Дауни против влакнест клукајдрвец (8 разлики)

Дауни против влакнест клукајдрвец (8 разлики)
Stephen Davis
не изгледа како голема разлика, но е многу забележлива.

5. Downy's имаат шипки на надворешните пердуви на опашката

Ова најчесто се забележува кога се во лет, но може да се забележи и кога пердувите на опашката се издупчени додека клукајдрвците балансираат на хранилката. Надворешните бели пердуви на опашката имаат црни огради/забелешки на клукајдрвците од типот Downy, додека влакнестите се чисто бели без ознаки.

6. Белата лента на веѓите на Hairy не се поврзува на задниот дел од главата

Двете птици имаат бели ленти на веѓите кои допираат до задниот дел од главата. Кај женките каде што нема црвена дамка, белите ленти нема да се сретнат кај Влакнестиот клукајдрвец, туку ќе одат до крај (без празнина) на Дауни. Слично на мажјаците со црвена дамка, машките влакнести често имаат црна лента за поделба во центарот на црвената фластера, додека онаа на Дауни е цврсто црвена.

Кредит на слика: Машко и женско Downy: Birdfeederhub. Машки влакнести: Needpix.com. Женски влакнести: Мет МекГилливрејобласти. Нивниот опсег се протега во поголемиот дел од Канада и во Алјаска.

Идентификациони ознаки

Овие карирани црно-бели птици имаат бела лента надолу по грбот и смели шарени лица. Нивните стомаци се целосно бели (или бушави, во зависност од регионот.) Надворешните пердуви на опашката имаат црна решетка. Мажјаците имаат црвена дамка на задниот дел од главата.

Влакнато од лево – шило од десно. (Слика: Лук Шобертчесто победуваат во борби со птици поголеми од нив. Дали е можно другите птици да ги помешаат со поголемите Влакнести и да се двоумат? Можеби! Тоа е веродостојна причина зошто сличното ќе биде од корист за Дауни.

Но, бидејќи тие не се истата птица, како всушност да ги разликуваме?

Доуни клукајдрвец

Слика: Природната

Некои птици изгледаат толку слично во дивината, што е тешко да се забележат нивните мали, нејасни разлики. Пример за два вида кои спаѓаат во оваа категорија се пердувиот vs влакнест клукајдрвец.

Исто така види: Што користат птиците за да ги градат своите гнезда? (Примери)

Всушност, клукајдрвецот со пердув и влакнест се веројатно еден од најчестите случаи на ова. Затоа ќе ги споредиме влакнестите и влакнести клукајдрвци и ќе разговараме за клучните карактеристики што ги прават различни.

Оваа статија ќе ви даде совети за тоа што да барате и слушате кога ќе се соочите со можност за лична карта, како и малку од историјата на животот за секоја птица.

Исто така види: Како да се привлечат птици во снабдувач на прозорец

Дауни наспроти влакнест клукајдрвец

И влакнестиот и влакнестиот клукајдрвец може да се привлечат со хранилки за птици, иако Дауните се почести кај хранилките. За најдобри шанси да видите еден од овие два вида во вашиот двор, ќе ви треба добар хранилник. Препорачуваме двоен фидер со опашка како овој на Амазон, но исто така сакаме да користиме и држач што е отпорен на верверица.

Иако имаат впечатливи физички сличности - бели стомаци и задна лента, карирани крилја, пругасти глави - овие два клукајдрвци се всушност потесно поврзани со другите клукајдрвци отколку едни со други. Тие дури и не се во истиот Род.

Оваа огледална слика на двете е веројатно производ на конвергентна еволуција што предизвикува неповрзани видови да изгледаат слично. И двата вида можат да бидат агресивни, и иако Downy’s се помали, тиекога ќе се појават наезда на бубачки. Ова ја објаснува нивната распространетост во изгорените шуми бидејќи бубачките стануваат многубројни овде.

Опсег

Годишни жители во поголемиот дел од САД, освен најголемиот дел од Тексас, Јужна Калифорнија и неколку места на запад. Тие исто така се наоѓаат во текот на целата година во поголемиот дел од Канада и во Алјаска.

Идентификувачки ознаки

Белиот стомак и белата лента по грбот се издвојуваат наспроти нивните црно-бели карирани крилја. Имаат пругасто лице и долги сметки, при што мажјаците имаат карактеристична црвена дамка на задниот дел од главата.

8 разлики помеѓу Downy и Hairy Woodpeckers

Кредит на слика: birdfeederhub

1. Влакнестите имаат подолги сметки

Влакнестата сметка е отприлика еднаква на нејзината глава, додека пак Дауни не е ни половина од должината на главата. Ова е една од најзабележливите разлики.

2. Влакнестите се поголеми во целина

Во просек, влакнестиот е приближно 3 инчи поголем од Дауни. Едноставна референца е да се споредат со големини на робин (Влакнат) и домашен врапче (Дауни).

3. Дауни има помек глас

Гласовите на Дауни се повисоки и помеки и се намалуваат во тонот на крајот. Влакнестите се погласни, пописни и го задржуваат истиот тон.

4. Downy’s имаат побавен тапан

Downy’s произведува 17 тапани во секунда, секој од нив трае околу 0,8-1,5 секунди. Hairy’s стискање во 25 тапани во секунда, штона клунот) се многу покарактеристични и помеки кога ќе се споредат со прамени на влакнести.

Заклучок

Сега кога разговаравме за сите работи што ги прават различни, ќе бидете подобро опремени да ги идентификувате на терен!

Сепак, не се обесхрабрувајте, бидејќи овие се едни од најтешките видови за разликување, дури и од експерти!

Среќен птица!
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.