Крадци на птичји јајца во дворот (20+ примери)

Крадци на птичји јајца во дворот (20+ примери)
Stephen Davis

Содржина

grackle
 • Обичниот гавран
 • европските ѕвезди
 • Греј Џеј
 • Змии

  Повеќето змии ќе јадат јајца од птици и ќе одете на големи должини за да стигнете до гнездо или куќичка за птици. Факт е дека јајцата се хранливи за змиите и можат да бидат лесен оброк. Тие можат да бидат ваша закана број еден за сите гнезда на птици во вашиот двор, змиите од стаорци се познати по тоа што влегуваат во куќички за птици. Еве неколку вообичаени видови на змии што јадат јајца кои можеби демнат во вашите дворови:

  • Кралски змии
  • Стаорци
  • Гофер змии
  • Хогнозни змии
  • Змии со подвезици
  • Бикови змии
  • Борови змии
  Слика: MabelAmber

  Многу различни видови птици може да се гнездат токму во вашиот двор. Во гранките на дрвјата и грмушките, внатре во шуплините на дрвјата, корнизите и под стреата на вашата куќа, и во куќичките за птици што ги ставате за нив. Без оглед на видот, кога ја пуштате куќичката за птици, често чувствувате одредена одговорност да ги чувате јајцата безбедни ако птицата одлучи да ги сложи јајцата таму.

  Сепак, факт е дека ова може да биде тешко да се постигне. Ќе разгледам некои од животните кои јадат птичји јајца на кои треба да внимавате. Користејќи некои од советите во оваа статија, можеби ќе можете да имате предност кога се обидувате да ги зачувате вашите куќички за птици безбедни.

  Животни познати по тоа што јадат птичји јајца

  Црна змија стаорец на куќичка за птици – фотографија од Jarek Tuszyński / CC-BY-SA-3.0

  Јајцата и малите птици можат да направат лесен оброк за сите животни наведени подолу. Не само тоа, тие ги обезбедуваат многу потребните протеини и енергија за змиите, малите цицачи и другите птици.

  Подолу е листа на сите различни видови на животни кои јадат јајца од птици и можеби демнат околу вашиот двор во секое време барам вкусни јајца. Кои од нив се закана за птиците во вашиот двор ќе зависи од тоа каде живеете.

  Птици

  Можеби изгледа чудно, но да, некои поголеми птици ќе бараат гнезда на помали птици за јајца или млад. Некои птици за кои се знае дека го прават тоа се:

  Исто така види: 15 факти за Gouldian Finch (со слики)
  • Врани
  • Сини чаши
  • Американска мека
  • ЗаедничкиАмерика. Тие најчесто се продаваат како домашни миленици од продавници за егзотични миленичиња, а потоа ги пуштаат во област кога ќе станат преголеми каде што не само што можат да преживеат, туку и да напредуваат. Еден од начините на кои тие го прават тоа е со јадење на јајца од многу различни видови јајца, вклучувајќи јајца алигатор, птици што се гнездат на земја и морски желки.

  Цицачи

  Постојат неколку различни цицачи кои крадат јајца кои може редовно да го посетуваат вашиот имот во потрага по храна. Од кои неколку се ноќни и се чувствуваат побезбедно кога е убаво и тивко во мирна ноќ како ракуни и опосуми.

 • Мажини
 • Сверџии
 • Опосуми
 • Мачки
 • Како да препознаете дали јајцата се извеле или се изедени

  Змиите ќе јадат јајца цели, па не оставаат никаква трага. Многу од другите животни на листите погоре ќе ги носат јајцата, така што можеби нема да најдете докази за изедено јајце. На извеленото птичјо јајце ќе му недостасува горниот дел и ќе биде прилично очигледно дека отворот бил доволно голем за птицата да излезе. На јајцето што е убиено, обично ќе му биде направена голема дупка само за да ги убие. Многупати агресивните и територијалните птици го прават тоа, како што се ѕвездените.

  Што можам да направам за да ги заштитам гнездата и куќичките за птици? и се надеваме на најдоброто, особено ако се работи за природно изградена птицагнездо од родителите. Сепак, имате некои опции за да ги задржите вашите куќички за птици побезбедни и да им дадете дополнителна заштита. Постојат заштитни мерки што се продаваат што можете да ги користите за да ги заштитите гнездата од предатори. Некои луѓе стануваат креативни и сами си прават штитници за гнездо, ако сте при рака, секако можете да го направите ова. Проверете го овој PDF објавен од Одделот за природни ресурси во Мериленд за тоа како да направите сопствена шпорет или конусна преграда.

  Подолу се дадени неколку совети за заштита на гнездата и неколку совети за тоа што не треба да се прави за да се заштитат гнездата на птиците.

  Чувари од предатори за куќички за птици

  • Бафла – Ако вашата куќарка за птици е на тенок столб, додавањето на преграда како оваа може да помогне да се одвратат крадците на птичји јајца да не можат да се искачат на неа. Ако користите поголем столб 4×4 за вашата куќичка за птици, тогаш пробајте ја оваа преграда.
  • Noel Guard – Измислен од Џим Ноел, ноел чуварот е нешто како малку отворен крај кафез што го обиколува отворот на куќа за птици што спречува различни видови животни да влезат внатре. Еве чувар на предатори на Амазон и е дизајниран да ги држи змиите и другите предатори надвор.
  • Проширен покрив – ако мачките или ракуни се проблем, додадете покрив на врвот на кутијата што се протега најмалку 5-6 инчи надвор. Ова ќе им отежне на мачките или ракуни да посегнат до дупката на гнездото.

  Исто така, размислете за локацијата. Ако во вашата област преовладуваат змии,вашата куќа за птици би била најбезбедна поставена на врвот на столб во вашиот двор, подалеку од дрвја и гранки. Змиите можат лесно да се качуваат на дрвја и да пристапат до следната кутија одоздола или одозгора. Но, ако нивната единствена опција е да се искачат на столбот, а имате еден од горенаведените чувари на предатори, тие ќе мора двапати да размислат.

  Што да не правите

  • Не ставајте вазелин на столбот од вашата куќарка за птици . Иако ова може да биде ефикасно за да им отежне на змиите да се качуваат до куќичките за птици, а мравките да се качуваат до хранилките, за птиците е опасно ако добијат некоја од мрсната супстанција на нивните пердуви и може да биде дури и фатална.
  • Не убивајте змии и животни во вашиот двор за да ги заштитите гнездата. Змиите и другите животни кои јадат јајца од птици само се обидуваат да преживеат, тие не се зли. Ужасно е чувството да се види дека јајцата што ги гледавте и чекавте да се изведат одеднаш ги нема, но немојте да убивате ништо.

  Заклучок

  Може да биде потресно да имате сини птици кои се гнездат во куќа што сте ја купиле, или можеби дури и рачно изработени за нив, само за јајцата да ги изеде предатор кој краде јајца. Навистина многу фрустрирачки. Многу луѓе сакаат да однесат градинарска мотика кај змијата или да прибегнат кон насилство за да го ослободат вашиот двор од овие штетници. Сепак, на крајот, ова е циклусот на животот и ние мора да го почитуваме. Сè што можеме да направиме е да преземеме соодветна мерка за да ги дадеме нашитегнездење птици и нивните млади шанса за борба за преживување користејќи неколку совети и препораки погоре. Со среќа!

  Исто така види: 21 Видови на бувови во САД  Stephen Davis
  Stephen Davis
  Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.