Факти за јастребите со црвени раменици

Факти за јастребите со црвени раменици
Stephen Davis

Јастребот со црвени раменици е помалку застапен и помалку познат од неговиот братучед Црвеноопашестиот јастреб, но своевремено тој беше најчестиот вид јастреб во поголемиот дел од Северна Америка. Овие јастреби стануваат сè почести во урбаните и приградските области, а во некои делови од нивниот опсег популацијата се чини дека брзо расте. Еве 14 интересни факти за јастребите со црвено раме.

Факти за јастребите со црвено раме

Слика: peteyp8Дали живеат јастребите со црвени раменици?

Јастребите со црвено раме кои преживуваат до полнолетство живеат 15-19 години во дивината. Се проценува дека најстариот познат јастреб во дивината имал 26 години кога умрел. Тоа ги прави неверојатно долговечни меѓу дивите птици, кои имаат тенденција да имаат релативно краток животен век.

3. Што јадат јастребите со црвени раменици?

Јастребите со црвени рамена имаат многу разновидна исхрана, со многу различни видови на мали цицачи на менито. Особено популарни се глодарите како што се волчиња, глувци и коверици. Зајаците и верверичките ќе се јадат кога претпочитаниот плен на јастребот е редок. Ќе ловат и водоземци и влекачи, а понекогаш и други птици, па дури и големи инсекти.

4. Која е разликата помеѓу јастребите со црвени раменици и јастребите со црвена опашка?

Па, очигледниот одговор е дека јастребите со црвена опашка имаат црвени опашки, додека јастребите со црвени рамена имаат црвени рамења. Секако дека има повеќе разлики од тоа. Јастребите со црвена опашка се поголеми од јастребите со црвени раменици и имаат пошироки крилја. Тие, исто така, имаат малку различни опсези, со црвеноопашести јастреби кои се појавуваат на многу места каде што јастребите со црвено раменици не живеат, вклучувајќи ги Големите Рамнини и Карпестите Планини.

5. Дали јастребите со црвени раменици ќе ги напаѓаат луѓето?

Нормално, не. Јастребите со црвени раменици не се особено агресивен вид и не се познати по тоа што напаѓаат луѓе. Можно е, сепак, тоаЈастребите кои се гнездат би ги гледале луѓето како потенцијален предатор и може да нападнат ако премногу блиску му се приближите на нивното гнездо.

Јастреб со црвени раменици (Слика: birdfeederhub)

Всушност, агресивните јастреби со гнездење станаа непријатност на некои места. Луѓето кои живеат блиску до гнездата на јастребите пријавиле дека биле често напаѓани за време на сезоната на гнездење. Најчесто, ова се предупредувачки напади и повредите не се тешки, но сепак можат да бидат болни.

Исто така види: 12 птици со црвени очи (слики и информации)

6. Каде се гнездат јастребите со црвени раменици?

Јастребите со црвени рамена сакаат да ги градат гнездата високо од земјата, но многу под шумската крошна. Тие претпочитаат широколисни дрвја од четинари и обично ги градат своите гнезда во вилушка од стеблото наместо на гранка.

Тие ќе се обидат да лоцираат соодветно дрво во близина на езерце или мочуриште, но често ќе се гнездат и во приградските паркови.

7. Дали јастребите со црвени раменици ловат ноќе?

Јастребите со црвени рамена се строго дневни и не ловат ноќе. Всушност, тие дури и не сакаат да летаат ноќе, бидејќи не гледаат исто така и ризикуваат да се повредат ако летаат во темнина.

8. Дали се ретки јастребите со црвено раме?

Јастребите со црвени рамења не се сметаат за загрозени или ранливи, но тие се малку невообичаени. Нивните претпочитани шумски живеалишта се намалуваат и тоа значи дека, додека нивното западно население се шири, источното население се чини дека се намалува, иакополека.

Намалувањето на шумските живеалишта често е резултат на проширување на градовите и предградијата, што значи дека јастребите почнуваат почесто да се гнездат во парковите. Тоа, пак, значи дека постои потенцијал насилните средби меѓу јастребите што се гнездат и луѓето да станат почести.

Исто така види: 28 птици кои започнуваат со Б (слики и факти)

9. Дали јастребите со црвени рамена јадат змии?

Змиите обично не се претпочитан плен, но јастребите со црвени раменици јадат змии. Сепак, некои набљудувачи на птици забележале уникатно однесување кај јастребите со црвени раменици. Тие ќе се соберат во области со голема популација на водни змии, но не и за да ги јадат змиите. Наместо тоа, тие чекаат додека змијата не улови риба, а потоа ја украдат рибата од неа. Тоа го прави многу полесен оброк отколку што инаку би добиле.

10. Дали јастребот со црвени раменици ќе јаде пиле?

Јастребите со црвени рамења сигурно се способни да јадат мали кокошки, иако тоа се и Куперовите Хокс или Јастребите со црвена опашка. Овие јастреби претпочитаат мали глодари и друг, помал плен, но тие лесно ќе напаѓаат и ќе јадат кокошки кога ќе им се укаже можност.

11. Колку јајца снесуваат јастребите со црвено раме?

Јастребите со црвено раме обично носат четири јајца секоја сезона на размножување. Меѓутоа, необично е сите четири младенчиња да преживеат до полнолетство, бидејќи болеста и грабливството го земаат својот данок.

12. Може ли јастреб со црвени раменици да убие мало куче?

Поголеми јастреби како Црвениот-опашката Хок е документирана како убива мачки и мали кучиња, иако тоа е ретко. Јастребите со црвени раменици потенцијално би можеле да бидат закана за најмалите раси на кучиња како што се чивавите и различните раси играчки. Сепак, нападите врз домашните миленици би биле многу невообичаени.

13. Што ги плаши јастребите со црвени рамена?

Ако чувствувате потреба да го избркате јастребот со црвени раменици, најдобрата тактика е гласните звуци. Викањето, плескањето, удирањето предмети или што било друго што создава гласни, ненадејни звуци ќе ги исплаши. Откако ќе се исплашат, веројатно нема брзо да се вратат.

14. Како ги привлекувате јастребите со црвено раме?

Спротивно на тоа, ако сакате да привлечете јастреб со црвено раме, можете да го привлечете нивниот плен. Колибри и бањи за птици ќе привлечат мали птици кои понекогаш се плен на јастребите со црвени раменици. Луѓето со кокошарници во дворот често забележуваат јастреби со црвени раменици кои висат околу нивниот двор.

Сакате да ги зголемите шансите да забележите еден од овие грабувачи?

Размислете за двоглед или опсег за дамки!

5-те најдобри двогледи за набљудување птици

5-те најдобри подрачја за набљудување
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.