Дали Робините јадат во храна за птици?

Дали Робините јадат во храна за птици?
Stephen Davis

Во одреден момент забележав дека никогаш не сум видел американски Робини кај моите хранилки за птици. Редовно гледав сипки, кардинали, па дури и жалосни гулаби, но никогаш не видов една од најчестите песни птици во Северна Америка. Значи, дали робинките јадат од хранилки за птици?

Американските робини ќе јадат од хранилки за птици само ако им нудите храна што им се допаѓа. Робините обично не јадат птичји семиња од колибри, но повремено ќе јадат. Некои луѓе пријавуваат дека редовно гледаат робинки кај нивните хранилки за птици, додека други како мене, допрва треба да го видат тоа.

Што јаде Американецот Робин?

Американскиот Робин е сештојадна птица и јаде широк спектар на храна во својата природна средина. Еве неколку вообичаени работи што може да ги видите како робин јаде во дивината:

Исто така види: 18 видови црни птици (со фотографии)
  • земјени црви, грмушки и гасеници
  • Инсекти
  • Бобинки
  • Мали плодови
  • И повремени семиња

Поретко може да се видат робинки кои јадат:

  • Јајца
  • Мали змии
  • Жаби
  • Мали гуштери
  • Мали риби

Како да привлечете робинки во хранител за птици

Ако сакате да привлечете робинки во вашиот хранител за птици, можете да им понудите работи како парчиња јаболка, бобинки и сушени црви од оброци. Оваа статија за тоа што да се хранат птиците од кујната може да ви даде некои други идеи. Препорачувам да користите приземјен фидер, оваа мува низ земја на Амазон е совршена за хранењеробинки. Тие се навикнати да пронаоѓаат храна како дождовни црви и инсекти на или во близина на земјата, така што е идеален добар хранител за мелење.

American Robins може повремено да ги проверува вашите хранилки за семиња, но генерално не јадат семе од птици и ќе Типично не се чести посетители на хранење семиња.

Дали робините ќе се гнездат во куќичка за птици?

Робините претпочитаат да ги прават своите гнезда на корнизи како на сликата погоре. Робините не сакаат да живеат во затворени простори како куќички за птици, така што тие обично нема да се гнездат во нив. Ако сакате робинките да се гнездат во вашиот двор, тогаш постојат многу начини да изградите сопствен полигон за гнездење , или можете да купите претходно направена полица за гнездење на робин на Амазон. Погрижете се да го закачите под настрешница ако го монтирате во вашата куќа за да го заштитите гнездото од дождот.

Резиме

Иако робинките не се многу вообичаени околу хранилките, тие се сè уште една од моите омилени птици во дворот. Често ги гледам како ѕиркаат во земјата за црви во мојот двор и секогаш е задоволство да наидам на гнездо на робинки.

Исто така види: 11 факти за пиперките со жолто стомак

Ние обично не ги поврзуваме со јадење семки, но како што можете да видите од видеото подолу, тие го прават тоа од време на време.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.