Колку високо можат да летаат птиците? (Примери)

Колку високо можат да летаат птиците? (Примери)
Stephen Davis
Вупер лебед е исто така птица преселница која патува низ Европа и Азија во текот на годината и која користи помали притисоци на големи височини.

5. Alpine Chough

Не секогаш најголемите и најхрабрите ги добиваат титулите. Една од птиците кои највисоко летаат е алпската чаф, која потекнува од Азија и се користи за летање околу многу високи планини. Тие можат да летаат до 26.500 стапки (8.000 m) и се познати по нивните одлични вештини за летање.

Како птиците успеваат да летаат толку високо

Колибрите често летаат на височини од 500 стапки над морското ниво , и летаат 500-600 милји без запирање за време на миграциите. Откако ќе стигнат до своите дестинации, тие го поминуваат поголемиот дел од своето време лебди покрај цвеќиња. Ним им треба многу мал притисок на воздухот под нивните крилја за да стигнат до висината што им е потребна за да се хранат.

Канадските гуски, од друга страна, можат да летаат на надморска височина до 8000 стапки за време на миграцијата. Тоа е високо над 1,5 милји.

Канадски гуски

Дали некогаш сте се запрашале колку високо навистина можат да летаат птиците? Во оваа статија ќе разговараме за способноста на птицата да лета, но поконкретно колку високо тие всушност можат да летаат. Ќе ви дадеме неколку примери за тоа колку високо летаат различни видови, како и неколку интересни факти.

Ајде да погледнеме!

Колку високо можат да летаат птиците?

Птиците буквално можат да летаат на која било висина од неколку инчи (или сантиметри) над површината на земјата до над 30.000 стапки. Всушност, најголемата измерена висина што ја достигнала птица е 37.000 стапки, кога мршојадец на Рупел удрил во авион на таа висина во 1974 година.

Во другата крајност, ластовичката штала често летаат и летаат само околу 4 инчи (10 см) над земјата, бидејќи бараат инсекти. Една мала птица, како и нуркачот, може да лета многу кратки растојанија на само неколку инчи над земјата кога бара храна.

Птиците се потпираат на нивната способност да летаат

Се чини дека птиците уживајте во летање и летање наоколу, но тие не летаат за забава. Постојат неколку причини за птиците да летаат: да стигнат од едно место до друго, да фатат плен или да избегаат од нешто.

Пристигнувањето од едно место до друго може да биде едноставно како да се движите од гнездото на дрвото во близина , или може да биде комплицирано како птица што мигрира низ половина земја. Многу видови птици фаќаат плен буквално „на крило“ и треба да летаат за да го сторат тоа. Кога птица е загрозена, тоа ќе биденеизбежно обидете се да избегате со одлетување.

Исто така види: Зошто колибрите црцорат?

Различни птици летаат до различни височини од различни причини. Соколот, на пример, ќе треба да лета високо за да може да погледне надолу на прилично голема површина за да бара плен. Гулабот ќе лета само до мала висина за да може да ја свари храната пред да најде друго дрво за да се храни.

Исто така види: Колку високо можат да летаат птиците? (Примери)слика: Pixabay.com

Како се способни да летаат

Понекогаш , се чини дека птицата треба само да ги размавта крилјата неколку пати за да се крене во воздух, а потоа тие само крстарат заедно. Всушност, летањето е прилично комплициран феномен ако го анализирате. Ако не, сигурно сите би можеле да летаме наоколу?

Птиците се специјално создадени да летаат, со многу лесни коски, рационализирана форма, силни мускули на градите, опашка и, се разбира, нивните крилја.

Основниот принцип на летот е дека птицата ги мавта крилјата, создавајќи притисок врз воздухот што е принуден надолу, што предизвикува нивно кревање. Ова се нарекува подигање.

Ако птицата мора да мавта со крилјата со иста брзина и притисок за секој момент од секој лет, таа ќе се исцрпи и нема да може да прелета воопшто.

Некои птици се специјално дизајнирани да мавтаат со крилјата многу често. Колибриот може да мавта со крилјата до 90 пати во секунда. Други, како птиците грабливки, можат да летаат долго време со едвај мавтање.

Примери на птици кои летаат највисоко

Меѓу ситептици, има и такви кои летаат повисоко од другите, затоа што бараат храна или патуваат големи растојанија и им треба висината за да им помогне на патот.

1. Рупеловиот мршојадец

Кралот на високите летачи во светот на птиците е Рупеловиот мршојадец, кој може да достигне височини до 37.000 стапки (11.300 м). Како и другите членови на семејството на мршојадци, овие птици го користат својот огромен распон на крилјата за да ги фатат термалите и да поминуваат часови лизгајќи се на високо, гледајќи на голема далечина за кој било мрша да се храни.

2. Обичен кран

Наследникот на високите летоци е обичниот кран, кој може да лета до височини од 33.000 стапки (10.000 m). Обичните кранови се птици преселници и треба да поминуваат големи растојанија двапати годишно, така што мора да летаат доволно високо за да имаат корист од послабиот воздух и да избегнат пречки на земјата, како што се Карпестите Планини.

песочни кранови (птици преселници)

3. Гуска со глава од шипки

Вториот второпласиран во високите влогови на летоци е гуската со глава од шипки, која може да лета до 29.000 стапки (9.000 м). Овие се исто така птици преселници и тие треба да можат да летаат над Монт Еверест, кој е во нивната родна Централна Азија.

4. Лебедот Вупер

Постои неоспорен доказ дека лебедот Вупер е исто така достоен второпласирана во високите влогови, бидејќи радарот еднаш забележал јато над Северна Ирска на импресивна височина од 27.000 стапки (8.200 м).само цврста маса на честички. Постојат области со различен притисок и струи кои се движат меѓу нив, наречени термални. Птица грабливка како мршојадец буквално лебди на термалите, поради што тие можат многу да лизгаат, наместо да мавтаат.

Птици преселници

Слика од Карстен Паулик од Pixabay

Птици кои мигрираат на долги растојанија ќе се исцрпат многу брзо ако постојано се мавтаат, но треба да поминат долги растојанија, за разлика од птиците грабливки кои кружат наоколу барајќи плен. Ова е причината зошто птиците летаат толку високо кога мигрираат, така што притискаат на помалку густ воздух, што бара помалку напор и не ги заморува толку многу.

Заклучок

За нас, секој висината што птицата може да ја достигне е висока, затоа што не сме изградени за лет како тие. Има некои птици кои се способни да летаат на екстремни височини затоа што треба да бараат храна, или да патуваат на големи растојанија или едноставно да живеат во височините. Иако Рупеловиот мршојадец ја има честа да биде највисокиот летач, има и други видови птици кои доаѓаат во многу блиска секунда.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.