Што користат птиците за да ги градат своите гнезда? (Примери)

Што користат птиците за да ги градат своите гнезда? (Примери)
Stephen Davis

Содржина

Робини, други птици кои обично користат кал за да ги конструираат темелите на своето гнездо се ластовички од штала (Hirundo rustica), ластовички од карпи (Petrochelidon pyrrhonota) и феби (Sayornis phoebe).

Која птица користи вештачки влакна за гнездо ?

Машки Балтимор ориолптиците користат гранчиња за гнезда?

Повеќето птици користат гранчиња за да создадат структура за гнездото и да додадат други слоеви материјали. На пример, куќните венци (Troglodytes aedon) користат гранчиња за да направат основа за креветот и користат гранчиња како бариера помеѓу влезовите во шуплината на дрвјата и нивното гнездо. Тие ќе користат помеки материјали како трева и пердуви за да создадат гнездо како чаша што го градат во вдлабнатината на слојот од гранчиња.

Исто така види: 12 птици со долги опашки (со фотографии)Северно кардинално гнездо

Гнездата на птиците се важни и тие треба да бидат безбедни. Птиците користат гнезда за да ги заштитат и инкубираат своите јајца, како и да ги одгледуваат своите новородени пилиња. Не само што треба да ги засолнат своите младенчиња од предатори, туку и од различни временски услови. Значи, за да ги направат своите домови безбедни, што користат птиците за да ги градат своите гнезда? Различни видови птици различно ги дизајнираат своите гнезда и користат низа материјали за изградба. Прочитајте за да дознаете повеќе за различните материјали што ги користат различните видови, вклучително и она што не треба да се остави за птиците.

Што користат птиците за да ги градат своите гнезда?

Птиците градат различни видови гнезда користејќи разни материјали. Гнездата може да бидат во облик на чаша, куполи, лебдечки гнезда, нишала или гнезда во облик на кошница. Некои видови користат повеќе материјали за различни слоеви на гнездо, од основата до страните. Најчестите материјали што птиците ќе ги користат за градење гнезда се:

 • Стапчиња и гранчиња
 • Мртви лисја
 • ленти од кора
 • Пердуви
 • Сува трева
 • Засади пената
 • Борови иглички
 • ленти од кора
 • Кал
 • Мос
 • Слама

Некои птици, како што е големиот ловец на муви (Myiarchus crinitus), понекогаш користат змиска кожа за своите гнезда. Ќе го исткаат на страните и ќе остават парче во гнездото за да ги одвратат верверичките да влезат во гнездата. Малите птици, како што се колибри (Trochilidae) ќе користат пајакова свила бидејќи е еластична, леплива и цврста.

Што еСекој вид користи различни материјали, така што ќе им дадете повеќе работа на птиците ако треба да ги отстранат материјалите што не ги сакаат од куќичката за птици.

Кои материјали се лоши за гнездата на птиците?

Иако некои работи може да изгледаат како да се корисни за птицата да ги користи за да го изгради своето гнездо, тие не се за повеќето видови. Сакате да избегнете гаснење:

 • Лама
 • Пластични шипки
 • Алуминиумска фолија
 • Целофан
 • Вазот за сушење

Иако влакненцата на машината за сушење може да изгледа како добар материјал за гнездење, таа ја впива водата и може да има нездрави хемикалии, како што е преостанат омекнувач или детергенти. Спротивно на тоа, можете да изгаснете кучешко или овчо крзно. Животинските влакна се издржливи и не ја впиваат водата толку многу.

Дали памукот е безбеден за птиците?

Не навистина. Треба да избегнувате памук како „пената“ за птиците да го користат за гнезда. Памукот обично се прави синтетички и може да има небезбедни токсини за птиците. Сепак, можете да исфрлите природни влакна како суров памук, волна или коноп. Погрижете се должините да не се долги ако вадите врвка или канап, бидејќи тие можат да ги заплеткуваат и да ги повредат птиците. Најдобро е да се извадат ленти со ширина од 1 инчи кои се долги под 6 инчи.

Исто така види: Какво семе од птици сакаат кардиналите?

Заклучок

Различните видови птици користат различни материјали за да ги градат своите гнезда. Некои дури користат змиска кожа или пајакова свила. Сепак, најчестите материјали се мртвите лисја или тревата, гранчињата, растителниот пената и сламата. Додекаможе да ставите материјали за гнездење за птиците да ги соберат, проверете дали се безбедни и соодветни, како што се природни материјали кои немаат токсини.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.