Дали вервериците јадат бебиња птици?

Дали вервериците јадат бебиња птици?
Stephen Davis

Вервериците се сештојади и опортунистички хранители кои поминуваат голем дел од денот барајќи храна и јадење. Вервериците ги привлекуваат јаткастите плодови, овошјето, семките, а понекогаш и габите во текот на летото кога овие извори на храна се лесно достапни. Друг дел од исхраната со верверица се малите инсекти, цицачите, влекачите и водоземците. Со оваа разновидност на храна и фактот дека верверичките поминуваат многу од своето време на дрвја, луѓето често се прашуваат дали верверичките јадат бебиња птици.

Исто така види: Кога да се чистат куќичките за птици секоја година (а кога не)

Дали вервериците јадат бебиња птици?

Да, точно е дека бебињата птици понекогаш се плен на верверички. Верверицата можеби нема директно да бара птичји гнездо за да ги јаде, но може да ја нападне можноста да јадат бебиња птици ако се гладни и бебињата се без родител.

Бидејќи верверичките се опортунистички хранење, тие бараат секаква храна што им е лесно достапна. Бидејќи често се гледаат како јадат јаткасти плодови и семки, луѓето често претпоставуваат дека верверичките не јадат месо. Сепак, инсектите, птиците, влекачите, цицачите и јајцата можат да бидат дел од диетата со верверички.

Бебињата на птиците им обезбедуваат на верверичките протеини, витамини и хранливи материи што им се потребни во нивната исхрана. Ова е поверојатно да се случи во години кога другите извори на храна се дефицитарни. На пример, некои години дрвјата не даваат многу желади или шишарки поради условите на животната средина.

Ова значи дека верверичките ќе мора да работат понапорно за да најдат храна и може да се свртатна други извори на протеини, како што се јајца, бебиња птици, мали рептили и инсекти.

Видови верверички познати по тоа што јадат бебиња

Скоро секој вид верверица , па дури и веркери, може да се вклучат во ова однесување. Сепак, некои видови верверички се поагресивни и потериторијални од другите.

Американската црвена верверица е вообичаен предатор на младенчињата птици и е позната по тоа што е територијална и многу агресивна. Црвените верверички не се само агресивни кон птиците, туку се познати и по тоа што се агресивни кон сопствениот вид.

Иако се многу населени низ Северна Америка, источните сиви верверички се прилично послушни во споредба со црвените верверички. Источните сиви верверички претпочитаат да јадат јаткасти плодови и овошје, но ќе јадат бебиња птици ако се доволно гладни, а друга храна е малку.

Дали вервериците јадат птичји јајца?

Јајцата се дефинитивно хранлив извор на храна за гладните верверички. Ако мајката птица остави гнездо со јајца без надзор, верверичките можат да навлезат и да ги земат јајцата.

Мајките птици го поминуваат поголемиот дел од денот чувајќи го гнездото за да ги инкубираат јајцата, но тие ќе го напуштат гнездото на кратки периоди време за хранење. Вообичаено, верверичките нема да напаѓаат возрасна птица што седи на гнездото, туку ќе чекаат јајцата да бидат без надзор.

Птичјите видови каде мажјаците и женките ги делат одговорностите за инкубација и грижа за гнездата често имаатнајголемиот успех во одбраната од предатори.

Понекогаш и мажјаците и женките ќе ги инкубираат јајцата, но повеќето мајки птици сами ги инкубираат јајцата. Некои машки птици ќе им дадат пауза на женките да одат да најдат храна или ќе останат блиску до гнездото за да помогнат во одбраната.

Овие кооперативни видови птици, како што се Downy Woodpeckers, честопати се успешни во одбраната на местото на гнездење од предатори , бидејќи обично секогаш има еден родител кој ги гледа јајцата или бебињата.

Како птиците ги бранат гнездата од предатори

Ако гнездото на птиците остане без надзор од родители, тогаш најверојатно верверицата ќе навлезе за да украде јајца или бебиња.

Птиците родители ќе ја бранат својата територија кога предаторите ќе дојдат во близина на местото за гнездење. Некои видови птици се многу агресивни и нуркаат и колваат по верверичките кои се премногу блиску.

Бебињата птици и јајца се ранливи на многу различни предатори. Изборот на местото за гнездење е многу важен со цел бебињата на птиците да имаат поголема шанса да преживеат. Возрасните птици внимателно избираат каде ќе изградат гнездо за своите младенчиња во обид да го прикријат или сокријат.

Многу птици ги градат своите гнезда во подебели зеленило за да помогнат да го сокријат. По завршувањето на гнездото, се собираат лисја и друга растителна материја за да се постават околу гнездото за подобра камуфлажа. Некои видови птици несат јајца со боја што им помага да се спојат согнездо и зеленило.

Повеќето птици ќе се обидат да ги избркаат предаторите што се приближуваат до местото на гнездење. Птиците потсмев се познати по тоа што се многу територијални и агресивни кога станува збор за нивните бебиња. Секогаш ќе знаете кога сте блиску до нивното гнездо, бидејќи тие се познати по тоа што ги „нуркаат-бомбите“ миленичињата, па дури и луѓето во близина на нивното гнездо.

Вервериците претпочитаат да јадат јаткасти плодови и овошје отколку бебиња птици и јајца поголемиот дел од времето. Меѓутоа, кога овие извори на храна ќе станат ретки, верверичките ќе јадат бебиња птици и јајца за да ја задоволат својата глад. Верверичките ќе се хранат и со семиња и пченка оставени во хранилките за птици. Ако вашето птичјо семе исчезнува многу брзо, веројатно е дека верверица зема поголемиот дел од храната.

Верверичките кои живеат во урбаните средини исто така ќе пребаруваат низ ѓубрето за да најдат храна. Тие природно станаа чистачи и може да јадат мали мртви животни ако се очајни за храна.

Познато е и дека вервериците ја чуваат храната за да ја зачуваат за подоцна. Обично ќе ја видите оваа активност кон крајот на летото и есента, каде што вервериците ќе собираат желади и други јаткасти плодови и ќе ги кријат во шуплините на дрвјата или дури и ќе ги закопаат.

Една година нашиот костен произведе огромна награда и велиме дека верверички ги закопуваат костените по целиот двор! Ова им помага да се осигураат дека имаат резервен извор на храна во текот на зимата.

Исто така види: 19 птици со големи клунови (интересни факти и слики)

Друга бебешка птицаПредатори

Вервериците се само еден од многуте предатори за кои птиците треба да се грижат кога ги штитат своите гнезда. Другите видови птици, како што се Сините Џејс и Врани, се опортунистички хранители и ќе ги украдат јајцата и бебињата на другите птици.

Ракуните, опосумите и змиите се познати по тоа што крадат птичји јајца и јадат бебиња птици. Овие животни не само што наоѓаат гнезда на земја, туку затоа што се одлични планинари, тие лесно можат да стигнат до гнездата во гранките на дрвјата.

Птиците бебиња не можат сами да се грижат и се соочуваат со многу маки по напуштањето на гнездото. Младенчињата често се најранливи бидејќи талкаат по земјата пред да научат како да летаат, што ги прави лесна цел. Родителите на птици обично се држат блиску и внимаваат, но не се секогаш успешни во исплашувањето на предаторот.

Заклучок

Птичјите јајца и бебињата, за жал, се соочуваат со многу предизвици пред да станат полноправни возрасни. Иако можеби нема често да ги гледате верверичките во вашиот двор како комуницираат со птици, тие понекогаш претставуваат закана. Зграпчувањето бебе птица е малку потешко отколку само барање храна за растителна храна, така што многу верверички прибегнуваат кон тоа само кога храната е дефицитарна или кога им недостасува нешто критично во исхраната.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.