Како спијат бувовите?

Како спијат бувовите?
Stephen Davis
дреме.

Каде спијат бувовите?

Повеќето бувови ќе спијат на гранките на дрвјата во внатрешноста на дрвото или во шуплините на дрвјата. Тие имаат тенденција да најдат места за гнездење или спиење со мала активност и бучава, и каде што предаторите или луѓето веројатно нема да ги вознемируваат.

Покрај дрвјата, може да видите и бувови како спијат на корнизи од карпи или во напуштени згради. Тие, исто така, најчесто се одмараат во близина на добри области за лов, за да можат да бараат плен веднаш штом ќе се разбудат.

Иако повеќето бувови се креваат сами или блиску до нивното гнездо за време на сезоната на парење, некои видови живеат заеднички или делат места за одмор. На пример, бувот со долги уши ќе почива во групи од 2 до 20 бувови.

Некои видови на бувови, како што се снежниот був и кусоушката був, ќе градат гнезда на земја. Големиот роговиден був е еден вид познат по тоа што гради гнезда во напуштени гнезда на верверички.

Исто така види: Зошто птиците губат пердуви на главата?Заспана був со едно око испукано

За повеќето луѓе, бувовите остануваат мистериозни птици поради нивната претежно ноќна активност. Тие се добро камуфлирани и речиси тивки, што ги отежнува набљудувањето дури и за попосветените набљудувачи на птици. Ако се будни цела ноќ, можеби ќе се запрашате, како спијат бувовите? Во оваа статија ќе ги разгледаме навиките за спиење на бувовите и ќе одговориме на некои најчесто поставувани прашања.

Исто така види: Птици кои пијат нектар од колибри

Како спијат бувовите?

Бувовите можат да спијат исправени и качени на гранка само со затворање на очите. Тие ќе ги фиксираат своите канџи на гранки и ќе имаат цврст стисок пред да заспијат. Нивните задни прсти, наречени халукс, нема да се отворат додека не ги свиткаат или истегнат нозете.

Многу птици ја потпираат главата на грб кога спијат, вдишувајќи го клунот и лицето во задните пердуви. Меѓутоа, поради нивната различна структура на вратот, бувовите не можат да го направат тоа и едноставно ги затвораат очите. Понекогаш бувовите спијат со главите свртени наназад, иако повеќето спијат свртени нанапред.

Колку долго спијат бувовите?

Како и повеќето птици, на бувовите им требаат околу 12 часа сон за да го зачуваат и одржуваат својот енергија за нивните активности за барање храна и парење. Овие птици можат брзо да заспијат, дури и за 11 секунди.

Иако се грабливки, бувовите имаат многу свои предатори како што се лисиците, орлите и дивите мачки. Ова значи дека тие мора да бидат полувнимателни дури и додека спијат и често земаат серија краткидостапност.

Бувови кои не спијат во текот на денот и може да имате многу среќа да ги забележите во текот на дневните часови се:

  • Був од северен јастреб
  • Северен пигмејски був
  • Снежна був
  • Був закопа

Дали бувовите спијат со лицето надолу?

Додека бувовите можат да спијат исправени како возрасни, малите бувови (или бувовите) откриваат ова е тешко бидејќи нивните глави се уште се премногу тешки за да можат да се издржат. Наместо тоа, тие лежат на стомак, ги свртуваат главите на едната страна и спијат. Ако се на гранка, цврсто ќе ги фатат гранките со канџите пред да легнат на стомак.

Понекогаш бувовите исто така спијат потпрени на своите браќа и сестри или на страните на гнездото за да ги поддржат главите. Откако ќе пораснат, тие добиваат посилни мускули на вратот и издржливост на телото за да се справат со тежината на главата и да спијат исправено. Заспаните бувови имаат повеќекратни кратки дремки и не сакаат да ги вознемируваат, дури и за хранење.

Дали бувовите сонуваат?

Постојат големи шанси да сонуваат! Истражувачите откриле дека бувовите минуваат низ РЕМ сон, слично како и луѓето. Спиењето со брзо движење на очите (РЕМ) е фаза на спиење каде што доживуваме слична мозочна активност како будноста и нашите најживописни соништа.

Птиците се единствените видови кои не се цицачи во моментов за кои се знае дека имаат РЕМ сон. Понатаму, тие открија дека РЕМ спиењето се намалува како што стареат бувовите, исто како што се случува кај човечките бебиња.

Бувот спие во светилиштето

Дали бувовите спијат со едно отворено око?

Познато е дека бувовите се впуштаат во еднохемисферичен сон со бавни бранови, каде што половина од нивниот мозок е сè уште буден, додека другата половина мирува. Кога се во оваа состојба, окото поврзано со половината од нивниот мозок што е сè уште будно ќе остане отворено. Ова им овозможува да бидат внимателни за потенцијалните опасности дури и додека одмараат, и им дава предност во избегнувањето на предаторите.

Интересно е што овие птици можат да одлучат дали сакаат двете половини од нивниот мозок да спијат или едната да остане будна и да спие наизменично со другата половина. Значи, нема секогаш да видите був како спие со едно отворено око.

Заклучок

Повеќето бувови ќе спијат качени на гранка од дрво што стои исправено или вгнездено во дупки на дрвјата. Сепак, бувовите не можат да ги држат главите на овој начин, па обично спијат на стомак и со лице на страна.

Додека многу видови бувови спијат во текот на денот, има некои што може да ги видите како летаат наоколу наоѓање храна додека другите одмараат.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.