Кога да се чистат куќичките за птици секоја година (а кога не)

Кога да се чистат куќичките за птици секоја година (а кога не)
Stephen Davis
дупка: 8″

Висина : 26″

Кат : 14″x14″

Screech Owl

фото: Шраванс143/8″

Висина : 7″

Кат : 4″x4″

Chicadees – со црна капа, Каролина, планина, под костен

Слика: anne773

Куќичките за птици можат да бидат забавни. Го наоѓате совршеното место за да ги ставите, а вашите крилести соседи ги градат своите гнезда внатре и ги одгледуваат нивните семејства. Ги гледате цела сезона и се гордеете што придонесувате за мало парче од светот на дивиот свет. Потоа ве оставаат со стара, валкана, леплива кутија кога ќе завршат. Ова ве остава да се прашувате дали треба да направите нешто за овој хаос или дали птиците ќе се грижат за тоа. Дали е навистина потребно? И ако е така, како да знам кога да ги исчистам куќичките за птици?

Исто така види: Машки против женски кардинали (5 разлики)

Оваа статија ќе ве научи на влезот и излезот на куќичките за птици - кога и дали треба да ги исчистите, кога птиците ќе ги окупираат и кои видови ќе ги окупираат. Овој напис ќе ви биде особено корисен ако имате куќички за птици и сакате да бидете сигурни дека тие се во врвна форма за да ги задржите вашите пријатели да се вратат или ако сте аспирантен сопственик на птици и сакате да привлечете одредени видови и да се осигурате дека вашите кутии се според нивните стандарди!

Кога да се исчистат куќичките за птици

Постојат неколку пати годишно кога ќе сакате длабоко да ги чистите кутиите за птици: веднаш по сезоната на парење и непосредно пред сезоната на размножување. Општо земено, тоа значи во септември и почетокот на март. Ова вклучува отстранување на целиот материјал за гнездење и натопување и чистење на куќата со раствор за белење од еден дел од белилото и девет делови од вода.

Привлековме пар Bluebirds со оваа кедрова куќа Bluebird во рок од 2 дена!

Гнездото кутии исто така може да се чистат во текот на сезоната на парење доколку внимавате на семејството внатре. Ако вашата кутија е домаќин на семејство, можете да ја исчистите внатрешната страна откако бебињата ќе попуштат. Едноставно извадете го старото гнездо, исчистете ја кутијата и фрлете го валканото гнездо. Ако гнездото изгледа чисто и неискористено, можете да го вратите во кутијата. Може да заштеди време на следното семејство со тоа што нема да мора да гради ново гнездо. Меѓутоа, ако следното семејство не мисли дека е доволно добро, тие може сами да го исчистат и да почнат од почеток.

Овие методи може да се користат без разлика на кој вид се вашите кутии.

Дали треба да ги чистите куќичките за птици секоја година?

Куќичките за птици треба апсолутно да се чистат длабоко на почетокот и на крајот на сезоната на парење. Ова помага да се контролираат ектопаразитите, особено ако глодарите ја земаат кутијата во зимските месеци. Помага и при прашина, првут и стари пердуви.

Чистењето помеѓу младенчињата е исто така корисно во контролирањето на ектопаразитите. Птиците обично се гнездат на едно место за првото потомство, а потоа градат ново гнездо на друго место за следното. Ако кутијата е оставена нехигиена, следното семејство може да страда од наезда или воопшто да избере да не се гнезди во кутијата.

слика: Pixabay.com

Некои видови, како што се коцките, прават добра работа да ги одржуваат своите домови чисти и да ги отстранат паразитите, но другите не се на врвот на нивниот распоред за чистење (ахем,Ве гледам, модри птици.) ​​Значи, за да ги сведете ектопаразитите, првутот и прашината на минимум, чистењето на вашите кутии меѓу младенчињата има свои придобивки.

Меѓутоа, ако не се чувствувате удобно да се ослободите од гнездата затоа што не сте сигурни дали семејството сè уште го користи и не сакате да ризикувате да го исфрлите својот кревет, тоа е во ред. Навистина не е крај на светот ако гнездата се оставаат внатре во текот на целата сезона, само додека сè се исчисти на крајот.

Дали птиците ги чистат куќичките за птици?

Накратко, некои прават, а некои не.

Вреновите се познати по тоа што внимателно ги чистат кутиите за птици или внимателно реновираат старо гнездо. Коморите со ентузијазам го исфрлаат стариот материјал за гнездење кога ќе ја одберат својата кутија. Меѓутоа, сините птици ќе градат ново гнездо над старото и постојано ќе натрупуваат повеќе гнезда врз нив.

Кога птиците се гнездат во куќички за птици?

Во зависност од овие видови, вашите куќички за птици може да бидат се користи во текот на целата година!

Најчестото време за гнездење е за време на сезоната на парење, приближно март-август, но не е невообичаено преку целата година видовите да зафаќаат кутии во текот на зимските месеци.

Некои видови, како што се бувовите, може да почнат да се гнездат уште во декември за да се подготват за размножување. Некои други видови, како што се кокошките и клукајдрвците, исто така, може да го поминат зимското време во куќички за птици за да се загреат.

Ова е само уште една причина да бидете сигурни дека ќе добиетевашите куќи се исчистени веднаш по завршувањето на сезоната на размножување, така што вашите зимски станари имаат убаво, чисто место за престој!

слика: Pixabay.com

Во кое време од денот птиците градат гнезда?

Птиците го поминуваат денот градејќи ги своите гнезда и одмораат ноќе. Дури и жителите на ноќните шуплини, како што се бувовите, нема да градат гнезда ноќе бидејќи не ги градат сопствените гнезда. (Ако се надевате да вдомите клукајдрвци или бувови, фрлете им малку чипс во кутијата за гнездо за да имаат малку нешто за удобно.)

Може да биде навистина забавно да гледате сини птици или ластовички како стрелаат во и надвор од нивните куќи со сметки полни со материјал за гнездење. Само не биди премногу во искушение да им пречиш додека градат!

Колку време им е потребно на птиците да најдат куќичка за птици?

Не сите птици користат куќички за птици. Видовите што се гнездат во вашите кутии се познати како жители на шуплини, и бидејќи природните шуплини не ги има секогаш во изобилство, овие птици бараат кутии за гнездење за да го надоместат тоа.

Поради недостатокот на природни шуплини, кутиите за птици ќе се најде и побара прилично брзо. Особено ако условите се соодветни:

 • Влезните дупки и подот се со вистинска големина.
 • Тоа е вистинската висина од земјата.
 • Не е опкружено со илјада други кутии.

Ако имате кутии за птици кои се чини дека не добиваат посетители, проверете ги овие параметри и приспособете ги аконеопходно.

слика: Pixabay.com

Колку време и е потребно на птицата да изгради гнездо?

Гнездото може да оди брзо или бавно, во зависност од голем број фактори. Тие може да вклучуваат достапност на храна, конкуренција, соработка и сложеност на гнездото. Овие фактори може да направат за градењето гнездо да потрае од 2 дена до 2 недели.

Ако има помалку достапна храна, птиците ќе го паузираат градењето гнездо за да најдат храна. Ластовиците од дрвја ќе ги напуштат гнездата со денови и ќе патуваат до 20 милји за да најдат храна! Друг фактор - конкуренцијата - може да влијае на времето потребно за да се завршат гнездата. Ако птицата е зафатена да ги одбрани конкурентите, тие посветуваат помалку време за градење гнездо.

Од другата страна на паричката, ако и мажјаците и женките учествуваат во градењето гнездо, тоа може да се направи многу побрзо - како 1-2 дена за куќни врапчиња. Тоа е брзо!

Комплексноста на Nest влијае и на тоа колку брзо ќе се изградат. Очигледно, посложените гнезда бараат малку повеќе време за градење, а за едноставните, не толку многу.

Исто така види: 13 факти за Rainbow Lorikeets (со фотографии)

Кои птици користат куќички за птици?

Сините птици – источни, западни, планински

Влезна дупка : 1 1/2″

Висина : 7″

Кат : 4″x4″

За 2 дена привлековме пар сини птици со оваа кедрова куќа на Bluebird!

Wrens – Carolina, House, Bewick’s

House wren со оброк од пајак (Слика: birdfeederhub.com)

Влезна дупка : 1кутии. Ова е корисно за птиците кои не градат гнезда како бувови и клукајдрвци.

 • Исчистете ги кутиите.
 • Исфрлете ги инвазивните видови ако ви ги украдат кутиите. Ова ги вклучува ѕвездените и домашните врапчиња.
 • Проверете ги вашите станари. Ако ги изградите вашите кутии и дозволите задниот панел или горниот дел да се отворат за да се открие јасна плоча, можете безбедно да ги набљудувате пердувестите слатки внатре. Можеби ќе научите нешто кул!
 • слика: Pixabay.com

  Не:

  • Барајте постојано. Ограничете го времето на набљудување за да не ги вознемирувате премногу.
  • Нагласете ги со допирање или фотографирање со блиц. Никој не го сака тоа.
  • Закачете илјада кутии една до друга. Секој сака да има свој простор.
  • Откажете се. Ако се чини дека не можете да внесете птици во вашите кутии, проценете што имате и видете дали има нешто што ги одложува. Дали дупката е преголема? Дали има дупки за одводнување и вентилација? Дали го поставивте доволно рано во сезоната? Колку е високо од земјата? Дали птиците се дури и во вашата област? Обидете се да привлечете птици со фидер или два, а потоа видете дали ќе ги посетат кутиите.

  Заврши

  Сега кога ги знаете внатрешните и надворешните работи на куќичките за птици, можете безбедно и среќно вдоми ги твоите пердувести соседи!
  Stephen Davis
  Stephen Davis
  Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.