Колибри со рубин грло (машки и женски слики)

Колибри со рубин грло (машки и женски слики)
Stephen Davis
природно ги претпочитаат преодните зони помеѓу живеалиштата, како што е областа помеѓу шумите и отворените полиња.

Ова значи дека тие добро се прилагодуваат на приградските случувања и дворовите. Тие сакаат подвижна вода и уживаат во вегетација со различна висина. Цветните градини се особено убав и лесен начин да се привлечат и нив.

Кога мигрираат во Мексико и Централна Америка, колибрите со грло од рубин избегнуваат џунгли. Тие претпочитаат тропски области за чистење со повеќе светлина и видливост. Познато е дека населуваат насади со цитрус, посуви шуми и области со многу грмушки.

Парење и засилување; Гнездење

Кога мажјаците и женките комуницираат, тоа е глетка што треба да се види. На почетокот на сезоната на парење, обично во рана пролет, мажјаците бараат територија и внимаваат на женките што ќе влезат.

Кога женката ќе се впушти на територијата на мажјакот, тој и приоѓа и прави детално додворување. Машкиот колибри со рубин грло нурка во формација во форма на буквата У околу женката. Може да нурне до 50 стапки во воздух!

Целта на мажјакот е да ја натера женката да се качи на блиското дрво или грмушка. Ако го стори тоа, тој продолжува да се обидува да ја импресионира со брзо летање во редови пред неа. Таа го прифаќа така што се поклонува и ги шушка пердувите од опашката.

Колибри со рубин грло го гради своето гнездосезони. Ова им даде енергија да го преминат Мексиканскиот Залив, непрекинато патување од 20 часа.

Заштита

Колибрите со грло се вообичаени низ илјадници хектари живеалиште во источните Соединетите Американски Држави и Канада . Според North American Breeding Bird Survey, популацијата се зголемува секоја година од 1966 до 2019 година. во кои живее птицата.

За да помогнете во поддршката на популациите на колибри со грло со рубин, можете да обезбедите сигурни извори на храна во вашиот двор. Обидете се да поставите хранител за колибри со еден дел бел шеќер и четири дела чиста вода.

Ако сакате опција со пониско одржување, засадете црвени или портокалови цветови во вашиот двор. Тие ќе бидат самоодржлив извор на нектар за вашите маалски колибри.

Охрабрете ги вашите соседи да садат автохтони видови во нивните дворови. Можете дури и да се вклучите во општински проекти за уредување, за да изберете растенија што ќе бидат гостопримливи за колибри.

Како да привлечете колибри со рубин грло

Женски колибри со грло на нашата храна

Можеби е најпознатата колибри од сите. Колибрите со грло со рубин е веројатно оној вид што ви паѓа на ум кога ќе помислите на колибри. Овие летечки накит, како што понекогаш се познати, може да се видат на работ на шумите, на ливадите и покрај рабовите на потоци.

Оваа статија се фокусира на колибри со грло од рубин, која се движи од јужна Канада сè до Централна Америка. Ќе истражиме куп особини, факти и однесувања на колибрите со грло од рубин. Сврзете се и ајде да започнеме!

Колибри со рубин грло

Преглед

Слика: theSOARnetод пердуви се користи за приказ на додворување и може да се надува при територијални конфликти.

Светлината нерамномерно се рефлектира од клисурата и дури може да направи да изгледа црно од некои агли.

Женски

Кредит на сликата: birdfeederhub

Додека женките се малку поголеми од мажјаците, во просек 3,8 g, нивната необична боја ги отежнува да се забележат. Нејзиното грло е само бело, без црвена боја. Некои женски колибри со грло може да имаат ленти и на вратот.

Однесување

Колибрите со грло се жестоко независни суштества. Мажјаците и женките живеат сами кога не е сезона на парење.

Исто така види: Како да се ослободите од ѕвездените на хранилки (7 корисни совети)

И мажјаците и женките се исклучително територијални. Тие ќе ги бранат своите омилени цвеќиња и хранилки со сите потребни средства, вклучително и со удар на конкурентите со клун! Тие ги користат своите високопрецизни вештини за летање за да ги надминат конкурентските птици, без разлика дали се тоа други колибри со грло, други видови колибри или инсекти кои сакаат нектар.

Лесно е да привлечете колибри со грло во вашиот двор. Познато е дека тие се љубопитен и истражувачки вид на колибри. Тие брзо се навикнуваат на луѓето.

Препорачуваме да ставите една или две фидер. Само не заборавајте да ги оддалечите далеку. Вие не сакате територијални колибри да се борат!

Опсег

Колибрите со рубин грло можеби се популарни на национално ниво, но тие главно живеат воисточната половина на САД и јужна Канада. За време на сезоната на миграција, тие летаат на југ во Мексико и Централна Америка. Таму одмараат до пролет, кога ќе се вратат назад во САД.

Колибрите со рубин грло имаат најголем опсег на размножување од сите колибри во Соединетите држави. Тие се парат, гнездат и одгледуваат пилиња во Соединетите Држави во текот на пролетта и летото.

Исхрана

Како и другите колибри, така и колибрите со грло се нектар-јадачи. Тие пијат нектар од цвеќињата со нивните долги и тенки јазици. Колибрите со грло конкретно претпочитаат да вечераат на нектар во црвени или портокалови цветови во облик на цевка.

Источниот дел на Соединетите Американски Држави поддржува различни цветни растенија кои одговараат на оваа сметка, вклучувајќи орли помине, кардинал цвет, труба ползавец, пчелен мелем и црвената утринска слава.

Женски колибри со грло од рубин (Image:birdfeederhub.com)

Интересно е што колибрите со грло ќе добијат и до една третина од нивните калории во исхраната од јадење мали инсекти. Познати се по тоа што грабаат инсекти од пајакови мрежи и фаќаат муви на воздух.

Може да вечераат и со шеќерен сок што го наоѓаат во бунарите за пиперки оставени од клукајдрвци кои сакаат шеќер.

Живеење

Колибрите со рубин грло се родени во ливадите, наизменичните шуми и средини покрај реките, вообичаени во листопадните шуми на источните Соединетите Американски Држави. ТиеГнезда со големина на напрсток неколку метри нагоре во дрвја или високи грмушки. Користејќи го својот долг клун, таа гради гнездо направено од пајажина, сечила од трева и меки влакна. Таа ја маскира надворешната страна на гнездото премачкувајќи го со мртви лисја и парчиња лишаи.

По завршувањето на гнездото, женката снесува едно до две јајца со големина на желе. Таа сама ги одгледува пилињата. Потребни се нешто повеќе од две недели за да се изведе пиленцето, а три недели за да расте и да излезе од гнездото.

Женките ги хранат своите пилиња така што им регургитираат нектар. Кога пилињата се поголеми, тие може да им донесат и инсекти за дополнително малку протеини.

Повеќето женски колибри со рубин грло инкубираат по едно гнездо по сезона. Некои, сепак, инкубираат две. Ако го направи тоа, ќе го изгради своето второ гнездо додека го храни своето прво потомство.

Миграција

Колибрите со грло со рубин мигрираат на југ наесен. Околу почетокот на август, мажјаците и женките почнуваат да летаат на југ за зимата.

Исто така види: 14 птици со чудни имиња (информации и слики)

Колибрите со рубин грло се познати по нивните високи нивоа на издржливост. Многу од овие птици поминуваат дел од Мексиканскиот Залив на пат кон Костарика, едно од нивните омилени места за миграција. Другите популации се враќаат од полуостровот Јукатан во Мексико до Флорида, на растојание од 500 милји!

Научниците кои го проучувале тоа патување откриле дека овие мали птици складирале двојно повеќе маснотии што ја имале при немиграцијаќе им овозможи на другите колибри безбедно да уживаат во нектар без да се чувствуваат загрозени.

Инсталирајте хранител за колибри во непосредна близина на постоечките дрвја во вашиот двор. Колибрите ќе уживаат да имаат безбедно, засенчено место за одмор помеѓу голтките нектар.

Додајте меурче во вашата хранителка за птици. Меурчињата обезбедуваат платформа на повеќе нивоа по која колибрите лесно може да се движат со своите мали стапала. Меурчиња имитираат вода што се движи, создавајќи поздрава средина која ќе привлече повеќе птици.

Факти за колибри со грло со рубин

Колибри со грло живеат долго

Најстариот див Рубино-грло колибри некогаш уловен од човек имаше нешто повеќе од девет години кога беше бендирана во Западна Вирџинија во 2014 година.

Во дивината, повеќето женски колибри со грло живеат до околу седум години. Територијалните и агресивните мажјаци имаат пократок животен век од само пет години.

Можете да се спријателите со колибри со грло

Колибрите со грло може да се навикнат на луѓето со малку труд. Ако сакате да тренирате некој да се храни од ваша рака, полека придвижете го постојниот хранител за колибри поблиску до вашата куќа.

Можете да го наполните хранителот за колибри и во текот на утрото, нивното највисоко време на посета. Кога птиците ќе видат дека им давате нектар, тоа може да ги научи со текот на времето да ве поврзуваат со храна. Ќе имате сколовранци со грло кои зумираат покрај васза кратко време!

Колибри со рубин грло е единствениот колибри што се размножува во источна Северна Америка

Постојат уште неколку видови на колибри кои ги посетуваат земјите источно од Големите Рамнини, но Руби- throated е единствениот жител во областа што се парови и гнезди таму. Ова може да се должи на територијалната и агресивната природа на колибри со грло.

Погледнете ја оваа статија за уште повеќе факти за колибри со грло!
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.