Како да ги задржите клукајдрвците од вашата куќа

Како да ги задржите клукајдрвците од вашата куќа
Stephen Davis

Дали во последно време ја слушате таа повторлива бучава од клукање на или околу вашата куќа? Веројатно е клукајдрвец. Ако сакате да знаете како да ги чувате клукајдрвците од вашата куќа, прочитајте понатаму.

Ако сте забележале клукајдрвци како колваат во вашата куќа, обично има две главни причини. Тапање и хранење.

Што е тапање и зошто го прават тоа?

Како што рековме погоре, клукајдрвците користат тапање за да комуницираат едни со други. Кога бараат територија или бараат партнери, тие ќе сакаат звукот на нивното тапање да патува колку што е можно подалеку.

Исто така види: 15 факти за насликани завеси (со фотографии)

Металот е најдобрата површина за постигнување гласни звуци што носат далеку. Честопати клукајдрвците избираат метални олуци, штитници за оџаци, сателитски чинии или обвивка.

Тие не се обидуваат да дупчат дупки или да копаат, туку само да прават бучава. Ова секако може да биде гласно и досадно, но можеби нема да предизвика никаква штета. Во многу случаи, ова тапање ќе продолжи само на пролет, па ако можете да го почекате, птиците веројатно ќе престанат сами.

Тие често бараат храна

Ако гледате клукајдрвци како дупчат во вашата обвивка, се обидуваат да влезат под вашата обвивка и оставаат вистински дупки, тие веројатно се обидуваат да влезат во инсектите. Ова е многу поверојатно да се случи со дрвена обвивка и ќерамиди отколку со винилна обвивка.

Оштетување на клукајдрвецот

Ако клукајдрвците постојано создаваат бучава или оштетување на вашиот дом, можам да разберам дека сакате да обесхрабрамнив. Прво - незаконски е да се вознемируваат или повредуваат клукајдрвци според Законот за Договорот за птици преселници. Исто така, тие се многу корисни птици за животната средина. Затоа, ајде да погледнеме неколку легални и безбедни начини како да ги одвратиме од вашиот дом.

Како да ги чувате клукајдрвците надвор од вашата куќа

Повикај истребувач на инсекти

Број еден причина зошто клукајдрвците ќе предизвика штета и ќе направи дупки во вашиот дом затоа што има инсекти под обвивката што се обидуваат да ги изедат. може да се гнезди под вашата обвивка. Веројатно би било вредно да повикате истребувач и да излезе на вашиот имот и да истражи дали имате наезда од инсекти. Штом бубачките ќе бидат под контрола, тоа значи помалку храна за клукајдрвците да најдат.

Понудете храна

Обидете се да понудите полесен, полесно достапен извор на храна за да им го одвлечете вниманието, како на пр. фидер за сует. Ако веќе ја колваат вашата куќа, можете да се обидете да ја ставите хранилката блиску до проблематичната област и откако ќе ја најдат полека ја оддалечува од вашата куќа.

Преправете се предатор

Поставете преправен предатор. Јастребите и бувовите се природни предатори на клукајдрвците и ако клукајдрвецот мисли дека го гледа во вашата куќа, може да се исплаши.

Овие може да се погодат или промашат, некои птици се навикнуваат на нив повреме и разбирање дека нема да ги повредат. Но, многу луѓе имаат успех, особено со преместување на различни локации низ куќата од време на време.

Исто така види: 14 птици со чудни имиња (информации и слики)

Овој Соларен Акционен Був на Амазон би бил одличен за обид. Има соларен панел кој ќе ја врти главата на бувот на секои неколку минути, правејќи го бувот да изгледа пореалистичен.

Сјајни предмети

Од која било причина, клукајдрвците не сакаат сјајни предмети. Можеби светлиот одраз на светлината ги повредува нивните очи или е збунувачки. Но, можете да го искористите ова во ваша корист со закачување на сјајни предмети каде што имате проблеми со клукајдрвците. Некои луѓе користеле ЦД-и или балони од милар. Еве три ставки од Амазон направени специјално за употреба во исплашување птици.

  • Птичји отвратителен плашна лента
  • Холографски рефлексивни бувови
  • Рефлектирачки спирали

Алтернативна локација за гнездо

Ако дупката што ја прави клукајдрвецот е невообичаено голема, можеби се обидува да ископа гнездо. Оставањето „замки“ (стоечки мртви или речиси мртви дрвја) или дури 15 стапки „трупци“ во задните шуми или околу линијата на вашиот имот ќе им даде други опции. Или обидете се да закачите куќа за гнездење на проблематичното место или на блиско дрво.

Звуци

Неочекувани или застрашувачки звуци може да ги исплашат птиците. Некои луѓе имаат среќа да висат ѕвона или ветровити на проблематичните места. Можете исто така да користите снимки од јастреби, бувови иликлукајдрвците во неволја.

Орнитолошката лабораторија Корнел направи студија за тестирање на различни средства за одвраќање од клукајдрвец и откри дека само сјајните/рефлектирачките стрими работат со каква било конзистентност. Тие, исто така, открија дека пластичните бувови и звуци може да функционираат на почетокот, но птиците можат да се запознаат со нив и со текот на времето ја губат ефективноста.

Сепак, луѓето имаат успех со сите овие методи, така што тоа ќе биде пробно и грешка за да видите што ќе работи најдобро за вас. Јас лично би започнал со рефлектирачката лента / стримерите, таа е најмалку скапа и се чини дека има најдобар рекорд.

Дали клукајдрвците имаат предатори?

Има многу предатори кои ќе јадат возрасни клукајдрвци, како и нивните млади или дури и нивните јајца. Тие вклучуваат јастреби, бувови, змии и ракуни. Сепак, најголемата закана доаѓа од губењето на живеалиштата.

Некои клукајдрвци можеа да се прилагодат на приградските дворови и паркови. Сепак, на поголемите клукајдрвци како Pileated им требаат големи шумски површини за да се размножуваат. Многу програмери ќе сечат мртви дрвја од дрва.

За видовите клукајдрвци кои користат само мртви дрвја за гнездење, ова остава неколку опции. Развиените области може да го поттикнат и присуството на инвазивната европска ѕвезда, која е позната по тоа што ги поместува клукајдрвците од местата за гнездење.

Хранење клукајдрвци во вашиот двор

Можеби мислите дека клукајдрвците не се вообичаенихранителни птици доколку се специјализирани за дупчење на дрвја. Како и да е, многу видови клукајдрвци лесно ќе дојдат до вашиот хранител на дворот, ако ја имате храната што им се допаѓа.

Некои клукајдрвци ќе го јадат истото птичјо семе во кое уживаат вашите други птици. Особено поголеми парчиња сончоглед или јаткасти плодови. Поради нивната конфигурација на прстите, балансирањето на хоризонталните костуми не е лесно за клукајдрвците.

Поради оваа причина, хранилките за цевки кои имаат само мали хоризонтални клинови на секоја дупка веројатно ќе бидат игнорирани. Внесувач на бункер или фидер со прстенест костур може да работи подобро бидејќи има повеќе простор за клукајдрвецот да се позиционира.

Внесувачот во кафез всушност може да работи прилично добро. Кафезот претставува многу решетка за да ја зграпчат, а може да имаат и површина за балансирање на опашот на која ќе се чувствуваат посигурни.

Ова случајно го открив едно лето. Поставив цевковод што беше опкружен со кафез за да ги чувам од големите „штетници“ птици како ѕвездени и гракали.

Ништо не е недостапно со таков јазик!

Најдобрата храна за клукајдрвците

Далеку најдобрата храна за клукајдрвците е хранилката за клукајдрвци . Суетот генерално многу го претпочитаат клукајдрвците пред семето. Исто така, хранилките се дизајнирани специјално за да му овозможат на клукајдрвецот да го користи своето природно позиционирање на телото и однесувањето на хранење.

Па што е точносует?

Технички маснотиите пронајдени околу бубрезите и слабините во говедското и овчо месо. Како и да е, генерално сует се однесува на повеќето видови говедски масти. Лесна „торта“ или „топка“ е оваа маст измешана со јаткасти плодови, овошје, овес, пченка или дури и црви.

Оваа маст лесно се вари и метаболизира од многу птици, вклучувајќи ги и клукајдрвците, и обезбедува многу на енергија. Поради неговите состојки, тушот може да се расипе ако се остави предолго на топли температури.

Секој тип на сует треба да биде безбеден за понуда во зима кога ниските температури ќе го задржат. Не треба да се нуди суров слатка во лето. Како и да е, „рендерираниот“ кифли е направен од маснотии со отстранети нечистотии и трае многу подолго.

Поголемиот дел од комерцијално продадените гарнитури се изречени, и обично ќе се рекламираат на пакувањето како „не се топи“ слатки. Може да се нуди и во лето, но внимавајте може да стане многу мек и не треба да се изоставува, бидејќи станува премногу лут. Премногу масла може да навлезат на пердувите на птиците и да предизвикаат проблеми за нив. Исто така, погрижете се да го чувате вашиот џуџе на ладно и суво место.

Најдобрите хранили за клукајдрвци

Влезниците за слатки не мора да бидат ништо фенси. Многу едноставен кафез како што е овој модел на Стоукс ќе работи добро.

Запомнете, многу клукајдрвци се со прилично добра големина. Ако има поголеми клукајдрвци во вашата област, можеби ќе сакате да ја зголемите големината на вашиот хранител соодветно.

Поголемите клукајдрвци ќе бидат привлечени одхранилки кои им даваат простор за маневрирање и „одмор за опашка“ за да им помогне во нивната рамнотежа. Можете да купите единечни хранилки за торти кои имаат потпирачи за опашката, но за неколку долари повеќе, јас би препорачал двоен хранилник за торта.

Овој фидер со избор на птици има две парчиња колачи, и има убав одмор за голема опашка. Suet е достапен од двете страни. Овој дизајн многу подобро ќе им се допадне на поголемите клукајдрвци.

Тоа е исто така ваша најдобра шанса ако се обидувате да го привлечете големиот клукајдрвец со колци. Тоа чини малку повеќе, но е направено од рециклирана пластика и треба да ви трае многу долго. Плус, сакам пластика затоа што навистина можете да ја исчистите за чистење. (Црвено стомачен клукајдрвец)
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.