Дали птиците можат да спијат додека летаат?

Дали птиците можат да спијат додека летаат?
Stephen Davis
термички нагорни струи пред лизгање и полека губење на надморската височина. Тие не спијат додека се лизгаат надолу.

Спиење со бавни бранови на една хемисфера

Овој феномен на половина од мозокот да спие додека половина е внимателен се нарекува еднохемисферичен сон со бавни бранови (USWS). Многу птици може да го користат овој тип на сон бидејќи има корист од тоа што секогаш ги држи делумно внимателни за предатори или други неочекувани промени во животната средина. Окото од страната на мозокот што спие ќе биде затворено, додека окото од страната на мозокот будно ќе остане отворено. Делфините се уште еден вид што го користат овој тип на сон.

Многу птици го користат овој тип на сон за време на миграцијата со цел да одморат дел од нивниот мозок, додека се половина буден и едното око отворено за визуелно да се движат. Ова им овозможува да избегнуваат често запирање и можат да стигнат до својата крајна дестинација за помалку време.

Колку долго птицата може да лета пред да се одмори?

Птица позната по издржливоста при летови без престан е алпската брзаница. Можат да летаат до 6 месеци без застанување! Една снимена птица се навела над 200 дена во воздухот додека ловила летечки инсекти на небото над Западна Африка. Овие птици спијат, јадат, па дури и се парат за време на летот.

Алпска Свифт

Различни видови птици се силни преселници на долги растојанија, понекогаш летаат без престан неколку дена, недели или подолго. Фрегатите, свифтите и албатросите се некои значајни птици кога станува збор за издржливото летање. Сепак, нивните способности покренуваат повеќе прашања за тоа како тие постигнуваат таков подвиг. Природно е да се прашуваме како се одмораат и дали можат да го сторат тоа среде воздух.

Значи, дали птиците можат да спијат додека летаат? Зошто птиците не се заморуваат додека летаат? И, како инаку спијат птиците? Прочитајте за да дознаете одговори на овие прашања и повеќе.

Дали птиците можат да спијат додека летаат?

Да, некои птици всушност можат да спијат додека летаат. Иако тоа отсекогаш било нешто што луѓето го претпоставувале, научниците конечно пронашле докази дека птиците спијат за време на летот.

Студијата на фрегатите открила дека тие главно спијат со едната страна од мозокот додека летаат, а другата страна ја остава будна. Тие исто така спијат многу малку во споредба со кога се на копно. За време на летот, тие спијат околу 45 минути дневно во кратки рафали од 10 секунди. На копно спијат по 12 часа на ден во интервали од 1 минута.

Лигање на фрегати

Иако полумозочниот сон беше најчест, понекогаш и фрегатите спиеја со двете мозочни половини заспани и двете очи затворени. Доволно интересно, научниците исто така открија дека фрегатите спијат само кога ја зголемуваат висината. Овие птици ќе добијат надморска височина со кружењемала издржливост и може да лета само на кратки растојанија. Тие вклучуваат „птици дивеч“ како што се фазани, препели и тетреб.

Дали птиците се уморни од летање?

Покрај тоа што можат да спијат додека летаат, птиците се добро прилагодени да бидат во воздух без да се чувствуваат лесно уморни. Се разбира, сите тие на крајот се уморуваат, но нивните тела се добро прилагодени за да го олеснат летањето што е можно повеќе.

Птиците многу добро управуваат со својата енергија со намалување на отпорот на воздухот. Секогаш кога е можно, тие ќе летаат со протокот на воздух, наместо да се обидуваат да се борат против него. Тие користат воздушни струи и топлински нагорни струи што им овозможуваат да заштедат енергија со лизгање. Морските птици и јастребите се одлични едрилици, способни да поминат долги растојанија без да мора многу да мавтаат со крилјата додека јаваат струи.

Исто така види: Колку високо можат да летаат птиците? (Примери)

Една работа што го заморува секое суштество е да мора да се движи околу голема тежина. Птиците имаат уникатни прилагодувања во нивниот скелет што им овозможува на нивните коски да бидат силни, но сепак полесни од цицачите. Нивните коски се шупливи што ги прави многу полесни, но содржат специјални „потпори“ во нив за да се осигураат дека се уште се силни.

Нивните клунови се полесни отколку да имаат вилица и заби како цицачите. Повеќето птици немаат ни коски во опашката, туку само специјализирани цврсти пердуви.

Дури и нивните бели дробови се специјализирани. Покрај белите дробови, птиците имаат и посебни воздушни кеси кои овозможуваат кислород да тече околутелото полесно. Значи, кога птица зема здив, се транспортира повеќе кислород отколку кога вие или јас земаме здив. Ова постојано снабдување со свеж воздух помага да се зголеми нивната издржливост.

Дали птиците спијат во гнезда или на гранки?

Спротивно на популарното верување, гнездата не се за спиење, туку за инкубирање на јајца и одгледување пилиња. Така, се разбира, ќе видите птици како спијат на гнезда додека се грижат за своите јајца или млади, но освен тоа, гнездата не се користат навистина како „птица кревет“.

Був спие во шуплината на дрвото

Птиците можат да спијат на многу површини се додека имаат сигурно подножје. Многу птици, како што се бувовите, може да спијат додека седат на гранка. Некои птици претпочитаат да спијат во заграден простор и ќе користат куќичка за птици, шуплина, шуплина на дрво или друга пукнатина. Густите зеленило, како што се густите грмушки, честопати обезбедуваат одлично заштитено место за спиење.

Забележани се оџаци како мируваат додека се држат до внатрешноста на оџаците. Крајбрежните птици и водните птици често спијат на работ на водата стоејќи на делумно потопени карпи или стапчиња. Тие ја пикаат едната нога во своето тело, слично на птиците што се качат на гранки.

Исто така види: Дали колибрите користат бањи за птици?

Зошто птиците паѓаат од седалото?

Ако видите птица како паѓа од седалото, тоа е веројатно затоа што не е добро. Тоа може да биде топлотен удар, генетско нарушување што им штети на нивните бели дробови или мозоци или атаксија, каде што птицата ја губи способноста да ги координира своите доброволнимускулите. Птиците исто така можат да паднат од седалото бидејќи нешто ги запрепастува или плаши додека спијат.

Вообичаено, птиците не паѓаат од седалото кога спијат поради нивните цврсти стисоки на гранката. Кога ставаат тежина на своите стапала, мускулите ги принудуваат тетивите да се затегнат и да го држат стапалото затворено, дури и додека спијат.

Всушност, понекогаш се гледаат колибри како висат наопаку додека се во супер длабока состојба на сон и заштеда на енергија наречена торпор.

Заклучок

Клучни средства за носење

  • Птиците можат да спијат во кратки рафали со половина од нивниот мозок активен за време на летот
  • Птичји коски, бели дробови, крилја- формата и способноста за заштеда на енергија им овозможуваат да летаат на долги растојанија без да се уморат
  • Птиците не спијат во гнезда и можат да спијат на гранки без да паднат

Да, птиците можат спијат додека летаат, иако тоа е во кратки рафали и обично само половина од нивниот мозок мирува во исто време. Има моќни, издржливи флаери кои одат непрекинато со месеци додека спијат, јадат и се парат во воздухот. Повеќето птици спијат само додека летаат за време на долги миграции.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.