Пердуви на големи рогови бувови (ИД и факти)

Пердуви на големи рогови бувови (ИД и факти)
Stephen Davis

Содржина

секундарни помеѓу 18-22 см.

Што значи да се најде голем пердув со рогови?

Многу луѓе гледаат на средбата со був, дури и само со пердув, да има симболично значење. Бувовите долго време се поврзуваат со мудроста и можат да донесат порака за користење на сопствената интелигенција за решавање на некој проблем. Копајте подлабоко и истражете пред да избрзате до емотивни заклучоци.

Изгледа дека нивните големи очи гледаат низ сè, симболизирајќи ја вистината и искрено. Гледањето пердув од був може да биде порака да останете верни на себе и да го следите сопствениот пат. Не дозволувајте другите да ве потиснуваат со негативни коментари.

Нивната поврзаност со ноќните часови често доведува до верувања дека бувовите биле чувари на вратите на другите области, особено оние поврзани со задгробниот живот. На овој начин бувовите можат да ги симболизираат пораките од оние што ги пренеле, како и да бидат индикатори за психичка и видовита способност.

Слика: usfwsmtnprairie

Големите рогови бувови се убави и вообичаени бувови во Северна Америка. Нивните кафени пердуви со шари им даваат одлична камуфлажа за мешање со шумите што ги нарекуваат дом. Во оваа статија внимателно ги разгледуваме пердувите од бувови со рогови, вклучително и како да ги идентификуваме и некои од нивните уникатни карактеристики.

Пердуви од големи рогови

Големите рогови бувови се покриени со голема решетка и шарени пердуви. Ова шаренило и шарки им помагаат стручно да се вклопат со кората на дрвјата. Од врвот на главата се креваат два меки пердуви од „ушната шипка“ кои ги сочинуваат нивните истоимени „рогови“.

Големите рогови бувови може да варираат во боја од сива до топло кафена. Имаат жолти очи и чело во облик на V. Вообичаено има прачка бела по должината на грлото, со мали, нежни решетки долж нивниот посветло обоен стомак. Нивните крилја и грбот имаат потемна и потешка шема.

Како изгледаат пердувите на големите рогови на бувовите?

Еве неколку примери на пердуви од големите рогови на бувовите, примарни и секундарни.

Пердуви на големите рогови на бувовитеза повеќето птици.Секундарни пердуви на крилата на големиот рогови бувобоеност во зависност од регионот

Општо земено, големите рогови бувови од западните и јужните делови на земјата често се појавуваат потемни и посиви, додека бувовите од север и исток често се повеќе кафеави или циметни. Сепак, ова може да варира дури и локално, со бојата на пердувите што поблиску се совпаѓа со боите на шумата во која живеат бувовите.

Пердуви од був наспроти пердуви од јастреб

Бувовите и јастребите се птици со сличен изглед плен. Иако може да биде тешко да се разликуваат нивните пердуви, постојат неколку клучни работи што можете да ги барате за да ви помогнат да ги разликувате двете. Иако спецификите може да варираат од вид до вид, еве неколку општи совети.

Исто така види: 18 Видови шипки (со фотографии)Погледнете ја формата на прелиминарните и мазни наспроти рабовите со реси

1. Пердувите на бувовите се со реси по должината на работ

Како што споменавме погоре, бувовите се изградени за тишина и тоа се рефлектира во нивната градба на пердуви. Ако можете да го погледнете пердувот одблизу, ќе видите дека задниот раб на пердувот има лут и нежен изглед.

2. Пердувите на јастребот се помазни по должината на работ

Пердувите на јастребот се исто така изградени за да придушуваат звук, а нивниот главен фокус е брзината. Во споредба со пердувот од був, рабовите ќе бидат помазни со помалку изнемоштен изглед за нив.

Споредба на обликот на основните пердуви од јастреб и бувне им е дозволено да чуваат пердуви од големи рогови на був.

Зошто да не? Теоријата зад овој закон е заштитата на дивите птици. Ако луѓето можат да заработат пари продавајќи птичји пердуви, без разлика дали се поради мода или занаетчиство или која било друга причина, тоа ги доведува птиците во опасност.

На пример, снежните еури биле речиси ловени до истребување кон крајот на 19 век, бидејќи нивните ефективни Белите пердуви беа омилени кај дамските капи. Со тоа што не дозволува никому да поседува птичји пердуви од која било причина, помага да се заштитат птиците од убивање или нехумано одгледување.

5 факти за пердувите на големите рогови бувови

1. Никој навистина не знае зошто имаат шипки од ушите

Не постои консензус зошто големите рогови бувови ги имаат тие две пердуви што се држат од нивната глава. Некои мислат дека е за прикажување, комуникација меѓу бувови или камуфлажа. Иако нема многу докази, друга теорија е дека тие пердуви им помагаат да слушаат подобро со тоа што некако заробуваат и испраќаат повеќе звук надолу во нивните ушни дупки.

2. Пердувите на лицето им помагаат да слушаат

Пердувите на лицето, околу очите се кратки, рамни и создаваат форма на диск. Овој диск всушност собира звучни бранови и ги пренесува до ушите на бувовите. Кога ќе ги видите како ја движат главата наоколу, тие не само што се обидуваат да видат нешто, туку и го користат своето лице како сателитска антена за да слушаат плен.

Три варијации на бои наголем пердув со рогови був.

3. Специјално дизајнираните пердуви на бувовите им помагаат да летаат тивко

Наместо да одат по екстремна брзина како јастреб или сокол, бувовите многу се потпираат на елементот на изненадување кога ловат. Тие можат да слушаат исклучително добро, помагајќи им да го лоцираат пленот дури и во темница.

За да продолжат да го слушаат својот плен и да ја одредат неговата локација додека се прикрадуваат кон него, бувовите треба да пристапат скришум. Предниот раб на пердувот на бувот е во облик на чешел, додека задната страна има шушкава раб. Ова ги прави малку помалку аеродинамични, но го намалува речиси целиот звук од воздушните турбуленции што минуваат преку и низ пердувите. За разлика од другите птици, кога був ќе ги замавне крилјата, нема да го слушнете тој „плескав“ звук.

Исто така види: 9 типови на ориоли во Соединетите Американски Држави (слики)

4. Бувовите ги растопуваат пердувите

Пердувите се деликатни структури кои на крајот се деградираат од секојдневното абење и кинење. Бувовите ќе се растопат и ќе ги заменат пердувите еднаш годишно. Ова обично се случува откако бувовите ќе завршат со одгледувањето на своите млади за годината и сите младенчиња ќе го напуштат гнездото.

Им требаат нивните пердуви за да летаат и ловат, се разбира, за да не можат да ги испуштат сите одеднаш. Топењето ќе се одвива во период од околу три месеци. Тие ќе обраснат само неколку од нивните примарни и секундарни пердуви во исто време, затоа погрижете се да имаат доволно моќ и контрола во нивните крилја за да бидат ефективни ловци.

5. Тие имаат различнигенерално, примарните пердуви на крилата на був ќе имаат овална форма. Има само мала точка до врвот, со целокупна заоблена форма на врвот.

4. Пердувите на јастребот се поиздолжени

Во договор, примарните пердуви на јастребите често ќе изгледаат поиздолжени. Тие ќе изгледаат потесни, особено кон врвот на пердувот.

5. Пердувите од був се смело обоени и шарени

Овој совет е прилично суптилен и помага повеќе ако се обидувате да разликувате два или повеќе пердуви. Но, генерално, шаблоните ќе бидат малку покомплексни, а боењето ќе биде похрабро на пердувите од був. Бувовите малку повеќе се потпираат на мешање со околината и криење на очигледен поглед отколку повеќето јастреби, така што нивните пердуви имаат малку подобра камуфлажа. Јастребите сè уште имаат решетки и пруги, но за многумина нивното боење има тенденција да биде поуниформно.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.