Како да привлечете клукајдрвци во вашиот двор (7 лесни совети)

Како да привлечете клукајдрвци во вашиот двор (7 лесни совети)
Stephen Davis

Дрвецот е фасцинантен вид птици, а само во Северна Америка има најмалку 17 различни видови клукајдрвци. Освен птиците песни, тие се и некои од најчестите видови птици што можете да ги привлечете во вашиот двор и во колибри. Повеќето клукајдрвци не мигрираат, па можете да уживате во нивниот двор цела година.

Дрвецот ќе дојде во вашиот двор барајќи две работи. Храна и засолниште. Со обезбедување храна што ја сакаат или добри места за нивно гнездење, постои голема веројатност да привлечете клукајдрвци во вашиот двор.

Како да привлечете клукајдрвци

1. Понудете слатка

Омилената храна на клукајдрвците во дворот е слатката. Во основна смисла, суетот е маснотии измешани со јаткасти плодови, бобинки или семки. Тоа е високо-енергетска храна што ја сакаат и е најдобар начин да ги привлечете клукајдрвците. Многу други птици од дворот, како што се газето, кокошките, врнасите и сините чаши, исто така уживаат во сует! Suet може да има многу форми, големини и конзистентност. Може да биде цврст и да се храни од кафез, или мек и да се шири на трупец. Најчестиот метод е хранење торта во форма на квадрат од жичен кафез. Еве некои од најпопуларните опции и одлични начини да започнете со хранење.

  • Birds Choice прави убави рециклирани пластични фидери за единечна торта или двојна торта со потпирачи за опашка. Клукајдрвците ја користат опашката за да се држат на дрвјата, како држач за нозе на велосипед. Тиеценете ги овие опашки да се потпираат на хранилки.
  • Да откриете која гарнитура да се користи е процес на откривање. Секој се колне во различна марка и ништо не е 100% гарантирано дека ќе биде апетитивно за сите птици. Сепак, открив дека колачите од брендот C&S се многу сакани, а овој комплет од 12 парчиња Woodpecker Treat е одличен избор за повеќето.
  • Овој врвен пакет од Wildlife Sciences има хранител за кафез, топка фидер и фидер за дневници ПЛУС комплет за сите три. Крајниот стартен пакет за различни опции за хранење. Одличен начин да им понудите избор на птиците или да видите каков тип ќе функционира најдобро во вашиот двор.

За подетален поглед на најдобрите хранилки, погледнете ги нашите најдобри избори овде .

Овој клукајдрвец со црвен стомак јаде коцка од хранилката за кафез.

2. Нахранете разновидна мешавина од птичји семиња

Птичјото семе може да се погоди или пропушти со клукајдрвци. Тие не се заинтересирани за просо, трн или мило, кои се популарни семиња за полнење во повеќето мешавини. Но, тие ќе јадат одредени видови на птичји семиња, како што е црн сончоглед. Она што навистина им се допаѓа се кикиритки, други мрсни јаткасти плодови, испукана пченка, суви бобинки и овошје. Многу брендови прават мешавина од клукајдрвец што ги вклучува семките, јаткастите плодови и овошните парчиња што им се допаѓаат. Понудата на ваква мешавина ќе ви даде подобри шанси да привлечете клукајдрвци и да ги задржите да се вратат за повеќе. Еве неколку добри што треба да ги пробате:

  • WildDelight Woodpecker, Nuthatch N’ Chickadee Food
  • Lyric Woodpecker No-Waste Mix

3. Користете вертикални или хранилки на платформа

Кукајдрвците обично не сакаат да јадат од повеќето хранилки за птици во традиционален стил. Како прво, многу клукајдрвци се премногу големи за удобно да се вклопат и да стигнат до семето. Исто така, тие се дизајнирани за фаќање на вертикални површини, на пример скокање нагоре и надолу на стеблата на дрвјата. Може да биде тешко за нив да се балансираат на мали костуми за хранење. Најдобрите типови на хранилки (надвор од хранилки) за клукајдрвци ќе бидат хранилки со платформа или вертикални хранилки.

Исто така види: 13 видови црвени птици (со фотографии)

Внесувачи на платформи

Внесувачите на платформата се рамни, отворени послужавници. Можете да нахраните речиси сè на фидер на платформа. Одлични се за поголеми птици бидејќи има многу простор за прилепување, седнување и движење наоколу. Внесувачите на платформата можат да висат од кука или да седат на врвот на столб. Одлично место за почеток е висечкиот хранител на платформа Woodlink Going Green.

Црвено-стомачен клукајдрвец јаде од хранилката на платформа

Вертикални хранилки

Вертикалните хранилки се високи хранилки во облик на цевка. Типот што ќе работи за клукајдрвците има жичен кафез како надворешен слој за птиците да можат да се држат и да се хранат, наместо да се висат. Овие се одлични за клукајдрвците бидејќи можат да се зграпчат за мрежата и да се хранат вертикално како што се навикнати да прават на дрвјата. Бидејќи ова е жичана мрежа, тој е навистина погоден самоза излупени кикирики или големи семиња. Бидете сигурни да ги прочитате препораките на производителот. Овој Греј Bunny премиум челик сончоглед & засилувач; Внесувачот на кикирики е одличен основен модел. Ако ви треба одредена заштита од верверички, размислете за хранител на ореви Squirrel Buster w/Woodpecker Friendly Tail Prop.

4. Поставете куќа за клукајдрвец

Дрвецот се гнезда во шуплина. Ова значи дека тие ги градат своите гнезда и лежат јајца само во шуплина, обично дупка во стеблото на дрвото. Клукајдрвците кои се мајстори за длевање на дрво, обично самите ги создаваат овие дупки. Другите птици што се гнездат во шуплината, како што се оревчињата, кокошките, ловците на мушички и шуплините често користат стари шуплини од клукајдрвец за да ги направат своите гнезда бидејќи не можат сами да ги ископаат со своите мали клунови. Клукајдрвците обезбедуваат многу важни места за гнездење за сите видови на други видови птици, а дупките што тие ги издлабуваат се користат повторно и повторно од различни птици. неговото гнездо во мојата задна шума.

Иако можат сами да си ги ископаат дупките, некои клукајдрвци ќе користат гнездо направено од човек. Потребно им е помалку време и енергија ако можат да најдат „однапред направен“ простор со кој се чувствуваат удобно. Куќите од клукајдрвец треба да бидат со одредена големина со отвор со одредена големина за да одговараат на нивната големина.

Оваа Куќа од клукајдрвец на Ковесајд е одличен избор. Таа е со големина заВлакнести, црвеноглави и црвеникави клукајдрвци, кои имаат поголема веројатност да користат куќа направена од човекот отколку некои други видови клукајдрвци. Околу дупката има штитник за предатор од чеша што им помага на верверичките и другите предатори да не го џвакаат влезот за да влезат внатре. За повеќе информации за различните спецификации на птичји куќи за различни видови, погледнете ја страницата за гнездо Watch на Cornell Lab.

Исто така види: Уникатни идеи за подароци за набљудувачи на птици во дворот <>

Забелешка: Јас би ве советувал да не ги обесувате куќичките од клукајдрвец ако имате други куќички за птици на вашиот имот, како што се куќички со сини птици. Клукајдрвците понекогаш крадат јајца и млади од други гнезда.

5. Засадете дрвја што им обезбедуваат храна

Малку уредување може многу да придонесе за привлекување клукајдрвци. За клукајдрвците, дабовите дрвја се омилени бидејќи сакаат да јадат желади и да ги чуваат за храна цела зима. Боровите дрвја се исто така добри затоа што обезбедуваат зимзелено засолниште во текот на целата година, а исто така нудат борови семиња и сок во кои уживаат клукајдрвците. И на крај, клукајдрвците уживаат да произведуваат овошни дрвја и грмушки како што се цреша, зеленика, јаболко, дренка, бобинка, црница, бозел, бејбери, грозје, хакер и портокали. дрво (кредит на слика: minicooper93402/flickr/CC BY 2.0)

6. Понудете хранилки за нектар

Некои клукајдрвци всушност уживаат во слаткиот, зашеќерен нектар. Додека сует, семиња и јаткасти плодови како што е споменато погоре ќебиде многу подобар начин за привлекување клукајдрвци, мислев дека ова вреди да се спомене. Ако сакате да се обидете да храните нектар од клукајдрвец, побарајте хранилки за колибри кои имаат пристојно големи отвори за пиење за да може клукајдрвецот да го внесе својот клун и/или јазик во фидерот. Имав неколку години кога само колибри го користеа мојот хранител за нектар, а некои години кога ловев клукајдрвци како Downy често пијат од него (видете го моето брзо видео подолу). Фидер во видеото е Aspects Hummzinger.

7. Оставете финти од мртво дрво

Кога дрвото ќе умре или е во процес на умирање, тоа може да се скрши на половина или да ги ослободи врвот и гранките. Ова остава делумно стебло наречено финтата на мртвото дрво или стоечкото мртво дрво. Повеќето клукајдрвци сакаат да стојат мртво дрво. Во многу области тоа е критичен дел од здравиот екосистем за гнездење на клукајдрвците, создавање засолниште и сточна храна. Некои видови клукајдрвци ќе се гнездат САМО во мртво дрво.

Ако имате мртво дрво на вашиот имот, веројатно ќе сакате да ја исечете целата работа. Иако сигурно не сакате да ризикувате мртво дрво или мртви екстремитети да паднат на вашата куќа, размислете за делумно отстранување. Намалете ја горната половина што претставува безбедносен ризик, но оставете ја долната половина да стои. Клукајдрвците ќе бараат храна за инсектите кои помагаат да се разбие мртвото дрво. Исто така, многу полесно им е да прават дупки за гнездо и засолниште во мртво дрво отколку живидрво.

Уживајте во вашите клукајдрвци!

Дрвецот понекогаш добива лош рап затоа што се деструктивни. И точно е, тие можат да направат прилично големи дупки на страните на вашата куќа ако мислат дека имате некои вкусни бубачки во вашата обвивка. Но, тие се убави и интересни птици кои е забавно да се гледаат и да се хранат. Посетете ја нашата статија како да ги задржите клукајдрвците од вашата куќа ако имате вистински проблеми. Но, можно е среќно да коегзистирате со нив и се надевам дека оваа статија ви даде неколку идеи како да уживате во нив во вашиот двор.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.