Како да се ослободите од ѕвездените на хранилки (7 корисни совети)

Како да се ослободите од ѕвездените на хранилки (7 корисни совети)
Stephen Davis

Европските ѕвездени се меѓу најомразените и најнепосакуваните птици во земјата. Овие црни птици со средна големина се со големина на голема робинка и се вознемирувачки за хранителите на птици во дворот насекаде. Тие навлегуваат во големи јата и тешко може да се ослободат.

Во оваа статија ќе ги разгледаме проблемите што овие птици можат да ги предизвикаат, зошто се речиси универзално мразени, неколку совети како да се ослободите на ѕвездите, како и да одговорите на некои други вообичаени прашања за нив.

Како да се ослободите од ѕвездите и да ги држите подалеку од хранилки за птици – 7 начини

1. Набавете хранител за птица што е отпорен на ѕвездести

Ако барате хранителки за птици отпорни на ѕвездести тогаш ќе најдете неколку опции таму. Меѓутоа, бидејќи ѕвездените се речиси иста големина како и кардиналот, може да ги блокирате и кардиналите, сините џејови и другите птици со слична големина од вашиот хранилник.

Можете да пробате нешто како верверица уништувач која има контра тежина која ги затвора отворите за хранење на потешките животни. Како и да е, од она што го прочитав, иако може да одврати некои ѕвездени, тие се исто така паметни и може на крајот да ги откријат овие работи.

Фидер за кафез

Друга опција за тоа како да се ослободите од ѕвездените е да земете го оној што има кафез околу доводникот на цевката . Модел како овој на Амазон дефинитивно ќе ги оддалечи ѕвездите бидејќи нема да можат да се вклопатграклата може да изгледа црна, но тие всушност имаат сјајни виолетови глави и истакнати жолти очи. Ѕвездената може да има и зеленикаво-виолетова нијанса, но само во летните месеци.

Во зима пердувите им се покафеави. Граклите обично не се гледаат во западната половина на САД, додека ѕвездите се наоѓаат на национално ниво.

Дали ѕвездите се добри за нешто?

Не многу да бидам искрен. Тие навистина јадат многу инсекти и штетници како циганскиот молец, уште еден инвазивен вид кој беше воведен во САД во 1920-тите и оттогаш е голем проблем.

Циганскиот молец цели многу видови тврди дрва и ќе јаде лисјата од овие дрвја по илјадници. Ѕвездичките ги јадат своите ларви како и молците.

Ѕвездичките можат да јадат и многу инсекти кои им предизвикуваат проблеми на фармерите. Сепак, како што споменавме тие предизвикуваат свои проблеми на фармите со земјоделски култури и добиток. За жал кај ѕвездите, се чини дека добрите не ги надминуваат лошите страни.

Заклучок

Европската ѕвезда е инвазивен вид и не е роден во САД. Иако се во вистинско светло и во вистинско време од годината, тие можат да бидат прилично убави, тие се силеџии во текот на целата година.

Ако дојдовте овде да барате како да се ослободите од ѕвездите затоа што тие ги презеле вашите хранилки за птици, а потоа обидете се со некои од горенаведените совети пред да изгубите надеж. Меѓутоа, понекогаш, само морамеземете ги добрите птици со лошите.

Со среќа!

низ отворите на кафезот.

Меѓутоа, исто така, ќе ги задржи птиците со слична големина како кардинали. Кардиналите се речиси омилените птици на секого што треба да се видат кај вашиот хранилник, така што ова може да претставува малку проблем.

Но, ако сте на памет и исто така користите некои други методи за да ги симнете од вашиот имот, едноставно може да биде привремено решение. На крајот, сакате да се ослободите од нив засекогаш и да ги вратите вашите редовни хранилки.

Превртена храничка

Ако имате слатка хранилка за клукајдрвци и ѕвездените и гранките завршуваат исклучете ги вашите слатки колачи за рекордно време, наопаку хранилката може да ви помогне. Внесувачот како што е овој долен хранител на Audubon ја поставува слатката торта свртена надолу, а птиците треба да висат одоздола за да пристапат до жицата.

Птици кои сакаат да се држат, како што се клукајдрвци, врнежи и оревчиња (како и многу на други птици кои уживаат во слатки) немаат проблем со овој дизајн. Големите птици штетници како Старлинг и Граклес не сакаат вака да висат наопаку.

Патемно, ова ќе им помогне и на домашните врапчиња, ако големите роеви го џвакаат целото ваше милје, ниту тие не сакаат да висат.

2. Употребувајте сезонски тактики

Метод кој функционираше за мојата колешка соработничка на страницата Мелани е да ги смени типовите на хранилки што ги става сезонски. Ова можеби нема да функционира во сите делови на земјата, но можеби вреди да се пробаи грешка за да се види дали може да ви помогне.

Ѕвездичките и гракавите изгледаа многу повеќе во летните месеци отколку во зимата. Со гаснење хранилки за цевки во кафез во текот на летото за да ги задржи незаинтересираните ѕвездени и гракали, таа можеше да користи хранили кои не се во кафез во зима, а сепак да ги храни кардиналите и поголемите птици.

Исто така види: Штала против забранет був (клучни разлики)

3. Отстранете ги нивните опции за гнездење

Ѕвездичките не можат да се вклопат низ отвор од 1,5 инчи или помал. Затоа, сите куќички за птици во вашиот двор треба да имаат влезни дупки не поголеми од 1,5 инчи. Можете да купите куќички за птици специјално со големина за сини птици, како што е куќата „Nature's Way Cedar Bluebird“ со отвор со соодветна големина.

Ако сакате да бидете многу безбедни, можете да одите на уште помал отвор од 1 инчи што ќе ви овозможи само кај малите птици песнопојни како што се врнежи и кокошки. На пример, традиционалната куќа за венец Woodlink. Исто така, ќе треба да го проверите вашиот имот за други можни места за гнездење. Приклучете ги или покријте ги сите ненамерни дупки и шуплини што може да бидат доволно големи за да им овозможат на ѕвездите да се гнездат.

4. Одземете им ги изворите на храна и вода

Општо земено, ѕвездите не сакаат семки од шафран или најџер (трн). Со тоа што им го нудите на другите ваши птици, вие ја негирате храната за ѕвездите. Ѕвездите имаат помеки сметки од повеќето други птици кои јадат семе во дворот.

Затоа, кикиритки (во лушпата) и сончогледот со бели пругисемето им е потешко да се отвори и можеби вреди да се префрли на привремено додека ѕвездите не се фрустрираат и не продолжат понатаму.

Како последен обид, можете дури и да се обидете да ги отстраните сите ваши хранилки неколку недели. Ова ќе го прекине циклусот на ѕвездените кои доаѓаат во вашиот двор по храна, а вие може да ги вратите колибрите откако ќе се преселат во друга област.

5. Исплашете ги

Постојат неколку опции за заплашување од мноштво ѕвездички. Ниту еден од нив не е сигурен начин да се ослободите од нив.

  • Гласни звуци – Еве еден електронски отфрлач на птици на Амазон кој може да биде многу ефикасен за одвраќање на ѕвездените. Го имитира звукот на предаторите и птиците во неволја, овие звуци ќе ги исплашат птиците штетници.
  • Страшила – Можете да пробате лажни бувови или јастреби, еве мамка од сокол што можете да ја набавите поевтино.

6. Еден е еден премногу

Многу е полесно да се одвратат една или две ѕвездички отколку целото стадо. Ако дури и еден се појави на вашиот фидер, се препорачува веднаш да употребите некои од овие тактики. Ако ги избркате рано, можете да спречите поголемо јато да одлучи дека вашиот двор е добро место за одгледување.

7. Други опции

Нема закони за риби и дивеч кои ги штитат ѕвездените и не е нелегално на федерално ниво да се фатат и хумано да се убиваат ѕвездени. Стапица со гнездо кутија како оваа на Амазон е можна опција за заробувањенив.

Треба да ги проверите вашите локални закони во врска со заробувањето или убивањето на ѕвездите пред да се обидете со нешто од таа природа. Како што е кажано, топло ви препорачувам да размислите за други опции.

За европската старлета

Европската ѕвезда за прв пат беше воведена во Северна Америка во 1890 до 1891 година од човек по име Јуџин Шифелин. Се вели дека во текот на оваа година, тој ослободил околу 100 птици или 50 парови во централниот парк во Њујорк.

Тие брзо се адаптираа на нивната нова средина и почнаа да се шират, пробивајќи го својот пат низ земјата до западниот брег до 1940 година. Денес се верува дека има повеќе од 200 милиони ѕвезди на национално ниво.

слика: Pixabay.com

Видовите птици за кои луѓето генерално сметаат дека се непожелни и непожелни во нивните колибри во дворот, како што се ѕвездените и гракали, имаат тенденција да бидат со поголема големина. Можете да го искористите овој факт во ваша корист и да купите хранилки за птици што се направени за помали птици со контра тежини, повеќе за ова подолу.

Некои од подобрите хранилки ќе имаат прилагодлив механизам за селективно хранење, така што може да ја избере големината на птиците што сакате да ги нахраните. Можете да најдете неколку вакви хранилки во оваа статија што ја направивме за некои од најдобрите хранилки за птици кои не се вервери.

Ова е еден од начините да се одвратат ѕвездите и габите да не крадат семе од птици од малите момци.

2>6 проблемиѕвездите можат да предизвикаат

1. Тие се натпреваруваат за гнезда со други птици

Ѕвездичките се натпреваруваат за гнездење шуплини со други птици како што се сините птици и клукајдрвците. Возрасните машки ѕвезди можат да бидат особено агресивни во потрагата по места за гнездење. Познато е дека колваат дупки во јајцата на други птици, го ослободуваат гнездото од материјали, па дури и ги убиваат бебињата пронајдени во гнездото.

Ѕвездичките, исто така, се познати по тоа што ги градат своите гнезда токму на гнездата на другите птици. Понекогаш закопуваат јајца на други птици, па дури и младенчиња. Штом ѕвездата ќе го заземе местото на своето гнездо, тие жестоко ќе ја заштитат дури и кога ќе можат да ги одвратат бувовите и ветрушките во некои прилики.

2. Тие носат болести

Да, познато е дека ѕвездите носат неколку различни болести. Многу од нив лесно се пренесуваат на добитокот, па дури и на луѓето. Следниве болести може потенцијално да се пренесат на добитокот, луѓето или другите животни:

  • 5 бактериски болести
  • 2 габични заболувања
  • 4 болести на протозои
  • 6 вирусни заболувања

Хистоплазмоза е габично заболување кое се пренесува преку воздухот кое може да се шири едноставно со дишење на габичните спори кои потекнуваат од изметот на ѕвездената. Најчесто симптомите за хистоплазмоза се многу благи и остануваат незабележани, но сепак има сериозни случаи кои резултирале со слепило или дури и смрт кај луѓето.

3. Тие се лоши заекосистем

Ѕвездичките можат негативно да влијаат на екосистемот на многу начини. Како што ги допревме ѕвездите ќе ги иселат другите птици од нивните гнезда, ќе се појават во вознемирувачки голем број, ќе крадат храна од други птици и животни и ќе шират болести.

Дополнително, тие ќе ја чинат земјоделската индустрија од 800 милиони до 1 милијарда долари годишно со јадење или контаминирање на оброци на добиток, јадење земјоделски култури и ширење на болести и убивање животни во тој процес. Можете да најдете некои други детали за економското влијание на ѕвездите во оваа статија.

4. Тие се агресивни и може да убијат други птици

Ѕвездичките можат да бидат многу агресивни и територијални. Тие ќе ги избркаат другите автохтони птици од нивната територија и гнезда со цел да ја престигнат таа област и да ја бараат како нивна. Во тој процес, тие не се над уништувањето гнезда, убивањето јајца и птиците. гнезда. Сепак, ова е многу вообичаено и всушност начинот на кој ѕвездите претпочитаат да се гнездат... крадејќи ги гнездата на други птици. Видете повеќе за гнездење подолу.

5. Тие се појавуваат во голем број

Ѕвездено мрморење

Покрај другите работи за кои зборувавме овде, нивниот огромен број предизвикува проблеми. Познато е дека патуваат заедно во масивни стада нареченимрморење на десетици илјади птици. Тие ќе се собираат заедно со 100.000 птици или повеќе за време на миграцијата.

Овие масивни јата може да се мешаат со авионите, па дури и да предизвикаат смртни случаи поврзани со авионска несреќа. Најчестото време за да се видат толку големи броеви ќе биде есента или зимата.

Тие го прават тоа од неколку причини. Главно затоа што има безбедност во бројки. Кога има толку илјадници птици заедно, им отежнува на предаторите како јастребите да издвојат една. Може да видите други птици како црни птици кои се собираат заедно во овие роеви како тактика за избегнување на предаторите.

6. Тие можат да бидат екстремно гласни

Како несакан ефект од патувањето и легнувањето во толку голем број, тие можат да создадат страшно звучно загадување. Кога во голем број ќе најдат место каде ќе се кренат, тие можат да бидат исклучително гласни. Бучавата што ја создаваат овие масивни живеалишта може да предизвика значителни проблеми во станбените области.

Постојат неколку начини, некои не се особено ефикасни, кои можат да ги одвратат овие големи живеалишта да не се населат на вашиот имот.

Што јадат ѕвездените?

Ѕвездичките претпочитаат инсекти, овошје, житарки и ќе го јадат вашето птичји семе ако се чини дека е лесен извор на храна. Тие генерално не се пребирливи. Иако има неколку работи што не им се допаѓаат, како што се семките од шафран, тие ќе бараат храна и ќе го изедат вашиот двор.птици надвор од куќата и дома ако им се укаже шанса.

Фармерите често се жртви на нивниот голем број и апетити, губејќи значителни количини на земјоделски култури и добиточна храна за нив секоја година.

Исто така види: 14 птици со чудни имиња (информации и слики)

Дали ѕвездените се инвазивни и како стигнале до Северна Америка?

Ѕвездичките се инвазивен вид и не се родени во Северна Америка. Како што споменав погоре, тие беа воведени во Америка во 1890 година од Јуџин Шифелин. Тој пушти 100 птици во централниот парк во Њујорк бидејќи сакаше да ги воведе во Северна Америка сите птици кои некогаш биле спомнати во драмите на Вилијам Шекспир.

За жал, потенцијалните деструктивни ефекти што тоа може да ги има врз екосистемот не беа добро разбрана во тие денови.

Европската ѕвезда е родена во Европа и Азија, но е претставена и во други земји како Африка, Австралија и Нов Зеланд. Без разлика во која земја се во една работа останува константна, тие се сметаат за штетници.

Grackle vs starling, дали се иста работа?

Grackle

И двајцата се склопени во вообичаената група „црна птица“ од многу луѓе. Во реалноста, ѕвездената и граклата се два различни видови, а исто така се одвоени од вистинските црни птици.

Граклата е малку поголема од ѕвездената, а европската ѕвездена е долга околу 8,5 инчи и граклата доаѓа со должина од околу 12 инчи.

Заедничко
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.