Симболизам на бувови (значења и толкувања)

Симболизам на бувови (значења и толкувања)
Stephen Davis

Веројатно не е изненадување што има многу симболика околу бувовите. Со нивните големи димензии, големи очи, тивок лет и мистериозни ноќни навики, тие се многу интригантни суштества.

Можеби ќе се изненадите кога ќе дознаете што се вели дека симболизираат бувовите во духовниот свет. Во некои култури вообичаено е некој да се плаши по посетата на був, симболиката на бувот е подетална од она што мислите дека е. На пример, бувовите се познати по нивната бесконечна мудрост и заштита.

Што симболизира бувот?

Можеме да откриеме што симболизираат бувовите врз основа на нивниот изглед и манири. Ако некогаш сте виделе був, може да ги забележите нивните големи очи, стручна камуфлажа и способност да седат многу мирно додека ја движат само главата, која тие можат да ја ротираат толку далеку од двете страни што речиси може да направи целосен круг.

Нивните посебни пердуви го прават нивниот лет речиси тивок. Повеќето бувови се ноќни, што ги прави да изгледаат мистериозно, бидејќи тие тешко се гледаат или слушаат во текот на денот.

Нивните звуци може да бидат што било, од меки пукања до гласни клукања и врисоци, кои може да звучат особено застрашувачки одекувајќи низ темнината ноќна шума.

Еве некои од најчестите симболи поврзани со бувовите:

 • Вистина / Искрено
 • Мудрост и лукавство
 • Храброст и заштита
 • Гратарите на другитезаштитен водич кога оделе во војна. А, дека бувовите дури им давале мотив пред секоја голема битка. Грците многу верувале во бувовите и во она што тие го претставуваат за нив поради тоа како божицата Атена го негувала својот придружник на бувот.

  Бувовите во англискиот фолклор

  Многу е напишано за бувот во штала од Англија од 18 и 19 век. Поетите од тоа време често ги користеле бувовите како „птици на пропаст“, ​​а во тој период кога болен човек слушал крик на був додека лета покрај нивниот прозорец, се земало како предзнак дека сигурно ќе умрат.

  Во претходните векови, јајцата од був се користеле во медицински третмани. Суровите јајца се користеле за лекување на алкохолизам, а јајцата варени во пепел се користеле во напивки за подобрување на видот. Супа од був се користела во супи за лекување на деца со голема кашлица.

  Понекогаш бувовите се сметаа дури и за предвидувачи на времето. Був што вреска претскажуваше бура што доаѓа или пад на температурата. Но, ако бувот се слуша како вика за време на лошо време, тоа значи дека прогнозата наскоро ќе се промени на подобро.

  Животно со дух и тотеми

  Животно со дух од був

  Бувот како духовно животно има силна симболика поврзана со јасност и набљудување. Кога бувот седи на екстремитет од дрво за да ја набљудува околината, тој гледа сè со тие внимателни очи.

  Животното духовно був може да ви помогне да забавите и да набљудувате, и буквално и интуитивно, да пронајдетеработите што ви бегаат. Како што претходно беше споменато, работата во сенка е врзана со бувови, копајќи во себе за да ги видиш местата каде што сте заглавени, распакувајте и работете преку тие блокади за да излезете со нова перспектива. Бувот ве охрабрува да ја видите минатото на површината на ситуациите, до суштината на материјата.

  И бувовите имаат неверојатен слух. Нивните уши не се наредени совршено хоризонтално како нашите, туку се малку искривени. Ова им дава можност прецизно да го лоцираат изворот дури и на најмалите звуци.

  Кога го повикувате духовното животно од був, можете да побарате од него да ви помогне да слушнете појасно, навистина да ги слушате оние околу вас и мисли во сопствениот ум, за да ја пресечете вревата до важната основна порака.

  Животно тотем со був

  Тотемот на був е силно поврзан со духовноста во внатрешноста, јасновидството и интуицијата. Тотемот на був може да ве води низ збунетост и да ве научи да ги допрете вашите чувства во стомакот. Имајте доверба во вашиот внатрешен глас и „духовен радар“ за луѓето и ситуациите во вашиот живот.

  Симболизам на тетоважа со був

  Спротивно на другите симболики на був во врска со лоша среќа и предзнаци за смрт, тетоважата со був обично значи нешто сосема различно во денешната култура. Некои од најчестите значења на тетоважите со був се:

  • Безгрижен и независен дух
  • Независен мислител
  • следи интуиција
  • Духовно отворенУмислена
  • Мудрост
  • Магија и античко знаење
  • Симбол на важна животна транзиција
  • Светлина што сјае низ темнината
  Бувот спие во светилиштето на дрвото

  Дали бувовите се лоша среќа?

  Бувовите имаат долга историја да се сметаат за лоша среќа или лоши знаци. Од нивното поврзување со вештерки до душите на мртвите, луѓето долго време се плашат од нив и нивното значење. Од Библијата до многу индијански опашки, тие често имаа лоша репутација.

  Меѓутоа, како и многу суштества, спротивното беше точно во некои култури. Некои Индијанци ги гледале бувовите како мрзливи или логични суштества без посебно значење. Додека другите племиња или старите Грци гледале мудрост и заштитнички дух во бувот.

  Во денешното општество може да останат некои суеверија, но во смисла на „лоша среќа“ бувовите навистина се гледаат само како страшни суштества поврзани со Ноќта на вештерките. Мислам дека повеќето луѓе денес исто толку лесно би ги поврзале со интелигентен, мудар дух и би уживале во нивното присуство и прекрасни и фасцинантни птици.

  Заклучок

  Бувовите имаат долга историја како птици од кои треба да се плашиме, кои живеат во темнината и носат лоша среќа со нив. Сепак, исто толку лесно можете да најдете историска симболика на нивната мудрост и заштитничка природа.

  Како и да ја исечете, тие се моќни птици опкружени со многу мистерија и фасцинација. Бувовите не потсетуваат да гледамепод површината до коренот, барајте ја вистината преку духовно истражување и верувајте во нашата моќна интуиција.

  Без разлика дали правите тетоважа со був или се обидувате да дешифрирате сон за нив, не е повредено да прочитајте и добијте појасно разбирање.

  сфери
 • Јасност
 • Независност

Вистина & засилувач; Искрено

Често се вели дека не можете да измамите був. Можеби тоа е затоа што нивните големи очи изгледаат како да гледаат токму преку вас. Бувовите можат да бидат потсетник да останеме верни на себе и на она што го сакаме за нашата иднина.

Не дозволувајте другите да ве оддалечат од патот за кој знаете дека е вистинскиот за вас. Тие предупредуваат и за чување тајни. Речиси секогаш се откриваат тајните и лагите, а може да ги повредиме оние околу нас кога ќе се открие вистината.

Мудрост & засилувач; Зајадлив

Можеби потеклото на мудроста на бувот започна со грчката божица Атина, позната по нејзината мудрост и влијание врз војната, и нејзиниот придружник на бувот. Можеби нивната тишина и мистериозна природа ги тера луѓето да чувствуваат дека бувовите имаат древни тајни и знаење.

Бувовите може да симболизираат користење на вашата интелигенција за да се откријат проблемите. За да погледнете покрај очигледното и да копате подлабоко, истражете ги сите патишта пред да дојдете до заклучоци. Исто така, да се задржи отворен ум и да се земе мудрост од сите извори. Секогаш е потешко да се дојде до коренот на проблемот со теснограден поглед.

Храброст и заштита

Како птици грабливки, бувовите се жестоки ловци, а исто така мора да се грижат за себе во поголемиот дел од својот живот бидејќи, надвор од размножувањето, тие се прилично осамени. За разлика од другите птици, бувовите ќе ги штитат своите младенчиња со месеци додека не станат доволно возрасни за да се грижат за себе. Овавклучува борба против многу потенцијални предатори.

Грците гледаа на бувовите како заштитници и веруваа дека ако се види був како лета над војник или војска, тие ќе имаат победа како што бувот ќе чува нив.

Границите на другите царства

Нивната поврзаност со ноќните часови често доведува до верувања дека бувовите биле чувари на други царства, особено оние поврзани со задгробниот живот. Некои култури веруваа дека по смртта, тие ќе ја придружуваат вашата душа и ќе се погрижат да не се изгубите на патот кон задгробниот живот. На овој начин бувовите можат да ги симболизираат пораките од оние што ги пренеле, како и да бидат показатели за психичка и видовита способност.

Независност

Бувовите се познати по нивниот независен развој. Ретко е да се најде група бувови кога тие се надвор од лов за храна. Малку премногу уживаат да работат сами.

Единствениот момент кога ќе најдете бувови заедно е кога се парат или да се загреете. Во некои случаи, тие се учат меѓусебно за најдобрите ловишта. Тие генерално сакаат да се држат само за себе и избираат кога сакаат да се дружат.

слика: Pixabay.com

Што симболизираат соништата на був?

Во повеќето случаи, важно е да ги набљудувате чувствата што сте ги имале во сонот. Да се ​​биде во склад со вашите емоции во сон со був ви помага да сфатите која е целокупната порака насонот можеби бил.

Соништата за бувови се толкувани од многу култури низ историјата. Еве неколку симболични значења на бувовите во вашите соништа:

 • Мртва був или умирачка: знак дека треба да направите значителни промени во вашиот живот за да ја подобрите вашата ситуација. Може да биде врска која треба да заврши, време да барате нова работа итн.
 • Був што лета високо над вас: можеби ќе треба да прифатите „повисока перспектива“ за некое прашање моментално на ум. Треба да се дистанцирате и да гледате на прашањето повеќе логично отколку емотивно, или да добиете надворешно, непристрасно мислење.
 • Був што вреска значи дека треба да ја отворите вашата потсвест.
 • Ако храните був: има нешто во вашиот живот што го учите што би било корисно да ги научите другите
 • Ако гледате був јадете: обработувате важно знаење, често духовно, кое ќе ви помогне да стекнете нова перспектива во животот
 • Був слетува на вашето рамо / рака: сте биле или треба имајте доверба во вашата интуиција и знајте дека таа ве води во вистинската насока
 • Був слетува на вашата глава: премногу размислувавте за некое прашање. Престанете да размислувате и почнете да дејствувате
 • Седечката був значи дека треба повеќе да стапите во контакт со вашите инстинкти и интуитивни способности.
 • Був напаѓавие: можеби чувствувате дека ви е откриена некоја вистина за себе која сте сакале да ја сокриете. Исто така, тоа може да претставува чувство дека работите во вашиот живот брзо се менуваат и тоа ви предизвикува вознемиреност и стрес.
 • Був ви го каснува лицето: имате проблеми со негативните мисли околу вашиот изглед и самопочитта

Бувовите може да се појават во соништата кога правите „работа во сенка“. Работата во сенка е термин кој се користи кога луѓето копаат длабоко во сопствената психа за да откопаат и откријат тешки емоции како страв, тага, срам и траума.

Со обидот да се разберат овие подлабоки и помрачни емоции, траумата може да се обработи . Бувот може да симболизира дека сте на вистинскиот пат со вашата работа во сенка или дека можеби има емоции кои сте ги туркале надолу, а кои треба да се испитаат.

Исто така види: 27 видови птици кои започнуваат со W (слики)

Крајната линија е дека често сонувањата за бувови во било кој капацитет значи дека има нешто во вашиот живот што треба да се испита. Време е да се фокусирате на она што предизвикува вознемиреност или грижа и да ги извадите на виделина проблемите со цел да се обработите и да продолжите понатаму.

Симболизам во посети или средби со бувови

Постојат многу верувања за тоа што значи да се види був во реалниот живот. Сепак, најчестата е дека ова е порака од духовното царство. Ретко е да се сретнете со був, па затоа, кога тоа се случува, луѓето често го гледаат како знак.

Во одредени случаи, ова може да значи дека стеќе поминете низ многу промени во вашиот живот. А, бидејќи бувовите се независни ловци, можеби е значајна порака да ве потсети дека треба да се фокусирате сами да правите одредени работи. Исто така, да останете верни на сопствената визија и да им верувате на вашите инстинкти.

На пример, треба да размислите за промена на начинот на кој сте ги следеле вашите цели. Ова може да биде добро време за интроспекција за тоа како сте ги вклучиле другите луѓе во вашите планови. За да го достигнете вашиот вистински потенцијал, средбата со був може да симболизира дека треба да гледате на различни начини како да ги правите работите.

Ако сте се мачеле емотивно, тоа може да биде знак дека навистина треба да направите длабока работа за вашата траума. Барањето терапија или трошењето време на работа во сенка е неопходно за да се справите со болните емоции и да можете еден ден да ги поминете.

Некои луѓе исто така гледаат на средбите со бувови како знак дека ќе откриете нешто важно за себе дека вашата потсвест се криела.

Обратете внимание на она што го мислите и чувствувате во овој момент, бидејќи можеби ќе имате важно сознание за начинот на кој го живеевте вашиот живот, зошто сте ангажирани во одредени однесувања или што треба да направите за да ја подобрите вашата ситуација.

Северија за бувовите

Фактот што не можете да гледате бувови во текот на денот е доволна причина за тоа да поттикне многу суеверни верувања.Нивната поврзаност со ноќта, нивниот понекогаш плашлив изглед со големи црни очи и опседувачки повици кулминираа во некои прилично негативни суеверија.

Африканскиот був е поврзан со вештерство. Во многу африкански култури, бувовите се познати како птици кои носат негативна енергија што ги разболува младите и ранливите. Оваа птица е позната како птица која прави да чувствувате страв кога ќе ја сретнете.

Исто така види: Симболизам на Хок (значења и толкувања)

Многу е вообичаено луѓето да веруваат дека гледањето був значи дека смртта тропа на вашата врата. Овие птици се гледани како гласници на смртта во многу делови од светот, како и придружници до задгробниот живот. Во домородната американска култура, симболиката на був во смрт датира од традициите на Апачи и Навахо.

Постојат приказни за бувови кои зборуваат имиња на луѓе кои подоцна ќе се испостави дека умреле. Всушност, овие култури сè уште веруваат дека ако случајно слушнете или видите був, треба да се погрижите да останете дома за да ги чекате претстојните лоши вести.

Некои интересни суеверија вклучуваат:

 • Јадењето на нивните очи може да го подобри вашиот вид.
 • Некои култури веруваат дека тие се заштитни духови за време на војните.
 • Тие ги носат душите на луѓето и не треба да бидат повредени.
 • Тие се поврзани со вештерство и дека вештерките можат да се претворат во бувови
 • Лоша среќа е да се слушне був пука три пати
 • Ако був се гнезди вонапуштена куќа, тоа значи дека куќата е опседната

Духовни и културни значења на бувовите

Бувовите во христијанството

Начинот дека бувовите денес ги перцепираат многу луѓе, може да се следи уште од античките библиски времиња. Не постоело стих што ги насликал бувовите добро светло.

Библијата го прикажала бувот како нечисто животно кое не е соодветно за некој да го консумира. Во Левит, Мојсеј им заповеда на Израелците да не консумираат одредени „нечисти“ животни како храна, вклучувајќи крокодили, лилјаци, гаврани и бувови. Тоа се сите суштества за кои е познато дека се симболи на непослушност и пустош низ многу библиски приказни.

Во Библијата се зборува и за бувовите во смисла на осаменост, неплодност и пустош. Ова се виде кога се опишуваат пустинските земји и напуштените урнатини на Египет и Светата земја, каде што се знаело дека живееле бувови. Беше моќна слика за овие рани луѓе, да се видат животните кои живееле меѓу урнатините и напуштените земји.

Симболизам на домородните американски бувови

Културите на домородните Американци ги почитуваат животинските духови и ги почитуваат и покрај тоа што лоши предзнаци што ги носат со себе. Ова може да се види со симболиката на був во нивните култури. Најчесто, бувовите се сметале за симболи на смртта меѓу индијанските племиња.

Се сметало дека тие комуницираат со мртвите и носат пораки од гробот или пренесуваатпредупредувања до оние кои го прекршиле племенскиот закон. Во религиите на Ацтеките и Маите, бувовите честопати биле прикажувани како придружници на боговите на смртта.

Слушањето на був што пука ноќе често се сметало за несреќен знак. Тие исто така биле користени да ги плашат децата и да ги спречуваат да талкаат ноќе, со приказни кои велат дека ако не останеш внатре ноќе и молчиш, ќе дојде був и ќе те однесе.

Некои домородни американски култури верувале дека бувовите се духови кои ја менуваат формата. Покрај тоа, тие верувале дека бувовите се вештерки и лекари кои се трансформирале во ноќ.

Но, не сите ги гледаа бувовите за застрашувачки. Племето Хопи користело був што вкопува како едно од нивните животни, а големиот роговиден був го гледал како „законодавец без хумор“. Дакота Хидатса мислеше дека бувовите што вкопуваат се заштитни духови за нивните воини. Некои племиња гледале на бувот како на заканувачко ништо добро што било протерано да излегува само навечер како казна за тоа што бил мрзлив или досаден.

Бувовите во грчката митологија

Божицата на мудроста, Атина, била толку импресионирана од карактеристиките на бувот што го избркала својот придружник на врана за еден. Се смета дека ова е потеклото на симболиката на бувот поврзана со мудроста и знаењето. Всушност, постојат текстови кои зборуваат за тоа како був бил голем заштитник на Акропол во Античка Грција.

Дополнително, Грците веруваа дека присуството на був е
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.