Сè за гнездата на колибри (факти за гнездо: 12 видови)

Сè за гнездата на колибри (факти за гнездо: 12 видови)
Stephen Davis
потоци. Нивните гнезда можеби изгледаат малку повеќе како грутка вегетација отколку почисто изградените гнезда на други видови. Материјалите за гнездо се состојат од треви, лисја, растение, ленти од кора и пајажина. Познато е дека нивните гнезда се наоѓаат дури и на алишта!Колибри со широка сметка на гнездотие претпочитаат за гнездење (за што ќе разговараме подолу).

Факти за гнездото на колибри – 12 вообичаени видови

Иако има многу заеднички работи помеѓу гнездата на колибри, секој вид ги прави работите малку поинаку. Ова често се должи на условите на животната средина присутни во различни региони на земјата. Ајде да погледнеме во 12 од најчестите северноамерикански видови колибри.

1. Колибри со рубин грло

Големина на гнездото: 2 инчи ширина, 1 инч длабоко

Јајца по спојка: 1-3

Број на спојки годишно: 1-2

Гнездата на колибри со рубин грло најчесто се направени од влакна од трн или глуварче и се држат заедно со свила од пајак и/или борова смола. Надворешноста на гнездото е покриена со лишаи и мов. Изградбата на гнездо трае околу 6-10 дена. Главно се избираат надолни, тенки гранки од листопадни дрвја, но понекогаш и борови. Поставувањето е околу 10-40 стапки над земјата. Тие може дури и да ги балансираат своите гнезда на синџири или продолжни кабли, како што се светлата со жици од вратата.

Колибри со рубин грло го гради своето гнездоГнездата често се гледаат на мали, хоризонтални мртви гранки кои се изложени под крошната. Се користат меки растителни влакна, пајакова свила и влакна од кожурец, а ѕидовите на гнездото се подебели за поладна средина и потенки во потоплите области. Како што бебињата растат се поголеми, гнездото може да се протега околу нив за да стане поплитка, поширока чаша.

5. Allen's Hummingbird

Гнездо Големина: 1,25 внатрешен дијаметар

Број на спојки годишно: 1-3

Allen's избира гнездото обично е 2-50 стапки над земјата и сака да гради во близина на засенчени потоци. Некои вообичаени места за гнезда вклучуваат Даглас ела, грмушки од капини, чемпрес и дрвја од еукалиптус. На женката на Ален и се потребни околу 7-13 дена да го изгради своето гнездо. За мек растителен материјал, тие често избираат влакна од врби и сончоглед. Честопати, колибрите Ален ќе градат ново гнездо точно на старото, или ќе крадат материјал од старите гнезда кога го градат нивното ново.

Колибрите на Ален седи на нејзиното гнездо

Иако многумина од нас виделе колибри, па дури и ги хранат во нашиот двор, малкумина од нас некогаш ќе забележат гнездо на колибри. Овие добро скриени, ситни гнезда може да изгледаат прилично мистериозно. Ова остава многу љубители на колибри со прашања за тоа како изгледаат гнездата и како овие мали птици ги градат и ги одгледуваат своите млади. Во оваа статија ќе погледнеме како и каде се градат овие гнезда и многу други факти за гнездата на колибри.

Гнездо на колибри

Ајде да го разгледаме процесот на градење гнездо, вклучувајќи локација, материјали и конструкција.

Избор на локација за гнездо

Најважното внимание на женката колибри при изборот на локација за гнездо е заштитата на јајцата. Затоа, таа ќе избере место каде што мисли дека ќе биде потешко да стигнат предаторите.

Мора да се земе предвид и цврстата основа за гнездото. Силните ветрови и дождот можат да претставуваат закана, па затоа се избира локација каде гнездото ќе остане стабилно дури и при лоши временски услови. Колибрите често ја избираат точката на поврзување или „Y премин“ на гранката за да помогнат во стабилноста. Се верува дека тие ја тестираат цврстината на локацијата со слетување на локацијата неколку пати.

Секој вид има претпочитања за видот на дрвото, грмушката или растението на кое сака да се гнезди, како и за тоа колку е високо од земјата. Подолу ќе разговараме за повеќе специфики за обичните видови.највисок од сите северноамерикански колибри. Локацијата на гнездото е обично поблиску до крајот на гранката отколку стеблото на дрвото. Лисја, пердуви и мов се користат за изградба на гнездото, а лишаите се прикачени однадвор со пајажина.

11. Lucifer Hummingbird

Гнездо Големина: 1,8 инчи широк, 2,2 инчи висок

Јајца по спојка: 2

Број на спојки годишно: 1-2

Пустинска колибри каде што се наоѓа во САД, женките Луцифер ги градат своите гнезда на 2-10 метри од земјата на растенијата ocotillo, cholla и lechuguilla пронајдени покрај стрмните карпести падини. Гнездата се направени од растителни влакна како дабови мачки, исушена трева, цвет и лишаи. Понекогаш материјалот се краде од други гнезда на Луцифер, а гнездата може да се изградат на врвот на гнездото од претходните години.

12. Колибри со стомачен бивол

Големина на гнездото: 1,5 инчи широк, 1,6 инчи височина

Овие колибри од заливскиот брег ги градат своите гнезда во вилушка од мали дрвја и грмушки околу 3 до 23 стапки над земјата. Како и другите колибри, меките растителни материјали се користат за внатрешната чаша додека кората и лишаите се прикачени на надворешноста со пајажина.

Колибри собира гнездо материјал од мачка

Гнездо конструкција

Додека многу птици користат гранчиња, треви и кал за да ги градат своите гнезда, колибрите користат нежни растителни влакна за да изградат мека, но кадифена силна чаша. Тие започнуваат со платформа на гранката, често користејќи гранка во форма на Y или друго мало излегување од гранката како скелиња или точки за прицврстување.

Откако платформата е завршена, тие почнуваат да ги градат страните на гнездото нагоре со тоа што ќе застанат на средина и ќе додадат меки растителни влакна околу телото во круг. Нивниот долг тенок клун прави добра „игла за плетење“. Како што страните на гнездото стануваат повисоки, тие ќе го користат своето тело за да ги притиснат страните и да создадат форма на чаша. Користејќи ги своите стапала, тие ќе ги притиснат влакната во подебел материјал сличен на волна.

За да држат сè заедно, колибрите ќе користат пајакова свила што ја собираат од пајажината. Оваа цврста и леплива свила ќе помогне да се соберат меките влакна на чашата за гнездо, како и да се закотви на гранката. Со користење на овие меки и еластични материјали, гнездото ќе може да се протега додека бебињата стануваат поголеми.

Последниот чекор е „украсување“ на надворешната страна на чашата. Можеби за камуфлажа или само за дополнителна стабилност, колибрите често поставуваат парчиња мов, лишаи или лисја околу надворешната страна на чашата на гнездото.

За да го видите овој неверојатен процес во акција, проверетеова прекрасно видео од PBS.

Факти за гнездата на колибри

Ајде да нурнеме во некои факти и вообичаени прашања за гнездата на колибри.

1. Дали машкото или женското го гради гнездото?

Женките се гнездо што го градат и сами се грижат за јајцата и бебињата. Мајчинството е работа со полно работно време, една птица за колибри!

2. Кои растителни влакна се користат за создавање на гнездото?

Многу растенија произведуваат меки, нежни влакна во нивните цветови, мешунките, цветните пупки и главите на семињата. Некои од најпознатите и најпрепознатливите примери за ова се пичката врба, мачки, глуварче, памучно дрво и тополи.

3. Колку високо ги градат колибрите своите гнезда?

Ова всушност може да варира доста од вид до вид. Некои може да бидат на неколку метри од земјата, додека други ќе бидат од десет до дваесет метри над вашата глава. Подолу ги разгледуваме спецификите за секој вид подетално.

4. Колку е големо гнездото на колибри?

Големината на гнездото може да варира помеѓу големината на видовите колибри, но во најголем дел, големината на гнездото на американските видови е обично 1,5 – 2 инчи широк и 1 инч длабоко. Размислете за големината на топче за голф.

5. Колку јајца може да собере гнездото на колибри?

Повеќето колибри несат само помеѓу 1-3 јајца во исто време, а 2 е вообичаен просек. Многу гнезда имаат малку истегнување до нив поради мекиот нежен внатрешен простор и волјасе растегнуваат и се прошируваат малку како што бебињата растат.

6. Колку се големи јајцата од колибри?

Јајцата од колибри се неверојатно мали. Тие често се споредуваат со големина на морнарско гравче. На повеќето јајца им се потребни 2-3 недели за да се инкубираат.

7. Кога колибрите ги градат своите гнезда?

Во основа, многу брзо по враќањето од пролетната миграција. Во зависност од видот и колку далеку треба да мигрираат за да стигнат до нивните места за размножување, тоа може да започне во рана пролет или не до доцна пролет - почетокот на летото. Гнездењето е завршено до крајот на летото, така што младите колибри можат да пораснат до нивната целосна големина и да се упатат кон југ наесен со остатокот од нивниот вид.

8. Дали колибрите повторно ги користат старите гнезда?

Да, многумина го прават тоа. Познато е дека некои видови го прават тоа повеќе од другите како што се Коста или Калиопа. Старите гнезда може да се обноват, да се изградат на врвот или само да се расклопат и материјалите повторно да се користат за ново гнездо.

9. Дали гнездата на колибри имаат предатори?

Јајцата од колибри се многу мали, но сепак има многу суштества како змии, други птици, мали цицачи, па дури и мравки, кои би сакале да ги јадат. Дури и младите колибри кои сè уште не го напуштиле гнездото се изложени на ризик за гладни предатори.

10. Како можам да ги поттикнам колибрите да се гнездат во мојот двор?

Обезбедете хранителни нектар и/или растенија кои произведуваат нектар, бањи за птици привлечни за колибри и дрвја и грмушкии мов. Руфните гнезда може повторно да се користат следната година од која било жена, а не само од оригиналниот градител. Гнездата се градат и кај зимзелени и листопадни дрвја како јавор, бреза, кедар и бор. Гнездата се високи околу 10-30 стапки, а понекогаш може да постојат неколку гнезда на неколку метри едно од друго.

3. Anna's Hummingbird

Гнездо Големина: 1,5 инчи широк, 1 инч висок

Јајца по спојка: 2

Број на спојки годишно: 2-3

Колибрите на Ана бараат хоризонтални гранки во дрвјата или грмушките на околу 6-20 метри од земјата. Вообичаени места за гнезда вклучуваат даб, еукалиптус, сикамор, цврсти грмушки и понекогаш винова лоза. Ако е можно, тие ќе се обидат да градат во близина на извор на нектар. За меката чашка се користат опашка, врба, трн или дури и мали пердуви, врзани заедно со пајакова свила или кожурци од инсекти и покриени со лишаи и мов. Понекогаш се забележани мали парчиња боја на надворешната страна на гнездото. Градењето гнездо трае околу една недела. Понекогаш тие ја градат само основата на гнездото пред да ги снесат јајцата, а потоа продолжуваат да го градат гнездото додека ги инкубираат јајцата.

4. Колибри со црна брада

Големина на гнездото:

Јајца по спојка: 2

Број на спојки годишно : 1-3

Набљудуваните гнезда се наоѓаат на оддалеченост од 6 до 12 метри од земјата, но истражувањата не се сигурни дали постојат и повисоки гнезда, но само е потешко да се лоцираат.зимзелено дрво, трепетлика, грмушка од врба или евла околу 1-5 метри од земјата. Гнездата се изградени под надвисната гранка што ќе помогне да се загрее. Пајажина и газамер (фина свилена материја што се користи за правење мрежа) ја сочинуваат чашата на гнездото, додека лишаи, мов и кора се користат на надворешноста. Изградбата на гнездо трае околу 4-5 дена, а женката може да продолжи да додава во гнездото додека трае инкубацијата. Колибрите со широка опашка понекогаш повторно ги користат старите гнезда или градат над нив.

7. Costa's Hummingbird

Гнездо Големина: 1,25 инчи широк, 1 инч длабок

Број на спојки годишно: 1-

Коста често се смета за „пустинска колибри“ на југозападниот дел на САД. Своите гнезда ги градат во железно дрво, багрем, пало верде, чола и грмушки на околу 3-7 метри над земјата без многу покривање. Вообичаени материјали за гнездо што ги користи Costa’s се нежни делови од сончоглед, ленти од кора, мали лисја и лишаи. Додека Коста користи пајажина за да го држи гнездото заедно како и другите колибри, нивните гнезда имаат тенденција да бидат малку послаби. Тие можат да градат на врвот на старо гнездо.

8. Колибри со широка сметка

Големина на гнездото: висок 1 инч, внатрешен дијаметар 0,75 инчи

Исто така види: Најдобри хранење птици за сини птици (5 одлични опции)

Јајца по спојка: 2-3

Исто така види: Машки против женски сини птици (3 главни разлики)

Колибрите со широка сметка ги градат своите гнезда прилично ниско, на околу 3-5 метри од земјата на гранка од дрво или грмушка. Сакаат да изберат локација во близина на карпести излети или
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.