Птици кои пијат нектар од колибри

Птици кои пијат нектар од колибри
Stephen Davis
може да направите свој ориолски нектар на ист начин како што правите нектар од колибри, но да го направите малку помалку концентриран. Наместо 1:4 сооднос на шеќер и вода што го користите за колибри, користете сооднос 1:6 за ориоли. Се чини дека ова е стандард кај реномирани извори што сум ги видел.

Не најдов никаква информација која вели дека соодносот 1:4 ќе им наштети на ориолите, само дека 1:6 е поблиску до нивото на шеќер во овошјето што би го јаделе природно, па можеби е поздраво за нив на тој начин.

Дрвец

Дрвец се навикнати на слаткото уживање со сок од дрво, па не е изненадување што би ја пробале среќата со хранилката за колибри. Помалите видови, како што е Дауни, се вообичаен посетител. Речиси секоја година ги посетував моите колибри за колибри.

Меѓутоа, видов извештаи дека дури и големиот Norther Flicker ќе се напие голтка ако може да добие цврста основа. Ова понекогаш може да биде проблематично бидејќи клукајдрвците кои се особено одредени може да ги оштетат приклучоците за хранење или пчелните чувари кои се обидуваат да дојдат до нектарот.

Исто така види: 15 уникатни птици кои започнуваат со буквата О (слики)Гила клукајдрвец кај хранител на колибрихранилката нема да може да ги внесе клуновите во дупката и навистина да пие многу.

Некои можеби се само љубопитни или дури би можеле да бидат привлечени од мравки или инсекти кои го проверуваат хранителот. Ги посетив моите клукајдрвци и куќни сипки, но не ми направија никакви проблеми што можев да ги видам.

House Finch на хранење колибри

Многу од нас секоја пролет ставаат специјални хранилки за нектар за да се обидат да привлечат колибри во нашиот двор. Ако сте еден од тие луѓе, можеби се прашувате дали колибрите се единствената птица што сака да пие нектар. Дали има други птици кои пијат нектар од колибри?

Исто така види: 13 Примери на птици што се гнездат на земја (со слики)

Да, всушност постои прилично широк спектар на видови птици кои уживаат во слатката добрина на нектарот. Во оваа статија ќе дознаеме кои други видови птици можете да ги видите кај вашите колибри, па дури и што можете да направите за да ги поттикнете другите птици да пијат од хранилки за нектар.

Птици кои пијат нектар од хранилки за колибри

Шеќерот не е најлесното високо-енергетско задоволство да се најде во дивината. Колибрите еволуирале сè, од нивниот облик на клун до способноста за лебдење да ги искористат предностите на високоенергетскиот нектар што се наоѓа длабоко во цвеќињата.

Но, и другите птици уживаат во шеќер. Обезбедува брзи калории и енергија што помага да се храни нивниот висок метаболизам. Цветовите не се единствениот природен извор на шеќер. Сокот од дрвјата е извор во кој уживаат многу птици (и ние на нашите палачинки!). Одредени бобинки и овошја, исто така, содржат природни шеќери во кои уживаат птиците.

Поради тоа, често птиците кои веќе вградуваат сок и овошје во нивната исхрана се привлечени од нектарот на колибри.

Портокалова крунисана шипка кај хранител на колибринекаде да стои или да се фати за да се нахрани. Така, со одземање на седалата, можете во голема мера да ја намалите или елиминирате способноста на која било друга птица да пристапи до нектарот.Колибри пие додека лебди на хранење без костурсеверноамериканските птици што може да ги уловите обидувајќи се да испијат голтка од вашите колибри:
  • Orioles
  • Tanagers
  • Chickadees
  • Titmice
  • Сиви мачкини птици
  • Сипки
  • Дрвец
  • Вердини
  • Warblers
  • Избегнати или натурализирани папагали

Ориолите

Ориолите се можеби најчесто видените птици кај колибрите (добро, освен колибри!) Тие сакаат овошје и често луѓето ги привлекуваат во нивниот двор со ставање портокалови половини, грозје и желе. Затоа, не е изненадување дека тие би биле заинтересирани и за нектар.

Всушност, можете да купите хранилки за нектар специјално направени за ориоли, како овој убав од Perky Pet. Општата идеја за фидерот е иста, со некои мали измени дизајнирани за ориолски поголеми тела.

Ориолските хранилки имаат тенденција да имаат портокалова боја како привлечна боја, наместо црвената на колибри. Ориолскиот фидер ќе има и поголеми отвори за напојување за да се приспособат на нивната поголема големина на клунот. Вообичаено ќе има и поголеми костуми и може да вклучува место за ставање овошје или желе.

Балтимор Ориола кај хранител за нектарптици како што се ориолите и танаџерите.

Заклучок

Нектарот е извор на брза енергија во кој уживаат многу видови птици. Иако можеби нема многу да пијат од цвеќиња во дивината, кога ќе им се даде хранител за нектар, тие со задоволство ќе се напијат. Ова станува проблем само ако ги исплашат вашите колибри или предизвикуваат штета. Во тој случај, хранилката без костур или дополнителните хранилки за нектар во дворот треба да ви помогнат да ги избегнете вообичаените проблеми.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.