Како да ги нахраните колибрите со инсекти (5 лесни совети)

Како да ги нахраните колибрите со инсекти (5 лесни совети)
Stephen Davis
некои муви таму за да продолжат да несат јајца и да создадат повеќе муви. Додајте банани и овошни остатоци по потреба.

Интересна идеја и некои од најпознатите сколовранци може да фатат дека гледањето на кофата значи повеќе подароци за бубачки.

3. Оставете легло од лисја

Одредени типови на комарци сакаат влажни области на распаѓање на растителен материјал, како што се купишта стари лисја и исечоци од трева. Ако имате простор, размислете да оставите „куп компост“ од лисја и исечоци од дворот на вашиот имот.

4. Засадете плодни грмушки, грмушки и дрвја

Можете да привлечете мушички кои сакаат овошје и многу други инсекти без да користите специјални колибри со засадување на некои родни овошни дрвја или грмушки од бобинки во вашиот двор. Како што плодот го поминува својот врв на зрелост, погрижете се да оставите некои виси или паднати на земја. Нека станат презрели за да привлечат уште повеќе бубачки.

(Слика: richardbarnard1957

Повеќето од нас се запознаени со хранилките за колибри кои се полни со купен од продавница или домашен нектар. Сме виделе и колибри како пијат од хранење на нектар, како и како летаат од цвет до цвет, испитувајќи со својата долга сметка за нектарот внатре. Но, она што повеќето луѓе не го знаат, е дека голем дел од исхраната со колибри се инсекти!

Добро заоблената диета со колибри се состои и од нектар и од инсекти. Нектарот е одличен за брза енергија, а во чекор со колибрите е неверојатно брз метаболизам. Но, нектарот обезбедува само шеќер, јаглехидрати и некои амино киселини. Инсектите можат да ги додадат потребните протеини, витамини и масти.

Колибрите го голтаат својот плен цел. Нивните нозе се кратки и тврдоглави и не можат да помогнат при фаќање или кинење на плен. Нивните сметки се долги и тенки, не се добро прилагодени за пукање на тврда школка. Така, нивната единствена опција е да изберат мали инсекти со меко тело што ќе можат лесно да ги проголтаат.

Омилени инсекти на колибри за јадење

Исто така види: 14 птици со чудни имиња (информации и слики)
 • комарци
 • пајаци
 • гњаци
 • овошни мушички
 • лисни вошки
 • мравки
 • грини
 • вилчици
 • мали бубачки
(Слика: Џејмс Вајнскоатпразникот на.

1. Користете специјализиран хранил

Внесувач на колибри

Користете исечени банани во овој хранил за да привлечете овошни мушички, кои потоа ќе се ројат и ќе се размножуваат во хранилката. Црвената боја на фидерот ќе привлече колибри, кои потоа можат да летаат покрај и да фатат овошни мушички кои зујат однадвор или да седнат на прстенот на седалото и да проверат во процепите на колибрите.

Ова може да биде многу погодено или промашено, како можете да видите по прегледите. И секогаш кога имате овошје седи надвор, ризикувате да привлечете други штетници што можеби не ги сакате. Имајте го тоа на ум ако го пробате овој метод.

Купувајте на Амазон

Исто така види: Дали птиците можат да спијат додека летаат?

2. Хранење со кофа „Направи сами“

Со одгледување овошни мушички во кофа, можете секој ден да испуштате некои корисни инсекти на вашите колибри. Го најдов овој сам метод што може да биде забавен да се обиде -

 • Користејќи празна кофа со капак, издупчете неколку мали дупки во капакот
 • Додајте две банани во кофата и оставете надвор со затворен капак ден или два. Откако ќе видите овошни мушички на овошјето, затворете го капакот и преместете ја кофата во сенка.
 • Овошните мушички наскоро ќе почнат да се размножуваат и сега кофата е ваша мала фарма за овошни мушички. Еднаш дневно, излегувајте кај вашиот хранител за колибри и отворете го капакот на кофата неколку минути. Ова ќе им овозможи на некои од мувите да избегаат за да ги фатат колибрите. Потоа повторно затворете го капакот на корпата бидејќи треба да го чуватепроблеми со, но ќе ги остави другите неповредени.

  Како колибрите ловат инсекти?

  Главниот начин на кој колибрите ги фаќаат инсектите е со „јастреба“, што ги фаќа во воздух. Колибрите се врвни воздушни акробати. Тие се заслепувачки брзи, можат да лебдат, да завртат пара, па дури и да летаат наназад. Затоа, не е проблем да се фати инсект.

  Кога истражувачите ги проучувале нивните долги сметки, откриле дека клуновите на колибрите се цврсти, но виткани и тие можат да ги отворат сметките до 25 степени. Исто така, кога нивните сметки ќе се отворат толку широко, анатомијата на банкнотата предизвикува таа веднаш да се „затвори“, за помалку од стотинка.

  Пајаците се уште една омилена птица колибри. Колибрите се многу добри во пронаоѓањето на пајакови мрежи и ја користат свилата од пајакови мрежи за да помогнат во градењето на нивните гнезда. Тие го плетеат со своето гнездо за да помогнат во прицврстувањето на гнездото на дрвото и да ги задржат мов, лишаи и други материјали за гнездото на место.

  Некои од највештите колибри учат како да ги грабнат уловените инсекти веднаш од пајаците мрежа, и ќе го јаде самиот пајак се додека е доволно мал. „Тато долги нозе“ или „жетвари“, кои припаѓаат на семејството на пајаковидни животни, но технички не се пајаци, се уште едно омилено јадење. Затоа, оставете дел од тие пајажини на аглите!

  Ако се чувствувате авантуристи во дворот и сакате да пробате нешто ново, обидете се со хранилките за мушички. Акозагрижени сте дека мирисот на плодот што се распаѓа ќе привлече посетители што не сакате да ги привлечете, сепак можете да го направите вашиот двор гостопримлив за инсектите.

  Засадете многу домашни цвеќиња, грмушки и плодни растенија и исечете намалување на употребата на пестициди. Погрижете се да оставите некои области кои не се совршено негувани… отпадоци од лисја, паднати плодови и трева што не е прекратко скратена. Имајќи го вашиот хранител за нектар, како и двор со многу инсекти, сигурно ќе го направите засолниште за колибри. (Im
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.