Кардинална симболика (значења и толкувања)

Кардинална симболика (значења и толкувања)
Stephen Davis
се сметаше за таинствен, мистериозен и недоверлив. Кардиналите се сосема спротивни, со нивните светкави бои лесно се забележуваат и се прилично удобни околу луѓето и не се кријат во густата вегетација.

Но, повеќе од тоа, тие се гласни пејачи. И мажјаците и женките пеат, што е невообичаено меѓу птиците певници каде обично пеат само мажјаците. Бидејќи и двата пола имаат способност да пеат, и тоа го прават често и гласно, многу култури ги сметале за чесни и доверливи, а не за таинствени.

Духовен гласник

Кардиналите долго време се поврзуваат со Бога. Тие се гледаат како посетители од небото или како да можат да патуваат меѓу земјата и небото. Кардиналите исто така се поврзуваат со ангели или патување со ангели. На овој начин, луѓето често ги гледаат како да носат пораки од саканите кои починале, или дека Бог ги испраќа како пораки на надеж за да го подигне духот.

Слика: Харви Рид

Кардиналите се вообичаени птици кои се со светли бои и тешко се пропуштаат. Со нивната прекрасна убавина и гласна мелодична песна, не е ни чудо што инспирираа фолклор и митови. Во оваа статија ќе ви дадеме увид во врска со кардиналните соништа, тетоважи, тотеми, духовна важност, разни кардинални симболи и многу повеќе.

Што симболизира кардиналот?

Додека повеќе од една птица во светот го дели името кардинал, за целите на оваа статија ќе разговараме за северниот кардинал, кој се наоѓа низ источните САД, Канада и Мексико. Убавите пердуви на кардиналите, нивното однесување и нивните песни придонесуваат за нивните различни симболички значења.

Еве некои од најчестите симболи поврзани со кардиналите:

 • Љубов и засилувач; Страст
 • Романтика
 • Ведост
 • Лојалност
 • Добро среќа & засилувач; Надеж
 • Духовен гласник
 • Искрено

Љубов, страст и романса

Кардиналите се генерално моногамни птици кои се парат доживотно. Мажјаците и женките работат заедно за да градат гнезда и да се грижат за своите млади. Поради ова, тие често се поврзуваат со љубов. Кардиналите се симболи на романтично партнерство и посветеност.

Светло црвената боја на мажјаците, која ја користат за привлекување на женките, се поврзува и со љубовта. Размислете само за Денот на вљубените и срцата, одамна ја поврзуваме црвената боја со љубов и страст.

Веселост

Машките кардинали се гласни пејачи, особено во текот на пролетта. Тие се сместат на врвовите на дрвјата и поминуваат голем дел од денот испраќајќи ни ги своите свирежи. Женките се исто толку вешти, но и пеат.

Ова е многу познат звук за оние кои живеат во истата област како кардиналите, а повеќето луѓе велат дека нивната песна звучи радосно и им носи среќа кога ќе ја слушнат . Всушност, набљудувачите на птици често го користат зборот „навивање“ за да го опишат звукот на свирежот на кардиналите, како во „навиваат-навиваат-навиваат“.

Лојалност

Кардиналите се птици што не преселуваат , па во рамките на нивниот опсег тие остануваат на нивната територија цела година. Многу набљудувачи на птици сметаат дека гледањето кардинали е прилично сигурно, бидејќи тие можат да бидат забележани во сите четири сезони од годината. Ова, исто така, значи дека генерално семејствата имаат тенденција да останат заедно многу подолго од другите птици-песни.

Добро среќа

Многу култури ги гледаа кардиналите како птици со позитивни асоцијации, понекогаш дури и како наклонети од Бога да пренесуваат небесни пораки. Поради оваа причина, гледањето кардинали често се сфаќа како знак на добра среќа. Гледањето светло црвен кардинал среде снегот или досадните бои на зимата може да биде доста надежна и заживувачка глетка. Ова е веројатно уште една причина поради која се смета дека носат надеж и среќа.

Искреност

Птиците кои се тивки и сакаат да останат скриени меѓу дрвја и грмушки историскикардиналниот сон може да укаже дека наскоро ќе најдете обновена енергија.

Кардиналите се поврзани со добрата среќа и кога се гледаат во соништата може да укажат на позитивен пресврт на настаните за вашата кариера или здравје. Ако сте биле загрижени за исходот на претстојниот меч, кардиналот покажува дека ќе имате успех.

Ако видите кардинал што лета: проверете дали ги пренесувате вашите мисли и чувства на оние околу вас

Кардиналот ви го пресекува патот: погрижете се да останете приземјени пред успехот

Ако сонувате за пар кардинали: можеби ќе видите пристигнување на нов член во семејството или ќе мора да користите тимска работа за да завршите проект.

А што сонувате за мртов кардинал: ова може да укаже на крајот на едно поглавје од вашиот живот и наскоро ќе започне ново.

Летање со кардинал: Ако летате со кардиналот додека спиете, ќе видите дека од перспектива на птица која лета високо над земјата, вашите грижи се всушност многу мали. Сонот за кардинал треба да ви помогне да останете на вашиот пат и да ги постигнете своите цели без да дозволите вашите проблеми да ве урнат. Инспирирајте се од чувството на издигнување во сон за да се издигнете над сè што ви стои на патот.

Сонот за кардинал може да значи и дека ве посетува некој близок кој починал. Чувствувајќи го нивното присуство во сонсе надеваме дека ќе ви донесе мир и удобност кога ќе се разбудите.

Симболизам во посети или средби со кардинали

Значењето на средбата со кардинал може да се промени во зависност од времето, местото и деталите на посетата. На пример, ако кардинал дојде да ве посети кратко време по загубата на некој близок, многу култури го толкуваат ова како знак дека вашата сакана сè уште ве гледа и сака да ве охрабри да продолжите да се движите напред. Постои вообичаена изрека „кога кардиналите се тука, ангелите се блиску“.

Кардиналите исто така може да бидат знаци на среќа и просперитет што ќе дојдат во блиска иднина. Ако наидете на кардинал додека сте во фаза на одлучување дали да ја искористите шансата или не, тоа се гледа како знак дека треба да продолжите со проектот.

Кардиналите се меѓу птиците кои се моногамни и остануваат со партнерот долгорочно. Пар кардинали ќе работат заедно за да подигнат семејство на мали птици и да живеат среќно заедно. Поради ова, се вели дека гледањето кардинал на денот на вашата свадба е среќен знак за иден среќен брак.

Исто така види: 15 видови птици кои започнуваат со Е (со фотографии)

Меѓутоа, дури и ако не држите некоја посебна симболика за кардиналите, повеќето луѓе би се согласиле дека тие се една од нивните омилени птици за гледање во дворот. Можете лесно да привлечете кардинали со хранилки за семки од сончоглед и птици.

Исто така види: Факти за јастребите со црвени раменици

Северија за кардиналите

 • Ако видите кардинал, починатиот близок еда знаете дека ве чуваат
 • Кардинал виден на прозорецот е знак за среќа
 • Црвен кардинал виден во зима ќе значи просперитетна пролет
 • А кардиналот притискање на окното на прозорецот предупредува на смрт
 • Кардиналите што се гледаат на денот на свадбата се знак за долг и среќен брак

Кардиналите како духови животни & засилувач; Тотеми

Cardinal Spirit Animal

Кардиналите рано стануваат, пеат бурно и ви го привлекуваат вниманието со нивните бои. Кардиналното духовно животно може да ве поттикне да го пронајдете сопствениот глас и да бидете верни на своето единствено јас. Препознајте ја сопствената лична моќ.

Кардиналното духовно животно е поврзано и со тврдоглавоста во однос на постигнувањето на вашите цели. Тие ве охрабруваат да ја искористите сопствената самодоверба и дисциплина за да стигнете до крајот на долгорочните обврски и цели.

Кардинал тотемско животно

Со кардиналот како вашето тотемско животно, веројатно ќе имате издржлив дух и ќе бидете подготвени да се соочите со сè што ќе ви се случи без страв. Тоа е затоа што познато е дека кардиналите се видливи и активни секој месец од годината, без оглед на студеното време.

За разлика од другите птици кои се преселуваат во потопла клима кога времето се менува за да стане студено, кардиналите остануваат на место за времетраење на зимата, толерирање на какви било временски услови и тешкотии во процесот. Ова им донесе репутација дека сецврсти, решителни и способни да издржат сè. Луѓето кои имаат кардинал како свој тотем имаат тенденција да ја имаат истата издржливост и способност да се справат со какви било предизвици што се појавуваат себеси.

Духовно и културно значење на кардиналите

Кардиналите се родени само во Северна Америка. и затоа не се директно спомнати во Библијата или Светото писмо. Сепак, тие долго време се поврзани со Бога, особено можејќи да носат пораки од Бога.

Некои сметаат дека кардиналот е добар приказ на Светиот Дух. Црвената боја на кардиналот ја симболизира крвта на Христос и неговиот дар за вечен живот.

Да се ​​види кардинал во близина се вели дека во некои култури и системи на верување значи дека се присутни ангели. Иако можеби нема да можете да го видите ангелот, кардиналот ви дава визуелен знак дека небесно суштество е во близина и ве посетува на Земјата.

Кардиналот има за цел да ви покаже дека вашата изгубена сакана ве охрабрува да оди напред. Во време на жалост, гледањето кардинал може да им помогне на ожалостените да почувствуваат дека нивната сакана никогаш не е далеку од нив.

Симболиката на кардиналот на домородните Американци

Симболиката на кардиналот на домородните Американци варира во зависност од племето, со многу племиња имајќи легенда која се центрира околу птицата. Иако приказните може да варираат во детали, птицата има значајна улога во традициите на секоја од нив.

На пример, се вели дека кардиналот е олицетворение наќерката на сонцето од народот Чероки. Живописното црвено на птицата му го дало на видот од сонцето за да може лесно да се следи каде и да оди. Чирокиската митологија вели дека гледањето кардинал како лета на сонце е знак за среќа.

Луѓето Чокто имале приказна за кардинал кој играл сватовник. Во многу племиња, поврзаноста помеѓу кардиналите и љубовта била направена и тие се сметале како предзнаци за идни врски или успех во врската.

Симболиката на кардиналната тетоважа

Иако секој човек има свои причини за избор на кардинал за тетоважа, некои од најчестите значења се:

 • Претставување на саканата личност која починала
 • Претставување на среќен брак
 • Среќа и надеж
 • Самопочит и лична моќ
 • Љубов и страст
 • Нови почетоци
 • Ангели
 • Претставување на државите каде што е официјална државна птица: Илиноис, Индијана, Охајо, Кентаки, Северна Каролина, Западна Вирџинија и Вирџинија

Дали кардиналите имаат среќа?

Кардиналите често се гледаат како среќа или знак на позитивно охрабрување и познато е дека сигнализираат за присуство на среќна можност во вашиот живот . Бидејќи кардиналите се познати како снаодливи, искористувајќи ја можноста да најдат храна и други елементи што им се потребни за да преживеат, посетата на еден од нив често може да се совпадне со почетокот на погоден период во вашиот живот. Кардинална глеткаво такво време може да биде сигнал дека треба да притиснете напред и да очекувате само најдобра среќа кога ќе го направите тоа.

Убаво и достоинствено, може да има многу значења што му се припишуваат на кардиналот низ културите или религиите. Следниот пат кога некој ќе го премине вашиот пат, или кога ќе го слушнете прекрасниот пеење на птиците, одвојте една минута за да го цените ова природно чудо и еластичноста што ја симболизира.

Заклучок

Се вели дека кардиналите симболизираат низа значења, од духовите на саканите кои ги гледаат оние на Земјата до можност за нов почеток во животот. Средбата со вистински кардинал обично се гледа како добар знак, знак дека треба да продолжите по вашиот сегашен пат или позитивен знак дека некој близок кој починал ви се насмевнува.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.