Што јадат бебињата колибри?

Што јадат бебињата колибри?
Stephen Davis

Ниту еден друг вид не ја содржи фразата „мал, но моќен“ исто толку добро како колибри. Додека се восхитуваме на малата големина на овие птици, честопати нè наведува да размислиме колку мало мора да биде нивното гнездо. И тие ситни јајца! И малку бебиња! Бидејќи не ги гледаме кај нашите колибри, што јадат бебињата колибри?

Новородени колибри

Откако женката е импрегнирана од мажјакот, таа сама треба да конструира гнездото и подигање на младите. На една женка и треба околу една недела да го изгради своето малечко гнездо во облик на чаша. Гнездата се направени од мов, лишаи, растителни влакна, парчиња кора и лисја и свила од пајажина. Обично се снесуваат две јајца, но понекогаш само едно. Ако се изведат две пилиња, шансите за преживување се зголемуваат бидејќи тие можат да помогнат меѓусебно да се загреат додека мајката е надвор од гнездото и фаќа храна.

Бебињата од колибри се многу мали. Тие тежат помалку од еден грам и се долги само околу 2 сантиметри. Кога за прв пат се родиле нивните очи остануваат затворени и немаат пердуви. Ќе поминат околу две недели пред да почнат да им се отвораат очите и да почнат да растат пердувите.

Исто така види: Што користат птиците за да ги градат своите гнезда? (Примери)

Должината на времето додека бебињата не го напуштат гнездото малку варира помеѓу видовите. Генерално, повеќето бебиња од колибри го напуштаат гнездото околу три недели по изведувањето.

Како јадат бебињата колибри

Колибрите имаат посебна кеса во грлото наречена култура.Културата во основа е џеб во хранопроводникот каде што може да се складира храната. Возрасните можат да го користат ова за да соберат дополнителна храна за да ја зачуваат за подоцна. Храната во културата треба да се ослободи до желудникот за всушност да се јаде и вари. Корисна карактеристика во деновите кога е тешко да се најде храна. Женките колибри, исто така, можат да го користат својот род за собирање храна за да ги нахранат своите бебиња.

Многу денови по испилувањето, очите на младите колибри остануваат затворени. Слушањето чврчорење, чувството на вибрации во гнездото направено со нејзиното слетување или во воздухот од нејзините крилја, се начини на кои бебињата можат да почувствуваат кога нивната мајка е близу. Кога ќе ја почувствуваат, ќе ги извадат главите од гнездото и ќе ја отворат устата за да примат храна.

Кога бебињата ќе ја отворат устата за да молат за храна, мама ќе го вметне својот клун во устата и ќе ја исфрли содржината од нејзиниот род во нивното грло. Храната во културата не стигнала до нејзиниот стомак и затоа останува несварена за време на хранењето.

Исто така види: Научете како да привлечете златници со овие 6 совети

Што јадат бебињата колибри

Бебињата колибри јадат мали инсекти и нектар, кои им ги дава мајката. Хранењето ќе се случува во просек 2-3 пати на час. Процентот на инсекти наспроти нектар што им се дава на младите може да варира во зависност од видот и живеалиштето. Сепак, важно е да се хранат што повеќе инсекти. За време на растот и развојот на бебињата им требаат многу хранливи материи, протеини и мастинектар сам не може да обезбеди.

Малите пајаци се едни од омилените инсекти на колибри за фаќање. Колибрите ќе јадат и комарци, комарци, мушички, мравки, вошки и грини. Тие можат да ја користат својата долга сметка и јазик за да ги откорнат инсектите од гранките и лисјата. Тие исто така се многу вешти во фаќање инсекти во воздух, практика наречена „хокинг“.

Како што младенчињата стареат и го напуштаат гнездото, мајката може да продолжи да им помага да ги храни уште 1-2 недели. Се разбира, истовремено помагајќи им да ги научиме како сами да најдат храна. Проверете ја нашата статија за тоа како да ги нахраните колибрите со инсекти за да им помогнете да обезбедите храна за колибрите во вашиот двор.

Други написи од колибри во кои можете да уживате

 • 20 растенија и цвеќиња кои ги привлекуваат колибрите
 • Најдобри бањи за птици за колибри
 • Кога да ги исклучите вашите колибри (во секоја држава)
 • Факти, митови и ЧПП за колибри

Што да направите со напуштените бебиња колибри

Се плашат сите љубители на природата, да најдат напуштено бебе птица. Многу е тешка и деликатна работа да се грижиш за бебе колибри. За жал, дури и најдобронамерните луѓе може да завршат обидувајќи се и не успеваат да спасат птица на која не и требаше спас. За да избегнеме да предизвикаме штета, ајде прво да разговараме како да кажеме дали гнездото е навистина напуштено. Потоа ќе наведеме совети од проектот Wildlife на San Diego Humane Society за тоа како да се грижиме за бебетоколибри додека наоѓаат стручна помош.

Како да препознаете дали гнездото на колибри е напуштено

Најголемата загриженост доаѓа од гледањето бебиња во гнездо без родител во видот. Кога бебињата се ново изведени и немаат пердуви, мајката треба постојано да седи на гнездото за да ги загрее пилињата. Меѓутоа, штом пилињата почнаа да ги растат сопствените пердуви (околу 10-12 дена по излегувањето), ова драстично се менува.

Бебињата сега можат да се загреат и таа нема потреба да седи на гнездото. Всушност, таа често останува подалеку од гнездото поголемиот дел од времето (ден и ноќ) за да избегне да го привлече вниманието на потенцијалните предатори . Мама го посетува гнездото неколку секунди за да ги нахрани младенчињата, а потоа повторно е исклучена. Овие посети на хранење може да траат само неколку секунди. Обично ова се случува неколку пати на час, но во некои околности времето помеѓу посетите може да биде долго и еден час или повеќе.

Можете да видите како загрижениот набљудувач на гнездото лесно може да пропушти да ги види овие брзи хранење и да верува дека мајката повеќе не се враќа. Треба постојано да гледате гнездо два часа пред да одлучите дали возрасното лице се враќа.

Исто така, немојте да бидете измамени од тивки бебиња . Ако сте под впечаток дека тивките бебиња кои не црцорат значи дека се болни, размислете повторно. Молчењето е уште еден одбранбен колибриимаат против предатори, тие не сакаат да привлечат погрешно внимание. Тие често ѕиркаат и цврцорат кога мама ќе дојде да ги нахрани, но брзо повторно молчат додека не се врати. Всушност, бебињата од колибри кои постојано испуштаат звуци десет или повеќе минути без родител на повидок може да укажуваат на тоа дека се во неволја.

Ако најдете колибри за шрафирање

Денчето е новородено (стар 0-9 дена) и ќе има сива/црна кожа без траги од пердуви или само пердуви со игли не се меки и изгледаат како мали цевки.

 • Не обидувајте се да ги храните овие бебиња, повикајте помош што е можно поскоро
 • Обидете се и држете го бебето во гнездото
 • Ако гнездото не е достапно линија мал сад со марамче и држете го бебето топло така што ќе го чувате во близина на светилка што произведува топлина.
 • Внимавајте да не се прегрее, ако бебето дише со отворена уста или го истегнува вратот, премногу е топло, намалете ја топлината.

Ако најдете колибри за гнездење

Гнездата се стари 10-15 дена. Тие ќе можат малку да ги отворат очите и да изгледаат како да имаат некои пердуви. Како што дискутиравме погоре, ова започнува временскиот период кога мама ќе биде далеку од гнездото поголемиот дел од времето. Таа ќе се врати неколку секунди за да ги храни бебињата барем еднаш на час, често и повеќе. Гледајте го гнездото два часа директно пред да утврдите дека не се враќа.

 • Ако падне од гнездото, изберетенагоре внимателно и вратете ги во гнездото. Ако се чини дека гнездото е преплавено со инсекти како мравки кои може да им наштетат на бебињата, направете вештачко гнездо и ставете го во близина.
 • Откако ќе ги вратите малите птици во гнездото, внимавајте да се уверите дека мајката се враќа да ги нахрани
 • Ако се утврди дека гнездото е напуштено, може да се храни со шеќерна вода (нектар). додека рехабилитатор не може да ги земе птиците. Користете капалка за да капнете три капки во устата на бебето на секои 30 минути. Секој нектар што ќе се истури врз птиците мора веднаш да се избрише или нивните пердуви ќе станат премногу лепливи и заматени. Не давајте нектар подолго од 72 часа.

Ако најдете сколовранец што е предново

Предновородените колибри (стари 16+ дена) имаат полни пердуви и речиси се подготвени да го напуштат гнездото. Тие почнуваат да истражуваат и често се наоѓаат на земја откако паднале од гнездото. Ако можете да го видите гнездото, ставете ги назад внатре и гледајте да се врати мама.

 • Ако ги оставите, можете да давате 5 капки нектар на секои 30 минути додека рехабилитатор не може да ги земе.
 • <. 10>Секој нектар што ќе капе на птиците ќе треба да се избрише
 • Не давајте нектар повеќе од 72 часа

Во сите случаи правите итна помош за птицата додека се обидува да најде локален рехабилитар кој може или да ви даде професионален совет или да ја однесе птицата за нега. Важно е да оставите обученипрофесионалци ги одгледуваат овие млади птици. Еве неколку линкови кои може да ви помогнат да најдете рехабилити во ваша близина. Сепак, овие списоци често не се ажурираат, а пребарувањето на интернет за „рехабилитација на дивиот свет + вашата држава“ или проверка на страницата на одделот за диви животни на вашата државна влада може да даде подобри резултати.

 • Дивичникот за рехабилитација на дивиот свет во САД
 • Групи за спасување на дивиот свет
 • Локација на рехабилитатори на дивиот свет по држави

Заклучок

Бебе колибрите не се во можност да ловат за сопствена храна додека не наполнат околу 3-4 недели. Во меѓувреме, мама ги храни со комбинација од мали инсекти и нектар, исто како што јаде. Таа ќе ги храни со враќање на храната складирана во нејзиниот род. Штом бебињата ќе ги пораснат сопствените пердуви, тие го поминуваат поголемиот дел од своето време сами, тивко дремејќи во гнездото, додека мама ги посетува само за да остави малку храна. Осигурајте се дека сте сосема сигурни дека гнездото е напуштено пред да интервенирате во име на птиците. Доколку е потребно, нахранете редовен нектар од колибри додека контактирате со рехабилитација на диви животни.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.