Машки против женски сини птици (3 главни разлики)

Машки против женски сини птици (3 главни разлики)
Stephen Davis

Сините птици се едни од најубавите и највредните птици-песни во цела Северна Америка. Овие слатки птици со средна големина станаа симболи на пролетта, веселбата и среќата. Во оваа статија ќе ги разгледаме машките и женските сини птици и ќе дознаеме какви разлики имаат меѓу себе.

3 разлики помеѓу машките и женските сини птици

Постојат три вида сини птици кои се наоѓаат во Соединетите Американски Држави, источната сина птица, западната сина птица и планинската сина птица. Во оваа статија ќе ги собереме сите заедно за да зборуваме за сините птици воопшто, но ќе ги посочиме нивните индивидуални варијации на бои.

Исто така види: 20 видови птици кои започнуваат со N (слики)

Од однесување до изглед, да ги погледнеме првите 3 разлики помеѓу машките и женските сини птици.

1. Мажјаците се посветли бои

Додека формата и шемата на бојата остануваат главно исти меѓу мажјаците и женките, боите на мажјакот се многу посветли, потемни и поживописни кај сите три вида сини птици.

Источни сини птици машки против женски

источни сини птици, машки лево и женско десностомак како мажјаци, но може да биде побледа во боја.

Западни сини птици Машко наспроти женско

Мажјак (лево) и женка (десно) Западна сина птицаbirdfeederhub.com

Општо земено, мажите имаат поголема веројатност да влезат во спорови и тепачки за територија отколку кај женките. Ова може да вклучува бркање едни со други, лебдење блиску еден до друг и прикажување, па дури и воспоставување контакт и удирање со нозете или крилата. Ова обично е најизразено за време на сезоната на парење. Забележано е дека некои мажи дури се агресивни кон женките за време на додворувањето. Забележани се и двата пола како ја напаѓаат својата слика во огледало, верувајќи дека е натрапник.

Исто така види: Пердуви на големи рогови бувови (ИД и факти)

3. Женките се гнездо-градители

Женката планинска сина птица гради гнездово вашиот двор ставаат храна и обезбедуваат домување.

Сините птици јадат инсекти во текот на пролетта и летото, а потоа додаваат бобинки во текот на есента и зимата кога е потешко да се најдат инсекти. Тие не се особено заинтересирани за јаткасти плодови или семиња, така што вашето типично птичји семе нема да направи многу за да ги привлече. Црвите, живи или сушени, се една од најдобрите работи што може да се понудат за сините птици. Проверете ја нашата статија во која се гледаат некои од најдобрите колибри за сини птици.

Губењето на живеалиштата е тешко за сините птици, губејќи ги шумските површини и мртвите дрвја што им се потребни за нивните гнезда. Поставувањето куќа со сина птица навистина може да им помогне. За да си дадете најдобра шанса да привлечете сина птица, проверете дали вашата кутија ги исполнува спецификациите што најмногу ги сакаат модрите птици, вклучувајќи ја и големината на влезната дупка. Можете да најдете спецификации за одредени видови на страницата Cornell NestWatch.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.