Како птиците знаат дека има хранител за птици?

Како птиците знаат дека има хранител за птици?
Stephen Davis

Заедничко прашање што го гледам во заедницата за хранење птици е „како птиците знаат дека има хранител? Откако ќе купите нов хранител за птици, ќе најдете соодветно место да го обесите и ќе го наполните со птичји семиња, природно сте вознемирени да видите како птиците се хранат од него.

Птиците нема веднаш да знаат за вашиот хранител, но тие ќе го најдат со користење на нивниот одличен вид. Повеќето птици секогаш бараат храна и остануваат сместени некаде на стража. За да им помогнете во нивната потрага, распрснете малку семе на земја околу новиот хранител.

Може ли птиците да мирисаат на птичји семиња?

Како што го допрев погоре, птиците најмногу се потпираат на нивните визија да се најде семе од птица. Птиците навистина имаат ноздри или надворешни нарези, но навистина не постои начин да се каже колку го користат сетилото за мирис или дали воопшто го користат. Вообичаено е верувањето дека мршојадците можат да лоцираат мртви трупови на животни на оддалеченост од една милја, но други студии покажуваат дека навистина не постои лесен начин да се каже дали птицата има сетило за мирис.

Исто така види: Симболизам на колибри (значења и толкувања)

Како знаете дали птицата навистина мириса нешто? Не можете да кажете: „Подигнете го десното крило ако го мирисате ова“. птиците за хранење што ги гледате во вашиот двор не се потпираат на сетилото за мирис што можеби го имаат за да го пронајдат птичјото семе што сте го оставиле за нив.

Други истражувања покажаа дека црвеноопашотХок можеби е една од ретките птици кои имаат сетило за мирис, но тие сигурно не се обидуваат да шмркаат семе.

Дали птиците си кажуваат каде е храната?

Мислам Прилично е очигледно дека птиците навистина комуницираат, ги слушаме како зборуваат (пеат и чврчореат) и си одговараат цело време. Но, за што зборуваат? Па, да видиме, знаеме дека има повици за парење што е форма на комуникација, има грабливи повици за да се предупредат едни со други за опасност, младенчињата птици квичат од гнездото кога се гладни, така што тоа е форма на комуникација поврзана со храната. Има и контактни повици, кои птиците можат да ги користат за да разговараат меѓу себе кога бараат храна. Затоа би рекол да, птиците навистина зборуваат и комуницираат каде е храната, на свој начин.

Дали птиците ќе го најдат мојот хранител за птици?

Ако сте ги презеле потребните чекори за да се осигурате дека птиците ќе најдете го вашиот фидер, тогаш тие навистина ќе го најдат. Потребни се денови или недели во зависност од неколку различни фактори, затоа обидете се да бидете трпеливи. Еве неколку работи што можете да ги направите за да им помогнете на птиците од дворот да најдат нов хранител што сте го изгаснале:

  • поставете го вашиот хранител на безбедно место, генерално на околу 15 метри од засолништето
  • ... ако претходно сте имале фидер, закачете го новиот во близинакаде беше старото

Колку време им е потребно на птиците да најдат хранител за птици?

Ова прашање не е лесно да се одговори и навистина нема дефинитивен одговор, па дури и добра проценка . Оваа статија зборува за правилото на двајца, кое во основа вели дека може да потрае 2 секунди или 2 месеци. Сè додека сте трпеливи и ја одржувате храната лесно достапна во вашиот хранител(и), птиците (и речиси сигурно верверичките) на крајот ќе ги најдат.

Исто така види: 12 факти за влакнести клукајдрвци (со фотографии)

Еве еден пример од реалниот живот од неодамнешното искуство што го имав. Се преселив во нова куќа и поставив мала хранилка за прозорци што ја добив на Амазон, патем, одлична мала ефтина фидер, и ја наполнив и ја ставив на мојот прозорец. Беа потребни речиси 2 недели пред да го видам мојот прв титули како колва низ семките.

Потоа го најдоа верверичките, потоа кардиналите итн. После тоа додадов хранилка во дворот што е на бандера, сега само отскокнуваат напред-назад меѓу нив и цело маало знае дека мојот двор е извор на храна!
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.