Која боја на храна за птици привлекува најмногу птици?

Која боја на храна за птици привлекува најмногу птици?
Stephen Davis

Кога гледате во огромната палета на хранилки за птици од кои можете да изберете, може да се запрашате, која боја хранител за птици привлекува најмногу птици? Се чини дека нема јасен консензус, а интернетот изгледа полн со различни одговори на ова прашање. Одговорот е, не постои ниту една боја на храна за птици што ќе биде најпривлечна за сите птици. Некои видови имаат свои преференции, додека други не. Сепак, некои истражувања сугерираат дека сините и зелените хранилки се претпочитаат во однос на црвените или жолтите.

Дали птиците имаат добар вид на бои?

Луѓето имаат прилично добар вид на бои како што имаме три типа на фоторецептори во нашите очи. Животните како кучињата имаат само две, и затоа гледаат помалку бои на видливиот спектар од нас. Птиците ги имаат истите три, но во поголем број. Ова може да им овозможи да видат уште повеќе варијации и интензитети на бои отколку што можеме. Птиците имаат и четврти фоторецептор што ние го немаме, а тој им овозможува да гледаат ултравиолетова светлина. Истражувањата сè уште учат за UV видот кај птиците и како тие го користат тоа за да најдат храна и парови.

Исто така види: Машки против женски кардинали (5 разлики)

Која боја хранител за птици привлекува најмногу птици?

Ако погледнете во продавниците и низ каталозите ќе видите дека некои хранилки се обоени да одговараат на бојата на птицата за која се наменети. Жолта за златниците, сината за сините птици, портокаловата за ориолите итн. Многу од тоа верувам дека е само маркетинг, направено заповеќе им се допаѓаат на луѓето отколку на птиците. Сепак, два типа на колибри, кои боите на всушност можат да помогнат, се црвените за колибри и портокаловите за ориолите. За ориолите, идејата е едноставна, тие уживаат да јадат портокали, така што би било логично портокаловата боја барем да им го привлече вниманието кога излегуваат во потрага по овошје. Слично на тоа, цвеќињата во категоријата црвено/виолетова/розова често имаат нектар што го бараат колибрите, па логично е црвен или светло обоен хранител да ги натера да дојдат и да ги истражат.

Значи, тоа се ориолите и колибрите , но што е со мнозинството птици за хранење во дворот? Најдов три студии на интернет каде што истражувањата се обидоа да соберат податоци за оваа тема со ставање хранилки со различни бои и собирање податоци за бројот на посети на птици и количината на семе изедено од секој хранител.

  • Едно истражување спроведено од Кралското друштво за заштита на птиците (RSPB) со сина боја беше најпопуларно во летните месеци, а потоа сребреното кое беше популарно цела година. Тие, исто така, забележаа дека златните финки покажале претпочитање за зелена боја, додека птиците како шипки кои користат колибри од кикирики се чини дека претпочитаат црвено.
  • Друга студија спроведена од лабораторијата Морел на Универзитетот во Хал покажа дека победниците се сребрените и зелените бои, но тие забележаа дека на робините особено им се допаѓа црното, а на ѕвездите им се допаѓа синото.
  • Двете училишни момчиња, Џорџ Рабин и Ед Турлоу, дизајнираа аЕксперимент за хранење во боја што им ја донесе наградата за млад научник GSK Обединетото Кралство за 2017 година. Набљудуваа и собраа податоци за употребата на хранилки со различна боја. Нивните резултати ги покажаа сините како победници со зелените на второто место. Тие веруваат дека птиците претпочитаат бои во бранови должини со висока енергија (виолетова/зелена/сина), додека боите во брановите должини со пониска енергија како црвената и жолтата се помалку популарни бидејќи тие често се користат како бои „предупредувачки“ во природата.

Се чини дека не постои огромен консензус во одборот. Но, се чини дека, барем во овие студии, сината и зелената боја излегуваат напред.

Дали колибрите ги привлекува црвената боја?

Кога станува збор за хранилки за колибри, поголемиот дел од колибри што ќе ги најдете веројатно ќе бидат обоени во црвена боја на некој начин . Дали ова навистина помага во привлекувањето на колибри? Според Audubon, конусите во мрежницата на очите на колибрите содржат пигменти и капки масло во нијанси на жолта и црвена боја, кои може да делуваат како филтри, зголемувајќи ја нивната чувствителност на црвените и жолтите бои, додека ги пригушуваат потемните бои како сината. Значи, црвените и жолтите може да им изгледаат најсветли и може полесно да го привлечат нивното внимание отколку хранител со потемна боја.

Исто така види: Дали колибрите користат бањи за птици?

Меѓутоа, тие исто така открија дека она што најмногу им прави разлика на колибрите е самиот нектар. Истражувачите откриле дека колибрите ќе дадат приоритетза кој цвет е најбогат со нектар, без разлика на бојата. Црвената боја може да му помогне на колибрите да го забележат вашиот хранител, но она што ќе ги поттикне да се вратат е нектар со добар квалитет. За среќа, многу е лесно да се направи свој!

Што ќе ги привлече птиците кај моите хранилки?

Повеќето експерти би се согласиле, има многу поважни фактори кои треба да се земат предвид кога привлекувате птици во вашиот хранител отколку боја. Размислете за овие важни аспекти кога привлекувате птици кон вашите хранилки;

  • Понудете им ја нивната омилена храна и погрижете се да не дозволите да остане предолго и да се расипе
  • Проверете дали хранилката е соодветна висина од земјата
  • Повеќето хранилки привлекуваат повеќе птици
  • Поставете го на 15-50 стапки до грмушките и дрвјата
  • Проверете дали типот на хранење што го користите е соодветен за птиците сакате да се храните
  • Додајте водена карактеристика како што е бања или фонтана
  • Чувајте ги кучињата и мачките подалеку од областа за хранење

Следете ги овие чекори и бидете трпеливи, може да биде потребно извесно време за да се појават птиците кај вашите хранилки.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.