Што јадат бебињата Chickadees?

Што јадат бебињата Chickadees?
Stephen Davis

Chicadees може да пружат повеќечасовна забава доколку имаат поставено гнездо во близина на вашиот дом. Гледањето на овие ситни птици како летаат напред-назад цел ден, носејќи им храна на своите пилиња, е неизмерно задоволувачко. Што и да ги хранат тие бебиња, мора да има неисцрпна залиха од тоа, бидејќи тие ги хранат со речиси постојан прилив на храна со недели. Значи, што јадат бебињата на младенчињата?

Што јадат бебињата?

Бубачки, бубачки и повеќе бубачки. Гасеници, црви, пајаци, муви и што друго можат да фатат родителите. Се чини дека гасениците се омилени, а пајаците се на второ место.

Како и нивните родители, малите кокошки сакаат да јадат инсекти. За волја на вистината, тие веројатно не се премногу пребирливи за тоа какви инсекти јадат и со задоволство ќе ги проголтаат сите бубачки што ќе им донесат нивните родители. Имањето протеини и масти обезбедени од инсекти е многу важно за растот и развојот на младите пилиња.

Колку јадат младенчињата?

Бидејќи се чини дека нивните родители никогаш не престануваат да ги хранат во текот на денот, бебињата мора да јадат многу. Всушност, се проценува дека потребни се помеѓу 6.000 и 9.000 гасеници за да се одгледува потомство од околу пет пилиња!

Растечките птици имаат бескрајни апетити и тие ќе продолжат да јадат се додека нивните родители продолжуваат да носат Храната. Младите пилиња ги хранат нивните родители од отворот, во текот на целиот периодгнездење, па дури и 2-4 недели откако ќе го напуштат гнездото. Ако имате градина, гнездото на кокошките во близина мора да биде огромна помош бидејќи тие веројатно ќе ги изедат сите штетници од инсекти пред да забележите дека се таму.

Кога бебињата штотуку ќе се изведат и треба да се чуваат топло додека не им влезат пердувите, мажјакот ќе го направи најголемиот дел од собирањето храна. По една недела, женката почнува повеќе да го напушта гнездото и да помага во ловот, а околу две недели и мажјаците и женките подеднакво ловат.

Зошто јадат толку многу гасеници?

Внимателните набљудувачи забележуваат дека гасениците се една од најчестите намирници што родителите им ги враќаат на малите кокошки . Иако не сме сигурни зошто, тоа веројатно не е затоа што гасениците се похранливи или со подобар вкус од другата достапна храна.

Напротив, тоа е главно случајност. Кокошките обично ги одгледуваат своите пилиња во исто време од годината кога гасениците се надвор, пред да се завиткаат во нивните кожурци и да се преобразат во пеперутки. Како резултат на тоа, има многу гасеници наоколу и тие се прилично лесно да се фатат во споредба со многу други инсекти. Така, тие завршуваат да станат голем дел од исхраната на бебешкото наплето.

Дали кокошките јадат други работи?

Покрај гасениците, наплетите ќе јадат речиси секој инсект или пајалов што можат да го фатат. Пајаците се уште една вообичаена храназа бебиња пилиња. Родителите ќе земат сè што можат додека се обидуваат да бидат во чекор со ненаситните апетити на нивните бебиња.

Возрасните пилиња јадат и многу инсекти, но ќе јадат и овошје и семиња. Тие навистина се свртуваат кон тие извори на храна само во есен и зима, кога инсектите се ретки, а дотогаш бебињата ќе пораснат и ќе го напуштат гнездото. Тоа значи дека јадат само инсекти додека целосно не пораснат.

Како Chickadees фаќаат толку многу бубачки?

Chickadees се мали и брзи, исто како и инсектите што ги јадат. Тие понекогаш ќе ги фатат во воздухот, но почесто скокаат по гранките на дрвјата барајќи полесен плен како гасеници. Дури е познато дека висат наопаку од гранките додека ловат.

Често ќе видите возрасни кокошки со повеќе бубачки во клунот. Бидејќи нивните пилиња можат да јадат речиси без престан, тие често зграпчуваат онолку бубачки колку што можат да соберат во устата на секое патување. Тие ќе продолжат да ловат покрај гранките на дрвјата додека или не можат да најдат бубачки или не можат повеќе да се сместат во устата, а потоа ќе се вратат во гнездото.

Како да ги нахраните бебињата

Доколку треба да нахраните бебе наут, користете мешавина од влажна храна за кучиња/мачки, влажна/киснат оризова житарка и тврдо варена жолчка од јајце. Сето тоа се разредува со вода и се меша во паста и се става преку капка за очи. Сепак, генерално, не треба да се обидувате да го правите тоасебе, а зошто ќе зборуваме подолу.

Не претпоставувајте дека е напуштено гнездото со кокошки без видливи родители. Во повеќето случаи, возрасните наоѓаат храна во близина и периодично се враќаат за да ги нахранат младите. Понекогаш хранењето може да биде брзо, а возрасните ќе застанат само една минута пред да заминат за повторно да најдат храна. Бидејќи лесно може да го пропуштите овој брз процес, ќе мора да гледате гнездо без престан (не неколку минути во исто време) барем неколку часа пред да можете да одредите дали бебињата се потенцијално напуштени.

Исто така види: 12 птици со долги вратови (со фотографии)

Контактирање со експерт за рехабилитација на диви животни

Ако сте утврдиле дека родителите не се враќаат, важно е да контактирате со квалификуван рехабилитатор на птици. Во многу држави, само сертифицирани специјалисти за рехабилитација смеат да поседуваат диви птици. Да не зборуваме дека тие се обучени точно како да се грижат за секој вид.

Грижата за бебиња птици може да биде многу време и специфична. Многу гнезда треба да се хранат на секои 20 минути или така за 12 до 14 часа на ден! Тоа е многу постојано време и внимание. Ним им е потребна и урамнотежена исхрана со доволно протеини и хранливи материи за да растат правилно. Ова е причината зошто знаењето и стручноста на рехабилитар е нивниот најдобар залог за опстанок.

Ако стапите во контакт со рехабилитатор кој не може веднаш да ги однесе кокошките, тие може да ве упатат како да се грижите за нивдодека не можат да ги подигнат. За да најдете рехабилитатор во ваша близина, на Google пребарувајте го името на вашата држава плус „рехабилитација на дивиот свет“ или проверете ја страницата на одделот за животна средина на државите за список на лиценцирани рехабилити.

Како да се привлечат возрасни копачки

Бидејќи тие јадат толку многу бубачки, многу луѓе сакаат да привлечат кокошки во нивните дворови со надеж дека ќе ја задржат популацијата на инсекти. За среќа, привлекувањето кокошки е прилично лесно. Тие се една од најхрабрите и најљубопитни птици во дворот.

Едноставна храна за птици ќе го направи трикот. Chickadees јадат повеќето видови на семки, а особено уживаат во семките од црн сончоглед. Ако има кокошки во вашата област, тие веројатно ќе го најдат брзо.

Поставувањето куќичка за птици е исто така добар начин да се привлечат кокошки. Возрасните почнуваат да бараат места за гнездење кон крајот на зимата, па токму тогаш треба да поставите куќарка за птици. На тој начин го минимизирате ризикот да се населат други птици. Идеалната куќа за птици ќе има влезна дупка од една до една и четвртина инчи која е центрирано шест инчи над подот на куќичката за птици.

Заклучок

Бебињата пилиња јадат голема количина бубачки, особено гасеници. Тие ќе поминат низ илјадници од нив пред целосно да пораснат, и ќе продолжат да ги јадат како возрасни, иако нивната исхрана станува поразновидна.

Исто така види: 15 видови птици кои јадат змии (слики)Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.