гавранот како знак на физичка, буквално смрт, можеме да го гледаме како предзнак на смрт во форма на промена и трансформација.

Заклучок

Гавраните, автохтони видови во многу земји на северната хемисфера, имаат долга историја на митологија и фолклор низ сите култури кои ги сретнале. Додека тие често се сметаат запредвесници на смртта, злото, темнината и негативноста, тоа е само мал дел од нивната приказна. Многу култури исто така имаат позитивни асоцијации со нивната интелигенција и ги поврзуваат со сонцето и божественото. Без разлика на која страна се потпирате, јасно е дека гавраните имаат многу лекции да не научат и нивната мистериозна природа може да ни помогне да го отклучиме нашиот сопствен духовен раст.

сета пропаст и мрак. Кога се зборува духовно, смртта е агент на трансформација. Тоа може да значи смрт на идеја или состојба на умот. Кога негативните енергии, мисли и циклуси „умираат“, ние повторно се раѓаме со нова свест и можност за нови почетоци. Ако нешто, од врски, кариера до навики, се чувствува како да ви ја намалува енергијата и среќата, гавранот ве охрабрува да се откажете од она што не ви служи и да започнете свежо.

Партнерство

Иако гавраните не се склони да се дружат во големи групи, тие се моногамни со својот партнер. И за разлика од многу видови птици каде што женката е оставена да ја врши работата, двајцата родители работат заедно за време на гнездење и одгледување на младенчињата.

Во дивината, гавраните се одлични во забележувањето на труповите на еднина и на поголемите животински стада. Ќе ја надлетаат областа и ќе викаат гласно. Ова ќе го привлече вниманието на волците и другите предатори кои потоа можат да ловат или да го раскинат месото, а откако ќе завршат, гавраните ќе ги соберат остатоците. Тие дури ги предупредија домородните Американци за стада како бизони или елен.

Поради ова, гавраните се гледани како партнерски животни, кои не потсетуваат како да соработуваме едни со други и да работиме заедно за взаемно корисен резултат.

Интелигенција

Гавраните се сметаат за најпаметните животни, а дури и меѓу птиците тие имаат еден од најголемите мозоци. Тие сееден од само неколкуте видови за кои знаеме дека може да комуницира за места и нешта кои го земаат предвид времето и растојанието. На пример, еден гавран може да најде извор на храна, да се врати во своето гнездо и да му „каже“ на друг гавран каде да го најде. Истражувачите, исто така, добија гаврани во експериментите за да се решат загатката и да ја решат со цел да заработат награда за храна, дури и кога тоа вклучува употреба на алатки или манипулирање со предмети.

На овој начин гавраните симболизираат користење на вашата интелигенција и памет за да се соочите со предизвиците што се појавуваат во вашиот живот. Понекогаш во животот стануваме блиски или заглавени во рутина, неможејќи да видиме излез од негативните ситуации. Духот гавран не потсетува да додадеме креативност и генијалност во нашето размислување за да ги отвориме сите можности. Тие исто така можат да нè потсетат дека во ситуации кога вашите емоции можеби го добиваат најдоброто од вас и ја блокираат вашата способност да решавате проблеми или да донесувате одлуки, да се повлечете и да размислувате критички и логично.

Прилагодливост

<0 Гавраните можат да се најдат низ огромна низа на различни живеалишта, вклучувајќи топли и суви пустини, планини, брегови на плажа, студена арктичка тундра, шуми, па дури и урбани пејзажи. Тие мора да ја искористат својата лукава и прилагодлива природа за да научат како да напредуваат во овие различни услови. Поради оваа причина, гавраните честопати се симбол на искористување на вашата сопствена приспособливост кога ќе се соочите со тешка ситуација или нова ситуација.со кои не сте запознаени. Размислете надвор од рамката.

Пророштва и идни погледи

Можеби поради нивната поврзаност со смртта, трансформацијата и интелигенцијата, гавраните често се сметаат во многу култури како носители на пророштва. За некои тие беа гласник меѓу световите на живите и мртвите. Исто така, се сметаше дека поседуваат способност да ја гледаат иднината. Можеби сте слушнале за триокиот гавран, третото око е духовното око кое може да види надвор од нашите пет сетила. Гавраните често се поврзуваат со тајно знаење за функционирањето на универзумот.

Слика: Нил Херберт

Што симболизираат сонот за гавраните?

Постојат повеќе начини за толкување на сонот. Еден интуитивен начин е да се фокусирате на тоа како се чувствувате. Кога размислувате за сонот, каква емоција ви се појавува? Без да размислувате премногу за тоа, кое е првото толкување што ви паѓа на ум? Не го намалувајте она што ви го кажува вашиот внатрешен глас.

Но, се разбира, можеме да погледнеме и што другите ја утврдиле симболиката на гавраните во соништата.

Еве неколку вообичаени асоцијации за соништа за гавран:

Ако повторно се појавуваат соништа за гавран и можеби ги гледате и во реалниот живот, ова може да биде знак дека доаѓа некој хаос во вашата близина иднината. Ќе мора да се справите со вознемирувачки искуства или предизвици кои можат да го променат вашиот текживот, на вас зависи дали ќе ги најдете позитивните страни во оваа трансформација.

 • Болест: гаврани често укажуваа на исцелување на многу домородни народи, па затоа сонувањето за гавран може да значи или вие или некој за кој се грижевте е на пат кон закрепнување.
 • Повреден гавран: предупредување дека некој се обидува да ве натера да направите нешто што навистина не сакате да го направите . Вие сте наивни и лесно водите, внимавајте на чувствата на стомакот и не бидете принудени.
 • Мртвиот гавран: мртов гавран во сон може да симболизира пречка на вашиот пат што наскоро ќе го надминете
 • Ве следи гавран: предупредување дека некој можеби се обидува да ве поткопа и да ве спречи да добиете нешто што го сакате
 • Гавран кој лета: упатство дека треба да ги гледате работите од друга перспектива, конкретно „повисока“ или пологична отстранета од силни емоции.
 • Гаврани во интеракција со животни или други луѓе : ова го открива партнерскиот аспект на гавранот и можеби ви кажува за да продолжите со задача или проект на вашата чинија, ќе ви треба соработка со другите.
 • Гледајќи двајца гаврани се караат: предупредување да бидете внимателни кон вашиот значаен другар и дека можеби нешто не е во ред во вашата врска.
 • Гледајќи двајца гаврани како ве гледаат: чувство на родителска заштита и дека вашето семејствомисли на вас (жив или починат)

Симболизам во посети или средби со гаврани

Средбите со гаврани може да значат различни работи за различни луѓе. Некои веруваат дека тоа е знак за позитивна промена, додека други веруваат дека тоа се лоши предзнаци. Различни култури имаат различни начини да гледаат што значи симболизмот на гавран. Важно е да се обрне внимание на контекстот во кој ја гледате оваа птица пред да извлечете какви било заклучоци за нејзиното значење. Што мислевте или чувствувавте пред вашата средба? Ова може да ви даде поим за неговото значење.

Ако видите како гавран е гласен и се однесува непријатно, ова може да биде порака дека има нешто во вашиот живот за што треба да зборувате. Ако гавран ве запрепасти со својот гласен повик, можеби се обидува да ви каже дека не обрнувате внимание на сопствената внатрешна мудрост и водство на оние кои се грижат за вас.

Бидејќи многумина веруваат дека гавраните се симболи на синхроничност и гледање врски во универзумот што не ги гледаме, налетот на гавран може да биде знак дека нешто важно во вашиот живот ќе се случи. Обрнете внимание на луѓето што ги среќавате или разговорите што се случуваат во следните неколку часа.

Ако сте биле фрустрирани или се чувствувате стагнација со одредени аспекти од вашиот живот, гледањето гавран може да значи дека е време да преземете сериозна акција за да ја трансформирате вашата ситуација. Духот гавран потсетувавие дека за да направите драстично подобрување во вашиот живот, мора да бидете спремни да направите голема промена, дури и ако тоа на почетокот изгледа застрашувачко.

Исто така види: Колку високо треба да биде хранителот за птици надвор од земјата?

Ако се чувствувате напорно и зафатено во животот, гледањето осамен гавран може да се земе како потсетник да одвоите време за себе и тивко размислување. Одвојувањето време за да се забави, да бидете внимателни и интроспективни може да биде токму она што ви треба за да се ослободите од стресот и да гледате какви било проблеми со свежи очи.

Кога ги посетуваат гавраните, некои луѓе веруваат дека ги предупредуваат на претстојната опасност. Ова обично се гледа само во култури каде што гавранот се смета за негативен или мрачен симбол. Тие можат да кажат за опасност што доаѓа на патот, да ве предупредат за негативна личност во вашиот живот или дека нешто лошо може да се случи.

Северија за гавраните

 • Гледање гавранот се смета за лош знак.
 • Гавраните се гледаат како гласници на смртта, физички или духовни, и двете можат да донесат трансформација
 • Гавраните се измамници кои внесуваат борба во вашиот живот , но направете го тоа за да ве научат вредни лекции
 • Се смета дека тие имаат моќ да претскажат кога ќе се случи битка и можат да предвидат кој ќе умре во битка. Денес ова би можело да биде предупредување за голема битка меѓу вас и некој друг, а можеби ќе бидете поподложни да изгубите.
 • Гавраните носат мртви души во другиот свет.
 • Каква и среќа сте имале, тоа еза промена (на добро или лошо)
 • Ако сте слободни, ќе најдете партнер

Гаврани како духовни животни и тотеми

Диховното животно е животно кое е поврзано со духовното патување на одредена личност или со одредена фаза од тоа патување. Тие не се избрани од личноста, туку се надарени по природа. Тотемот, од друга страна, е духовно животно кое го избира личноста и обично останува со него доживотно.

Духовните животни обезбедуваат водство и поддршка на луѓето додека патуваат низ животот. Тие можат да им помогнат на луѓето да се поврзат со нивната интуиција и внатрешна мудрост и можат да ги научат за природниот свет. Секое духовно животно има свој сет на учења и доблести што може да ги понуди на својот човечки придружник.

Луѓето често ги наоѓаат своите духовни животни во моменти на лична криза или трансформација. Токму во овие времиња, лицето е отворено за примање на водството од своето духовно животно. Кога некој ќе го пронајде своето духовно животно, тоа може да биде неверојатно моќно искуство што ќе го промени животот.

Многу луѓе веруваат дека сите ние сме родени со одредено животно како наше духовно животно кое е таму за да не води и заштити во детството , но како што старееме, ова духовно животно често не напушта додека не почувствува дека навистина ни е потребна неговата поддршка (обично во моменти на криза или промена). Кога ќе го најдете вашето духовно животно, тоа е обичноневеројатно значајно и моќно искуство кое може да ви помогне да дознаете повеќе за себе и за светот.

Духот гавран симболизира дека користењето на вашата интелигенција и квалитетите кои произлегуваат од неа, како што се да се биде инвентивен, снаодлив и приспособлив, е што можете да го повикате за да ве насочи низ животните предизвици. Иако можеби немате секогаш изобилство и токму она што го сакате, можете да ја искористите вашата приспособливост и снаодливост за да го направите она што го имате при рака да работи за вас.

Исто така види: 22 интересни факти за потсмевните птици

Како гавранот, можеби имате мистерија за вас што на луѓето може да им изгледа и застрашувачко и привлечно. Другите може да ве сметаат за мудри и да дојдат кај вас за да добијат совет за нивните проблеми.

Гавраните често се осамени и како гавран дух често копнеете за осаменост. Можете да уживате во нашето сопствено друштво и често претпочитате да бидете сами отколку секогаш опкружени со бизнис и врева.

Тотем гавран се вели дека се појавува во животот кога ви треба духовно повторно раѓање. Тоа е знак да одвоите време да размислувате за вашата духовна страна, да медитирате и да барате спокојство за да се вклучите во вашиот живот. Ова внатрешно пребарување ќе ви овозможи да ги видите областите каде што треба да ја исчистите негативноста од вашиот живот за да ја пуштите светлината внатре. Може да се појави во вашиот живот кога има нешто нездраво од кое треба да се ослободите и да ве поттикне веднаш да дејствувате. Ан
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.