Штала против забранет був (клучни разлики)

Штала против забранет був (клучни разлики)
Stephen Davis

Бувовите се неостварливи, што ги прави ретки можностите правилно да се идентификуваат. Оваа статија ќе даде споредба помеѓу Амбарот и Забранетиот Був, па кога ќе ја добиете таа среќна можност, ќе можете да ги идентификувате со сигурност!

Оваа статија ќе ви даде совети за тоа што да барате и слушате кога ќе се соочите со можност за лична карта, како и малку од историјата на животот за секоја птица.

Штала против забранет був

Овие две бувови немаат многу впечатливи физички сличности, но за некој кој е нов во птичјето или не е запознаен со светот на бувовите, конфузијата не е невообичаена.

Нивните имиња се слични, што може да биде доволно за да ја отфрли вашата способност правилно да ги идентификувате! Откако ќе ги погледнете сликите за секој вид подолу, ќе видите дека тие се всушност сосема различни и лесно се разликуваат.

Ајде да погледнеме што ги прави овие птици уникатни.

Амбарска був

Амбарна бувособено пребирливи, и може да се најде во пасишта, пустини, мочуришта, земјоделски полиња, шумски ленти, шуми, ранчови, четкасти полиња и предградија и градови. Сакаат да се гнездат во темни, тивки шуплини, без разлика дали се создадени од вештачка страна (како штала) или природни.

Исхрана

Тие сакаат да се хранат претежно со мали цицачи. Некои од најчестите оброци се глувци, волчиња, леминзи и стаорци, но тие ќе јадат и зајаци и лилјаци. Познато е дека чуваат неколку од овие плен во гнездото додека се инкубираат за да ги хранат своите бебиња кога ќе се изведат.

Опсег

Амбарните бувови се наоѓаат во текот на целата година низ САД, но популацијата се намалува во густината колку подалеку одите на север.

Идентификување ознаки

Овие бувови се навистина прилично убави, и покрај тоа што сугерираат некои од нивните имиња. Тие се златно бледи на врвот со меко лице во облик на срце. Нивните очи се темни, а стомаците се целосно бели, што им дава духовит изглед.

Забранета був

Должина : 21 во

Тежина : 16,6 – 37,0 oz

Исто така види: Колку често треба да го чистам мојот хранител за колибри?

Распон на крилја : 39,0 – 43,3 во

Бувовите со решетки се членови на семејството „вистински був“ и родот „дрвен був“. За прв пат е снимен во 1799 година од Бенџамин Смит Бартон и го добил името по шарите на стомакот.

Живеалиште

Овие бувови сакаат зрели листопадни шуми кои имаат мешани видови и униформни иглолисни шуми. Особено сакаат мочурливобласти или други водени површини.

Исхрана

Забранетите бувови имаат разновидна исхрана која вклучува мали цицачи, птици, влекачи, водоземци, риби и безрбетници. Ќе се качат над вода чекајќи ги рибите и луновите, па дури и ќе одат во плитките води за да фатат некои.

Опсег

Овие птици ги населуваат источните делови на САД, трагајќи нагоре и низ бореалните шуми во Канада. Нивниот опсег се протега надолу во Вашингтон и Орегон. Тие се жители преку целата година.

Идентификување ознаки

Оваа буцкава птица има шарен кафеав и бел грб и крилја. Нивните бледи стомаци имаат изразени кафени ленти кои се протегаат надолу од вратот. Очите им се целосно темни.

Исто така види: Како да ви веруваат дивите птици (корисни совети)Можеби ќе ви се допадне и:
  • Интересни факти за бувовите во штала
  • Убави факти за големите рогови бувови

7 разлики помеѓу шталата и забранетите бувови

1. Бувовите во штала имаат шушкав глас

Бувовите во штала имаат груб, врескав повик што не звучи многу како був. Забранетите бувови имаат подлабок повик „кој готви за тебе“ што може да звучи како куче од далеку.

2. Бувовите во штала се генерално побледи

Покрај тоа што и двајцата имаат темни очи, тие изгледаат многу различно. Амбарските бувови се многу бледи во споредба и им недостасуваат сите темни шаренило и ленти што ги имаат Barred бувовите.

3. Забранетите бувови се повисоки

Бувовите со решетки се речиси половина стапки повисоки од Бувовите. Интересно е што распонот на крилата им еспоредливи.

4. Забранетите бувови паѓаат на својот плен

Забранетите бувови ќе чекаат на седалото и ќе го спуштат својот плен, додека бувот од штала ќе се вивне низ полињата за да им ги грабне оброците.

5. Забранетите бувови имаат помали спојки

Забранетиот був ќе има само 1-5 бебиња во спојката, но бувот со решетка може да има од 2 до 18 години!! Просекот за був од штала е приближно 5-7.

6. Забранетите бувови имаат помалку потомство

Забранетиот був ќе има само едно потомство годишно, но Бувот ќе има 1-3. Тие може дури и да продолжат да се размножуваат во текот на целата година.

7. Бебињата од плевната був се држат подолго

Гнездата од штала ќе останат со своите родители 50-55 дена. Забранетите гнезда на бувови висат само 28-35 дена.

Заклучок

По споредбата на овие птици, прилично е лесно да се види дека единственото нешто слично кај нив е нивното име! За некој што не е птичар, би можело да биде прилично лесно да се измешаат.

Се надеваме дека овој водич ви помогна да научите нешто ново за овие бувови!
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.