Симболизам на Блу Џеј (значења и толкувања)

Симболизам на Блу Џеј (значења и толкувања)
Stephen Davis
стадото, и кренете го алармот на другите сини џеји ако некој член на групата е во неволја. Како резултат на тоа, честопати се гледа дека ја претставуваат лојалноста и заедницата.

Гледањето сино џеј може да значи дека е време да ги зацврстите односите со пријателите и семејството. Ако се чувствувате оддалечени од некој за кој се грижите или сте исклучени од заедницата, гледањето на синиот џеј може да биде потсетник да вложите труд за да бидете повеќе вклучени.

Синиот џеј исто така може да ве поттикне да внимавате на сопственото стадо и да ги заштитите блиските.

Исто така види: 10 птици слични на Blue Jays (со фотографии)

2. Духовен раст

Сините јаи често се сметаат за симбол на издигнување на духот. Со поврзување со сопствената духовност и држејќи ја духовноста во првите редови на вашиот ум, ќе бидете подобро опремени да се справите со сложеноста на животот. Самата сина боја често се гледа како симбол на вистината, повисока мудрост и духовна моќ.

Исто така види: 17 птици кои започнуваат со буквата Д (слики)Слика: Греам-Х

Сините птици се шарени, прилично големи и бучни птици. Не е изненадување што има многу симболика околу нив, бидејќи се чини дека тие секогаш го бараат вашето внимание.

Blue jays отсекогаш имале интересна мешавина на толкувања како симболи кои се и позитивни и негативни. Храброста, лојалноста, агресијата и предупредувањата за опасност се заеднички симболи поврзани со синиот џеј. Во оваа статија ги разгледуваме тетоважите, тотемите, соништата и сè што е поврзано со разбирањето на различните толкувања на симболиката на синиот џеј.

Што симболизира Блу Џеј?

Можеме да заклучиме што е сино jay симболизира врз основа на тоа како сините jays се однесуваат себеси. Ако некогаш сте гледале, можеби сте забележале дека се прилично смели и агресивни. Се чини дека тие не се плашат од ништо, дури и од поголеми птици или животни, а другите птици честопати ќе им отвораат место на хранилката. Blue jays се познати и по тоа што се прилично гласни. Не само што имаат неколку гласни повици, туку можат и да имитираат други птици и звуци.

Еве некои од најчестите симболи поврзани со сини џејови:

 • Лојалност и заедница
 • Духовен раст
 • Бестрашност
 • Внатрешна сила
 • Умешност

1. Лојалност и заедница

Ретко се случува двајца сини џеи да најдат нов партнер откако ќе се парат, тие имаат тенденција да останат моногамни. Тие се исто така познати по тоа што внимаваат на другите членови на нивнитеТешките моменти, гледањето на синиот џеј може да биде знак дека ќе треба да ја зголемите својата самоувереност и истрајност.

4. Внатрешна сила

Смелата личност на синиот џеј може да ве инспирира и вас да бидете похрабри. Ако сте срамежливи, се чувствувате како притиснување или сте жестоки во вашите одлуки, земете страница од книгата за игри на blue jay. Синиот џеј дух сака да се наметнувате, да ја пронајдете вашата внатрешна храброст да се залагате за себе, да имате доверба во донесувањето одлуки. Заземете малку простор во светот наместо да се оддалечувате од него.

Исто како гласниот и храбар син Џеј, кажете ја вашата вистина. Синиот џеј ве учи да верувате во сопствената сила и да ја користите за да се изразите.

5. Умешност

Преживувањето на Блу Џејс зависи од нивната способност да ги надмудруваат и да ги надминат своите предатори. Тие се членови на семејството на птици Корвид, кое вклучува врани и гаврани.

Сините јаи се познати по тоа што имитираат други птици, особено по повиците на јастребот. Ова може да се искористи во нивна корист за да се исплашат другите птици од извор на храна, така што синиот џеј може да има сето тоа за себе. Тие, исто така, се забележани како користат алатки за да добијат пристап до храна, нешто што многу малку животни се обидуваат.

Затоа, Blue jays може да не потсетат да имаме агилен и отворен ум. Користете духовитост и паметно размислување за да си дадете предност во секоја ситуација.

Што сонува Блу ЏејСимболизирате?

Соништата за сини џеи се толкувани од многу култури низ историјата. Еве неколку начини на кои сините џеји се толкуваат во соништата денес:

 • Самокреветен син: внимавајте на грбот и внимавајте на можни закани и луѓе кои се обидуваат да ве соборат.
 • Многу сини џејови: неколку сини џејови што квичат по вас може да бидат предупредување за нешто лошо што ќе се случи во блиска иднина, но можете да се одбраните од тоа ако обрнете внимание
 • Блу Џеј гледа директно во вас: ова може да укаже дека сте премногу осудувачки за некоја ситуација или личност
 • Следете си џеј: ова може да укажува на вашата љубопитност за нешто и синиот џеј ве води кон откривање на вистината
 • Познато е дека сините сојови имитираат други птици. Ако синиот џеј имитира друг звук во вашиот сон, тоа може да ве предупредува дека некој во вашиот живот не е искрен или се обидува да ве измами.
 • Блу џеј ве брка: духот на синиот џеј ве охрабрува да зборувате за нешто. Осигурајте се дека ги објавувате вашите чувства и мисли.

Симболиката во посетите или средбите со Блу ​​Џејс

Можно е да се види син џеј е порака дека треба да ја подобрите вашата упорност, храброст и желба да се борите за она во што верувате. Имајте на ум дека синиот џеј ги отелотворува сите овиекарактеристики, поради што може да преживее и да напредува во дивината.

 • Блу Џеј и кардинали : Без разлика дали во сон или во реалност, гледањето на Блу Џеј и кардиналот заедно не е Не се гледа како позитивно бидејќи и двете птици се спротивни, а не на спротивен начин привлекување. Тоа сугерира дека нешто не е во ред на работа, дома или со пријателство. Мора да ја идентификувате ситуацијата за да постигнете духовен развој
 • Блу Џеј се гнезди во даб: Бидејќи сините Џеј ги сакаат дабовите дрвја и уживаат да ги прават своите гнезда таму , забележувањето на еден сугерира дека доживувате плодност и долговечност
 • Блу Џеј во вашиот двор : Многу христијани силно веруваат дека видувањата на Блу Џеј во нивниот двор сугерираат позитивни работи наскоро за нив
 • Гледање пердув од Блу Џеј : Подгответе се за неволја во форма на трикови и палавост
 • Општи видувања на Блу Џеј : Врз основа на она што се случува во вашиот живот, може да значи една од неколкуте работи кога ќе наидете на Блу Џеј. Можеби ќе треба да ја подигнете вашата свест, да ја подобрите комуникацијата, да се поврзете со семејството и да бидете помалку доверливи на членовите што не се во семејството
 • Сомнение во себе: Ако видите сина боја Џеј за време на период на сомнеж во себе, нивниот дух ви кажува да имате верба во вашите убедувања и да бидете храбри

Северија за Блу Џејс

Северија заBlue Jays се десетина пара, а некои датираат пред многу векови. Тие често содржат повеќе негативни конотации, но суеверијата на Блу Џеј историски биле и позитивни и негативни.

 • Некој во вашиот живот не е доверлив
 • Нема среќа да види таков во вашиот двор
 • Љубоморните луѓе ви посакуваат лошо
 • Некој во вашиот живот лаже или изневерува
 • Гнездото сино џеј е среќа
 • Луѓето ве озборуваат
 • Предупредување за заштита на себе

Духовно и културно значење на сините џеи

Сините џеи во христијанството

За Христијаните, Блу Џејс прикажуваат упорност, одлична комуникација и светла перспектива. Дали ова се наоѓа во Библијата? Не! Сепак, птицата симболизира надеж и е потсетник дека и христијаните можат да се соочат со прогонство, но како и птиците, можат да ги надминат ситуациите со кои се соочуваат.

Многу христијани се чувствуваат убедени дека ако Блу ​​Џеј се појави во нивниот двор, позитивно работите ги чекаат понатаму.

Блу Џеј во афроамериканскиот фолклор

Во афроамериканскиот фолклор од југот на Соединетите Американски Држави, синиот џеј се сметаше за духовен поглед и се вели дека бил суштеството кој го донел првиот „ронки“ или „нечистотија“ за да ја создаде земјата кога светот бил покриен со вода.

Иако синиот џеј имаше и темна страна во голем дел од нивниот фолклор. Се вели дека синиот џеј носи гранчиња во пеколот за да го поттикне „пеколотпожари“ секој петок како некаква казна или справување со ѓаволот. Често се сметаше за измамник со лоши намери или предизвикува проблеми дури и со добри намери.

Blue Jays како духовни животни & засилувач; Тотеми

Кога станува збор за создавање долгорочни врски, духовните чувари на Блу Џеј напредуваат. Со водичот на синиот џеј дух, луѓето обезбедуваат силно чувство на посветеност и упорност.

Духовно животно

Како духовен водич, сините сојови ќе останат верен учител и останете со вас додека не ја завршите вашата потрага. Водичот со синиот џеј дух ве штити од негативните енергии и ви покажува како да бидете прилагодливи и снаодливи.

Како личност со Синиот Џеј како духовно животно, можете да изберете да се прикажете преку говор наместо физичка интеракција. Синиот џејс дух ви помага да зборувате со самодоверба и поттикнува добро осмислени разговори кои се јасни по значење.

Блу Џеј како тотем

Ако сте родени со синиот џеј тотем се вели дека секогаш ќе бидете љубопитни, ќе сакате да пробувате многу нови работи и да имате нови искуства.

Оние родени под синиот џеј тотем се заштитнички настроени кон своето семејство и жесток бранител на оние што ги сакаат.

Симболизам на домородните американски Блу Џеј

Сините џејови честопати беа негативно гледани од домородните Американци поради нивното бучно и агресивно однесување. Во некои племиња нивната улогаво приказните беше како озборувач, силеџија или дури и крадец. Меѓутоа, во другите племиња како што се Чинук и Чехалис, синиот џеј бил измамник, но не и злобен. Се сметаше за добронамерно и корисно за луѓето, но и невнимателно и глупаво.

Blue Jays се сметаа за озборувачки, горди, помпезни и алчни птици поради нивното гласно чврчорење. Некои племенски водачи сметаа дека гледањето на Блу Џеј во близина на домот сигнализирало дека поединци се замислуваат против нив на омразен начин бидејќи сините џејови се гледале како лажговци и измамници.

Позитивна симболика на Блу Џеј

Меѓутоа, не е сè само пропаст и мрак со сини жаји. Едно од најчестите верувања во религијата на домородните Американци е дека Blue Jays се појавуваат пред изгрејсонце или штом зајде сонцето. Тоа означува значителни промени и ги охрабрува луѓето да се подготват за она што е следно.

Интересно е да се забележи дека домородните Американци ги користат сините чаши како позитивен знак. Клановите на Источните Вудлендс ги сметаат сините сојки како симбол на успех и среќа.

Бидејќи тие се испитувачки птици кои се осмелуваат на секакви временски услови, тие често се користат како симбол за „Големата мистерија“.

По смртта, луѓето низ западните и северозападните региони потпирајте се на Блу Џејс за да им помогне да го најдат својот пат до следниот живот. Тие се таму за да им помогнат на оние кои се изгубени или немаат поим каде треба да одат на прво место.

Блу ЏејСимболизам на тетоважа

Тетоважата со сина џеј покажува дека сте личност со храбар и храбар дух. Некои од најчестите значења на тетоважите на синиот џеј се:

 • Бестрашност
 • Доверба
 • Упорност на духот
 • Интелигенција и умност
 • Да се ​​муабети и зборливи
 • Да се ​​биде заштитник на семејството

Заклучок

Блу џејите имаат долга историја да бидат смели птици, без разлика дали се гледаат како измамникот или заштитникот. Духот на синиот џеј може да не потсети да ја пронајдеме нашата внатрешна самодоверба и да се претставиме пред светот со искреност, сила и јасност. Тие исто така можат да не потсетат да внимаваме не само за нашите најдобри интереси, туку и да се грижиме за оние околу нас.

Без разлика дали правите тетоважа на Блу Џеј или се обидувате да дешифрирате сон за нив, тоа не Те боли да читаш и да добиеш појасно разбирање. Се надеваме дека нашето длабинско истражување се покажа корисно.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.